OPINII  »  EDITORIAL

Che bella Squadra!

Articol de - Publicat luni, 21 iunie 2021 14:27 / Actualizat luni, 21 iunie 2021 22:15

Deși fără 7-8 titulari, unii indisponibili, majoritatea menajați, Italia a bătut și Țara Galilor, 1-0 grație lui Pessina, de regulă rezervă. Jucător al Atalantei, acesta a apărut târziu în lot, convocat ca înlocuitor al interistului Sensi, devenit indisponibil. Și cu Pessina, selecționerul Roberto Mancini, 56 de ani, s-a dovedit inspirat.

Cu succesul de duminică, naționala peninsulară a terminat en fanfare, cu 9 puncte din 9, grupa A de la Euro 2020 și a confirmat pronosticurile celor care o consideră a treia favorită la titlul continental. Clasată în sondaje în urma Franței și a Germaniei.

Instalat în mai 2018, după demiterea lui Ventura (care ratase calificarea la CM) și interimatul lui Di Biagio, Mancini a obținut cu Wales a 11-a victorie consecutivă din ultimele 11 partide, pe parcursul cărora Italia n-a primit niciun gol! 

Ajunge să te uiți la bilanțul său ca selecționer, 24 de victorii, 7 egaluri și două înfrângeri, procentaj de reușită de 79,8%, ca să tragi concluzia că numirea lui, adus de la Zenit St. Petersburg, reprezintă un pariu câștigat.

Din nou, chiar dacă a învins la limită, avantajată de terenul propriu și ajutată de Ovidiu Hațegan, care l-a eliminat pe galezul Ampadu în minutul 55, Italia a practicat același fotbal de calitate. 

Spectaculos și modern, diferit de cel cu care ne obișnuiseră predecesorii lui RM. Ca atare, se poate spune, și se spune adesea, că Mancini a reinventat echipa Italiei. Că i-a dăruit consistență și anvergură.

A primenit lotul, promovând tineri ca Bastoni (22 de ani), Chiesa și Locatelli (23) ori Raspadori (21). Dar i-a păstrat și pe "veteranii" Chiellini (36) și Bonucci (34). Nu i-a căzut rangul să apeleze la ex-brazilienii Jorginho și Emerson Palmieri, ambii de la Chelsea. Cu toate că mai bogați în talente ca noi, alții nu se sfiesc să naturalizeze, ce ziceți de asta?

Che bella Squadra!
foto: Guliver/Getty Images

Odată cu componența echipei, Mancini a schimbat și stilul ei de exprimare. Concret, a transformat-o dintr-o formație axată pe defensivă, celebrul catenaccio, învățată să dea un gol și să-l apere cu dinții, într-una deschisă și dezinvoltă. Care nu se mai oprește la 1-0, vezi meciurile cu Turcia și Elveția de la Euro, ci caută, dacă poate, să-ți umple poarta de goluri. 

Model care firește că place ochiului. Că atrage. Și din acest motiv, pe deplin justificat, Federcalcio i-a prelungit până în 2026 contractul actualului selecționer.

Despre modul de lucru al acestuia ar fi multe altele de spus. Despre viziunea unui antrenor care nu se mai bazează, precum cei dinaintea lui, numai pe jucători de la Juve, Inter (campioana en titre) și Milan, tradiționalele furnizoare ale naționalei. Probă că Roma și Sassuolo, rămase în afara cupelor continentale, au câte 3 oameni în lot. Uneori și în echipă, dovadă că RM e și un tip ce-și asumă riscuri.

Până acum i-a ieșit perfect acestei echipe a Italiei parcă mai convingătoare ca oricând. Se va confrunta în "optimi" cu Austria și va avea, părere mai largă, prima șansă. Dar mai departe?

Citește și:
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Stiri extrasport
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Stiri extrasport
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența
Stiri extrasport
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența

Comentarii (8)
cita
cita  •  21 Iunie 2021, 23:57

Asadar, Austria. Cine sunt domnii acestia in fotbalul international versus Italia? Scuze, nimeni. Romania, cu picioarele in ghips de multi ani, e mult mai cunoscuta ca o forta in fotbal. Deci Italia joaca in sferturi, stimati telespectatiori, nimic nou sub soare!

cita
cita  •  21 Iunie 2021, 21:41
Postat de jean_gabin pe 21 Iunie 2021, 17:46

Forza Italia! Acesta este numele viitoarei campioane Europene. Adversarii ei se vor oftica foarte rau.

Mon cher Jean, va rog sa-mi permiteti, cu toata dragostea ce-o port fratilor nostri cu stramosi comuni etrusci, sa va comunic faptul ca atat "cocosii galici" cat si "teutonii descendenti din dacii/vlahii milenari" vor fi adversari redutabili pentru draga noastra "bella Squadra". Insist sa va spun ca vor fi semifinale foarte interesante privitorului din tribuna sau TV/NET, dupa caz, ca sa nu mai vorbesc de pariorul dornic de imbogatire peste noapte! :)

cita
cita  •  21 Iunie 2021, 21:32

Mille grazie, Dottore Ioanitoaia! Noi romanii avem de invatat, atat de la italieni si spanioli, cat si de la francezi, cum sa facem sa recastigam interesul publicului pentru fotbalul pe care-l practicam la nivel inalt, Nationala. Aviz amatorilor, incepand cu conducerea federatiei FRF si pana la nivelul preparatorilor fizici. Domnilor, luati va rog lectii atat de la granzii actuali ai fotbalului mondial mentionati mai sus, cat si din istoria fabuloasa a fotbalului romanesc de acum 30ani. Daca nu va inspirati din aceste doua surse, planurile voastre de afirmare internationala sunt vax si merg direct in "recycle bin" pe limba voastra de IT-sti.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează