FOTBAL  »  Superliga  »  RETRO GSP

VIDEO ȘI FOTO 36 de ani de când Steaua a câștigat Supercupa Europei! O poveste neștiută: Iordănescu a refuzat ajutorul unui antrenor imens

Supercupa Europei +18   FOTO
Supercupa Europei

Articol de , - Publicat luni, 24 februarie 2020 12:14 / Actualizat vineri, 24 februarie 2023 13:46

Pe 24 februarie 1987, pe stadionul „Louis II” din Monte Carlo, Steaua o învingea pe Dinamo Kiev cu 1-0 și câștiga Supercupa Europei. Al doilea trofeu continental pentru roș-albaștri, la numai câteva luni de la triumful în Cupa Campionilor Europeni.

Golul a fost marcat de Hagi, aflat la debutul în tricoul militarilor. Gică fusese "detașat" de la Sportul Studențesc numai pentru acel joc, iar pe 26 februarie trebuia să se întoarcă în Regie. Ulterior, tranzacția a devenit definitivă. "A fost decizia mea să rămân la Steaua, nu a familiei Ceaușescu!", avea să comenteze "Regele" evenimentele din urmă cu 33 de ani.

Dacă transferul suspect al lui Hagi a fost lămurit chiar de el în repetate rânduri, partida de la Monte Carlo a mai propus un episod straniu, pe care foarte puțini îl cunosc. Surse autorizate susțin că, în seara dinaintea marelui meci cu deținătoarea Cupei Cupelor, în cartierul general al românilor și-a făcut apariția Ștefan Covaci, care în acel sezon pregătea formația din Principat, AS Monaco.

Piști le-a zis conducătorilor clubului din Ghencea că, dacă n-au nimic împotrivă, ar putea să le dea elevilor lui Anghel Iordănescu câteva sfaturi despre confruntarea cu Dinamo Kiev. Oficialii Stelei s-ar fi arătat încântați de ofertă. Se gândeau că un tehnician extrem de tânăr precum Puiu (36 de ani), care îl înlocuise de câteva luni pe Emeric Ienei, ar fi avut ce învăța de Covaci.

În '87, acesta avea 66 de ani, o carieră de antrenor de peste 3 decenii, iar în perioada Ajax Amsterdam (1971-1973) se umpluse de glorie și de bani. Câștigase inclusiv prima ediție a Supercupei Europei, în 1972, după 6-3 "la general" cu Glasgow Rangers.

În ciuda acestor argumente, Piști n-a mai stat de vorbă cu Boloni și compania decât după joc, la banchetul oficial! Motivul? Extrem de vanitos, Iordănescu a refuzat categoric ideea: „În vestiar nu intră nimeni în afară de mine și de jucătorii mei!".

3 antrenori româniau cucerit Supercupa Europei: Ștefan Covaci ('72), Anghel Iordănescu ('86) și Mircea Lucescu (2000). Recordul e deținut de Guardiola și de Ancelotti, câte 3

10-1a fost raportul cornerelor, în favoarea Stelei. Roș-albaștrii au șutat mai mult și pe poartă, 7-4

15 Supercupe ale Europeiși-au trecut în palmares formațiile din Spania (Barcelona 5, Real 4, Atletico 3, Valencia 2, Sevilla 1). Italia e a doua în această ierarhie, cu 9 trofee (Milan 5, Juventus 2, Lazio 1, Parma 1)

Supercupa Europei, 24 februarie 1987, Steaua - Dinamo Kiev 1-0 (1-0)

  • A marcat: Hagi (44')
  • Stadion: "Louis II" (Monte Carlo). Spectatori: 8.456
  • A arbitrat: Luigi Agnolin (Italia)

Steaua: Stângaciu - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu - L. Bălan, T. Stoica, Boloni, Hagi (84' Balint) - Lăcătuş (89' Majearu), Piţurcă. Antrenor: Anghel Iordănescu

Dinamo: Cianov - Bal, Baltacea, Kuzneţov, Demianenko - Evtuşenko, Iakovenko, Raţ, Zavarov (78' Morozov) - Belanov (51' Mihailicenko), Blohin. Antrenor: Valeri Lobanovski

INTERVIU cu Ștefan Iovan: „Puiu? Orgolios de tânăr!”

Ștefan Iovan l-a caracterizat pe Iordănescu și a rememorat duelul cu Blohin, „Balonul de Aur” pe care a trebuit să-l marcheze în '87. Iată interviul din 2020 din GSP. 

- Domnule Iovan, vă spune ceva data de 24 februarie 1987?
- Crezi că aș putea uita vreodată? Ziua Supercupei...

- Cum a fost "războiul" cu Dinamo Kiev?
- Dur, dur de tot! Dinamo Kiev nu doar că învinsese în finala Cupei Cupelor pe Atletico Madrid cu 3-0, dar oferea majoritatea titularilor în puternica națională a Uniunii Sovietice, care națională avea să joace ultimul act al Europeanului din '88.

- Da, adversarii aveau în primul "11" doi câștigători ai "Balonului de Aur", Blohin în '75, iar Belanov chiar în '86!
- Iar primul mi-a căzut mie pe cap... Fotbalist mare, imens! Deși era trecut bine de 30 de ani, avea niște calități formidabile. Totuși, din moment ce n-a dat gol, înseamnă că m-am descurcat binișor, nu? (râde cu poftă)

- În arhiva Gazetei am găsit fotografii cu Ștefan Covaci la banchetul de după victorie. Vă mai amintiți dacă l-ați văzut și înainte de meci?
- Nu, nu-mi amintesc.
 

- A fost cumva în vestiar sau...?
- În vestiar? Era greu... Puiu a fost orgolios de tânăr, nu cred că s-a pus problema de așa ceva!

- I-a fost greu să se impună într-un vestiar cu atâtea nume grele, cu caractere puternice?
- Din moment ce a avut rezultate, cred că nu i-a fost așa greu. Apropo, altceva nu înțeleg la el!

- Ce?
- Păi, am citit c-a zis că Federația s-a grăbit cu Mirel Rădoi, nu trebuia pus la naționala mare pe motiv că ar fi lipsit de experiență.

- Așa a zis.
- Păi, el ce vârstă avea în '86, când a fost avansat în locul lui nea Imi Ienei? Nu cumva tot vârsta lui Rădoi? Poate era chiar mai tânăr...

- Altfel, după succesul de la Sevilla ați primit câte un Aro. După Monte Carlo care a fost prima?
- Dacă nu greșesc, ni s-a dat câte o Dacie CN, abia apăruse modelul ăla. Nu era Mercedes, dar îți făceai treaba cu ea. Astea erau vremurile. Aveam mult mai puține tentații, însă un pic mai multă valoare. Zic și eu...

„Nici în 500 de ani n-o să mai repete vreo echipă românească performanțele Stelei din anii '80! Păcat că n-am luat și Cupa Intercontinentală, făceam tripla istorică!”
- Adrian Bumbescu

„Mă bucură atât victoria, cât mai ales maniera în care am obținut-o. Am fost mai buni decât foarte bunii fotbaliști de la Dinamo Kiev și asta spune, cred, totul”
- Anghel Iordănescu, în "Sportul" din februarie '87

„Succesul românilor este, în primul rând, rodul solidității pregătirii tactice. Gândiți-vă că în România sezonul nici măcar n-a început, iar Steaua a avut o prestație extraordinară!”
- Giovanni Trapattoni, în "Sportul" din februarie '87

Lângă Zidane și Ronaldo

Gică Hagi și-a mai trecut în palmares o Supercupă a Europei, în 2000, pe când evolua la Galatasaray. În partida desfășurată tot la Monte Carlo, formația pregătită de Mircea Lucescu și la care juca și Gică Popescu a învins-o pe Real Madrid cu 2-1, după prelungiri. 

În clasamentul fotbaliștilor cu Supercupe continentale cucerite cu echipe diferite, Hagi e într-o companie extrem de selectă, alături de Zidane, Ronaldo (brazilianul), Zola, Desailly, Kroos, Dani Alves sau Xabi Alonso.

Citește aici toate poveștile din seria RetroGSP!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
După 3 ani, instanța a pronunțat divorțul dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf » Cât are de plătit antrenorul. Impresara contestă verdictul
Diverse
După 3 ani, instanța a pronunțat divorțul dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf » Cât are de plătit antrenorul. Impresara contestă verdictul
Incidente violente înaintea meciului din Ligă: doi suporteri au fost înjunghiați
Liga Campionilor
Incidente violente înaintea meciului din Ligă: doi suporteri au fost înjunghiați
Numărul 6 ATP s-a logodit cu Maria: „«Da»-ul cel mai ușor de rostit”
Tenis
Numărul 6 ATP s-a logodit cu Maria: „«Da»-ul cel mai ușor de rostit”

Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat

FCSB se pregătește să-l înfrunte pe „Mentalistul” lui Olympiakos » Dușman al fotbalului modern


Comentarii (14)
leojackdean
leojackdean  •  24 Februarie 2023, 17:44

STEAUA BUCURESTI CAMPIOANA LUMII ESTI. UNITI SPRE TITLU 27.

flo388
flo388  •  24 Februarie 2023, 14:54

*** cu cenzura voastra stalinista.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

flo388
flo388  •  24 Februarie 2023, 14:53

Penibil,in viata de roman poti fi sigur de 4 lucruri, taxe,moarte,singur acasa de craciun si acelasi articol in fiecare an sărbătorind 100 ani de la un trofeu.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează