Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat sambata, 10 iulie 2021 12:53 / Actualizat sambata, 10 iulie 2021 13:35
Anghel Iordănescu, fostul antrenor al Stelei, dar și selecționer al echipei naționale a fost caracterizat de o parte dintre fotbaliștii cu care a lucrat de-a lungul timpului.
Basarab Panduru (expert la Telekom Sport), Dorinel Munteanu (noul antrenor al celor de la Oțelul Galați), Viorel Moldovan (antrenor, liber de contract), dar și Gabi Balint (analist la DigiSport) au vorbit despre Iordănescu, la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”, moderată de Ovidiu Ioanițoaia și difuzată în fiecare miercuri de la ora 20:00, pe GSP.RO. La final, Anghel Iordănescu și-a făcut autoportretul din perioada în care era antrenor.
- Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.
Basarab Panduru: „A dat milităria nu jos din pod, ci de pe cel mai înalt bloc turn!”
Fostul mijlocaș, în prezent expert în fotbal la TelekomSport, a vorbit la emisiunea lui Ioanițoaia despre Iordănescu, cu care a lucrat și la Steaua.
„El ne-a schimbat viziunea despre antrenament și fotbal. A dat milităria nu jos din pod, ci de pe cel mai înalt bloc turn! Ne-a prins bine anul cu nea Puiu. La echipa națională a venit cu tactica perfectă. Tactica se face de jucători și de competiția unde ești. La Mondial chiar a fost tactica perfectă pentru că așa i-am surprins pe toți. Nu aveam noi mare joc de posesie, dar când plecam pe contraatac mingea se oprea în poartă!”, spune Panduru.
El nu poate uita Mondialul din Statele Unite și meciul de coșmar cu Suedia: „Eu n-am bătut niciodată penalty-uri, deci nu s-a pus problema să bat cu Suedia. Din păcate, după atâția ani tot doar imaginile astea frumoase din '94 le vedem. Și tare mi-e că locul ăla cinci de la Mondial foarte greu o să-l mai prindem.
Și să nu uităm că am fost la un milimetru de semifinală! Meciul cu Argentina chiar a fost o referință în istoria fotbalului românesc. Cei tineri trebuie să se uite pe meciurile astea să vadă ce tehnică și ce viteză mai aveam. Acum niciodată nu se joacă într-o viteză ca acea din '94”.
Viorel Moldovan: „Un antrenor așa cum trebuie, cel mai bun cu care am lucrat”
Liber de contract după plecarea de la Petrolul Ploiești, Viorel Moldovan, i-a făcut caracterizarea fostului său antrenor.
„Pentru mine «Generalul» este unul dintre cei mai mari antrenori fără îndoială, dacă nu chiar cel mai bun antrenor cu care am lucrat. Era un antrenor așa cum trebuie. S-a exagerat un pic cu rigiditatea lui, dar a fost foarte bun. Am fost si asistentul lui la echipa națională și am învățat enorm de mult.Ce-am învățat de la el? Vizavi de joc, siguranță! Tot timpul să pleci de la siguranță și echilibru. Mie îmi place să risc un pic mai mult, dar ideea lui nea Puiu e interesantă. Să pleci de la siguranță, echilibru defensiv. Sunt lucruri esențiale când abordezi un joc. De marcat poți să marchezi, dar îți trebuie rigurozitate defensivă. Fiecare antrenor ale filosofia lui. El era foarte meticulos, impresionant. Totul până la ultimul detaliu”
- Viorel Moldovan la „Prietenii lui Ovidiu”
Dorinel Munteanu: „Nea Puiu mă ținea sub tensiune! N-aveam niciodată postul asigurat”
Noul tehnician al celor de la Oțelul Galați, Dorinel Munteanu a lucrat cu Anghel Iordănescu la prima reprezentativă:
„A fost un antrenor foarte bun. Pe timpul lui nea Puiu eram copil, cu nea Piți eram matur. Doi antrenori foarte mari pentru România și pentru ce-au făcut la echipa națională. Nea Puiu mă ținea în tensiune tot timpul. Eram singurul jucător care era sub tensiune. Dacă jucam constant în Germania, care era prima regulă, eu n-aveam niciodată postul asigurat! Așa cum l-au avut alți colegii de-ai mei.Eu eram în competiție cu Dumitrescu, cu Selymes. Eu am fost motivat la maximum la fiecare meci, mi-a prins bine”, își amintește „Neamțul”.
Dorinel a făcut și o comparație cu Victor Pițurcă: „M-a ajutat mult în 1999 când a preluat dânsul naționala. În acel moment retrogradam cu Koln și mi-era teamă că retrogradând că nu mai sunt convocat. Toți colegii mei jucau în ligile superioare din Europa. Dânsul mi-a spus doar atât: «Dacă vei juca la Koln meci de meci și vei fi om de bază, vei ajuta echipa, nu vei avea probleme la echipa națională». Au fost cuvinte esențiale și în aceea campanie am avut cele mai bune cifre la echipa națională. Am fost supermotivat”.
Gabi Balint: „La Iordănescu în echipă era o disciplină stalinistă! A avut o influență mare asupra mea”
În prezent analist la DigiSport, Gabi Balint și-a amintit momentele de început de la Steaua, atunci când l-a cunoscut pe Anghel Iordănescu. „A avut o influență extraordinară asupra mea, ca jucător. El m-a luat sub aripa lui la Steaua încă din prima zi. De-atunci mi-a zis: «Tu faci cu mine la antrenament pase, stai lângă mine, că vreau să te învăț anumite lucruri și să ajungi un fotbalist mare». I-a plăcut de felul meu de a fi, ardelenesc așa. Eram mai retras, mai tăcut. Sunt jumătate maghiar eu, iar mama e săsoaică”, spune Balint.
„Iordănescu era mai dur, avea o disciplină stalinistă. De multe ori mă enerva chiar și când am lucrat cu el ca antrenor. Păi, mă punea să fac rost de meciuri înainte de Mondialul din '94. Un meci al Columbiei. Să caut oameni cu satelit, să-l înregistrez... Înnebuneam să găsesc, să-l trag. Și când l-am adus, el mai avea două casete deja cu meciul. Una era din Columbia, de la Ambasada României și una de nu știu unde. El era un tipicar”, a mai declarat fostul atacant.
Anghel Iordănescu se apără: „Nu eram dictator, dar eram dur! Nu acceptam mișcări sindicale în cantonament”
Antrenorul român al secolului XX face dezvăluiri din perioada în care era selecționer și spune că nu acceptat niciodată să-i fie încălcate principiile de niciun jucător, indiferent de numele lui.
- Domnule Iordănescu, jucătorii vă consideră un dictator! Așa erați?
- Dacă mă întrebi pe mine, sincer, nu eram un dictator. Nu am fost un antrenor dictator! Nu am fost un om dur. Am fost un antrenor exigent și, din punctul meu de vedere, am avut o relație excepțională cu jucătorii.
- Dar erați extrem de strict. Asta e clar.
- Că au mai fost și neînțelegeri sau pe unul l-am nedreptățit și pe altul l-am avantajat... Asta orice antrenor face. Am făcut greșeli, am avut slăbiciuni, dar țineam foarte mult la disciplină. Atât disciplina de zi cu zi, cât și cea tactică. Eu am fost apropiat de jucători în momentele lor grele. Eram aproape de ei și mă consultam cu ei. Este adevărat că nu acceptam mișcări sindicale în cantonamentul și la programul echipei naționale.
- V-ați schimbat de la un mandat la altul.
- E firesc să te transformi, să vezi lucrurile altfel. Una peste alta, cred că am rămas cu anumite tabieturi. Dar am fost mereu exigent atât în procesul de pregătire, cât și în respectarea disciplinei tactice și de zi cu zi.
- Ce nu acceptați de la jucători?
- Nu acceptam să nu-mi vină la program la ora convenită. Dacă aveau consimțământul meu și era o chestiune firească, normală, de viață, normal că-i dădeam acest drept și această libertate de a-și rezolva problemele pe care le avea. Eu nu eram de acord ca lotul să vină la ora 14:00 și un jucător să-mi vină la 18:00.
CITEȘTE ȘI
A renunțat la bani ca să scape de Becali! Ce sumă pierde Nedelcu după plecarea de la FCSB
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”