SPORTURI  »  BASCHET  »  WNBA

VIDEO // EXCLUSIV Interviu senzațional cu Sabrina Ionescu, noua stea din WNBA » Cum se identifică cu România și ce a învățat de la Kobe Bryant

Sabrina Ionescu // foto: Instagram @ sabrina_i
Sabrina Ionescu // foto: Instagram @ sabrina_i

Articol de GSP - Publicat vineri, 16 octombrie 2020 15:36 / Actualizat vineri, 16 octombrie 2020 16:09

Sabrina Ionescu (22 de ani), cea mai valoroasă tânără baschetbalistă din WNBA, are origini românești. A doborât toate recorduri istorice la nivel de colegiu, atât la masculin, cât și la feminin, și a acceptat invitația lui Costin Ștucan de a participa la emisiunea GSP Live.

În luna aprilie a acestui an, Sabrina a fost alegerea numărul unu în draft-ul pentru Liga Feminină de baschet din SUA (WNBA), alăturându-se formației New York Liberty. De asemenea, a fost desemnată jucătoarea anului, la nivel de facultate, fiind considerată marea stea a baschetului feminin din America de Nord.

În cadrul interviului acordat GSP, Sabrina Ionescu a vorbit de viața și familia ei, despre viitorul carierei sale, întoarcerea în România, dar și despre legătura specială pe care a avut-o cu Kobe Bryant.

- Sabrina, în primul rând, sunt foarte mulți români care nu te cunosc. Cine este Sabrina Ionescu? Cum te descrii tu?
- Sunt o fată din California. Părinții mei sunt din București și cred că și familia mea este tot de acolo. Am 2 frați care locuiesc tot în California. Îmi place să joc baschet, evoluez la nivel profesionist. Yeah, așa mă descriu.

- Dar cum ai descrie-o pe sportiva Sabrina Ionescu?
- Am jucat la facultate, la campionatul universitar, timp de 4 ani. M-am apucat de baschet la 3 ani! Asta pentru că iubeam jocul și chiar mă distram astfel cu frații mei. Acum joc la un nivel profesionist, sunt o persoană competitivă și am avut succes până în acest moment! Și sper că, pe măsură ce trece timpul, o să fiu din ce în ce mai bună.

Sabrina Ionescu: „Când evoluezi în cea mai bună competiței din lume, adversarii te pot surprinde!”

- Spune-mi cum a fost debutul tău în WNBA?
- Era distractiv, am jucat în Florida și, din păcate, nimeni nu putea să vină să se uite la meci. Am 22 de ani și jucam cu femei care evoluează de 20 de ani la acest nivel. A fost diferit față de ce jucam în facultate, dar adversarii te pot surprinde când evoluezi în cea mai bună competiție din lume . Am învățat multe!

- Care este diferența de nivel între facultate și WNBA?
- E o diferență destul de mare. După cum am spus, la colegiu sunt jucătoare de 17-22 de ani, iar în WNBA pot avea de la 20 de ani la 40 de ani. Întâlnești multe jucătoare cu experiență. A fost abia primul meu an în această ligă, am încercat să învăț cât mai multe. E clar un alt nivel!

Sabrina Ionescu: „Îmi place mâncarea tradițională. Iubesc România!”

- Ce te leagă de România pe tine, în afară de faptul că în venele tale curge sângele părinților tăi? Ce simți pentru România?
- Iubesc România. Toată familia e din România. Îmi place mâncarea tradițională. Nu știu exact ce simt, dar familia mea este de acolo.

- Până acum ai fost în țară?
- Nu, nu am fost niciodată, dar vreau să mă duc.

- Acum mai ai timp pentru România? Să vii într-o vacanță?
- O să am timp, mai ales că acum nu mai sunt la facultate, iar sezonul durează 3-4 luni, așa că sper să am timp să vin în România.

Ținută pe tușă de o accidentare la gleznă

La începutul lunii august, Sabrina Ionescu s-a accidentat la gleznă, în timpul meciului pierdut de New York Liberty, 78-84 cu Atlanta Dream. Accidentarea Sabrinei Ionescu este considerată o mare pierdere pentru formația din New York. 

La finalul meciului cu Atlanta, Jonathan Kolb, managerul general a clubului, s-a deplasat la spitalul unde a fost internată baschetbalista. Chiar și LeBron James, care recent a cucerit un nou titlu NBA alături de LA Lakers, s-a îngrijorat de starea jucătoarei și i-a transmis un mesaj de însănătoșire grabnică.

- Știu că ai avut o problemă medicală la gleznă în unul din meciuri? Cum te simți?
- Da, m-am lovit la gleznă și cred că au trecut două luni de la acel eveniment. M-a durut, dar acum mă simt mai bine și am început să mă antrenez.

Sabrina Ionescu: „Kobe Bryant și familia lui au însemnat totul pentru mine”

- Înainte să intrăm în direct, m-am uitat la imaginile cu tine când ai vorbit la memorialul lui Kobe Bryant și am observat cât de copleșită erai în momentul în care țineai discursul. Ce a însemnat pentru tine Kobe Bryant?
- Totul! De când eram mică și îl urmăream, era unul dintre cei mai buni jucători din toate timpurile. Apoi am devenit prieteni foarte apropiați, inclusiv cu familia lui, au însemnat totul pentru mine. A fost drăguț că am putut ține un discurs la înmormântare, dar a fost foarte greu!

- Dacă poți să îmi zici două chestii de bază pe care le-ai învățat de la Kobe Bryant: una tehnică și una mentală.
- M-a învățat multe despre baschet, dar cred că celebra sa săritură inversă (fadeaway), pe care am învățat-o de la el vara trecută e cea mai importantă: mi-a explicat exact cum s-o fac, cât de sus trebuie să ajungă mingea și așa mai departe. Trebuie să pivotezi în așa fel încât să ajungi cu spatele la adversar, după care să te răsucești și să arunci la coș după săritură, în cădere, cu piciorul drept întins, iar aruncarea trebuie să aibă și mai multă înălțime și boltă decât se întămplă la o aruncare normală, de pe picioare. Sunt foarte multe detalii mărunte pe care m-a învățat că trebuie să le iau în seamă. Iar din punct de vedere mental, m-a învățat să fiu mereu cu un pas înaintea adversarului.

VIDEO // EXCLUSIV Interviu senzațional cu Sabrina Ionescu, noua stea din WNBA » Cum se identifică cu România și ce a învățat de la Kobe Bryant
Sabrina Ionescu (dreapta), alături de Kobe și Gianna Bryant

- Care sunt planurile tale de viitor?
- Nu știu, momentan, dacă mă voi duce să joc în străinătate. Turcia este o variantă pentru începutul anului viitor. E important să încep să joc pentru că accidentarea la gleznă m-a ținut departe de teren destul de mult timp. Aș putea juca în EuroLeague pentru câteva luni, iar după să mă întorc în WNBA, când va începe noul sezon.

Curtată de o echipă din Turcia

- Pentru cine ai putea evolua în EuroLeague Women?
- E o echipă din Turcia cu care am purtat negocieri, însă nu am decis încă dacă vreau să fac asta.

- Și poți pleca de la New York Liberty ca să joci în Euroligă?
- Da, poți să joci în ambele competiții. În Europa competiția a început deja și aș putea juca până în aprilie, când începe noul sezon din WNBA, dar, pentru că am această accidentare la gleznă, vreau să mă recuperez și să mă duc din ianuarie la o echipă din Euroligă.

- Ne poți spune numele echipei din Turcia?
- Nu știu, negociez cu mai multe echipe și nu știu la ce formație voi evolua din ianuarie.

Fenerbahce și Galatasaray sunt echipele care evoluează în grupele sezonul 2020/21 din EuroLeague. Izmit Belediyespor va juca în preliminarii cu formația maghiară Aluinvent DVTK Miskolc, la finalul lunii octombrie.

- Cum e văzut un sport practicat de femei în SUA? Există prejudecăți că femeile nu se pricep la fel de bine ca bărbații la un sport? Te-ai lovit de această mentalitate?
- Tot timpul, mereu are cineva ceva de comentat. Devine însă din ce în ce mai bine cu timpul, dar când eram mică și jucam baschet, toată lumea spunea că ar fi trebuit să mă joc cu păpușile sau să mă apuc de gimnastică, de balet. În schimb, eu mereu voiam să mă joc baschet cu frații mei. La o vârstă fragedă, mereu auzeam asta, dar nu puneam la suflet ce ziceau, iar eu am continuat să joc baschet. Chiar și acum, cu social media, faci ceva bun și lumea nu ia în seamă asta pentru că ești femeie. Deci da, se întâmplă des asta însă, personal, nu acord atenție unor astfel de vorbe.

- În final, ce le transmiți românilor care vor urmări acest interviu?
- Să vă uitați la baschet, să ne încurajați, iar fetelor mai mici le transmit să înceapă un sport pentru că este foarte distractiv.

Citește mai multe știri din GSP Live:

Transfer din România ratat dintr-un motiv uluitor: „Antrenorul a venit cu șampanie și două femei pe bancă. A ajuns la spital în comă alcoolică”

Cel mai vechi străin din România, dezvăluiri șocante: „Un coleg mi-a transmis să nu dau gol și să pierd mingile până primim două goluri! Am pierdut cu 3-0!”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”
Superliga
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Superliga
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (19)
tipsy
tipsy  •  17 Octombrie 2020, 07:09
Postat de paul801 pe 16 Octombrie 2020, 19:22

bah, daca eram femeie in Romania, o votam pe Veorica, numai sa dau peste nas astora care au ceva impotriva sporturilor practicate de femei, implicit se cred superiori femeilor.Mai mult respect pentru munca altora!

Sunt de acord cu tine ca toti trebuie sa avem drepturi egale si munca trebuie respectata, insa cei de mai jos au dreptate, bazat pe fapte. Liga feminina de baschet este pe pierdere de cand s-a infiintat, desi are salarii la nivelul fotbalistilor din Romania (adica de toata jena pentru USA) si desi primeste locuri in prime time news constant (lucru absurd considerand popularitatea aproape nula - dar na, trebuie sa'si faca norma de diversitate). Chiar si in conditiile astea WNBA nu se poate sustine si traieste din donatiile NBA'ului. Putem vorbi si de tenis unde pur si simplu proba feminina nu produce acelasi interes si aceiasi bani ca cea masculina (pe statistici), ca sa nu mai vorbim ca joaca (muncesc) mai putin. N-ai cum sa spui ca egalitatea premiilor nu e absurda.

doardinamo1948
doardinamo1948  •  17 Octombrie 2020, 02:42

Istoria de pe Netflix e scrisă de învingători și e departe de adevăr. Ceea ce uita ei sa spună este care a fost cauza izbucnirii celui de al 2 le-a război mondial. Răspunsul se găsește in tratatul de la Versailles și “marii” istorici ai Netflix ului uita voit de acesta. Regimul stalinist a omorât mai mulți oameni decât războiul lui Hitler, dar din nou acest fapt e dat uitării și nu e greu de aflat cine își dorește lucrul asta. România este considerată pe locul 2 in topul țărilor care au exterminat evrei și cifrele cresc de la an la an. Nimeni nu spune nimic despre felul cum evreii au fost tratati de francezi, de polonezi și chiar de americani și canadieni.

doardinamo1948
doardinamo1948  •  16 Octombrie 2020, 21:36

Morala e ca fata asta a crescut într-un mediu normal și a avut și alte modele sa aleagă in afara de buzatele și siliconatele care umplu ecranele de la noi și bineînțeles ca a învățat sa muncească de la părinții ei imigranți. Materialul românesc e bun, din păcate meșterii sunt de cea mai proasta calitate.

Vezi toate comentariile (19)
Comentează