Articol de GSP - Publicat marti, 06 iulie 2021 18:13 / Actualizat marti, 06 iulie 2021 18:32
FC Botoșani a terminat ultimul sezon pe locul 6, a doua prezență consecutivă pentru moldoveni în play-off. O performanță cu atât mai valoroasă cu cât investițiile sunt în mare parte private, aportul Primăriei Botoșani fiind de cele mai multe ori minuscul, sub 5% din bugetul echipei.
Ultima decizie a autorităților locale este însă una ciudată: a fost alocată din bugetul orașului o finanțare de 1 milion de lei, nerambursabilă, unui club sportiv care în sezonul precedent nu a câștigat niciun meci, anunță botosaneanul.ro!
UPDATE 18:10 / Valeriu Iftime: „Vom face contestație!”
Valeriu Iftime, finanțatorul celor de la FC Botoșani, a comentat modul în care Primăria Botoșani a distribuit bugetul.
„Ce aș mai putea să spun după o asemenea informație? Am citit și eu. Evident că vom face contestație. Nu pot să îmi dau seama ce au votat cei de acolo, ce notorietate aduce acel club de handbal? Ce bani scoatem noi din bilete, ca să ne scoată din schemă? Cu tot respectul pentru cel care îl conduce, un om onest. Sper ca până la urmă Dumnezeu să le lumineze mintea, să le-o dea pe cea de pe urmă. Vreau să cred că a fost o eroare și că se vor regla lucrurile”, a spus Valeriu Iftime, pentru GSP.ro.
Decizie bizară a Primăriei Botoșani
Echipa care se bucură de acești bani este CS Magnum Botoșani, club de handbal care a terminat pe ultimul loc în prima ligă, cu zero puncte, având un egal și 27 de înfrângeri. De ce zero puncte? Pentu că echipa a pierdut și punctul câștigat din remiză din cauză că a folosit un jucător nelegitimat. Evident, echipa a retrogradat.
200.000 de euro dați unei retrogradate
Explicația oferită de Bogdan Buhăianu, președintele comisiei care a acordat finanțarea, e aiuritoare, susținând că notorietatea pe care echipa de handbal o aduce orașului este peste cea a echipei lui Marius Croitoru.
„Pentru prima dată de la promulgarea acestei legi, Primăria Botoșani a avut o finanțare totală de 1 milion de lei pentru sportul de performanță. S-a ținut cont de ramurile sportive care aduc un anumit grad de notorietate și au performanțe în desfășurarea activității lor. Criteriile de punctaj sunt luate din lege și stabilite prin HCL.
Au fost șapte proiecte declarate eligibile, adică au avut toate actele depuse. Pe locul 1 a fost Magnum, clubul de handbal al municipiului care din păcate, sau din fericire, a luat toată finanțarea pentru că a accesat suma egală cu suma totală a finanțării”, a explicat Bogdan Buhăianu, președintele comisiei, pentru sursa citată.
Se anulează finanțarea după contestații?
Întrebat de ce a fost ocolit clubul de fotbal, președintele Comisiei a susținut că a contat faptul ca sumele colectate din vânzarea de bilete să nu depășească 20% din bugetul anual al clubului, iar la clubul de fotbal ar depăși. Explicația nu se susține, cu atât mai mult la capătul unui an in care stadioanele au fost închise pentru suporteri, iar începând din sezonul viitor nu vor avea voie mai mult de 50% din capacitatea stadionului, măcar o vreme.
„Eu am dat cea mai mare notă la fotbal, mie așa mi s-a părut corect. Eu am votat pentru fotbal, dar făcându-se media cu ceilalți diferența este foarte mică.
Unul dintre criterii era promovarea imaginii orașului. Iar eu am spus că atunci când începe campionatul de fotbal, la fiecare 3 zile se aude de Botosani. Dar … Eu sper ca decizia să se întoarcă la contestații. Eu de la 5 ani am crescut cu CS Botoșani, echipa de fotbal. Părerea mea: trebuie schimbat regulamentul, astfel încât o entitate să ceară doar un procent, nu toată suma. Mai lasă și la alții!”, a mai zis Bogdan Buhăianu conform sursei citate.
Ce venituri a avut FC Botoșani din abonamente și bilete:
2016 - 767.764 lei - 4.91% din veniturile totale
2017 - 639.986 lei - 4.47% din veniturile totale
2018 - 552.664 lei - 2.84% din veniturile totale
2019 - 614.841 lei - 2.84% din veniturile totale
2020 - 186.172 lei - 0.77% din venituri totale
Citește aici mai multe știri:
Presiune pe Iftime » Ofertă oficială de la o rivală din Liga 1 pentru Chindriș