Articol de Roxana Fleşeru, Luminița Paul - Publicat joi, 03 februarie 2022 13:08 / Actualizat joi, 03 februarie 2022 13:54
Ediția JO de iarnă de la Beijing, care va avea festivitatea de deschidere vineri, va fi un test pentru organizatori, oficiali și competitori. Ce loc va ocupa sportul într-un triunghi încins?
Jocuri Olimpice în timpuri de pandemie – o probă dificilă pentru orice țară, guvern și comitet de organizare, pe care Tokyo a trecut-o anul precedent, la ediția de vară găzduită de Japonia. Fără spectatori, dar și fără pierderi majore. Ce va fi însă în China?
Deja au pornit unele întreceri, probele de curling mixt, însă semnele de întrebare, dubiile se umflă ca niște baloane colorate deasupra bazelor olimpice.
Gazdele se înfruntă cu un val puternic de critici internaționale legate de încălcarea drepturilor omului în imensa țară asiatică, motiv pentru care unele puteri occidentale, precum SUA și Marea Britanie, au inițiat un boicot politic al ceremoniei de deschidere de vineri.
Încrederea e atât de subțire încât, notează The Guardian, multe țări și-au sfătuit sportivii să ia cu ei telefoane ce nu pot fi detectate, în timp ce experții în cyber securitate avertizează că unele aplicații pot fi accesate pentru captarea unor date personale legate de sănătate, parametri fizici și nu numai.
Probleme legate de mediu și de impactul negativ al JO au revenit fiindcă va fi nevoie de multă apă pentru gheața și zăpada artificială, asta într-o zonă în care apa este de-a dreptul prețioasă. Într-un cerc închis.
Beijing a organizat însă cu succes ediția de vară a JO din 2008, înfruntând provocări diverse, observa Susan Brownell, de la Universitatea Missouri-St.Louis, expert în sportul chinez și prezentă la fața locului acum 14 ani. Situația sanitară mondială, cu Planeta încă în plină pandemie de COVID-19, adaugă un factor inedit contextului inițial.
Sportivii și ceilați membri ai delegațiilor, antrenori, staff, plus jurnaliști se vor afla în China într-un cerc complet închis de baze și hoteluri aflate în trei locații, conectate de un sistem propriu de transport, cu linii special desemnate. Iar cei din staff-ul local, voluntari, nu vor reveni la casele lor decât după o perioadă lungă de carantină.
Lumea speră însă că, odată începute întrecerile, sportul să preia prim-planul. Întrecerile, campionii, medaliile, emoțiile să devină lucrurile de urmărit, iar restul să pice în fundal. La final, cu bilanțul făcut, ar fi de preferat să existe un plus. Pe cât de mare posibil.
Jocurile Olimpice în cifre:
- 2.900 este numărul de sportivi reprezentând cele 90 de Comitete olimpice naţionale aşteptaţi să sosească în China pentru Jocuri, alături de alte 25.000 de persoane care au legătură cu întrecerile olimpice
- 109 întreceri pentru medalii la15 discipline din şapte sporturi de iarnă vor fi la Beijing, o creştere cu şapte probe faţă de 2018
- 13 locaţii din Beijing, Yanqing şi Zhangjiakou găzduiesc competițiile de la JO, inclusiv cinci situri moştenite de la ediția de vară din 2008
- 55-45 reprezintă echilibrul de gen la JO 2022, cu mai mulţi concurenţi de sex feminin, 45%, şi mai multe evenimente rezervate femeilor, 46, decât la Jocurile anterioare
- 1 este numărul de probe fără implicare feminină. Combinata nordică, compusă din schi fond şi sărituri cu schiurile, este încă exclusiv masculină, o barieră ce se așteaptă să fie înlăturată la JO 2026
- 4.000 de artişti vor fi implicaţi în ceremonia de deschidere. Mai mic comparativ cu cei 15.000 de artişti care au participat la ceremonia organizată cu ocazia JO de vară din 2008, regizată tot de Zhang Yimou
- 0 spectatori internaţionali vor fi la JO 2022, din cauza restricţiilor pentru combaterea răspândirii Covid-19 impuse de China. Grupuri selectate de invitaţi locali vor asista la întreceri, iar CIO speră ca tribunele să fie ocupate la cel puţin 30% din capacitate
- 2.900 de probe de sânge şi urină se intenționează să fie recoltate de Agenţia Internaţională de Testare pentru analize antidoping în timpul Jocurilor
- 63.548 este numărul de teste Covid-19 efectuate în bula închisă rezervată participanţilor la JO, începând din 31 ianuarie, inclusiv 3.103 teste realizate în rândul sportivilor
- 1.140 este totalul personalului medical prezent la siturile competiţiilor de la Beijing, alături de 74 de ambulanţe
- 880.000.000 de dolari americani reprezintă contribuţia CIO pentru acoperirea costurilor organizării JO de la Beijing
- 350 km/h este viteza maximă a trenurilor fără conductor, pe noua cale ferată de 174 km care leagă capitala Beijing de zonele montane de la Zhangjiakou şi Yanqing
Un caz pozitiv între „tricolori”
Delegaţia României la Jocurile Olimpice Beijing 2022 a primit, ieri, confirmarea primului caz pozitiv de infectare cu coronavirus, a informat COSR. Testat înaintea plecării spre China şi declarat negativ, antrenorul lotului olimpic de sanie Ioan Apostol a fost testat zilnic în Satul Olimpic de la Yanqing, alături de întreaga Echipă Olimpică a României.
Testul din 1 februarie a fost confirmat pozitiv ieri (2 februarie), iar antrenorul român se va supune izolării conform regulamentelor Comitetului de Organizare al JO Beijing 2022. Ceilalţi membri ai Team Romania, ca toţi participanţii la Jocurile Olimpice, vor fi testaţi zilnic
Șase sportivi de urmărit la JO 2022
Mikaela Shiffrin - Schi Alpin
Americanca în vârstă de 26 e una dintre vedetele delegației sale. Are deja în palmares trei medalii olimpice, două de aur și un argint. Toți ochii se vor îndrepta spre ea, care va lua startul în cinci probe. „Oamenii se așteaptă ca ea să câștige mereu. Sunt așteptări ireale și e multă presiune”, a spus Mike Day, antrenorul echipei de schi alpin a SUA.
Mikaela a vorbit despre experiența olimpică. „Toată lumea își închipuie că e totul roz, dar nu e așa. Te bucuri pentru cinci secunde când vezi că ai cel mai rapid timp, dar restul zilei e stresant și inconfortabil”, a spus americanca.
Ester Ledecka - Schi alpin / snowboarding
Ester Ledecká a uimit pe toată lumea acum patru ani, când s-a impus în proba de Super-G a schiului alpin și la cea de slalom paralel a snowboarding-ului, un lucru care nu se mai întâmplase de 90 de ani. Acum, cehoaica în vârstă de 26 de ani este principala favorită în proba sa de snowboarding și va lua startul la Super-G și coborâre, sperând că de data aceasta va cuceri trei medalii, deși calendarul nu i-a permis să participe prea mult în întrecerile de Cupă Mondială.
„Mai pot crește, dar e un sentiment minunat că voi începe aceste curse din postura de campioană olimpică și nimeni nu-mi poate lua acest lucru”, a spus ea.
Yuzuru Hanyu - patinaj artistic
Yuzuru Hanyu, 27 de ani, este campionul ultimelor două ediții în proba masculină și la această ediție, pe lângă cucerirea medaliei de aur, și-a propus să prezinte și un cvadruplu Axel, săritură pe care nimeni nu a mai făcut-o într-o competiție oficială, fiind una dificilă ce necesită patru rotații și jumătate.
„Patinajul artistic îi este dator pentru tot ce a făcut, a împins limitele acestui sport”, a spus americanul Nathan Chen, unul dintre rivalii săi. Yuzuru a câștigat campionatele naționale în luna decembrie având în program cvadruplu Axel, pe care l-a aterizat pe două picioare, rămâne de văzut dacă a progresat și-l va face corect, băieții având programul scurt pe 8 februarie și cel liber pe 10.
Ryoyu Kobayashi - sărituri cu schiurile
Japonezul în vârstă de 25 de ani a făcut un sezon extraordinar, câștigând din nou Turneul celor patru trambuline, însă vrea să-l încununeze cu un titlu olimpic. „Adevărul e că nimeni nu te bagă în seamă dacă nu ești campion olimpic. Prima mea ediție de care îmi aduc aminte este cea de al Vancouver, când Simon Ammmann s-a impus pe ambele trambuline, nu-mi aduc aminte ce făcuse în restul sezonului și cred că sunt mulți copii ca mine.
Dacă un japonez va câștiga, cu siguranță viitorul acestui sport în țara mea se va schimba, el atârnă de o medalie, una pe care o vreau și pe care cred că sunt în poziție să o câștig”, a spus el. Printre adversarii săi se numără germanul Karl Geiger sau norvegienii Halvor Egner Granerud și Marius Lindvik.
Ireen Wust - patinaj viteză
Olanda are o tradiție imensă în patinajul viteză și are în echipa de la Beijing două vedete ale acestui sport: Ireen Wust și Sven Kramer, ambii 35 de ani și aflați la ultima participare. Ea are în palmares unsprezece medalii olimpice, fiind pe prima treaptă a podiumului la ultimele patru ediții.
Va încercă să o facă și la Beijing și astfel să devină prima sportivă care obține cea mai strălucitoare distincție la cinci ediții consecutive, fie că sunt de vară sau de iarnă. Wust va concura la 1.000 m,1.500 m și urmărire pe echipe. Kramer vrea al patrulea titlu olimpic la 5.000 de metri.
Johannes Thingnes Boe - Biatlon
Norvegianul în vârstă de 28 de ani și-a împlinit visul de a deveni campion olimpic în 2018, când a cucerit medalia de aur la 20 km individual. Într-un clasament all-time al victoriilor este al treilea, cu 52 de curse câștigate, având în palmares și douăsprezece medalii mondiale.
Era cunoscut pentru rapiditatea sa pe schiuri, dar în ultimii ani și-a îmbunătățit și tragerea din poligon. E un adevărat star, de aceea producătorul de ceasuri elvețiene Richard Mille îl are drept ambasador. Nu poartă un ceas de un milion de dolari, ca Rafael Nadal, ci de doar 300.000.
Citește alte știri despre Jocurile Olimpice de Iarnă:
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”