FOTBAL  »  NATIONALA  »  RETRO GSP

VIDEO+FOTO Retro GSP 38 de ani de când am fost egalii campionilor mondiali, la ei acasă: „Ar trebui să-mi trec în buletin Florența la locul nașterii!”

Mircea Lucescu și Silviu Lung /// Foto: Arhiva GSP +30   FOTO
Mircea Lucescu și Silviu Lung /// Foto: Arhiva GSP

Articol de , - Publicat vineri, 04 decembrie 2020 09:37 / Actualizat vineri, 04 decembrie 2020 10:13

Pe 4 decembrie 1982, în al treilea meci din grupa preliminară pentru Euro '84, România reușea un rezultat istoric: 0-0 pe terenul Italiei, care tocmai devenise campioană mondială cu câteva luni mai devreme! Era pentru prima oară când tricolorii nu pierdeau în fieful squadrei azzurra.

După 3-1 cu Cipru și 2-0 cu Suedia, remiza albă de la Florența oferea primele speranțe de calificare dintr-o serie infernală, care mai cuprindea și puternica reprezentativă a Cehoslovaciei. Și din care nu mergea la turneul final decât prima clasată!

Italia - România 0-0: Nu mai fusese la națională de trei ani și jumătate

Marea surpriză a selecționerului Mircea Lucescu a fost titularizarea lui Silviu Lung. Portarul de 26 de ani al Craiovei nu jucase decât de două ori la națională, iar respectivele partide fuseseră în primăvara lui 1979, 3-0 cu Grecia și 2-2 cu Spania!

După acele două selecții, urmaseră 3 ani extrem de dificili pentru Silvică. O hepatită l-a ținut aproape un sezon departe de gazon, apoi a avut nevoie de ceva timp să câștige duelul pentru titularizare cu Boldici.

Silviu Lung: I-a impresionat și pe italieni

Totuși, toamna lui '82 i-a aparținut în totalitate. Parcursul excelent al Universității în Cupa UEFA l-a readus în atenția lui Lucescu, care a avut inspirația să-l trimită între buturi pe Stadio Comunale.

Răspunsul lui Lung a fost prompt. S-a opus tuturor strădaniilor adversarilor de a înscrie și i-a determinat pe exigenții ziariști italieni să-i acorde nota 8 și să-l declare "omul meciului".

"Mai mulți fotbaliști români au arătat calități tehnice, însă acest Balaci are un dribling diabolic!" - Tuttosport

"Lung a apărat totul. E, într-adevăr, un portar foarte, foarte bun" - Corriere dello Sport

La aproape patru decenii de la ispravă, bărbatul ajuns la 64 de ani are totul proaspăt în memorie.

INTERVIU Silviu Lung: La un pas să nu meargă la lot

- Bună seară, domnule Lung! Ce mai faceți? 

- Binișor, mulțumesc de întrebare. Am alergat de colo-colo, să rezolv tot felul de probleme...

- La fel de multe ca în urmă cu 38 de ani, la Florența?

- 38 de ani? Florența? Aaaaa, da, la acel 0-0 din preliminariile pentru Euro vă referiți, nu?

- Exact! Ce vă mai amintiți despre duelurile cu Paolo Rossi, Graziani, Antognoni și celelalte superstaruri ale Italiei?

- Totul, de parcă ar fi fost ieri! Sau alaltăieri, mă rog...

- Știați că veți fi titular? Că în toate partidele naționalei din 1982 apărase Moraru sau Vasile Iordache.

- Da, nea Mircea mi-a zis din vreme. Dar mai tare e că am fost la un pas să refuz convocarea.

8-1a fost raportul cornerelor în partida din urmă cu 38 de ani, în favoarea gazdelor

Silviu Lung: „Eram sătul de cantonamente”

- Cum adică?

- Dacă țin bine minte, Lucescu a venit după mine chiar pe aeroport, când ne întorceam de la Bordeaux, la final de noiembrie. Sătul de cantonamente și pentru că nu credeam c-o să apăr, am zis că mi-e dor de casă, de familie...

- Până la urmă, ați cedat.

- Și bine am făcut! Pentru că meciul ăla cu Italia a însemnat, practic, începutul unei a doua vieți ca portar. Glumea un prieten că ar trebui să-mi trec în buletin, la locul nașterii, și Florența, pentru că în acel oraș m-am născut cu adevărat pentru fotbalul mare!

- Vă referiți, probabil, la faptul că tot pe Stadio Comunale, cu nici două luni mai devreme, ați făcut minuni și în Fiorentina - Craiova 1-0, în primul tur al Cupei UEFA.

- Categoric! Cred că nea Mircea pe asta a și mizat când m-a titularizat pe mine contra Italiei. Știam stadionul, terenul, cunoșteam o parte din adversari... În acea partidă cu Fiorentina, am fost învins doar dintr-un 11 metri de Antognoni.

76de selecții a strâns Lung în prima reprezentativă, în perioada 1979-1993

Silviu Lung: „Coman a apărat cu leucoplast în loc de mănuși”

- Pe 4 decembrie însă, ați rezistat eroic, mai ales după eliminarea lui Țicleanu.

- O eliminare ușor acordată, chiar și jurnaliștii italieni au scris asta. Am apărat eu bine, dar și colegii mei s-au dăruit total.

- Vreo amintire specială de atunci? Ați făcut schimb de tricouri cu Zoff? Sau de mănuși?

- Nu, nu mi-a stat gândul la așa ceva. Apropo de mănuși, să știți că până prin 1980 nici nu aveam mănuși. Fiecare apăra cu ce putea improviza. Mi-aduc aminte de un joc la națională, în Spania parcă. Eram rezerva lui Narcis Coman. Iar nea Narcis - eu și acum îi zic așa, îi port un respect deosebit - a apărat fără mănuși. Doar și-a pus niște leucoplast pe degete, ca să aibă puțină aderență!

16-2a fost raportul șuturilor la poartă, în favoarea italienilor. Șuturile cadrate, 5-2

Silviu Lung: „A fost meritul lui Lucescu”

- În acea campanie de calificare, România a terminat pe primul loc, deși era cotată cu șansa a patra în grupă. Care credeți că a fost secretul succesului?

- Un lot formidabil, creat pe osatura Universității Craiova, care începuse să facă performanță în Europa.

- Totuși, lot foarte bun am mai avut și am irosit calificări pe bandă rulantă. Ultima dată chiar pentru Mondialul din '82.

- Așa este. Cred că marele plus l-a reprezentat prezența lui Mircea Lucescu pe bancă. El a dus naționala inclusiv în turneul ăla sud-american unde s-a jucat cu Argentina lui Maradona, cu Chile, cu Peru, cu reprezentativa olimpică a Braziliei, plus o mulțime de amicale în Europa. Jucând de la egal la egal cu cei mai mari fotbaliști ai lumii, am realizat că nu suntem nici noi la un nivel prea scăzut. Apoi, prin determinare și rigoare tactică, am izbutit să anulăm forțe precum Italia, Suedia sau Cehoslovacia.

1984a fost anul în care Silviu Lung a fost declarat cel mai bun fotbalist din România. El i-a devansat atunci pe Hagi, Ștefănescu, Rednic și Moraru

Silviu Lung: „Se lipea cearșaful pe mine de la răni”

- Și acum de ce nu mai suntem în stare? Cu niște adversari poate mai abordabili decât Italia lui Bearzot, să zicem.

- Poate pentru că lipsește spiritul de sacrificiu. Plus o anumită educație la nivel general, educație obținută într-un anumit sistem, să recunoaștem.

- Voiam să...

- Apropo de sacrificiu, să vă dau un exemplu. Noi, la Craiova, nu aveam teren de antrenament, deși obțineam rezultate incredibile, inclusiv pe plan european. Numai un teren de zgură, unde vă dați seama cât de dificil era pentru noi, portarii. Acolo ne pregăteam când ploua și trebuia să menajăm gazonul de pe "Central". Ei, cum credeți că ajungeam acasă după un antrenament pe zgură?! Plin de julituri, cu pietricele infime intrate în carne! Se lipea și cearșaful pe mine noaptea, de la sângele curs din răni... Cu toate acestea, nu renunțam. A doua zi o luam de la capăt. Cine mai e dispus în ziua de azi la așa ceva?!

Fotografii de la România - Italia 0-0 și din cariera lui Silviu Lung:

+25 FOTO

După 4 zile, calificare în primăvara europeană

Pe 8 decembrie '82, Lung, Ștefănescu, Balaci, Cămătaru și ceilalți internaționali ai Craiovei au disputat un alt meci de o intensitate formidabilă. E vorba despre returul cu Bordeaux, din turul 3 al Cupei UEFA. Deși formația franceză avea în componență câțiva jucători excepționali, precum Trésor, Tigana, Giresse ori Lacombe, și pornea cu avantajul unui 1-0 din prima manșă, oltenii au evoluat entuziasmant și s-au impus cu 2-0, goluri Țicleanu și Geolgău. "Față de ce am avut de tras la Florența, cu Bordeaux a fost simplu pentru mine. Adversarii nu și-au creat decât o ocazie. Toți băieții au fost extraordinari atunci", a rememorat Silvică.

58de partide a disputat Silviu în cupele europene, cu U Craiova, Steaua și Electroputere

Italia - România 0-0

  • Florența, 4 decembrie 1982
  • Preliminarii CE 1984
  • Arbitru: Georges Konrath (Franța)
  • Stadion: "Comunale"
  • Spectatori: 55.478
  • Cartonaș roșu: Țicleanu (55')

Italia: Zoff (Juventus) - Gentile (Juventus), Collovati (Inter), Fr. Baresi (AC Milan), Oriali (Inter) - Tardelli (Juventus), Antognoni (Fiorentina), Marini (Inter), Conti (AS Roma) - P. Rossi (Juventus) / 46' Causio (Udinese), Graziani (Fiorentina) / 19' Altobelli (Inter). Selecționer: Enzo Bearzot

România: Silviu Lung (U Craiova) - Mircea Rednic (Corvinul), Gino Iorgulescu (Sportul), Costică Ștefănescu (U Craiova), Nicolae Ungureanu (U Craiova) - Aurel Țicleanu (U Craiova), Ladislau Bölöni (ASA), Ilie Balaci (U Craiova), Michael Klein (Corvinul) - Romulus Gabor (Corvinul) / 56' Ioan Andone (Corvinul), Rodion Cămătaru (U Craiova) / 85' Ionel Augustin (Dinamo). Selecționer: Mircea Lucescu

Clasament final Grupa a 5-a

1.România85219-312p
2.Suedia851214-511p
3.Cehoslovacia834115-710p
4.Italia81346-125p
5.Cipru80264-212p

*Rezultatele înregistrate de România: 2-0 și 1-0 cu Suedia, 0-1 și 1-1 cu Cehoslovacia, 1-0 și 0-0 cu Italia, 3-1 și 1-0 cu Cipru

Imagini de la Italia - România 0-0:

Citește și alte știri Retro GSP:

RETRO GSP. 98 de ani de la nașterea lui Valentin Stănescu, antrenorul care „și-a vândut sufletul”, apoi le-a eliminat pe Barcelona, Inter și Leeds!

RETRO GSP. 43 de ani de la România - Iugoslavia 4-6, cel mai suspect meci din istoria naționalei: „O fi fost blat, nu pot băga mâna-n foc. Dar Piști a făcut echipa muci!”

RETRO GSP. 33 de ani de la Timișoara - Dinamo 2-1, meciul care a prefigurat Revoluția. „Lucescu n-a știut și nici n-a învățat să piardă!”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mititelu se laudă că a găsit următorul star al Olteniei: „De la Gică Popescu n-am mai avut așa ceva!”
Liga 2
Mititelu se laudă că a găsit următorul star al Olteniei: „De la Gică Popescu n-am mai avut așa ceva!”
Umilit de marea rivală, antrenorul lui Celtic a strecurat câteva înțepături: „Nu ne bătuseră de mult, aveam 14 puncte în plus...”
Stranieri
Umilit de marea rivală, antrenorul lui Celtic a strecurat câteva înțepături: „Nu ne bătuseră de mult, aveam 14 puncte în plus...”
Gică Hagi pregătește revenirea iernii » Lucrează la aducerea fostului căpitan de la Farul
Superliga
Gică Hagi pregătește revenirea iernii » Lucrează la aducerea fostului căpitan de la Farul

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (7)
andrei.33
andrei.33  •  04 Decembrie 2020, 20:08
Postat de adi_stelistul pe 04 Decembrie 2020, 11:01

Imi amintesc si eu perfect ziua aceea. Era intr-o sambata si s-a jucat imediat dupa orele amiezii (13, 14, ceva de genul). Aveam ore la scoala (eram intr-a saptea) pana la 12 si stiu ca eram surescitat la gandul meciului - am avut si mici probleme cu profesorii din lipsa de atentie la ore. :-) Da, frumoase vremuri.

Si fotbalul si scoala erau altfel in anii '80. Prezentul e sumbru si nu doar fiindca 'vremurile bune' tind sa fie mereu in trecut.

2373090662702614
Constantin Mosnegutu  •  04 Decembrie 2020, 17:10

Slab, da lung!!!

2373090662702614
Constantin Mosnegutu  •  04 Decembrie 2020, 17:09

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează