Articol de Remus Răureanu, Ionuţ Iordache - Publicat joi, 27 februarie 2020 09:07
Islandezii nu bătuseră pe nimeni în două manșe înainte s-o întâlnească pe Dinamo. Knattspyrnufelag a învins și la București, și la Reykjavik. KR e campioană și azi și e tot un club amator, ai cărui fotbaliști se pregătesc acum în SUA pe banii lor, speriați de vremea geroasă de acasă și de terenurile acoperite complet cu zăpadă
Niște pescari buni de bătut ușor, echipe cu nume complicate pe care doar le bifezi prin preliminarii ca să treci mai departe. Islandezii erau un fel de feroezi în fotbalul din anii '90, asta era imaginea despre ei în România și în Europa, în general. Cine a schimbat imaginea aceasta? Dinamo!
Dinamo, eliminată de Knattspyrnufelag
„Câinii” s-au făcut de râs în 1997 și i-au încurajat pe islandezi că ar putea juca fotbal chiar bine. Knattspyrnufelag a învins-o pe Dinamo și la București, și la Reykjavik, 2-1 și 2-0. A fost primul tur pe care vreun club din Islanda îl trecea cu două victorii. KR abia învățase regulile jocului. În 1969, Feyenoord îi învinsese pe alb-negri cu 12-2 pe terenul lor. În imaginile de pe YouTube se observă cum suporterilor nu le era foarte clar scopul jocului, mulțimea sărbătorea fiecare gol, chiar dacă mingea intra foarte des în poarta gazdelor.
VIDEO // Remus Răureanu, corespondență din Islanda
Loterie și hârtie igienică
Dinamo a fost reperul pentru fotbalul islandez. KR e și azi campion, a adunat 27 de titluri până în prezent. Statutul clubului nu s-a schimbat mult. Are un stadion specific ligii a patra din România, cu o singură tribună, de 1.500 de locuri. Sediul clubului e plin ochi cu trofee, cu fotografii. Echipa nu e acasă. Fiindcă le-ar fi fost imposibil să se antreneze în Reykjavik, unde totul e acoperit cu zăpadă, fotbaliștii au pus mână de la mână și au plătit un cantonament în Statele Unite ale Americii.
Ca să se pregătească în America, fiecare campion al Islandei a dat câte 2.200 de euro. Președintele Stefan Arnasson explică și că băieții au avut parte de sprijinul suporterilor în tentativa lor de a organiza stagiul american.
„Jucătorii au diverse acțiuni: au vândut hârtie igienică, au comercializat bilete de loterie. Suporterii au putut astfel să plătească și să contribuie și ei la strângerea sumei pentru cantonament", detaliază oficialul islandez.
FCSB a consumat mai mult de o sută de mii de euro doar cu stagiul de pregătire din Spania, din iarna asta. Bineînțeles, nu s-a pus problema să contribuie Man și Coman la plata călătoriei, clubul a suportat toate costurile!
Vezi și:
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”