GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  JIUL PETROȘANI

VIDEO + FOTO E jale-n Vale! Stadionul din Petroșani a ajuns o ruină! Pe arena cu 15.500 de locuri încă evoluează Jiul, dar „minerii” sunt pe marginea prăpastiei, locul 8 din 10 în Divizia C

Stadionul „Petre Libardi” +50   FOTO
Stadionul „Petre Libardi”

Articol de GSP - Publicat joi, 29 aprilie 2021 08:53 / Actualizat joi, 29 aprilie 2021 09:56

Stadionul „Petre Libardi”, casa „minerilor” de la Jiul Petroșani, e o umbră a arenei unice la momentul construcției, având două tribune acoperite. Uitat, lipsit de finanțare serioasă, stadionul e îngrijit parțial, cât să fie funcțional petru o echipă de Liga 3.

Nu-i nevoie să poposești în Petroșani, pentru o zi sau mai multe, ca să conștientizezi fără trudă că orașul, al treilea al județului Hunedoara, e pierdut în timp. Rămas undeva la începutul anilor '90, imediat după Revoluție, cu mici "stigmate" ale prezentului. În rest, cicatrici adânci ale istoriei aprinse a orașului minerilor.

41 de sezoanea strâns Jiul Petroșani în prima divizie, locul 11 în istoria fotbalului românesc

„Jiul Petroșani este prezentul”

Pe strada Lunca, peste calea ferată, în coada unui drum cu două sensuri, e poarta stadionului. Mare, impunătoare, arhitectură tipic comunistă. Așa se construia atunci, așa a rămas. Urme ale prezentului: noua pancartă cu „Stadionul Petre Libardi”, nume luat în 2019, în decizie de Consiliu Local, după numele fostului căpitan al Jiului, fotbalist ce a condus echipa spre Cupa României din 1974, după o finală cu Poli Timișoara. 

FOTO: Vlad Nedelea
FOTO: Vlad Nedelea
FOTO: Vlad Nedelea
FOTO: Vlad Nedelea
FOTO: Vlad Nedelea
+45 FOTO

Doi ani mai devreme jucaseră o finală, pierdută cu Rapid. Mai jos, un banner tip PVC, mesaj ce se vrea optimist: „Jiul este prezentul”. Realitatea e alta, cel puțin deocamdată.

1919e anul în care s-a înființat Jiul Petroșani, formație care a mai purtat alte 6 denumiri

Peisaj descris de nepăsare

„Background-ul”, în schimb, e de poveste. Crestele munților, „stropite” cu zăpada încă netopită, dau puțină „culoare” peisajului. E singura pată de culoare din context. Pentru că scaunele din stadion sunt doar umbra celor din trecut. Albastrul parcă se mai distinge, roșul în schimb s-a transformat în gri. Decolorate, pline de praf, cu ceva vegetație crescută printre ele, scaunele mai așteaptă „romantici” ai fotbalului de altădată, pentru că în prezent Jiul e doar o modestă echipă de Liga a 3-a. 

Și când ne gândim că vorbim despre un stadion care la vremea respectivă a fost primul în România ce a avut două tribune acoperite complet! L-au urmat, mulți ani mai târziu, cele din București, Ploiești și Cluj Napoca.

15.500 de locuriare stadionul Jiul, care, la inaugurare, când nu erau scaune, putea găzdui 30.000 de oameni

Istoria îi ține în viață

Trepte roase, buruieni uscate, PET-uri, garduri ruginite, praf cât cuprinde. Sunt elemente ce trădează lipsa de interes, absența suporterilor și mediocritatea în care se scaldă un club cu 41 de sezoane în Liga 1, la buza unui Top 10 în istoria fotbalului românesc. 

Suprafața de joc pare capabilă să ducă un meci de nivelul Ligii a 3-a, iar zona vestiarelor e surpriza plăcută. De acolo fanii au avut grijă să nu lipsească istoria bogată a clubului. Gigi Mulțescu, Bela Rosznay, Petre Libardi, „Mopsul” Dumitrache, Mihai Stoichiță sau Ciupitu au imaginile pe pereți, cu o grafică atent lucrată, lângă cele mai de preț echipe ale clubului, performanțe și prezent. O bilă albă într-un vid de indiferență.

FOTO: Vlad Nedelea
FOTO: Vlad Nedelea
FOTO: Vlad Nedelea
FOTO: Vlad Nedelea
FOTO: Vlad Nedelea
+45 FOTO

Stadionul Jiul Petroșani, construit după un incendiu

Puțină lume știe că stadionul celor de la Jiul Petroșani a fost ridicat după un eveniment tragic al vechii arene. Aceasta a ars în timpul penultimului meci de campionat al ediției 1974-1975, cu Poli Iași. Atunci, în minutul 14 al meciului din 25 mai 1975, o țigară aruncată la întâmplare de un spectator a aprins deșeurile strânse sub tribuna I. 

În 15 minute, focul a mistuit tribuna construită în 1922. Stadionul a fost "cârpit" atunci, dar a rămas doar cu o tribună și două peluze. Pe locul vechii arene sunt acum hotelul „Petroșani” și Parcul Central „Carol Schreter”.

Ce spune Primăria Petroșani:

Gazeta Sporturilor a cerut câteva detalii de la primărie, a primit răspunsul, ce-i drept unul destul de minimalist, cu răspunsuri foarte scurte.

1. Cand s-a facut ultima igienizare?

  • Ultima igienizare a stadionului s-a facut în luna decembrie 2020, de regulă se face înainte de fiecare meci acasă.

2. Care sunt planurile cu acest complex, o posibilă modernizare în viitorul apropiat?

  • De modernizare, în prezent se lucrează în parteneriat cu Primaria Petroșani și CNI, la un teren sintetic cu toate dotările (în incinta stadionului).

3. Exista vreun proiect pentru renovarea sa sau construire altui stadion?

  • Deocamdată nu.

4. Își doresc oficialitățile locale un poriect mai amplu pentru echipa locală, readucerea ei în prim planul fotbalului?

  • Pentru moment suntem in Liga III.

5. Care este suma pe care Primaria Petroșani o oferă anual clubului de fotbal Jiul Petroșani?

  • Pentru secția de Fotbal a CSM Jiul Petrosani în anul 2020 suma a fost de aproximativ 200.00,00 lei (n.r suma declarată în răspunsul oficial, probabil răspunsul ar fi 200.000 de lei)

6. Cât va costa lunar întreținerea acestui stadion?

  • Întreținerea lunară a acestui stadion este în jur de 10.000 lei.

7. Este racordat la apă potabilă și electricitate?

  • Da.

Citește și alte materiale speciale: 

EXCLUSIV Fără fotbal, dar cu stadion! Imagine rară într-un oraș din România: bloc de locuințe în incinta arenei

VIDEO + FOTO Imagini spectaculoase cu arena de peste 20 milioane de euro care se face în România! Când va avea loc inaugurarea

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Rezultat NĂUCITOR în Suedia - Ungaria, primul meci tare de la Europeanul de handbal » Fanii din Fonix Arena dădeau perplecși din umeri!
Handbal
Rezultat NĂUCITOR în Suedia - Ungaria, primul meci tare de la Europeanul de handbal » Fanii din Fonix Arena dădeau perplecși din umeri!
După Dinamo - Sepsi, Cîrjan dezvăluie ce discuție a auzit între adversari și le bate obrazul criticilor: „Râdeați de mine!”
Superliga
După Dinamo - Sepsi, Cîrjan dezvăluie ce discuție a auzit între adversari și le bate obrazul criticilor: „Râdeați de mine!”
Costică Buceschi, protagonistul unui moment istoric la Campionatul European de handbal feminin
Handbal
Costică Buceschi, protagonistul unui moment istoric la Campionatul European de handbal feminin

Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, îngrijește 12 meserii”

Gică Hagi, întrebare frontală despre Călin Georgescu după imaginile apărute pe internet: „V-a cerut voie?” » „Regele” a reacționat imediat


Comentarii (9)
135270005269751
Vj Flow  •  01 Mai 2021, 16:36
Postat de cirus11 pe 29 Aprilie 2021, 09:39

Nu arata chiar asa rau, pana la urma conteaza gazonul, vestiarele si cam atat... spectatorii sa stiti ca se descurca daca nu se prabusesc gradenele cu ei :).

Cum s-au prăbușit gradenele peste copilul ăla de 10 ani de la Brăila?

scorpions721
scorpions721  •  29 Aprilie 2021, 23:37

Faceti va rog o vizita si la Baia Mare.

joze_maurinio
joze_maurinio  •  29 Aprilie 2021, 18:19

„Background-ul” - fir-ar sa fie de limba romana si cu fundalul ei! "Mare, impunătoare, arhitectură tipic comunistă. Așa se construia atunci, așa a rămas." Atat ai inteles mai ziaristule? Asa se contruia in comunism pentru ca asa se contruia in acea vreme! Nu ca acum cand construiesti scump si cade casa pe tine, ca e capitalism! Ia vezi, in background-ul tau exista fundal? Nu mai faulta bai nene limba romana, ca iti dau cartonas rosu! In rest, stadion deplorabil, pentru ca nu a fost intretinut. Iar daca o cloaca precum acest stadion nu a fost intretinuta, cum naiba dai 1 milion de euro pe an la Ghencea, 1 milion de euro la Giulesti si inca atat la Arcul de Triumf, sa le intretii? Pe banii oamenilor decid Armata, Primaria Rapidului si a Arcului de Triumf!

Vezi toate comentariile (9)
Comentează