Articol de GSP - Publicat marti, 14 septembrie 2021 16:15 / Actualizat marti, 14 septembrie 2021 16:31
Federația Română de Fotbal a anunțat că a început pregătirea practică a arbitrilor pentru utilizarea tehnologiei arbitrajului video, proiect în cadru de implementare în Liga 1.
Simulatoarele de pregătire a arbitrilor au fost deja instalate la sediul Comisiei Centrale a Arbitrilor, urmând ca pregătirea practică a arbitrilor să înceapă în curând. În acest sens, arbitrii au început deja să se „familiarizeze” cu simulatoarele în cauză, se arată pe frf.ro.
VIDEO. FRF anunță: a început pregătirea arbitrilor pentru operarea VAR
Mai jos, următoarele etape pentru implementarea sistemului de video-arbitraj:
- „Aplicarea protocolului prin analizarea unor faze simple (se pune accent pe colaborarea cu operatorii video, folosirea diferitelor unghiuri de filmare).
- Analizarea unor situații complexe prin care se consolidează cunoștințele acumulate până atunci.
- Asistență video în modul offline la meciuri live, pas important în care oficialii de joc urmăresc în timp real partida și aplică principiile VAR fără însă a influența deciziile luate pe teren.
- Simularea incidentelor în jocuri de pregătire – diferite situații de joc sunt create special pentru intervenția sistemului de asistență video.
- Jocuri de durată redusă în care sunt regizate situații de joc pentru a testa cunoștințele arbitrilor și timpii acestora de reacție.
- Jocuri oficiale de juniori în care situațiile sunt analizare în timp real de VAR, iar sistemul poate interveni în luarea deciziilor pe teren”.
29 de orede pregătire practică îi sunt necesare fiecărui arbitru în parte pentru a obține certificarea VAR
Arbitrii se vor antrena pe 3 simulatoare
GSP.ro a anunțat luni că au sosit în România simulatoarele de care arbitrii români aveau nevoie pentru a începe sesiunile de antrenament și pentru a se familiariza cu folosirea lor.
Firma EAD, care deține drepturile TV din Liga 1, s-a angajat în primăvară, atunci când a fost semnat acordul de colaborare dintre FRF și LPF, pe tema arbitrajului video, că se va ocupa de achiziționarea acestor echipamente.
42 de țăriau în momentul de față implementat sistemul de arbitraj video, dintre care 24 sunt din Europa. Ultimul campionat care beneficiază de VAR e prima divizie din Ungaria
Debutează în play-off?
În momentul în care FRF și LPF au anunțat că s-au înțeles în privința costurilor pentru activarea sistemului de arbitraj video, Răzvan Burleanu, șeful de la Casa Fotbalului, a oferit și termenul la care se dorește a fi activ: debutul părții a doua a campionatului actual, adică startul play-off-ului.
Acesta e programat pentru weekendul 12/13 martie, ceea ce înseamnă 6 luni din acest moment.
În mod normal, e nevoie de 8 luni de pregătire, teoretică și practică, de la debutul lansării programului VAR, pentru ca o competiție să primească OK-ul din partea FIFA, însă CCA a realizat deja pași importanți până acum.
În urmă cu un an a organizat mai multe cursuri teoretice și acum nu trebuie să plece de la zero, astfel că programul se află încă în targetul programat, iar play-off-ul și play-out-ul ar putea beneficia în primăvara lui 2022 de ajutorul arbitrajului video.
Citește mai multe știri din Liga 1:
Enes Sali, cel mai tânăr marcator al Ligii 1: „Știam că o să dau gol”
Dinamo și Dario Bonetti au reziliat contractul! Cine va conduce antrenamentul de azi