SPORTURI  »  HANDBAL  »  DEZBATERE

Propunerile unui fost selecționer al naționalei României: „Dacă nu luăm măsuri imediate, handbalul românesc moare!”

Propunerile unui fost selecționer al naționalei României
Propunerile unui fost selecționer al naționalei României

Articol de - Publicat joi, 26 august 2021 14:40 / Actualizat joi, 26 august 2021 14:40

Fostul selecționer al României, Gheorghe Tadici, propune câteva măsuri urgente pentru redresarea handbalului feminin. „Din 2018 încoace ne aflăm într-un regres continuu, atât la senioare, cât și la junioare”, spune antrenorul Zalăului.

Gheorghe Tadici propune trei măsuri concrete pe care Federația Română de Handbal ar trebui să le aplice din sezonul 2022-2023. Toate astea pentru salvarea handbalului feminin românesc.

S-a ajuns ca echipe de handbal din România să aibă pe foaia de joc 12 jucătoare străine din 16 posibile! Sunt multe momente în joc când echipe de prim-plan au pe teren numai jucătoare străine! Româncele abia dacă prind câteva minute!

În momentul de față, cele 14 echipe din Liga Națională au în componență 78 de jucătoare străine. Cele mai multe CSM București (12), Dunărea Brăila (11), SCM Rm. Vâlcea (10), Gloria Bistrița și Minaur Baia Mare (8) și Măgura Cisnădie (7).

Propunerile lui Gheorghe Tadici

1. Introducerea unei reguli privind înscrierea în raportul de joc la Liga Națională feminin a minimum 8 jucătoare de cetățenie română la fiecare joc

2. Introducerea regulii potrivit căreia echipele din Liga Națională feminin să aibă permanent în teren 3 jucătoare de cetățenie română începând cu sezonul 2022-2023 și 4 jucătoare de cetățenie română începând cu sezonul 2023-2024

Taxe uriașe la transferuri

De ce nu vrea federația să renunțe la numărul nelimitat de jucătoare străine? Tot Gheorghe Tadici a fost cel care an de an a propus micșorarea numărului de jucătoare străine, dar federația a tăcut mâlc. Asta pentru că sumele de bani pe care forul condus de Alexandru Dedu le-a încasat an de an sunt uriașe.

Conform regulilor impuse de FRH, un club trebuie să plătească 1.000 de euro taxă pentru primele două transferuri la străine, apoi sumele cresc exponențial: 2.000 de euro la al treilea transfer, 3.000 al patrulea, 4.000 al cincilea și tot așa. Astfel, CSM București, care are 12 jucătoare străine, a plătit nu mai puțin de 67.000 de euro taxe de transfer, Brăila 56.000, Vâlcea 45.000, Baia Mare și Bistrița 29.000!

Toți acești bani folosiți pentru salarii uriașe încasate de federali! Prime date pentru calificări obscure la turnee finale de juniori sau de tineret! Federația a uitat să întoarcă toți acești bani în Centrele de copii și de juniori! Au fost luni întregi în care antrenorii de la Centrele de Excelență aveau salarii restante și luni când juniorii nu și-au primit indemnizațiile promise.

Trebuie spus că în Liga Zimbrilor s-a impus obligativitatea trecerii a 8 jucători români pe foaia de joc, iar doi români trebuie să fie în permanență pe teren. La feminin, nu s-a considerat însă necesar.

Reguli făcute să fie încălcate

Tot la propunerea lui Gheorghe Tadici, federația a introdus reguli privind jucătoarele sub 23 de ani și sub 21 de ani. Un club trebuie să folosească, în medie, o jucătoare sub 21 de ani 10 minute pe meci, iar o jucătoare de sub 23 de ani, în medie, 30 de minute pe meci. 

Tadici spune însă în adresa trimisă Consiliului de Administrație: „Cluburile fruntașe, care își permit să legitimeze cele mai bune jucătoare U21 și U23, le folosesc cu preponderență în jocurile cu echipele care se află în zona retrogradării, cu scopul de a face "media" prevăzută de regulament, nefiind preocupate de creșterea valorii acestor jucătoare!”.

În sezonul trecut însă, au fost cluburi care nu au reușit să facă media de minute nici la Under 21, nici la Under 23. Amenda impusă de FRH în acest caz este de 50.000 de lei. CSM București, campioana României, este unul dintre aceste cluburi! Clubul Primăriei trebuie să verse în conturile FRH 10.000 de euro pentru că nu a putut să joace sezonul trecut cu jucătoarele tinere.

În plus, antrenorii recurg la tot felul de tertipuri pentru a înșela regula. Trimit jucătoarele tinere pe teren atunci când se execută lovituri de la 7 metri, le lasă câteva secunde și le scot. Pentru fiecare intrare pe teren, întrucât nu se poate contoriza exact timpul, fiecare jucătoare primește un minut de joc!

Perpunerea lui Tadici

3. Introducerea regulii folosirii ÎN FIECARE JOC la Liga Națională a unei jucătoare U21 minimum 15 minute și a unei jucătoare U23 minimum 30 minute

Nici antrenorul naționalei nu-și urmărește interesul

Tehnicianul echipei naționale feminine, Adrian Vasile, cel care pregătește și CSM București, a renunțat în acest sezon la 5 jucătoare din naționala României și a adus la echipa de club handbaliste străine. Au plecat Pintea, Dedu, Perianu, Moisă, Bazaliu. Au fost aduse doar două românce de 18 ani: Alicia Gogîrlă și Adriana Ailincăi.

CSM București are în momentul de față trei portari străini. În spatele Jelenei Grubisici și al olandezei Tess Wester a fost adusă tot o handbalistă străină, norvegianca Marie Davidsen. Lumea handbalului e contrariată, măcar al treilea portar să fi fost o româncă tânără, de perspectivă!

CSM București a ieșit de multe ori, în anii trecuți, campioană la junioare I sau II. Nicio handbalistă crescută aici nu a ajuns însă și în echipa mare. Abia acum se încearcă acest lucru, cu Ștefania Stoica.

România este singura țară în care cluburi de Ligă Națională să nu aibă echipe de junioare, la niciun nivel! E cazul celor de la SCM Rm. Vâlcea sau Măgura Cisnădie.

În aceste condiții, are Gheorghe Tadici dreptate când cere noile reguli pentru redresarea handbalului românesc? Un handbal în care se investește enorm, din bani publici, dar care nu poate califica o echipă națională masculină la un turneu final sau echipa reprezentativă feminină la Jocurile Olimpice!

Experiența pe care o am în handbalul feminin mă face să garantez că o asemenea măsură ar avea efecte foarte rapide și în ceea ce privește performanțele loturilor naționale de junioare și tineret. Este foarte important ca aceste măsuri să fie luate cât mai urgent, ca să dăm cluburilor timpul necesar pentru a-și construi strategia pentru sezonul 2022-2023 și următoarele-
- Gheorghe Tadici, antrenor HC Zalău

Citește mai multe știri din handbal:

Federația a închis ochii în cazul Brăila? Ce s-a întâmplat după un meci disputat în Cupa României la handbal

Naționala de handbal masculin a României are un nou selecționer! Ce obiectiv i-a fost stabilit

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mititelu se laudă că a găsit următorul star al Olteniei: „De la Gică Popescu n-am mai avut așa ceva!”
Liga 2
Mititelu se laudă că a găsit următorul star al Olteniei: „De la Gică Popescu n-am mai avut așa ceva!”
Umilit de marea rivală, antrenorul lui Celtic a strecurat câteva înțepături: „Nu ne bătuseră de mult, aveam 14 puncte în plus...”
Stranieri
Umilit de marea rivală, antrenorul lui Celtic a strecurat câteva înțepături: „Nu ne bătuseră de mult, aveam 14 puncte în plus...”
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”
Superliga
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (5)
huhurez
huhurez  •  27 August 2021, 02:09
Postat de gago747 pe 26 August 2021, 15:03

"Conform regulilor impuse de FRH, un club trebuie să plătească 1.000 de euro taxă pentru primele două transferuri la străine, apoi sumele cresc exponențial: 2.000 de euro la al treilea transfer, 3.000 al patrulea, 4.000 al cincilea și tot așa." Aia nu e crestere exponentiala, ci liniara toata ziua. Dar pesemne ca autorul a scris articolul noaptea, si de-aia ...

la el e noapte tot timpu

476995182506736
Nelu Feier  •  26 August 2021, 20:59

Tadici are perf.dreptate.Nu ar trebui acceptate pe foaie decat4-5 straine si in teren 2+ 5 romance pt.echipele cu buget din bani publici.La echipe cu buget privat sau mixt ,procentual cu banii din privat se pot accepta mai multe straine.La o echipa cu buget peste 90% privat pot fi cate straine doresc.La salarii la fel.Din bani publici max.max.2000 eur/luna,la privat"fara numar"(privatul face ce vrea cu banii lui).Dar este o utopie.FRH(actualii) nu va renunta la banii fff.multi veniti din transferuri.Ei o huzuresc si handbalul merge spre prapastie.Ideile lui Tadici nu vor fi acceptate in veci de actuala cond+ acolitii din CA +alti multi.Interesele murdare din handbalul romanesc vor duce spre mai rau,din pacate,spre prapastie de unde f.greu vom iesi.

1391972634181505
Adrian Popescu  •  26 August 2021, 16:41

@gago 747...îl citesc pe domnul Ursescu pentru că, în calitate de șef al Secției Sporturi de la GSP arată linia în domeniul său...Cât a stat Pera în țară, nici Tadici nici GSP nu au atacat prezența în echipa de la Rm Vâlcea a celui mai mare număr de titulare străine din țară...Acum, fără Pera, după principiul după Pera potopul”, brusc se fac descoperiri despre numărul de străine din handbalul românesc...Și apropo, din nou nici un cuvânt despre Federația de Volei care s-a făcut iar de râs...

Vezi toate comentariile (5)
Comentează