FOTBAL  »  NATIONALA  »  RETRO GSP

RETRO GSP. Ziua în care debutantul Petrescu i-a eclipsat pe Giannini și pe Ciro Ferrara. Și în care am bătut Italia de două ori

Dan Petrescu, foto: GSP +14   FOTO
Dan Petrescu, foto: GSP

Articol de , - Publicat duminica, 29 martie 2020 09:10

Dan Petrescu e născut pe 22 decembrie 1967, dar ar putea să-și serbeze ziua și pe 29 martie, data la care, în urmă cu exact 31 de ani, își făcea debutul în prima reprezentativă. Și ce debut, contra naționalei Italiei! 

O națională venită la Sibiu cu toate vedetele sale de la Inter, Juventus, AC Milan, Napoli, AS Roma sau Fiorentina. 

„Sincer, nu mă așteptam să fiu titular atunci. Eram un copil, aveam 21 de ani, iar adversari ne erau unii dintre cei mai în vogă fotbaliști ai planetei”, rememorează „Bursucul” primul meci sub tricolor.

Dan începuse de scurt timp să prindă primul "11" și la Steaua. După fuga lui Belodedici în Iugoslavia, din decembrie 1988, Iovan a trecut în centrul defensivei roș-albastre, alături de Bumbescu, și i-a făcut loc în dreapta lui Petrescu. 

Același lucru avea să se întâmple și la selecționata lui Emeric Ienei. Mai ales că din apărare lipsea și Ioan Andone. „Fălcosul” tocmai fusese suspendat doi ani după gesturile obscene făcute către Valentin Ceaușescu, la un Derby Steaua - Dinamo 2-1, disputat cu doar o săptămână mai devreme, pe 22 martie. 

Chiar dacă pe partea lui îi avea în față pe Giuseppe Giannini, megastarul Romei, și pe Ciro Ferrara, unul dintre cei mai duri fundași din Serie A, Petrescu n-a început deloc ezitant. Dimpotrivă! S-a completat la perfecție cu dinamovistul Sabău, a urcat deseori în atac, iar în minutul 21 i-a oferit o excelentă pasă lui Mateuț. Șutul acestuia însă a lovit bara.

+9 FOTO

Marele ziarist Ioan Chirilă remarca în cronica partidei: „Să apreciem curajul promovării tânărului și talentatului Dan Petrescu, deosebit de activ, mai ales în prima parte. De altfel, de apreciat prestația întregii linii defensive, deși într-o formulă ca și inedită. Au excelat - în ordine - Rednic, Petrescu, Iovan și Klein".

Confruntarea de pe „Municipalul" sibian avea să fie decisă de reușita lui Sabău (48'), venită după o acțiune personală a Moțului. „Chiar dacă a fost un amical, acea victorie extraordinară probabil că a însemnat actul de naștere al Generației de Aur. Atunci am realizat cu toții că suntem în stare de lucruri cu adevărat mari", spunea și Neluțu. 

Succesul din martie '89 a rămas ultimul al României în fața Italiei. Au urmat 3 remize și 4 eșecuri. În total, din 17 dueluri cu peninsularii, ne-am impus de numai două ori. Precedentul triumf, 1-0 în aprilie 1983, în preliminariile CE '84, singurul în joc oficial!

România - Italia 1-0 (0-0) | A marcat: Sabău (48')

  • România: S. Lung (Steaua) - D. Petrescu (Steaua), Rednic (Dinamo), Iovan (Steaua), Klein (Dinamo) - Sabău (Dinamo), Gh. Popescu (U Craiova), Mateuț (Dinamo), Gh. Hagi (Steaua) / 86' I. Lupescu (Dinamo) - Lăcătuș (Steaua), Cămătaru (Dinamo) / 46' Cigan (FCM Brașov). Selecționer: Emeric Ienei
  • Italia: Zenga (Inter) - Bergomi (Inter) / 51' Marocchi (Juventus), Ferri (Inter) / 38' P. Maldini (AC Milan), F. Baresi (AC Milan), Ferrara (Napoli) - Berti (Inter), Donadoni (AC Milan) / 65' R. Baggio (Fiorentina), De Napoli (Napoli), Giannini (AS Roma) - Vialli (Sampdoria), Borgonovo (Fiorentina). Selecționer: Azeglio Vicini
  • Arbitru: Siegfried Kirschen (RDG) 
  • Stadion: "Municipal" (Sibiu). Spectatori: 20.000

"Am demonstrat o maturitate tactică exemplară, chiar și un plus tehnic. Ne puteam impune mult mai clar"
- Emeric Ienei, selecționer România 

„Sunt extraordinar de fericit, nu în fiecare zi marchezi în poarta Italiei!" 
- Ioan Ovidiu Sabău, mijlocaș România 

"Românii ne-au fost superiori în ambele reprize, au câștigat pe merit. Formula pe care noi am experimentat-o n-a dat satisfacție" 
- Azeglio Vicini, selecționer Italia

7-5a fost raportul șuturilor cadrate în meciul din 29 martie 1989, în favoarea elevilor lui Ienei

95 de selecțiiavea să strângă Petrescu la națională, în perioada 1989-2000. A înscris de 12 ori

4 turnee finaleși-a trecut Dan în CV: CM '94, CE '96, CM '98 și CE 2000

3 meciuria disputat prima reprezentativă la Sibiu, toate amicale: 0-0 cu Polonia (27 martie '85), 3-0 Israel (23 noiembrie '88) şi 1-0 Italia (29 martie '89)

8 jucătoris-au aflat pe teren și la ultima partidă a naționalei din 1989, 3-1 cu Danemarca, succes în urma căruia ne-am calificat la CM '90: S. Lung, D. Petrescu, Iovan, Sabău, Gh. Popescu, Mateuț, Gh. Hagi, Lăcătuș

În aceeași zi, i-am bătut și la "tineret 

Tot pe 29 martie '89, pe stadionul „Cetate" din Alba Iulia, naționala U21, care îl avea pe Mircea Rădulescu pe bancă, a învins formația similară a Italiei, cu Cesare Maldini selecționer, scor 2-1. Golurile noastre au fost marcate de Negrău (7') și de Daniel Timofte (62'), în vreme ce reușita oaspeților a fost semnată de Cravero (10').

În selecționata noastră mai evoluau, printre alții, Stelea, Adrian Popescu, Ilie Stan, Ilie Dumitrescu, Ursea, Stănici și Răducioiu. La peninsulari, cariere importante în Serie A urmau să aibă, în afara lui Cravero, și Marco Baroni, Fuser, Di Canio, Corini, Marco Simone și Rizzitelli.

„Fotbalul românesc a făcut progrese remarcabile în ultimul timp. Azi m-au impresionat Răduciou, rafinamentul lui tehnic mi-l reamintește pe Mazzola!, și decarul Timofte, un mijlocaș complet, căruia îi prevăd frumoase perspective", declara la finalul confruntării Enzo Bearzot, campion mondial cu squadra azzurra în 1982.

Citește și alte reportaje Retro GSP:

Retro GSP | VIDEO+FOTO Ziua când Regele interzicea "sportul rege"!

RETRO GSP | 31 de ani de la un moment istoric! România avea TREI echipe în sferturile europene » Lăcătuș califica Steaua pentru al doilea sezon consecutiv în semifinalele CCE

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Lovitura zilei a fost dată de liderul campionatului » A semnat până în 2026
Superliga
Lovitura zilei a fost dată de liderul campionatului » A semnat până în 2026
Prima țintă a lui Mutu la Petrolul » Negocieri cu jucătorul de la FCSB
Superliga
Prima țintă a lui Mutu la Petrolul » Negocieri cu jucătorul de la FCSB
Uluitor! Ovidiu Burcă, dat afară după doar o lună
Liga 2
Uluitor! Ovidiu Burcă, dat afară după doar o lună

Pe bancă la 75 de ani, Liță Dumitru are o cerere pentru analiștii posturilor TV: „Ilie și ceilalți, vă rog din toată inima, deși nu cred că veți accepta”

CTP, atac fără precedent la adresa lui Ion Țiriac: „Nu se mai poate! Ce a făcut în ultimii ani a fost groaznic”


Comentarii (5)
189254898748309
Claude SH  •  30 Martie 2020, 01:11
Postat de remarque pe 29 Martie 2020, 21:19

ciudata eticheta. Stil pur defensiv. In conditiile in care cu acest stil franarii au cu 15 goluri marcate in plus fata de a doua clasata. Eu stiam ca echipa cea mai ofensiva este echipa care marcheaza cele mai multe goluri. Probabil sunteti confuz, ca doar franarii au si cea mai buna defensiva. :)))))))))

Nu e nicio o confuzie, CFR are cea mai buna apărare și cel mai bun atac. Probabil acest lucru deranjează echipe ce n-au mai câștigat trofee în ultimii ani.

remarque
remarque  •  29 Martie 2020, 21:19
Postat de Claude SH pe 29 Martie 2020, 18:05

Un fotbalist de excepție, poate următorul după Hagi ca importanță și valoare. Chiar dacă în prezent ca antrenor se remarca pentru stilul său pur defensiv, Petrescu a fost un fotbalist ofensiv, era acolo în atac mai la toate fazele și reușind astfel multe goluri spectaculoase. A fost singurul fotbalist roman care a confirmat în Premier League unde a jucat la o echipa de primă mână, Chelsea. Probabil și în prezent dacă ar avea fotbaliști de calitate ar juca ofensiv cu echipa CFR-ului, un CFR care totuși a marcat în campionatul regulat 51 de goluri (cele mai multe), la 15 goluri de a doua clasata CS Univ Craiova. Probabil ca Petrescu la vârsta de 52 de ani se afla într-un top 5 al antrenorilor romani all time avându-i în jurul sau pe Mircea Lucescu, Iordănescu, Emeric Jenei și chiar Víctor Piturca (antrenorul selecționer specializat în calificări cu Naționala). Ce urmează? Vom vedea. Petrescu mai poate antrena cel puțin 20 de ani, are toate calitățile unui antrenor mare, unde mai pui experienta de jucător în Serie A sí Premier League, vom vedea ce ii rezerva viitorul. Cu putina șansă își va realiza visul de a antrena în Premier League. Dacă va duce CFR-ul în grupele Champions League va avea șanse sa antreneze poate chiar Chelsea. Ii urez baftă.

ciudata eticheta. Stil pur defensiv. In conditiile in care cu acest stil franarii au cu 15 goluri marcate in plus fata de a doua clasata. Eu stiam ca echipa cea mai ofensiva este echipa care marcheaza cele mai multe goluri. Probabil sunteti confuz, ca doar franarii au si cea mai buna defensiva. :)))))))))

189254898748309
Claude SH  •  29 Martie 2020, 18:05

Un fotbalist de excepție, poate următorul după Hagi ca importanță și valoare. Chiar dacă în prezent ca antrenor se remarca pentru stilul său pur defensiv, Petrescu a fost un fotbalist ofensiv, era acolo în atac mai la toate fazele și reușind astfel multe goluri spectaculoase. A fost singurul fotbalist roman care a confirmat în Premier League unde a jucat la o echipa de primă mână, Chelsea. Probabil și în prezent dacă ar avea fotbaliști de calitate ar juca ofensiv cu echipa CFR-ului, un CFR care totuși a marcat în campionatul regulat 51 de goluri (cele mai multe), la 15 goluri de a doua clasata CS Univ Craiova. Probabil ca Petrescu la vârsta de 52 de ani se afla într-un top 5 al antrenorilor romani all time avându-i în jurul sau pe Mircea Lucescu, Iordănescu, Emeric Jenei și chiar Víctor Piturca (antrenorul selecționer specializat în calificări cu Naționala). Ce urmează? Vom vedea. Petrescu mai poate antrena cel puțin 20 de ani, are toate calitățile unui antrenor mare, unde mai pui experienta de jucător în Serie A sí Premier League, vom vedea ce ii rezerva viitorul. Cu putina șansă își va realiza visul de a antrena în Premier League. Dacă va duce CFR-ul în grupele Champions League va avea șanse sa antreneze poate chiar Chelsea. Ii urez baftă.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează