GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  REPORTAJ LA MONTREAL

EXCLUSIV / FOTO Am ajuns în templul Nadiei! » Reportaj GSP, după 45 de ani, în locul unde s-a născut legenda „Zeiței de la Montreal”: „O fetiță de 14 ani ne-a lăsat o imensă moștenire”

În dreapta, monumentul ce poartă numele marii campioane, de la Stadionul Olimpic din Montreal. A fost inaugurat în urmă cu 5 ani +15   FOTO
În dreapta, monumentul ce poartă numele marii campioane, de la Stadionul Olimpic din Montreal. A fost inaugurat în urmă cu 5 ani

Articol de , - Publicat marti, 18 ianuarie 2022 14:45 / Actualizat marti, 18 ianuarie 2022 17:03

REPORTAJ DIN CANADA. Gazeta Sporturilor a vizitat monumentul de la Parcul Olimpic din Montreal ce poartă numele Nadia Comăneci (60 de ani) și "Forum"-ul, arena unde "Zeița" a primit prima notă de 10 din istoria gimnasticii

După 5 tentative nereușite, Montreal primea, în sfârșit, organizarea Jocurilor Olimpice de vară din 1976. Era primul mare eveniment mondial găzduit de orașul canadian, după Expoziția Universală din 1967.

GSP a ajuns la Montreal, templul Nadiei Comăneci

Place Nadia Comăneci
Nadia, pe afișul campionilor
Plachetă - campioni Gimnastică
Place Nadia Comăneci
+10 FOTO

"Ne-am bucurat că am primit această onoare, dar Canada nu era atunci chiar pregătită pentru un asemenea nivel. Expoziția Universală fusese un succes, însă Olimipada era cu totul altceva. Trebuiau construite Stadionul Olimpic și celelalte săli de competiții plus restul facilităților. Proiectul a început prin '72, când CIO ne-a desemnat gazde. De exemplu, stadionul a fost făcut doar într-un an, din '75 până la începerea Jocurilor", rememorează Cedric Essiminy, purtătorul de cuvânt al Parcului Olimpic Montreal.

După 45 de ani, o echipă a Gazetei Sporturilor a vizitat Parcul Olimpic, dar și "Forum"-ul, fosta casă a hocheiștilor de la Montreal Canadiens, care, în vara lui 1976, a găzduit, printre altele, și concursurile de gimnastică ale Jocurilor.

„O fetiță de 14 ani ne-a lăsat o imensă moștenire"

Acolo avea să se nască povestea Nadiei Comăneci, "Zeița de la Montreal", gimnasta din România care uimea pentru prima dată lumea și intra definitiv în legenda celor mai impresionante figuri din sportul mondial. Nu doar cu cele 3 medalii de aur, ci mai ales prin execuțiile sale perfecte și prima notă de 10 la o Olimpiadă. Un moment istoric, în care arbitrii și computerele s-au trezit în dificultate, sistemele de afișaj arătând nota 1.00 pentru că nu fuseseră programate să noteze perfecțiunea.

Essiminy povestește: "Ne-au rămas două moșteniri de la acea Olimpiadă. Am fost singura țară organizatoare care nu a luat nicio medalie de aur. Asta pentru că sportivii canadieni nu aveau un nivel foarte ridicat în comparație cu țările cu o puternică tradiție olimpică. Așa am ajuns ca, după Jocuri, să începem să dezvoltăm programe speciale pentru a crește nivelul sportului de aici. A fost un restart complet. Asta a fost prima moștenire".

Despre cealaltă vorbește cu emoție: "A doua moștenire a fost imensă. A fost trăită pe viu chiar atunci, în timpul Olimpiadei, și ne-a oferit-o Nadia Comăneci. A fost fantastic! Nimeni nu putea crede că o fetiță de numai 14 ani, venită dintr-o țară cu un regim totalitar, avea să arate lumii perfecțiunea. 

A fost o poveste precum cea a «Cenușăresei», iar de atunci, relația dintre Nadia și Montreal a rămas una cu totul specială. Au trecut peste 45 de ani de la acele momente, dar și acum, când rostești numele Nadiei, orice om de pe stradă știe despre asta! Fie că are amintiri personale, fie că a aflat povestea de la alții".

Monument inaugurat în 2017

Am ajuns în templul Nadiei! » Reportaj GSP, după 45 de ani, în locul unde s-a născut legenda „Zeiței de la Montreal”: „O fetiță de 14 ani ne-a lăsat o imensă moștenire”

După Olimpiada din '76, canadienii au început să se organizeze în plan sportiv. Totuși, au trecut câțiva ani până când lucrurile s-au pus cu adevărat în mișcare. 

Tot Cedric Essiminy explică: "Din păcate, nu am știut ce să facem imediat după Jocuri. Bazele s-au dus către asociații sportive amatoare, toată aparatura s-a rătăcit între timp. Am pierdut, practic, amintirile despre acele Jocuri Olimpice. 

Acum, noi, cei de la Parcul Olimpic, încercăm să recuperăm din lucrurile de atunci, de la oameni, de la facilități sportive mai vechi, poate chiar de la foști campioni, pentru un muzeu dedicat acelor vremuri. De exemplu, erau acele tabele de afișaj care au arătat notele de 10 obținute de Nadia, din păcate acum nu mai există. Și locul dedicat campionilor din 1976 a fost făcut aici, lângă stadion, abia în 1988".

Inițial, era un loc dedicat tuturor campionilor olimpici. Pe plachete de bronz, care există și acum, figurează câștigătorii tuturor probelor olimpice din 1976 și componența celor mai importante delegații sportive.

În 2017 însă, locul a fost reamenajat și poartă numele Nadia Comăneci Place, în amintirea marii campioane care a evidențiat Olimpiada de la Montreal. 

"Era o chestiune de normalitate, să marcăm și să onorăm performanțele Nadiei. Pentru că ceea ce a reușit ea a fost de departe evenimentul numărul 1 al Jocurilor. Pe locul 1 și următoarele 9 ca impact și abia apoi vin realizările altor sportivi. 

Nadia a și fost aici la inaugurarea din 2017 a monumentului. Foarte amabilă, modestă, ne spunea că e o onoare, că e prea mult să-i dedicăm acest loc. A impresionat și atunci, încă o dată, pe toată lumea, cu naturalețea ei. E clar, legătura Nadiei cu Montrealul va rămâne mereu una deosebită, unică!".

Singura sportivă cu trei imagini

O poză "săpată" în metal, cu Nadia salutând cu brațele sus, când tabela afișa numărul ei de concurs, 73, dar și primul 10 din istoria olimpică a gimnasticii, stă mărturie a acelui moment. 

Mesajul dedicat ei e scris în franceză, engleză și în limba română: "Între 17 iulie și 1 august 1976, la vârsta de 14 ani, Nadia Comăneci a intrat în istorie, devenind prima gimnastă a tuturor timpurilor care a reușit să obțină la Jocurile Olimpice nota 10, nota perfecțiunii.

Nici tabela de scor nu fusese concepută să afișeze nota perfectă. 

Am ajuns în templul Nadiei! » Reportaj GSP, după 45 de ani, în locul unde s-a născut legenda „Zeiței de la Montreal”: „O fetiță de 14 ani ne-a lăsat o imensă moștenire”

Datorită acestei performanțe și a personalității ei fermecătoare, Nadia a devenit o sursă de inspirație pentru o întreagă generație de tineri. Această piață comemorativă a fost inaugurată în luna octombrie a anului 2017, cu ocazia celei de-a 47-a ediții a Campionatelor Mondiale de gimnastică artistică, în prezența reginei Jocurilor Olimpice de la Montreal, marea Nadia Comăneci".

Apoi, cobori vreo 20 de trepte și ajungi în zona pozelor-afiș, cu cei mai importanți câștigători de atunci: alergătorul cubanez Alberto Juantorena (aur la 400 m și 800 m, primul care reușea această "dublă" la o Olimpiadă), vest-germanul Thomas Bach (aur cu echipa de floretă), președintele CIO din 2013, echipa de volei a Japoniei (cucerea titlul fără să piardă niciun set), italianul Klaus Dibiasi (primul săritor în apă care reușea să obțină medalii de aur în 4 ediții consecutive ale JO).

Nadia este singura care are două momente imortalizate, pe bârnă și după execițiul la paralele cu mențiunea "Nadia Comăneci, prima sportivă care a obținut o notă perfectă în gimnastică la Jocurile Olimpice".

Am ajuns în templul Nadiei! » Reportaj GSP, după 45 de ani, în locul unde s-a născut legenda „Zeiței de la Montreal”: „O fetiță de 14 ani ne-a lăsat o imensă moștenire”

Văzute de jos, cercurile olimpice de la locul destinat Nadiei au o poziție ciudată. Ni s-a explicat că au fost astfel poziționate ca, de sus, din Montreal Tower, cea mai înaltă construcție înclinată din lume (154 metri), imaginea acestora să fie cea clasică. Dacă stadionul, bazinul de înot și celelalte săli mai mici au tot fost modernizate și continuă să deservească sportul, în schimb, fostul velodrom din timpul Olimpiadei, s-a transformat într-o Grădină Zoologică specială, unde principala atracție sunt pinguinii.

Statuie de ceară la Muzeul Grevin

La câțiva kilometri de Parcul Olimpic, spre centrul orașului, se află "Montreal Forum", clădirea care a găzduit întrecerile de gimastică în '76. A fost, până în 1996, arena hocheiștilor de la Montreal Canadiens. Acum, locul e complet transformat. La parter e un cinema multiplex, la etaje restaurante și magazine.

Așa arată acum „Forum”, sala unde Nadia a pus în dificultate sistemul de afișaj, care a arătat nota 1.00 în loc de 10:

Din cauza pandemei, locul e aproape pustiu. Într-o aripă se mai păstrează câteva imagini și alte banere despre istoria hocheiștilor. "Au fost și câteva poze-afiș cu Nadia, dar le-au luat în urmă cu câțiva ani, când s-a reamenajat locul. Oamenii știu însă ce s-a întâmplat aici atunci, în '76, ce a realizat Nadia. Nici eu nu am uitat", ne explică nostalgic un angajat al locului.

În apropiere, la numai câteva stații de metrou, se află Muzeul Grevin, unul dintre punctele de atracție ale orașului. Locul este renumit pentru statuile de ceară, în mărime naturală, ale multor celebrități precum Michael Jackson sau Celine Dion ori ale unor sportivi de clasă mondială.

O astfel de statuie are și Nadia Comăneci. E imortalizată într-o postură grațioasă, în costumul de concurs de la Olimpiadă. N-am putut să intrăm, muzeul era închis din cauza pandemiei.

Am ajuns în templul Nadiei! » Reportaj GSP, după 45 de ani, în locul unde s-a născut legenda „Zeiței de la Montreal”: „O fetiță de 14 ani ne-a lăsat o imensă moștenire”

Stadionul Olimpic e încă funcțional

Punctul principal al Jocurilor din 1976 a fost Stadionul Olimpic, care a găzduit paradele sportivilor, dar și întrecerile de atletism și alte discipline. Și acum, imensa arenă de 70.000 de locuri este cea mai mare din Canada. Aici au loc partide de soccer, fotbal american sau baseball, dar și alt gen de evenimente, curse de motociclism, expoziții, concerte. Spațiile de sub tribune, imense, au fost conservate foarte bine, acolo funcționând mai multe restaurante destinate suporterilor. 

Am ajuns în templul Nadiei! » Reportaj GSP, după 45 de ani, în locul unde s-a născut legenda „Zeiței de la Montreal”: „O fetiță de 14 ani ne-a lăsat o imensă moștenire”

Acum însă, pandemia a închis tot. Câteva echipe de muncitori lucrau la amenajarea gazonului, pentru organizarea unui meci de soccer. Turnul înclinat și cupola nu au fost gata la deschiderea de la Olimpiadă, ele fiind realizate ulterior, în a doua jumătate a anilor '80. După câteva probe, cupola, care ar fi trebuit să fie ridicată spre turn, cu niște cabluri imense, a rămas închisă. Tot Parcul Olimpic a fost un proiect care, inițial, ar fi trebuit să coste 100 de milioane de dolari, la acea vreme. Până la finalizarea tuturor facilităților, suma a ajuns însă la un miliard de dolari.

7 note de 10a obținut Comăneci la JO de la Montreal, unde a cucerit 3 medalii de aur, la individual compus, paralele și bârnă, fiind declarată "Zeița de la Montreal"

9 medalii, dintre care 5 de aura obținut Nadia în carieră, la JO: 3 la Montreal (1976) și alte două la Moscova (1980). La cele două ediții a mai adunat 3 medalii de argint și una de bronz

VIDEO. Momentul în care Nadia Comăneci a scris istorie la Montreal:

Citește și:

Simona Halep și-a aflat adversara din turul 2 de la Australian Open » A învins-o o singură dată

Blat cu Dinamo, cu Gică Popescu căpitan, confirmat după 20 de ani: „De-aia l-am dat afară! Am zis că ori rămân eu, ori el”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Daily Mail a deslușit gestul făcut de Ianis Hagi la gol, când s-a dus glonț la managerul Philippe Clement
Stranieri
Daily Mail a deslușit gestul făcut de Ianis Hagi la gol, când s-a dus glonț la managerul Philippe Clement
Clubul din Superliga negociază 5 transferuri + „Aveam informații că vor pleca antrenori de la alte echipe”
Superliga
Clubul din Superliga negociază 5 transferuri + „Aveam informații că vor pleca antrenori de la alte echipe”
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”
Superliga
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (3)
stefg
stefg  •  18 Ianuarie 2022, 21:10

soccer ? serios ?

gabortelevizor
gabortelevizor  •  18 Ianuarie 2022, 19:37

"ci mai ales prin execuțiile sale perfecte și prima notă de 10 la o Olimpiadă"...greşit...corect este http://www.gsp.ro/sporturi/gimnastica/exclusiv-gsp-povestea-francezului-care-a-luat-10-in-gimnastica-la-jo-inaintea-nadiei-311120.html

296938912267956
Dragos C. Stoica  •  18 Ianuarie 2022, 19:17

Bun articol. Locuiesc la 5 minute de Forum. Trec pe acolo in fiecare zi. Pana sa se renoveze exista chiar si o pictura murala in care erau reprezentati Nadia pe barna la jocurile olimpice si Bob Dylan in concert. In afara de evenimente sportive ( evident hochei si evenimentele de la olimpiada) The Old Forum a fost si o faimoasa sala de concerte in care au performat toate marile nume din muzica Beetles , Queen, Bob Dylan, Pink Floyd...

Vezi toate comentariile (3)
Comentează