Articol de Dan Udrea - Publicat vineri, 10 iulie 2020 11:19 / Actualizat vineri, 10 iulie 2020 11:24
Intenția lui Gigi Becali de a-l pune „principal” pe fostul mijlocaș, deși nu are niciun fel de licență de antrenor, a provocat furia mai multor actuali cursanți de la licența Pro, care amenință că vor boicota și cursurile, dar și achitarea taxei către FRF (DETALII AICI)
Daniel Pancu, care s-a apucat de Școala de Antrenori în 2015, e în prezent deținător doar al licenței A și susține că procedura FRF e prea greoaie și se blochează accesul rapid către obținerea licenței Pro, singura care permite să lucrezi în Liga 1
- Daniel, cum ți se pare discuția aceasta provocată de mai mulți antrenori care acum se află la cursul de licența Pro și sunt revoltați că Pintilii ar urma să fie "principal"?
- Dacă ai timp putem discuta 3 zile pe această temă. Eu pot să fac o analiză cu foarte multe argumente. Cert este că angajatorul poate să facă tot ce vrea. În speță, Gigi Becali numește pe cine vrea el.
"E normal să aștept 7 ani după Pro?"
- Problema este că Pintilii nu are licență deloc!
- Și? Marius Croitoru are? Și a făcut o treabă extraordinară la Botoșani. Deci, teoretic, dacă lui i s-ar fi blocat acesul ca "principal" n-ar fi putut să arate cât de bun e. Nu cred că valoarea unui antrenor stă într-o diplomă.
- Păi, și atunci de ce se mai fac aceste cursuri?
- Aici e o problemă, iau cazul meu, m-am apucat de școală în 2015, acum suntem în 2020 și am abia licența A. Cea Pro probabil că o să o am în 2022. E normal să fiu nevoit să aștept 7 ani ca să antrenez în Liga 1?
- Și ai o soluție cum s-ar putea rezolva?
- Să se ia modelul din Spania. Fotbaliștii care au peste 500, 600 de meciuri la nivel de Liga 1 în țară și afară să urmeze un curs scurt de 5-6 luni pentru licența Pro. Eu am vrut să mă înscriu la școala de antrenori pe finalul carierei de fotbalist și nu mi s-a permis, atunci era interzis de regulament. Acum se poate, știu că, de exemplu, Andrei Cristea a început deja.
"Costă cel puțin 7.000 de euro să iei toate licențele"
- Înțeleg că mai mult ești în favoarea deciziei de a fi acceptați antrenori și fără licența Pro la Liga 1!
- Eu mai întreb ceva. Rădoi a fost îndepărtat de la FCSB după ce a stat doar 5-6 luni, s-a zis că fiindcă nu avea licență nu putea să dea indicații, că a fost un handicap. Apoi, după 2-3 ani, a ajuns la naționala de tineret și a făcut performanțe remarcabile. Are Mirel licență Pro? N-are și uite că a jucat semifinală de Euro, a calificat România la Olimpiadă și a fost numit selecționer la naționala mare. Apoi, Mutu are licență?
- Da, dar antrenorii care sunt acum la cursurile Pro se întreabă pe bună dreptate ce rost are să mai cheltuiască bani de pomană!
- Și dacă luăm lista antrenorilor care au licență Pro în ultimii ani o să regăsim zeci cărora nu le-a propus nimeni nimic. Repet, nu cred că licența face un antrenor mai bun sau mai slab! Deci, dacă aș fi în locul lui Gigi Becali aș proceda fix cum aș vrea și aș pune pe cine vreau eu, nu aș ține cont dacă are sau nu licență.
- Cât costă să treci prin toate cele 3 faze până la licența Pro?
- La licența B cred că am plătit undeva la peste 2.000 de lei, deci cam 500 de euro. Pentru licența A să fi fost în jur de 1.000 de euro, în vreme ce la Pro e 5.500 de euro. În jur de 7.000 doar taxele, dar cei care vin din provincie la cursuri, pentru ei cheltuielile pot să sară de 10.000 de euro!
Daniel Pancu: "Am lucrat cu Vicente del Bosque, dar nea Mircea te pregătește pentru viață și familie. E numărul 1!"
CITEȘTE ȘI:
Panduru a plecat de la Telekom și revine în antrenorat după 12 ani! Noul „secund” al lui Reghecampf
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat
FCSB se pregătește să-l înfrunte pe „Mentalistul” lui Olympiakos » Dușman al fotbalului modern