Articol de Roxana Fleşeru, Luminița Paul - Publicat vineri, 31 decembrie 2021 14:16 / Actualizat vineri, 31 decembrie 2021 14:18
Sportul românesc și cel mondial au rămas mai sărace în glorie și performanță, după ce mai mulți campioni au ales să-și încheie carierele.
SCRIMĂ: „Nu poți păcăli sportul”
„Nu poți păcăli sportul” Spadasina Ana Maria Popescu și-a încheiat cariera de peste douăzeci de ani în scrimă la un concurs în Dubai la începutul lunii decembrie, întrecere după care și-a anunțat retragerea printr-un mesaj video.
„Nu poți păcăli sportul, iar eu am cântărit foarte bine situația şi am realizat că nu mai sunt dispusă să depun acel efort constant în fiecare zi pentru a crea o nouă şansă”, a spus ea. La 37 de ani, Ana are în palmares toate medaliile posibile, dar a pus punct final cu o medalie olimpică individuală de argint cucerită în vară la Tokyo.
Deocamdată nu știe care va fi drumul pe care-l va parcurge în continuare, dar speră că ambiția pe care a dovedit-o pe planșă să o ajute și în viața care urmează.
3medalii olimpice are în palmares Ana Maria Popescu: un aur cu echipa în 2016 și două individuale de argint, în 2008 și 2020
GIMNASTICĂ: „Sportiv pensionat, dar tânăr antrenor”
Marian Drăgulescu știa dinainte că 2021 va fi ultimul său ca gimnast activ. A ajuns la Jocurile Olimpice și la Campionatele Mondiale, ambele desfășurate în Japonia, dar la 40 de ani nu a reușit să prindă finala la sărituri. A lăsat în urmă o carieră strălucitoare, cu 3 medalii olimpice, 10 mondiale și 18 europene, dar și cu trei retrageri și cinci participări la JO.
„Am un sentiment de nostalgie pentru că nu voi mai fi acolo, în arenă, pe aparate. Sunt sportiv pensionat, dar în acelaşi timp un tânăr antrenor, aşa că există un echilibru”, a spus Marian Drăgulescu, el urmând să activeze în cadrul secției de gimnastică a clubului Steaua.
Voi fi antrenor la copii, voi vedea în viitor cum se vor aşeza lucrurile. Eu visez să am performanţe ca antrenor şi, de ce nu?, şi la cel mai înalt nivel
-Marian Drăgulescu
Împăcată şi mulţumită
Larisa Iordache, 25 de ani, a avut un an dur, după ce și-a mai dat o șansă de a concura la cel mai înalt nivel. A obținut biletul pentru JO de la Tokyo, deși era în mijlocul unei crize renale, și-a pierdut mama cu puțin timp înainte de a pleca spre Japonia, apoi s-a accidentat grav în calificări și nu a mai putut concura, iar pe final de an a fost din nou operată la gleznă.
Toate acestea au dus spre decizia finală, aceea de a lăsa în urmă cei 20 de ani de gimnastică și a privi spre viitor din altă postură.
„Mă simt împăcată şi mulţumită cu alegerea pe care am făcut-o! Este timpul pentru o viaţă normală şi un pic mai liniştită. Am pus cipicii deoparte, costumul în dulap şi tot ce am trăit până acum într-un sertar micuţ acolo, în inima şi mintea mea”, a transmis ea
21de medalii a adunat Larisa Iordache la competițiile majore: una la Jocurile Olimpice, patru la Campionatele Mondiale și 16 la Campionatele Europene
KAIAC-CANOE: Decizie amânată de pandemie
Victor Mihalachi, unul dintre cei mai de succes canoiști ai României din ultimii ani, s-a hotărât să se retragă în 2020, după JO de la Tokyo, dar pandemia i-a dat planurile peste cap. A tras de el și a ajuns în Japonia, unde alături de Cătălin Chirilă s-a clasat pe poziția a cincea în proba de canoe dublu pe distanța de 1.000 de metri.
„Vreau o altfel de viață. Din 2004 am stat în pădure, cum îmi place mie să spun, la Baza veche de la Snagov. Acum, vreau să ies din pădure, să mă bucur de viață.
Am avut rezultate, am făcut multe pentru sportul ăsta. Dar vine un moment când trebuie să spui «STOP»”, explica el la Tokyo. Cariera sa e lipsită de strălucirea unei medalii olimpice, dar are șapte mondiale și cincisprezece europene.
4medalii mondiale de aur și tot atâtea europene are Victor Mihalachi în palmares, toate cucerite în proba de canoe dublu pe distanțele de 500 și 1.000 de metri
TENIS: Viața privită altfel
Vestea retragerii lui Horia Tecău a luat pe toată lumea prin surprindere, însă a fost o decizie calculată și luată în timp. Jucătorul de tenis în vârstă de 36 de ani și-a încheiat parcursul în tenisul profesionist la Turneul Campionilor de la Londra. „Cred că am avut o carieră lungă, plină, fără pauze mari.
Am simțit de ceva vreme că e momentul să mă bucur de viață în alt fel. E o decizie luată în termenii mei”, și-a explicat Horia retragerea.
El a mai jucat apoi la Cluj-Napoca în întâlnirea de Cupa Davis cu Peru și pentru că „tricolorii” au mers mai departe a promis că va fi prezent și la confruntarea din martie cu Spania. Așa se va încheia o carieră de succes la dublu cu 38 de trofee din 52 de finale câștigate
3trofee de Mare Șlem are în palmares Horia Tecău: două la dublu, Wimbledon 2015 și US Open 2017, și unul la mixt, Australian Open 2012
PARACICLISM: Pauză sau retragere definitivă?
Eduard Novak, singurul medaliat cu aur al României la Jocurile Paralimpice, care acum îndeplinește funcția de ministru al sportului, a anunțat în luna decembrie că va lua o pauză, cel puțin în 2022.
După 15 ani de patinaj viteză şi 23 de ani de ciclism, am decis să mă opresc pentru o perioadă din activitatea competiţională. Poate fi o retragere temporară sau definitivă, nu ştiu încă. O iau aşa, pas cu pas, poate durerea deciziei va fi mai uşoară„, a transmis el.
În vârstă de 45 de ani, Novak s-a întors de la Tokyo cu un argint, el având alte două medalii cucerite la Jocurile Paralimpice, în 2012, un aur, tot pe velodrom, și un argint în cursa pe șosea.
Nu-mi pot încă imagina viaţa fără competiţii, fără antrenamente. Aceasta a fost existenţa mea atâţia ani şi nu cred că există ceva care să poată compensa împlinirea pe care am simţit-o
-Eduard Novak
Retrageri și în rândul sportivilor stăini
BOX - „Am auzit gongul final”
Pugilistul filipinez Manny Pacquiao și-a anunțat pe 29 septembrie retragerea, la 42 de ani, printr-un video de 14 minute în care le-a mulțumit fanilor săi după 26 de ani de carieră. „Tocmai am auzit gongul final. Boxul s-a terminat”, a spus Pacquiao. De-a lungul timpului, a cucerit titluri mondiale la opt categorii diferite, un record neegalat încă.
De asemenea, este singurul care a deținut astfel de titluri pe parcursul a patru decenii – anii 1990, 2000, 2010, 2020. În iulie 2019, a devenit cel mai vârstnic campion al lumii, din istorie, la categoria semimijlocie, la 40 de ani.
Anul acesta, în august, a pierdut meciul pentru titlul WBA al acestei categorii în fața cubanezului Yordenis Ugas. Ultimul său duel oficial în ring. Acum este senator, dar și-ar dori să candideze la președinția țării
62de victorii a obținut Manny Pacquiao în carieră, între care 39 de KO-uri, acestora alăturându-li-se 8 înfrângeri și două meciuri încheiate la egalitate
BASCHET: Retragere cu zâmbet și lacrimi
Pau Gasol, legendă a baschetului european, care a atins succesul în competitivul campionat nord-american, a pus capăt unei impresionante cariere la 41 de ani. Și-a comunicat decizia pe 5 octombrie, la Gran Teatro del Liceo din Barcelona, printre zâmbete și lacrimi, ținând-o în brațe pe Elisabet Gianna, fiica sa de doar un an și o lună.
Pau și-a început cariera în 1999, la FC Barcelona, apoi a atins succesul internațional în NBA, unde a evoluat la Memphis Grizzlies, Los Angeles Lakers – unde a cucerit două titluri, Chicago Bulls, San Antonio Spurs și Milwaukee Bucks.
De asemenea, are cu naționala Spaniei un titlu mondial, trei europene și două medalii de argint la Jocurile Olimpice, în 2008 și 2012. „Este o decizie dificilă după atâția ani, dar este și o decizie mult meditată”, a spus ibericul.
Vreau să mulțumesc din suflet familiei mele pentru sprijinul pe care mi l-a acordat! În 2001, ai mei au lăsat totul în urmă și au venit cu mine la Memphis
-Pau Gasol
MOTOCICLISM - Arrivederci, Il Dottore!
Valentino Rossi, 42 de ani, și-a închis oficial bogata și fascinanta carieră odată cu Marele Premiu al Comunității Valenciene din 14 noiembrie. Italianul spusese încă din august că acest sezon va fi ultimul pentru el și s-a ținut de cuvânt.
Pe cartea lui de vizită, litere și cifre aurii caligrafiază astfel: 9 titluri mondiale, dintre care 7 în MotoGP și câte unul la 250cc, respectiv 125cc. De asemenea, 89 de curse câștigate pe parcursul a 25 de ani petrecuți pe două roți. O adevărată forță în anii 2000, Rossi a cucerit titlurile în clasa regină între 2001 și 2009, cu Honda și Yamaha.
De la debutul din 2000, a acumulat 199 de podiumuri, iar ultima victorie data din 2017, în Marele Premiu de la Assen.
Am făcut acest lucru, să concurez, timp de aproape 30 de ani. Va fi trist să nu o mai fac anul viitor. M-am bucurat mult de tot, am savurat și m-am distrat. Am avut momente de neuitat. Mi-ar fi plăcut să continuu încă 25 de ani, dar nu e posibil
-Valentino Rossi
FORMULA 1 - „În termenii mei”
La 42 de ani, Kimi Raikkonen a traversat ultimul său sezon în stilu-i propriu, enigmatic, inimitabil. Campion mondial în 2007, cu 21 de curse câștigate și mai mult de 18.000 de tururi parcurse, el s-a retras după două decenii în motorsport și după al 349-lea Grand Prix în care a concurat, cel de la Abu Dhabi.
Poreclit The Iceman, finlandezul a spus că „am avut o carieră bună și nu aș schimba absolut nimic. Sunt mulțumit cu ce am reușit, nu mă plâng. Tot ce am făcut a fost din multe puncte de vedere în termenii mei”.
A concurat în F1 între 2001 și 2009, apoi din 2012 în 2021, încheindu-și cariera la Alfa Romeo, după ce a început la Red Bull Sauber, apoi a fost la McLaren, Ferrari, Lotus și din nou Ferrari.
103podiumuri a reușit nordicul în cariera sa din Formula 1, adunând 1.873 de puncte în cei 17 ani în Marele Circ
TENIS- Carla Suarez-Navarro, adio emoționant după 18 ani de carieră
2021 a fost anul final din cariera Carlei Suarez Navarro, fost numărul 6 mondial în 2016 și de 7 ori sfertfinalistă în turnee de Mare Șlem. Spaniola în vârstă de 33 de ani își anunțase retragerea anul trecut, dar în septembrie 2020 a fost diagnosticată cu cancer, limfom Hodgkin.
După tratamentul urmat, în aprilie 2021 a depășit boala, motiv pentru care a decis să își ia adio de la tenis participând la câteva turnee care i-au fost dragi, începând cu Roland Garros. A concurat și la JO de la Tokyo, calificându-se în turul 2. O festivitate emoționantă a marcat finalul carierei ei în noiembrie, după eliminarea Spaniei la Billie Jean King Cup Finals.
2titluri a cucerit Carla Suarez Navarro în carieră, Oeiras 2014 și Doha 2016, disputând alte 9 finale
Alți jucători de tenis care s-au retras în 2021
Sportiv | Vârstă | Locul cel mai bun în carieră | Titluri |
Kiki Bertens | 30 | 4 | 10 |
Johanna Konta | 30 | 4 | 4 |
Alexandr Dolgopolov | 33 | 13 | 3 |
Paolo Lorenzi | 40 | 33 | 1 |
Leonardo Mayer | 34 | 21 | 2 |
Jurgen Melzer | 40 | 8 | 5 |
Viktor Troicki | 35 | 12 | 3 |
Citește și alte știri de actualitate:
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”