Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea - Publicat marti, 25 februarie 2020 00:00
Care sunt diferențele dintre situația FCSB-ului în ultimul sezon în care a câștigat titlul, 2014-2015, și sezonul prezent: atunci a avut marca Steaua jumătate de campionat, a evoluat 70% din meciuri în Ghencea, iar patronul Gigi Becali a stat aproape tot acel an în spatele gratiilor.
FCSB a terminat în genunchi sezonul regulat, două remize cu nou-promovatele Clinceni și Chindia, plus un eșec în fața rivalei Dinamo. 8 puncte în spatele CFR-ului, un ecart care, chiar dacă se reduce la jumătate la startul play-off-ului, tot devine o diferență extrem de greu de surmontat în ultimele 10 runde. Încă un sezon fără titlu câștigat? Ar fi al 5-lea consecutiv, ultimul triumf având loc la finalul campionatului 2014-2015!
Ce a avut atunci FCSB și nu are acum? Ce îi lipsește sau ce are acum negativ echipa și în urmă cu 5 sezoane nu avea? Întrebări ale căror răspunsuri pot explica de ce în toți acești ani s-au înregistrat doar eșecuri.
1. ECHIPA AVEA MARCA STEAUA
În prima jumătate a acelui sezon, clubul a purtat numele Steaua. Nu a existat niciun dubiu în privința identității până în luna decembrie 2014, iar parcursul de până în acel moment a fost unul excepțional. Practic, n-a existat nicio grupare care să țină ritmul impus de roș-albaștri.
Cum era situația când s-a pierdut marca Steaua, decembrie 2014
Clasament Liga 1
1. FCSB 43p
2. CFR 34
3. Petrolul 33
4. Astra 30
5. ASA Tg. Mureș 30
6. Craiova 29
Decizia dată de Înalta Curte de Casație și Justiție a produs un cutremur la acel moment, lucru care nu s-a resimțit chiar imediat, însă în retur, echipa a fost nevoită să renunțe și la denumire, și la vechea siglă.
2. GIGI BECALI ERA ÎNCHIS
Poate cea mai mare diferență față de toți acești ultimi ani e legată de situația patronului. Gigi Becali s-a aflat în închisoare mai bine de 80% din desfășurarea acelui campionat. Chiar dacă mai putea să comunice cu cei de la echipă și chiar trimitea ordine și din spatele gratiilor, imixtiunea lui era infinit mai mică decât ceea ce se petrece în prezent. Cât timp, atunci, Gigi a stat închis, FCSB a defilat prin Liga 1. La începutul lunii aprilie 2015, atunci când cererea de eliberare a lui Becali a fost acceptată, FCSB disputase 23 de etape de campionat, mai bine de două treimi din tot sezonul, iar avansul pe care îl avea în fruntea clasamentului era de 7 puncte față de ASA Tg. Mureș.
Cum era situația când a ieșit Gigi Becali din pușcărie, 3 aprilie 2015
1. FCSB 53p
2. ASA Tg. Mureș 46
3. Petrolul 43
4. Astra 39
După ce Becali a fost eliberat, FCSB s-a prăbușit și în doar 6 etape nu doar că a pierdut tot ecartul, dar s-a trezit pe locul 2, în spatele celor de la ASA Tg. Mureș! Titlul avea să fie câștigat într-un final de un dramatism aparte. FCSB a terminat 0-0 la Iași, iar ASA a fost învinsă acasă de Oțelul, o formație deja retrogradată la acel moment. Imediat după finalul sezonului, Becali a anunțat că nu-l păstrează pe Costel Gâlcă antrenor, motivul principal fiind că nu s-a supus de fiecare dată ordinelor sale.
În actualul sezon, Becali a avut nu mai puțin de 3 antrenori, iar gradul său de intervenție peste atribuțiile tehnicianului este probabil la cel mai înalt nivel de când el este patron.
3. ACASĂ ÎNSEMNA GHENCEA
Acum 5 ani, nu doar că FCSB nu era nevoită să plece din București pentru a susține meciurile de pe teren propriu, dar stadionul principal era cel din Ghencea, arena tradițională a clubului. În acel sezon, din cele 17 jocuri de acasă, nu mai puțin de 12, adică un procentaj de 70%, au avut loc pe arena din Complexul Steaua, iar restul de 5 pe Arena Națională.
30%din meciurile de pe teren propriu din actualul sezon de Liga 1, 4 din 13, au fost disputate în afara Bucureștiului, toate având loc la Pitești
Clasament final Liga 1 2014-2015
1. FCSB 71p
2. ASA Tg. Mureș 68
3. Astra 57
4. CFR 57
5. CS U Craiova 53
ASEMĂNĂRI
1. Aceeași medie de spectatori
Chiar dacă echipa a dominat acum 5 ani campionatul și reușise și să se califice în grupele Europa League, media de spectatori în Liga 1 nu a fost cu mult mai mare decât cea din sezonul în curs. 7.800 de spectatori a fost media de fani acasă în 2014-2015, în timp ce acum, nivelul este de aproape 7.300 de spectatori. FCSB mai are de jucat din actualul sezon 5 partide pe teren propriu, însă nu va mai putea folosi Arena Națională începând de la 1 aprilie.
2. Investiții mai mari acum
Poate că rezonanța numelor pe care FCSB le avea acum 5 ani în lot era mai mare, fiindcă Sânmărtean, Keșeru, Stanciu, Chipciu, Arlauskis, Varela sunt fotbaliști care au lăsat o bună impresie în cariera lor, dar lotul din prezent a însemnat un efort financiar mai mare. Sumele achitate de Gigi Becali au fost chiar și mai mari față de cele plătite pe jucători precum Tănase, Chipciu, Varela, care și ei au costat, fiecare, peste 1 milion de euro.
Echipa-tip de atunci: Arlauskis - Râpă, Varela, Toșca (Szukala), Latovlevici (Guilherme) - Prepeliță (Breeveld) - Ad. Popa, N. Stanciu (Sânmărtean), Chipciu, Cr. Tănase - Rusescu (Keșeru)
# Szukala, Sânmărtean și Keșeru au fost vânduți în pauza dintre tur și retur
Top 3 achiziții jucători din 2014-2015
NUME / SUMA
Cr. Tănase 1.800.000
Chipciu 1.300.000
Varela 1.250.000
Echipa-tip de acum: Bălgrădean - Crețu, Planici, Cristea, Panțâru (Soiledis) - Oaidă, Nedelcu, Ov. Popescu (Moruțan) - Man, Fl. Tănase, Fl. Coman
Top 3 achiziții jucători din lotul actual
NUME / SUMA
Fl. Coman 3.000.000
Nedelcu 2.000.000
Fl. Tănase 1.500.000
3. Antrenor fără CV
În acel sezon, 2014-2015, FCSB surprindea și îl angaja ca A1 pe Costel Gâlcă. Până la acel moment, Gâlcă antenase în ligile inferioare din Spania și echipa națională U17 a României. Cam în aceeași situație se afla Bogdan Vintilă în vara anului trecut. N-avea nimic notabli în palmares, ca tehnician, antrenase mai multe echipe obscure și fusese și el selecționer la naționala U17. Singura mare diferență între cei doi e dată de trecutul lor de fotbaliști. Gâlcă a fost la nivel foarte înalt, cu mai multe turnee finale în palmares, plus aproape un deceniu în Spania, la care se adaugă perioada plină de glorie de la Steaua, din prima jumătate a anilor '90.
CE ERA ÎN LIGA 1 ÎN 2014-2015
- erau 18 formații, campionatul se juca în format tur-retur
- CFR și Dinamo se aflau în insolvență
- CS U Craiova abia promovase din liga secundă
- Rapid avea să retrogradeze în acel sezon
- jumătate dintre echipele care erau atunci nu mai sunt astăzi în Liga 1: ASA Tg. Mureș, Petrolul, Pandurii, Chiajna, Brașov, U Cluj, Rapid, Oțelul și Ceahălul
- Gregory Tade a fost golgeter, atacantul CFR-ul reușind să marcheze 18 goluri
Gigi Becali susține că făcea echipa și schimbările și din pușcărie
La câteva luni după ce a fost eliberat, Becali s-a referit și la faptul că FCSB a câștigat în acel sezon titlul tocmai fiindcă antrenorul a avut libertate. "Dacă nu mă băgam eu, se alegea praful. La ora 11 seara, se închidea telefonul la puşcărie. Dar dacă sunai la 11 fără un minut, rămânea telefonul deschis încă 45 de minute şi puteai să vorbeşti. Formam la 11 fără un minut, puneam telefonul pe un scaun şi vorbeam ce trebuie să se facă. Comandam şi din puşcărie. Tot. Lui Gâlcă, despre care spuneţi că are mare personalitate. Am câştigat campionatul din închisoare", a povestit Gigi Becali.
FCSB, aproape de recordul negativ
Dacă FCSB nu va reuși să câștige campionatul în acest sezon, atunci va bifa a doua cea mai lungă serie de sezoane la rând fără titlu în palmares. Ar fi 5 ani consecutivi. Recordul negru din această perspectivă a fost stabilit între 2006 și 2012, perioadă în care pe primul loc au terminat Dinamo, CFR (de 3 ori), Urziceni și Oțelul Galați. În istoria clubului Steaua, cel mai mare interval de timp în care echipa n-a cucerit campionatul a fost între 1968 și 1975, adică 7 sezoane! În schimb, recordul de campionate câștigate consecutiv e cel de la jumătatea anilor '90, când roș-albaștrii au terminat de 6 ori la rând primii: 1993-1998!
Tânăr suporter al clubului FCSB, încrezător în echipa sa: „Batem CFR în play-off”
Gigi Becali: „Florinel Coman vrea să-l copieze pe Ronaldo, dar probabil există o suficiență”
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”