INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  RETRO GSP

RETRO GSP. 35 de ani de când Steaua începea fantasticul traseu către triumful de la Sevilla. De ce eroul din Danemarca n-a prins loc în fotografia oficială cu trofeul?

35 de ani de când Steaua începea fantasticul traseu către triumful de la Sevilla +14   FOTO
35 de ani de când Steaua începea fantasticul traseu către triumful de la Sevilla

Articol de , - Publicat vineri, 18 septembrie 2020 11:09 / Actualizat vineri, 18 septembrie 2020 18:50

Pe 18 septembrie 1985, Steaua disputa prima partidă din campania continentală ce avea să fie încununată cu câștigarea celui mai important trofeu, Cupa Campionilor Europeni. Startul a fost destul de poticnit, pe terenul campioanei Danemarcei, Vejle BK.

Meciul s-a terminat 1-1, însă prestația roș-albaștrilor nu anunța iureșul ce avea să urmeze. Mai ales în prima repriză, elevii lui Ienei au părut să nu se adapteze vremii mohorâte și terenului alunecos.

GAFĂ BELO

După ce Bertelsen (28') a tras în transversală, iar colegii săi au irosit alte oportunități, s-a intrat cu scor alb la vestiare. Apoi, Belodedici (61') a greșit o pasă banală, i-a pus pe nordici pe contraatac, prilej numai bun pentru Barnett să modifice tabela în favoarea gazdelor.

Forcingul de final al românilor nu părea să dea rezultate. Mijlocașii fuseseră părăsiți de inspirație, Pițurcă și Lăcătuș nu erau în cea mai fastă seară.

A fost nevoie ca Majearu să se accidenteze, să intre Radu II în locul lui Miți, iar atacantul piteștean să pună un "cap" inspirat (87') la una dintre ultimele faze ale întâlnirii. La exact 35 de ani de la acea confruntare, Radu II are totul proaspăt în memorie.

+9 FOTO

"SIMONSEN ERA SCULĂ DE FOTBALIST"

- Bună seara, domnule Marin Radu! Ce mai faceți?
- Bine. Uite tocmai vorbeam cu niște prieteni din Bolivia.

- Bolivia?
- Da, viața a făcut să am cunoscuți prin toată lumea.

- În Danemarca probabil că nu aveți.
- În Danemarca? De ce n-aș avea?

- Nu știu, poate i-ați supărat pe unii, acum ceva mai mulți ani... vreo 35!
- 35 de ani? Adică septembrie '85? Aaaa, la partida de la Vejle vă referiți! Da, probabil că n-am lăsat prea mulți amici acolo.

- Cum a fost, vă mai aminți?
- Destul de greu meciul, deși Vejle suna și atunci, sună și acum mai exotic, așa. Aveau trupă bunicică. Mai ales Simonsen. Chiar dacă nu mai era la prima tinerețe, la fostul "Balon de Aur" se vedea că e sculă de fotbalist.

"BĂ, VEZI CĂ-ȚI CURGE SÂNGE!"

- Ați intrat pe teren doar pentru că s-a rupt Majearu, apoi ați salvat Steaua!
- E mult spus că am salvat-o. E adevărat totuși că fără golul meu cine știe cum ar fi fost returul. La București s-a jucat mult mai relaxat după acel 1-1 în Danemarca.

- Vreo amintire de la Vejle?
- La faza la care am egalat, m-am ales cu arcada spartă. Am băgat capul la o minge joasă, iar un adversar m-a pocnit în arcadă. De bucurie, nici nu mi-am dat seama. Alergam ca bezmeticul către colegi să mă îmbrățișez, când unul mi-a strigat: "Bă, ai grijă că-ți curge sânge!". N-a fost nimic grav. Nu accidentarea aia m-a nenorocit pe mine.

+9 FOTO

COȘMARUL NICOLAE

- Dar care?
- Au fost mai multe. Vreo trei. Și, culmea, toate provocate de același jucător. Alexandru Nicolae, de la Dinamo. Și toate la același genunchi stâng!

- Avea ceva cu dumneavoastră?
- Nu știu ce să zic... Însă am pierdut aproape trei ani din cauza acestor grave accidentări. Și exact când eram mai în vână.

- În vara lui '84, când ați ajuns în Ghencea, erați deja "compostat" de Nicolae?
- Da, în '82 m-a rupt prima dată. Aveam 26 de ani, în '81 câștigasem pentru a doua oară titlul de golgheter în Divizia A, eram pe val... Am stat mult pe tușă.

"DACĂ ERAM SĂNĂTOS, DĂDEAM 40-50 PE SEZON!"

- V-a "ștampilat" și la Steaua?
- La primul Derby pe care l-am disputat! Pe "23 August" s-a jucat, am cedat cu 1-2. Atunci am pierdut și primul "11".

- Erați titular în fața lui Pițurcă...
- Da, campionatul așa a început, cu Lăcă și cu mine în atac. A venit apoi accidentarea care m-a scos din ritm, Piți a început să dea goluri și n-am mai reușit să mă impun.

- Credeți că alta era situația dacă ați fi fost sănătos?
- Sută la sută, mie la sută! Păi, gândiți-vă că eu dădeam 25-30 de goluri la FC Argeș, unde aveam coechipieri valoroși, dar nu ca în Ghencea. Păi, la cât de ofensiv juca Steaua și la câte ocazii își crea în fiecare partidă, puteam să marchez de 40-50 de ori pe sezon! Nu exagerez. Of, of, și acum regret că n-am venit perfect sănătos la roș-albaștri, jar aș fi mâncat!

"Nu încape discuție, lotul marii echipe a Stelei l-a făcut Halagian. Armeanu' lucra la asta cu mult înainte să ajungă oficial pe banca roș-albaștrilor. Dar fără flerul lui nea Imi Ienei n-am fi izbutit nimic. A știut ca nimeni altul să strunească vestiarul. Credeți că era simplu să te faci ascultat și înțeles de atâtea caractere puternice?!"
Marin Radu II

+9 FOTO

2 titluride golgheter al primei divizii are Radu II: în 1979, când a marcat de 22 de ori, și în 1981, cu 28 de reușite

"GOLURILE MELE AU FOST «CURATE», NU CA LA ALȚII"

- Chiar și așa, cu atâtea ghinioane, aveți 191 de goluri doar în prima divizie!
- Aș fi avut măcar 220 sau 230 dacă nu stăteam atât de mult prin spitale...

- V-ați fi apropiat de golgheterul all-time, Dudu Georgescu, care are 252?
- Nu știu, poate. Ce pot spune sigur e că golurile mele au fost "curate", nu ca la alții!

- Adică?
- Nu vreau să-mi pun pe nimeni în cap, însă știm bine din cauza cui s-a desființat "Gheata de Aur"! La mine, din 191, 11 au fost pentru Steaua. Restul, 180, pentru formații de provincie. Pentru FC Argeș, FC Olt sau Inter Sibiu. Se compară un gol înscris la Pitești cu un gol înscris în Ștefan cel Mare?

- Ar trebui să fie altfel?
- Hai că pricepeți... În provincie mereu a fost mai greu. Eu trebuia să-mi rup genunchii pentru un gol, alții dădeau câte 4-5 într-un meci!

"Am jucat și cu Dobrin, și cu Hagi. Gicu a fost mai artist, Gică a avut șansa să poată pleca în străinătate. Oricum, uriași amândoi!"
Marin Radu II

"COLEGII FĂCEAU POZE, EU ERAM ÎN GHIPS"

- Din pricina accidentărilor ați și plecat din Ghencea, la scurt timp după cucerirea Cupei Campionilor?
- Nu neapărat. Dar nu prea jucam. Și, la 30 de ani, voiam să joc mai mult. Valentin Ceaușescu m-a înțeles și mi-a dat dezlegarea să mă întorc la FC Argeș.

- Tot de asta n-ați prins nici poza oficială de grup, cu "urecheata"?
- Uff, ăla e un alt mare regret al meu. Când s-au realizat acele fotografii, eu eram, cum altfel?, scos din circuit. Eram în ghips, la Pitești...

"Accidentările mele au fost urâte rău, cu ligamente rupte, cu menisc distrus... Bine, nici medicina nu avansase ca acum, intervențiile chirurgicale erau rudimentare"
Marin Radu II

385 de meciuria strâns Radu II în "A", la FC Argeș ('74-'83, '86-'87), FC Olt ('83-'84), Steaua ('84-'86) și Inter Sibiu ('88-'89)

"N-am fost cel mai bun atacant din istorie, însă nici vreun fraier. Number one, de departe, a fost Dumitrache! Avea absolut tot ce-i trebuie unui mare vârf, păcat că nu s-a realizat pe măsura talentului"
Marin Radu II

CCE, turul 1, prima manșă
Vejle BK - Steaua 1-1 (0-0)
Au marcat: Barnett (61') / M. Radu II (87')

Vejle: Alex Nielsen - John Sivebæk, Knud Herbert Sørensen, Gert Eg, John Laursen - Allan Rodenkam Simonsen, Brian Bertelsen, Kurt Bakholt (72' Henrik Ravn Jensen), Peter Hansen - Julian Barnett, Ole Møller Nielsen (85' Jørgen Andersen). Antrenor: Poul Erik Bech

Steaua: Helmut Duckadam - Ștefan Iovan, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Ilie Bărbulescu - Mihail Majearu (72' Marin Radu), Tudorel Stoica, Ladislau Bölöni, Gavril Pele Balint - Marius Lăcătuș, Victor Pițurcă. Antrenor: Emeric Ienei

191 de goluria înscris Radu II pe prima scenă. Ocupă locul 4 în clasamentul all-time, după Dudu Georgescu (252), Dănciulescu (214) și Cămătaru (198)

+9 FOTO

Rezultatele Stelei în campania din '85-'86

  • 4-1 și 1-1 cu Vejle BK (Danemarca)
  •  4-1 și 0-1 cu Honved Budapesta (Ungaria) 
  • 0-0 și 1-0 cu Kuusysi Lahti (Finlanda) 
  • 3-0 și 0-1 cu Anderlecht Bruxelles (Belgia)
  •  0-0, 2-0 la pen. cu FC Barcelona (Spania)

23 de partidea disputat Radu II în cupele europene: 13 pentru FC Argeș, 10 pentru Steaua. A marcat de 4 ori (3+1)

"Am făcut performanță în Ghencea, dar și la Pitești. Nu uitați că am luat un titlu, în '79, după ce în stagiunea precedentă pierduserăm campionatul la golaveraj!"
Marin Radu II

RETRO GSP. 35 de ani de când Steaua începea fantasticul traseu către triumful de la Sevilla. De ce eroul din Danemarca n-a prins loc în fotografia oficială cu trofeul?
infografie Steaua 86

Citește AICI mai multe articole din categoria RETRO GSP!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Imagini tari de pe Arena Națională, cu aproape 3 ore înainte de Dinamo - Rapid! Cum se pregătește marea surpriză a „câinilor”
Superliga
Imagini tari de pe Arena Națională, cu aproape 3 ore înainte de Dinamo - Rapid! Cum se pregătește marea surpriză a „câinilor”
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Superliga
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (5)
ciprianbirtea
ciprianbirtea  •  23 Februarie 2021, 21:49
Postat de Traian Pavelescu pe 18 Septembrie 2020, 18:04

Bun jucător, incredibila echipa, performanta inegalabila! Steaua București cea mai buna echipa a Europei in perioada 1986-1989, cu doua Cupe europene câștigate, trei finale și trei semifinale jucate! Incredibil nu??? Cu atât mai trist acum sa vezi cum unica, singura, ultima cazarma sportiva sovietoida din UE, încerca disperata sa-și justifice existenta confiscând numele unei echipe profesioniste private respectata in Europa! Se mai poate întâmpla exclusiv in România!

Trei finale jucate? În afară de cele două de Cupa Campionilor, în care finală de cupe europene a jucat Steaua?

belane
belane  •  19 Septembrie 2020, 11:18
Postat de Traian Pavelescu pe 18 Septembrie 2020, 18:04

Bun jucător, incredibila echipa, performanta inegalabila! Steaua București cea mai buna echipa a Europei in perioada 1986-1989, cu doua Cupe europene câștigate, trei finale și trei semifinale jucate! Incredibil nu??? Cu atât mai trist acum sa vezi cum unica, singura, ultima cazarma sportiva sovietoida din UE, încerca disperata sa-și justifice existenta confiscând numele unei echipe profesioniste private respectata in Europa! Se mai poate întâmpla exclusiv in România!

Intr-adevar performanta inegalabila, cea mai importanta performanta din istoria fotbalului romanesc insa vad ca ai probleme cu logica - incerci sa impodobesti un buchet elegant al performantelor Stelei din perioada 1986-1989 cu balarii de pe marginea caii ferate - se subintelege ca daca ai castigat o finala de cupa europeana in prealabil ai castigat si o semifinala. Rezumat : 2 cupe europene castigate, 1 finala si o semifinala. A fost Steaua cea mai buna echipa din perioada 1986-1989 ? Discutabil (calitatea adversarilor reprezinta un contraargument) avand in vedere ca Milan din perioada Sacchi 1987-1991 din toate punctele de vedere ca si joc, echipa, antrenor, valoare individuala, dificultatea si parcursul competitiilor in care au fost angrenati sunt net peste cele ale Stelei. Pai un Serie A castigat in anii '80 contra lui Napoli al lui Maradona, Juventus, Inter, Roma sau Sampdoria a lui Vialli & Mancini facea cat o CCE.

flaviuf
flaviuf  •  18 Septembrie 2020, 21:22

Super atacant. L-am avut cativa ani la Inter Sibiu, incepand cu returul in care s-a promovat in Divizia A. Avea inteligenta, un simt al portii si tehnica impecabile. Sange rece, tot ce trebuie unui atacant. Nu am stiut de accidentari. Multa sanatate!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează
Close