FOTBAL  »  Superliga  »  REMEMBER GSP

STEAUA la 73 de ani. Interviu-eveniment cu Iorgos Vardinoianis, milionarul grec prieten cu familia Ceaușescu care l-a făcut pe Iordănescu să joace în finala Cupei Campionilor și era obsedat de Hagi: „Aveam actele pe masă”

Articol de - Publicat duminica, 07 iunie 2020 14:36

În ziua când Steaua face 73 de ani, GSP publică o întrevedere cu magnatul elen Iorgos Vardinoianis, 84 de ani, omul aflat în umbră la succesul din Cupa Campionilor, în '86, şi un mare admirator al lui Gică Hagi.

  • Publicăm în premieră pe GSP.ro articolul special care a apărut doar în ediția tipărită a Gazetei Sporturilor, în noiembrie 2013;

Fostul patron de la Panathinaikos, Iorgos Vardinoianis, rămâne un personaj foarte discret în relaţia cu presa: „V-am primit doar din respect faţă de România!", spunea el atunci. Armatorul e miliardarul care l-a adus pe Iordănescu la OFI Creta în '82, i-a transferat la Atena pe Doru Nicolae, '80, şi pe Lupu, '90, dar n-a reuşit să-l cumpere pe Hagi în '88/'89. Iată cum s-a desfășurat aventura GSP în Grecia, conform reporterului Gazetei:

 Iorgos Vardinoianis: „Vă aştept mâine la prânz!"

Am avut şansa să-l prind la primul apel, mi-a ascultat speech-ul de prezentare de 20 de secunde, după care, cu o voce autoritară, vine un răspuns neaşteptat: „Sunaţi la biroul meu pentru a vă fixa întîlnirea mîine la prînz". Aşa simplu?! Şi incredibilul chiar s-a legat a doua zi! Mă arunc în primul taxi împreună cu colegul Cristi Preda şi, după o jumătate de ceas, sîntem în holul unui veritabil Pentagon atenian, situat în Kifissia, zona de top a capitalei.

Control ca la NASA

Intrăm într-o clădire impunătoare, cu o recepţie cît trei sferturi dintr-un teren de fotbal, înţesată cu camere de luat vederi şi dispozitive de securitate. În lateral e o dichisită grădină interioară, iar un prototip de pompă de combustibil, element de design imprimat cu sigla VegasOil, una dintre companiile petroliere ale neamului Vardinoianis, ne confirmă că păşim în headquarter-ul unui imperiu legendar. Nu înainte de a trece însă printr-un set de filtre de sorginte NASA, au uitat doar să ne recolteze amprentele oculare şi să ne implanteze cipuri!

Traseu printre petrolifere

La etajul trei trecem printre birouri cu munţi de dosare şi geamuri ornate cu imaginile petroliferelor marca Vardinoianis. În capăt, ajungem la destinaţie.

Ne mai desparte doar o uşă de o întîlnire nesperată cu unul dintre marii magnaţi ai planetei: Iorgos Vardinoianis, 77 de ani, omul care a stat în umbră la succesul Stelei de la Sevilla. Dar şi personajul care a acumulat peste ani multe secrete despre Iordănescu, Hagi, Lupu, Doru Nicolae, Valentin Ceauşescu. Să intrăm în biroul unui businessman care are Grecia şi lumea la picioare!

Fumează Kent non-stop, vorbește încet, dar apăsat, iar detaliile unor întîmplări petrecute în urmă cu peste trei decenii le stăpînește cu o precizie incredibilă. Abia dacă schițează însă vreun zîmbet, ai tot timpul senzația că ești la o întîlnire de afaceri la cel mai înalt nivel

700 de milioane de euroe averea estimată a familiei Vardinoianis, considerată cea mai puternică şi influentă din Grecia: afaceri în industria petrolieră, publicitate, media, shipping

21 de ania fost Iorgos Vardinoianis preşedintele clubului Panathinaikos: 1979-2000

6 titluri naţionalea obţinut PAO sub stăpânirea lui Iorgos Vardinoianis: palmaresul erei sale e completat cu 9 cupe ale Greciei, 3 Supercupe, 2 semifinale Champions League ('85, '96)

2012e anul în care familia Vardinoianis a ieşit complet din acţionariatul lui PAO

Cum a început relația cu România

La sfîrșitul anilor '70, o navă românească a eșuat în apropierea Atenei, iar armatorul Iorgos Vardinoianis a ajutat la salvarea vaporului. A fost momentul de la care a început relația dintre magnat și guvernul comunist, Ceaușescu apreciind gestul făcut de Vardinoianis. Grecul a devenit în scurt timp un colaborator fervent cu România, oferind asistență în domeniul petrolier și ajungînd un partener de afaceri important pentru București. Iar prin amiciția legată cu Valentin Ceaușescu a venit și implicarea puternică în fotbalul românesc.

„Te pregătești și joci la Sevilla, clar?!"

Iorgos Vardinoianis povestește cum l-a convins pe Iordănescu să joace la Sevilla. 

Este minutul 75 al finalei Cupei Campionilor, 7 mai 1986, Steaua - Barcelona, iar pe arena "Sanchez Pizjuan" românii pregătesc o schimbare surprinzătoare: iese Bălan, intră Iordănescu! Puiu era deja retras din '84, după ce încheiase contractul cu OFI Creta, grupare unde, vreme de două sezoane, evoluase graţie unui transfer reuşit la intervenţia aceluiaşi Vardinoianis. Clubul de pe insulă aparţinea familiei magnatului.

Mister Iorgos dezvăluie un episod inedit: 

„Eram în tribună la semifinala cu Anderlecht, iar după ce am văzut că Stoica a primit cartonaş galben şi nu va mai avea drept de joc la Sevilla, mi-a venit pe loc o idee. Iordănescu trebuie să intre la finală în locul lui Tudorel! La sfîrşitul partidei cu belgienii, am mers la vestiare şi chiar acolo i-am zis lui Iordănescu despre planul meu. «Fără comentarii, de mîine începi să te pregăteşti, vei juca în finală! Vreau să te văd pe gazon!». Şi am ţinut permanent legătura cu el pînă la meci ca să-l încurajez să se antreneze şi să ia în serios această soluţie. Şi a ieşit bine pînă la urmă!"
- Iorgos Vardinoianis

45 de minutea evoluat Iordănescu în finala de la Sevilla: 15 minute din timpul regulamentar, plus prelungirile

   „După '89, nu am mai vorbit cu nici unul dintre foştii jucători de la Steaua, nici cu Valentin Ceauşescu"
Iorgos Vardinoianis 

„Prima acţiune: o minge printre picioare lui Schuster!"

Antrenorul Stelei din '86, Emeric Ienei, îşi aminteşte şi el că "pentru Sevilla, ne-am rugat de Puiu şi în seara dinaintea finalei. «Hai, să fii pregătit! Doar dacă e nevoie». Inclusiv soţia mea a discutat cu Iordănescu, şi Valentin Ceauşescu a făcut presiuni asupra lui. Iar cînd a intrat, la prima acțiune i-a dat mingea printre picioare lui Schuster, de l-a înmuiat complet!".

 

„Am vrut să-i dăm cetățenia greacă lui Gică"

În iarna lui 1987, Hagi trecea de la Sportul la Steaua printr-un transfer tulbure. Iar pe 24 februarie, "Regele" marca golul decisiv din Supercupa Europei, 1-0 cu Dinamo Kiev la Monte Carlo, o lovitură liberă care l-a lăsat fără replică pe portarul Cianov. 

Din biroul său atenian, Iorgos Vardinoianis mărturiseşte că „știam de la Valentin Ceaușescu despre valoarea lui Hagi şi am vorbit personal cu el spre a-l sfătui să vină la Steaua. Planul meu era să aştept să evolueze un an sau doi acolo, după care să-l aduc la Panathinaikos".

Şi completează cu alte detalii: „Am încercat inclusiv să obţin cetăţenia greacă pentru el, date fiind orginile lui. Actele deja le întocmisem, documentele pentru transfer erau gata din '88, dar, din păcate, lucrurile nu s-au putut rezolva. A venit apoi Revoluţia la Bucureşti, iar Hagi a preferat să semneze cu Real Madrid". Vă amintiţi ce ofertă aţi făcut atunci? "Mulţi, foarte mulţi bani!", dă din cap Vardinoianis, fără să rostească sume.

Documente din arhivele Securităţii, publicate de Gazetă în urmă cu 11 ani, relevau însă că armatorul elen pusese pe masă 8 milioane de dolari pentru a-l lua pe Hagi. Ar fi fost cel mai scump transfer din lume în acel moment, cînd liderul era Gullit, trecut de la Eindhoven la Milan pentru 7 milioane de dolari, în '87.

   „Vardinoianis a ținut mult la mine. De cîte ori ne întîlneam, avea grijă de mine cu cîte un plic. Transferul se discuta la nivel înalt, nu mi s-a permis să plec fiindcă eram tînăr. Aveam 23-24 de ani, se crea un precedent. Nu erau lăsați să se transfere afară decît cei trecuți de 30 de ani"Gheorghe Hagi 

4 milioane de dolaria plătit Real Madrid pentru Hagi în 1990

Miza era naționala elenă

Demersul lui Vardinoianis de a-i oferi cetățenia greacă lui Hagi avea drept țintă finală posibilitatea ca "Regele" să evolueze pentru reprezentativa elenă. Armatorul a intervenit inclusiv la Valentin Ceaușescu pentru a-l convinge pe Hagi să facă acest pas, dar Gică a refuzat propunerea.

Tricoul lui Duckadam e la Atena!

Dacă mănușile magice cu care Duckadam a apărat la Sevilla au ajuns în posesia unui arădean, care le-a cumpărat cu 3.000 de euro de la eroul Stelei din '86, tricoul purtat de portar pe "Sanchez Pizjuan" au luat destinația Atenei. Duckadam i-a făcut cadou tricoul fiului lui Vardinoianis!

Imobold pentru Vautrot, arbitrul de la Sevilla

Într-un interviu publicat în Gazetă în urmă cu cîțiva ani, fostul jucător și președinte al Stelei, Ilie Savu, relata despre cum ar fi intervenit Vardinoianis pe lîngă Michel Vautrot, arbitrul finalei de la Sevilla, cu care se cunoștea.

„Cu o săptămînă înaintea partidei, Valentin Ceaușescu și președintele Stelei, Ion Alexandrescu, au plecat la Atena să stea de vorbă cu armatorul grec. Ulterior, Alexandrescu mi-a spus că Vardinoianis l-a invitat pe Vautrot două zile la Atena și i-ar fi transmis că, dacă Barcelona îi oferă vreo sumă de bani, el e dispus să dea de trei ori mai mult pentru a fi corect". Iar Vautrot a arbitrat fără probleme! 

Valentin și Puiu s-au cunoscut în Creta

În perioada '82-'84, Anghel Iordănescu a ajuns la OFI Creta cu ajutorul familiei Vardinoianis, proprietarea clubului. Acolo s-a cunoscut viitorul selecționer cu Valentin Ceaușescu, în timpul unei vizite pe care fiul dictatorului i-a făcut-o prietenului său Iorgos.

Doru Nicolae, primul român

În toamna lui '78, FC Argeș trecea la pas de Panathinaikos în Cupa UEFA: 5-0 la Pitești, 2-1 la Atena. În trupa din Trivale, evolua și Doru Nicolae, care a și înscris unul dintre golurile alb-violeților în deplasare. Legenda spune că acelea au fost partidele în care grecii l-au ochit pe român, adus cu mare pompă de Vardinoiannis imediat după ce preluase clubul elen. Doru Nicolae a evoluat la PAO în perioada 1980-1982 și a cîștigat o Cupă a Greciei.

Dănuț Lupu arestat chiar în biroul magnatului

În 1990, împins de la spate de Vasile Ianul, Dănuț Lupu ajungea la PAO, deși și-ar fi dorit să se transfere în Italia, cu Mircea Lucescu. La Atena, fostul internațional a fost însă implicat într-un dosar tulbure cu carduri, spargeri de apartamente și trafic de mașini. "O înscenare!", a susținut mereu Lupu, care a fost arestat atunci chiar în biroul lui Vardinoianis și a stat după gratii vreme de 78 de zile. După ce a scăpat din poveste, Lupu a mai jucat încă trei sezoane la alte echipe controlate de familia Vardinoianis: Korinthos ('91-'93) și OFI Creta ('93-'94).

Cină supravegheată de securiști după 0-0 cu Benfica

Gazeta publica în iulie 2009 dosarul de urmărire existent în arhivele CNSAS pe numele lui Iordănescu.

 Pentru securiști era obiectivul „Iorgu". Iar Generalul a povestit atunci un episod interesant: 

„Dacă pînă şi Valentin Ceauşescu era urmărit, cum să nu fie unul ca Iordănescu?! În '88, după ce am făcut 0-0 acasă cu Benfica în semifinalele Cupei Campionilor, am ieşit la restaurant, la Hotel Bucureşti, cu Valentin şi cu Vardinoianis, pe care-l invitasem la întîlnire. Atunci i-am zis direct lui Valentin: «Vezi că sîntem ascultaţi şi supravegheaţi!»". 

Citește și: 

REMEMBER GSP Costel Câmpeanu, amintiri spectaculoase din Divizia A: pumnul în gura lui Vlădoiu și povești cu Dănuț Lupu: „Cumpăra de 1.000 de dolari, dar trebuia «să dea cu jula» măcar la o gumă”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Călin Georgescu, 3 declarații despre teme fierbinți din sport: „A venit partenerul nostru strategic din NATO... La Paris, a fost un desfrâu anost!”
Special
Călin Georgescu, 3 declarații despre teme fierbinți din sport: „A venit partenerul nostru strategic din NATO... La Paris, a fost un desfrâu anost!”
Gigi Becali, candidat AUR la parlamentare, a văzut rezultatele exit-poll-urilor și a reacționat cu un derapaj grolosan » Pe cine susține în turul 2
Stiri extrasport
Gigi Becali, candidat AUR la parlamentare, a văzut rezultatele exit-poll-urilor și a reacționat cu un derapaj grolosan » Pe cine susține în turul 2
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Stiri extrasport
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică

Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”

Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?


Comentarii (19)
schoenbirk
schoenbirk  •  07 Iunie 2020, 23:26

Vardinoianis e nasul de botez al lui Paul,fiul lui Doru Nicolae . Doru a fost transferat in '80 pe 3 milioane de dolari , suma enorma pentru acele vremuri ! Cautati in arhive saptamanalul 'Magazin'(aparea sambata) ,dupa transfer Adrian Paunescu a scris (pe ultima pagina )un editorial pe tema acestui incredibil transfer

dan677
dan677  •  07 Iunie 2020, 23:02

in tur in 78 in CUPA UEFA FC Arges a invins cu 3-0 NU 5-0 pe PAO

anastasiu
anastasiu  •  07 Iunie 2020, 21:11
Postat de Alice Popa pe 07 Iunie 2020, 16:55

Tot Vardinoianis este cel care l-a chemat pe arbitrul de la Sevilla pe insula lui si l-a "convins"cu multi bani sa... arbitreze corect!!! La cererea prietenului sau Ceausescu.

O afirmatie interesanta in articol! Vautrot nu se baga in magarii, in sensul ca nu avea cum sa ia bani de la spanioli sau de la grec! Pe langa faptul ca era in lotul de arbitri pentru CM din Mexic, acea finala era urmarita de toti sefii uefa si fifa, nu si-ar fi riscat cariera pt spanioli sau Vardinoianis! Ca o fi fost la Vardinoianis, e foarte posibil insa nu cred ca a luat nimic de la grec iar Barcelona era mult prea sigura de victorie!

Vezi toate comentariile (19)
Comentează