Articol de Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat joi, 07 octombrie 2021 15:53 / Actualizat joi, 07 octombrie 2021 18:42
Dinamo are două victorii, un egal și opt înfrângeri. Punctajul real din clasament ar putea fi în curând minus două puncte, nu plus 7! Cum e posibil? La sfârșitul lunii noiembrie va exista o monitorizare financiară și e aproape imposibil ca roș-albii să scape de sancțiuni.
Situația în care se află Dinamo pare să fie foarte proastă acum, când echipa e penultima în clasament, cu numai șapte puncte. Datele pot să devină și mai rele de atât și e foarte posibil ca ele să fie înrăutățite la sfârșitul lunii următoare. Punctajul real din clasament poate să fie citit acum ca „minus două", în loc de „plus șapte". Cum e posibil?
Dinamo va fi aproape sigur depunctată!
Cluburile din prima ligă obțin o licență pentru fiecare sezon, un drept pentru care trebuie să îndeplinească niște criterii care țin de situația economică, de infrastructură. Din momentul în care capătă licențe, evaluarea lor continuă. O etapă din monitorizarea aceasta va avea loc pe 30 noiembrie.
Cine are datorii către cluburi la data aceea pierde trei puncte în clasament. Cine le datorează bani angajaților pierde trei puncte. Datornicilor față de Fisc le sunt scăzute, de asemenea, trei puncte.
Pedepsele acestea sunt cumulate, nu se contopesc. Dinamo se încadrează la toate capitolele, are datorii către fiecare dintre categoriile menționate, și urmează să-i fie scăzute 9 puncte dacă până pe 30 noiembrie clubul nu stinge toate debitele pe care le înregistrează. Societatea nici măcar nu are de gând să achite vreo datorie.
E prea complicat ca să se termine în curând
Planul prin care Dinamo spera să treacă de monitorizarea aceasta prevedea o amânare a plății. Cum urma să o amâne: prin aprobarea planului de reorganizare de către un judecător. Șansele ca strategia să mai funcționeze sunt minime, fiindcă nu mai e timp suficient.
Aministratorul judiciar Zăvăleanu a întocmit un tabel al creditorilor. Următorul pas ar fi redactarea planului, doar că deocamdată există contestații ale unor creditori care se consideră nedreptățiți. Contestațiilor lor trebuie să fie soluționate în instanțe. Abia după aceea o să fie scris planul de reorganizare, pe care e nevoie să-l aprobe creditorii. Dintre cele patru categorii de creditori, măcar trei categorii trebuie să voteze pentru.
De acolo va mai fi încă un pas, e nevoie ca planul să aibă aprobarea unui judecător. Tocmai atunci Dinamo va avea un scut care va proteja societatea de sancțiuni, se va considera că toate datoriile sunt amânate.
Pașii de urmat necesită timp și ar fi nevoie ca totul să decurgă accelerat ca să fie finalizate procedurile până pe 30 noiembrie. Clubul trebuie să parcurgă pașii aceștia măcar până pe 30 martie 2022 ca să capete licența pentru sezonul următor. Și să încerce să evite retrogradarea chiar și în condițiile în care va pierde nouă puncte la „masa verde".
Cinci creditori ai lui Dinamo au depus contestații
Așa cum era de așteptat, unii dintre creditori nu sunt de acord cu tabelul pe care l-a întocmit Zăvăleanu, ei pretind că li s-ar cuveni bani mai mulți. Conform playsport.ro, societățile care contestă sunt: World Soccer Events, organizatorul cantonamentului din iarna trecută, Medicavol, o clinică folosită pentru teste covid, Poli Timișoara, care reclamă o cotă din transferul lui Rotariu la Brugge, Toyo Motor, un service auto.
Tot playsport.ro scrie că administratorul judiciar RTZ a depus o solicitare către instanța care urmează să judece contestațiile creditorilor. Administratorul lui Dinamo roagă instanța să grăbească judecarea, pentru ca echipa să nu fie depunctată pe 30 noiembrie.
Planul de reorganizare va avea ca „miez" tocmai continuarea activității în prima ligă și păstrarea veniturilor din prezent, din care creditorii ar trebui să-și recupereze banii în minimum trei ani. Retrogradarea anulează drepturi TV, sponsorizări și devine imposibil ca Dinamo să se mai angajeze că va plăti cumva datoriile.
Citește și:
Dinamo profită: încă un fotbalist sub comanda lui Mircea Rednic » Azi face testele medicale
Dinamo, refuzată de un nume mare din istoria clubului: „Era conflict de interese”