FOTBAL  »  Superliga  »  VAR

UPDATE Gino Iorgulescu amenință cu TAS, după întâlnirea cu șefii cluburilor: „Burleanu să-și păstreze arbitrii, dar să plătească pentru VAR”

Conferință LPF
Conferință LPF

Articol de GSP - Publicat joi, 04 martie 2021 09:53 / Actualizat joi, 04 martie 2021 16:29

Oficialii LPF Gino Iorgulescu, Justin Ștefan și fostul arbitru FIFA Marius Avram, prezentat astăzi ca manager de proiect VAR din partea Ligii, au susținut o conferință de presă la sediul LPF, imediat după întâlnirea avută cu președinții cluburilor din Liga 1, în care s-a discutat despre implementarea arbitrajului video.

Concluzia trasă de șeful LPF este că Federația Română de Fotbal va trebui să acopere costurile pentru implementarea video-arbitrajului în Liga 1. Pentru ca discuțiile să fie deblocate, Gino Iorgulescu a solicitat o întâlnire lămuritoare pentru săptămâna viitoare cu Răzvan Burleanu (președinte FRF) și Orlando Nicoară (reprezentantul eAD, firma care deține drepturile de televizare ale meciurilor de Liga 1).

LPF exclude varianta de a contribui financiar la pregătirea arbitrilor, întrucât acest lucru s-ar afla în afara legii. Iar în cazul în care FRF va refuza să achite costurile pentru introducerea VAR, Gino Iorgulescu amenință cu reclamații la Tribunalul de Arbitraj Sportiv

Varianta optimistă: VAR peste 6 luni!

Dacă FRF va accepta să plătească pentru pregătirea arbitrilor, Liga 1 ar avea VAR în cel mai bun caz în 6 luni, după cum spune președintele Ligii: „Școlarizarea arbitrilor durează cel puțin 6 luni. Dacă deblocăm situația, peste 6 luni, poate 8, abia atunci vom putea avea VAR”. 

Mai jos, cele mai importante declarații de la conferința de presă:

Gino Iorgulescu, președinte LPF: 

  • „A fost o întrunire a LPF, în care am vrut să informăm ce se întâmplă cu sistemul VAR, sunt foarte multe speculații și am vrut să lămurim cu cluburile în ce situație suntem. Am tras concluzia să mai facem un drum la FRF, pentru o întâlnire cu reprezentantul drepturilor TV și cu domnul Burleanu, pentru a debloca această situație”.
  • „Școlarizarea arbitrilor durează cel puțin 6 luni. Dacă deblocăm situația, peste 6 luni, poate 8, abia atunci vom putea avea VAR. Poate vom putea folosi acele două brigăzi ca să avem VAR, așa cum a spus domnul Avram. Am putea la niște meciuri foarte importante să implementăm această opțiune. Dacă nu, așteptăm și atunci când vom fi gata, intrăm cu toate meciurile”.
  • „Dacă FRF nu va plăti, ar însemna să amânăm implementarea VAR. Eu sper să găsească bani, au luat de la UEFA și FIFA pentru anumite proiecte, poate au rămas niște bani pe care să îi folosească. Poate se împrumută, iau bani în avans, nu știu. S-a luat în discuție situația de a plăti și noi, dar problema este că se plătesc în fiecare an aceiași bani. Nu putem să plătim noi, de la Ligă, pentru FRF. Dânșii îi pregătesc pe arbitri, dânșii îi deleagă, ei îi trag la răspundere și au toate atributele. Atunci noi să plătim? Ei ar plăti în locul nostru? Cluburile au spus că nu sunt de acord să plătească, mai puțin 1-2, dintre care unul era probabil vocea Federației. Cluburile și așa se chinuie cu banii pe care îi au”.
  • „(Burleanu) M-a chemat la Federație, mă prezint la dânsul că e mai mare decât mine în vârstă. Eu la el, nu el la mine. Mă duc, vedem dacă putem debloca această situație. M-a sunat domnul Orlando Nicoară de la eAD, să mergem împreună, să fie el moderator”.
  • „S-a discutat varianta ca FRF să nu plătească, să vedem dacă se poate să mergem la TAS într-un fel sau altul. Noi nu putem face această cheltuială legal, atunci vedem ce se întâmplă, nu vom sta așa”.
  • „Am văzut multe meciuri cu greșeli mari de arbitraj, care au viciat rezultatele. Bani mulți, servicii proaste. În fiecare etapă sunt meciuri cu greșeli mari de arbitraj și nu se iau măsuri drastice din partea CCA, pe ideea «lasă că merge și-așa». Arbitrajele lasă de dorit”
  • „Am discutat și problema stadioanelor, vom vedea ce măsuri putem să luăm pentru licențiere. Măsurile ar trebui să fie respectate mai multe la licențiere, să vedem cum vom putea rezolva această problemă”

Justin Ștefan, secretar general LPF: 

  • „Întâlnirea a durat mult, am luat povestea de la început, încă din 2018, când au fost primele demersuri pentru implementarea VAR. FRF a folosit fondurile de la FIFA pentru alte proiecte în loc de VAR. LPF are sarcina de a furniza tehnologia și operarea VAR, iar FRF de a pregăti arbitri. Am văzut tot felul dezinformări în spațiul public. LPF nu și-a dorit să conducă acest proiect, nu am impus FRF să existe un manager de poriect în zona de formare a arbitrilor pentru VAR. Am propus să existe o conducere în următorul fel: FRF prin domnul Deaconu să conducă coordonarea arbitrilor, iar LPF prin domnul Pongratz, iar apoi prin domnul Avram, să organizeze ceea ce înseamnă partea de tehnologie”. 
  • „În ceea ce privește partea de tehnologie, lucrurile sunt rezolvate. Nu avem doar 2 mașini VAR, ci 4. Două echipate complet, care pot furniza serviciul VAR, iar alte două care vor fi echipate de îndată ce se va încheia o înțlegere între LPF și FRF. Au fost voci în spațiul public care au spus că trebuie să plătim noi aceste cheltuieli. Legea este foarte clară, aceste cheltuieli trebuie suportate de FRF. Nu este vorba despre o negociere, le suportă cel care trebuie potrivit legii. Delegarea arbitrilor VAR se va face de către CCA, nu există interes din partea LPF să aibă vreo ingerință în această activitate”.
  • „Mai sunt disponibili bani pe platforma FIFA Forward 2.0 pentru a fi accesați de FRF. În ceea ce privește sprijinul financiar al FRF printr-un eventual împrumut, nu se poate face. Ar fi nelegal, din moment ce nu avem în partea noastră de atribuții arbitrajele. Cluburile din Liga 1 nu pot vota să acorde un sprijin financiar, nu pot vota împotriva unor norme imperative”.
  • „Am transmis clar că nu putem să ne asumăm lucruri care sunt dincolo de regulamente. Cu certitudine nu vom încălca aceste lucruri. Ne deranjează faptul că pentru FRF arbitrajul VAR nu este o prioritate. Suntem cu toții martorii unor arbitraje care influențează rezultate și cred că FRF ar trebui să fie primul for interesat de rezolvarea acestei probleme. Întotdeauna, cheltuielile care țin de arbitri au fost suportate de Federație”.
  • Ne-am adresat FIFA pentru o mediere la nivel instituțional, iar în măsura în care nu vor reuși să ajungem la un numitor comun, vom ajunge la o situație ingrată, de a cere ajutorul TAS pentru a ne ajuta să ne facem treaba. Aici nu putem vorbi de orgolii, ci de un refuz de a aplica regulile”.

Marius Avram, manager de proiect VAR din partea LPF: 

  • „În scurtul timp al meu la LPF am încercat să fac o radiografie a ceea ce s-a petrecut din 2018. Am prezentat acest lucru președinților de club și am explicat din punct de vedere al costurilor ce ar însemna existența VAR. România are în acest moment două stadioane pregătite pentru VAR și două brigăzi de arbitri cu certificare VAR, conduse de Ovidiu Hațegan și Istvan Kovacs, astfel că este permis de către FIFA să se desfășoare meciuri cu VAR. Una dintre echipe se poate afla pe teren, iar cealaltă în cabina VAR. Vom vedea cât de repede vom putea avansa, încă nu am primit un răspuns dacă se poate acest lucru”.
  • „LPF nu are treabă cu pregătirea arbitrilor, dar în interesul nostru este ca ei să fie pregătiți. Nu ne-a interesat în detaliu pe ce cheltuie FRF acei bani, pentru arbitri. Am auzit de diurne pentru arbitri, terenuri închiriate. Cred că cea mai mare parte a cheltuielilor se va duce spre folosirea acelor echipamente tehnice și cazarea arbitrilor, diurnele lor, meciurile de pregătire. Trebuie să întrebați la FRF. Ceea ce am prezentat cluburilor este că anumite costuri trebuie asumate”. 
  • „Cei doi arbitri VAR și tehnicianul, cluburile trebuie să suporte baremurile arbitrilor. Este vorba despre sute de mii de euro în fiecare an. Acel tehnician trebuie plătit, de asemenea este vorba despre sume de sute de mii de euro pe an. Costurile de 550.000 euro reprezintă costuri pentru o pregătire inițială a arbitrilor, pentru a putea începe VAR în România. Dar este nevoie de o monotorizare permanentă, un procent din aceste costuri va trebui să fie plătit an de an”.

VIDEO Bogdan Mara: „Nu cred că în alte țări plătesc cluburile VAR-ul”

Citește mai multe știri despre subiectul VAR:

Acuzaţii grave către LPF și FRF: „Structuri de tip mafiot! Nu o să accept niciodată așa ceva!”

Justin Ștefan îl acuză pe Răzvan Burleanu: „FRF nu a fost interesată de VAR” » Ce document publică oficialul LPF

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Cele mai tari meme-uri după surpriza istorică de la alegerile prezidențiale: „Când nu mai BOȚI, mai BOȚI puțin”
Stiri extrasport
Cele mai tari meme-uri după surpriza istorică de la alegerile prezidențiale: „Când nu mai BOȚI, mai BOȚI puțin”
Călin Georgescu, 3 declarații despre teme fierbinți din sport: „A venit partenerul nostru strategic din NATO... La Paris, a fost un desfrâu anost!”
Special
Călin Georgescu, 3 declarații despre teme fierbinți din sport: „A venit partenerul nostru strategic din NATO... La Paris, a fost un desfrâu anost!”
Gigi Becali, candidat AUR la parlamentare, a văzut rezultatele exit-poll-urilor și a reacționat cu un derapaj grolosan » Pe cine susține în turul 2
Stiri extrasport
Gigi Becali, candidat AUR la parlamentare, a văzut rezultatele exit-poll-urilor și a reacționat cu un derapaj grolosan » Pe cine susține în turul 2

Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”

Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?


Comentarii (80)
balaur
balaur  •  05 Martie 2021, 09:36

Acest Iorgulescu nu are nicio credibilitate, stiti cu totii de ce.

764468963651742
Ilie Golombioschi  •  04 Martie 2021, 19:32

in doi ani sa il achite

764468963651742
Ilie Golombioschi  •  04 Martie 2021, 19:24

Postat de bodystyle74 pe 02 Martie 2021, 01:02 Pai pot baga in play-off unde echipele isi permit . Pot folosi si arbitri fifa care au deja meciuri in cupele europene arbitrate cu var. Deci nu se mai cheltuie bani pe instruire iar sistemul poate fi introdus imediat. Panduru are dreptate , de fapt oamenii nu vor. Ai dreptate, pe termen scurt e o solutie facila, excelenta, pe termen lung, din campionatul urmator, sa ia un credit de la BRD, eventual cu dobanda 0, sponsorizata, platita prin publicitate si in doi ani sa o achite prin majorarea baremului de arbitraj la fiecare partida astfel incat cheltuielile suplimentare sa fie acoperite pe deplin prin retinerea lor de federatie si achitarea creditului.

Vezi toate comentariile (80)
Comentează
Close