Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat sambata, 12 septembrie 2020 09:00 / Actualizat sambata, 12 septembrie 2020 09:40
Meciul Voluntari - FCSB propune cea mai clară formă de concurență între o investiție exclusiv privată, care îi aparține lui Gigi Becali, și una aproape în întregime din bani publici, susținută de primarul Florentin Pandele, disputa urmând să aibă loc pe o arenă a Primăriei, care poartă numele lui Iordănescu.
Fotbalul românesc conține de ceva ani din ce în ce mai multe echipe susținute și din bani publici. Unele dintre acestea au ajuns chiar să-și acopere din bugetul pe un an mai mult de jumătate din banii proveniți de la autoritățile locale.
Implicit, s-a ajuns tot mai des la o concurență extrem de ciudată, în care o societate practic susținută din bani publici să se lupte cu una care e finanțată exclusiv din zona privată.
Probabil că meciul de astăzi, din etapa a 3-a a Ligii 1, FC Voluntari - FCSB, e oglinda perfectă a acestei anomalii care continuă să existe și chiar să se accentueze în fotbalul nostru. O echipă, Voluntari, e practic a statului, iar cealaltă, e vorba despre FCSB, e a unui om de afaceri.
FC VOLUNTARI
- Echipa e, practic, cam ceea ce înseamnă CSM București pentru Primăria Capitalei. O echipă care încasează milioane de euro de la Primăria Voluntari, unde edil e Florentin Pandele, cel care a decis să susțină masiv echipa de fotbal, care a promovat pe prima scenă în urmă cu 5 ani.
- Stadionul pe care evoluează echipa e construit din bani publici și aparține Primăriei. Tot fiindcă Pandele decide absolut totul în Voluntari, numele arenei e dat de unul dintre cei mai buni prieteni ai acestuia, Anghel Iordănescu. Cel care recent a anunțat că face parte din echipa Gabrielei Firea, pentru Consiliul General al Municipiului București la alegerile din 27 septembrie.
- Baza de pregătire a Voluntariului, unde există și o Academie cu sute de copii, e și ea construită exclusiv din banii Primăriei și e și ea pusă la dispoziția primei echipe, antrenată astăzi de Mihai Teja.
- Bugetul clubului e alimentat cu sume impresionante de către Pandele, prin intermediul Primăriei, adică bani publici. În decursul anului 2018, s-au virat peste 2 milioane de euro, în vreme ce în 2019, suma a crescut până aproape de 3 milioane.
FCSB
- Echipa e privată 100%, nu are niciun fel de susținere din partea autorităților locale. Gigi Becali e cel care conduce clubul, care, practic, se autofinanțează din ceea ce produce sau beneficiază de sume pe care patronul le introduce în cadrul clubului și pe care ulterior le retrage fiindcă ele apar ca datorie pentru societate.
- FCSB nu are un stadion al ei și în toți acești ani a fost nevoită să plătească sume mari și foarte mari pentru închirierea arenelor pe care a evoluat. De exemplu, pe Arena Națională, la un meci de Champions League, au fost cazuri în care a suportat chiar și peste 40.000 de euro, exclusiv pentru chirie.
- Baza de pregătire din Berceni, care e una la standarde extrem de ridicate, e construită exclusiv cu investiție privată, iar întreținerea ei e realizată, la fel, doar din banii clubului FCSB
- Bugetul clubului e incomparabil mai mare decât cel al Voluntariului, însă conturile FCSB n-au fost niciodată alimentate din bani publici. De exemplu, suma de bani pe care FCSB a încasat-o în 2018 de pe urma contractelor de sponsorizare și publicitate, în jur de 2,3 milioane de euro, e aceeași cu cea pe care Voluntari a primit-o de la Primărie, în decursul aceluiași an. Iar în 2019, FCSB a primit din drepturi TV 2,8 milioane de euro, mai puțin decât i-a cedat Pandele echipei sale de fotbal, din bani publici, aproape 3 milioane de euro.
2003e anul în care Gigi Becali a devenit patron la FCSB, se întâmpla în luna ianuarie a acelui an
2000e anul în care Pandele a devenit prima dată primar al Voluntariului; a câștigat în total 5 mandate și candidează și acum
Statul nu doar că nu-l ajută pe Becali, dar i-a și afectat afacerea
FCSB e club privat, Becali nu a fost susținut niciodată de stat, cel puțin în privința echipei de fotbal, însă tocmai din cauza statului a avut de suferit. CSA Steaua i-a intentat proces în urmă cu aproape 10 ani, iar instanțele de judecată l-au deposedat pe Gigi Becali de brandul și sigla Stelei. Ruptura s-a produs în decembrie 2014, iar în acest moment se află pe rol un alt dosar, în care FCSB a pierdut, după prima decizie, palmaresul clubului Armatei, cel dintre 1947 și 2003. Tot din cauza conflictului cu MApN, Gigi Becali și FCSB au fost alungați din Ghencea, unde n-au mai avut voie să joace din martie 2015.
Pandele a venit nu doar cu banii publici, ci și cu ancora😁
Emblema lui FC Voluntari conține o ancoră. De ce? Orașul nu are vreo tradiție în navigație, nici nu are ieșire la mare sau la Dunăre. Explicația este că primarul Florentin Pandele a absolvit în anul 1984 Institutul de Marină "Mircea cel Bătrân" Constanta, Facultatea de Navigație, unde a obținut brevet de comandant de cursă lungă. Liverpool, Sampdoria Genova, Feyenoord Rotterdam, cluburi din porturi dintre cele mai mari ale lumii, nu s-au gândit să-și facă branduri asemănătoare, care să conțină și ancore.
Citește și alte știri din Liga 1:
Toni Petrea schimbă tactica pentru următorul meci: „Avem în vedere să facem asta”
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat