Articol de Ovidiu Ioanițoaia - Publicat marti, 18 ianuarie 2022 16:22 / Actualizat marti, 18 ianuarie 2022 16:27
Continuă să fie comentată în fel și chip, pro și contra, hotărârea autorităților de la Antipozi de a-l trimite acasă pe Novak Djokovici, verdict în urma căruia campionul nevaccinat nu și-a putut apăra titlul la Australian Open, obținut de 9 ori în acești ani.
Hotărârea respectivă i-a cauzat tenismenului numeroase prejudicii. De imagine și, deopotrivă, materiale. Cele din urmă nu par foarte grave. Căci Djokovici, obligat să plătească vreo 500.000 de euro numai cheltuieli de judecată, nu va sărăci. E multimilionar, deci are balta pește.
Scriind ultima oară despre ce i s-a întâmplat celui alintat Nole, căci ce-i prea mult strică întotdeauna, reproduc o declarație a ministrului Afacerilor Interne de la Canberra, Karen Andrews. Conform căreia, Djokovici "nu mai are voie să intre în Australia timp de 3 ani. Deoarece decizia de anulare a vizei sale, luată de ministrul pentru Imigrație, a fost păstrată de Curtea Federală".
Aceeași doamnă, șefă peste Home Affairs, a lăsat însă o portiță deschisă: "S-ar putea discuta și mai repede despre o nouă viză".
Ulterior, însuși prim-ministrul Scott Morrison, oficialul care s-a agitat cel mai tare ca ND să fie interzis, persona non-grata, a reluat ideea și a detaliat-o. A spus: "Adevărat, perioada de interdicție e de 3 ani, dar în circumstanțe potrivite, (Djokovici) s-ar putea întoarce mai devreme în Australia".
Poftim, s-a greșit traducerea ori n-am înțeles eu bine?! "Circumstanțe potrivite", ce vrea să însemne formularea asta?! Că atunci când vine vorba despre o anume conjunctură, nu mai există legi, că dispar regulile din categoria celor pe care tocmai le-a încălcat liderul ATP de-a fost condus la aeroport sub escortă, ca un infractor?! E lege ori e tocmeală?!
Răspunsul e ușor de dat. Legile și regulile vor exista. Ele nu vor dispărea, dar vor putea fi ocolite pentru că alegerile din 9 aprilie 2022 vor fi trecut și guvernul lui Morrison nu va mai avea nevoie să câștige simpatia unui electorat, citește voturile!, frustrat din pricina restricțiilor impuse de pandemie. Ca atare, Morrison, Andrews et Comp. nu se vor mai încorda atât. Nu va fi cazul să mai exagereze cu vigilența, s-o mimeze ca să-și atingă scopul de a rămâne la putere.
Iată încă o dovadă că, înainte de a ține cont de niște principii pentru care nu se sfiesc să se bată cu pumnii în piept, politicienii își urmăresc propriile interese. În Australia și nu numai. Pretutindeni.