FOTBAL  »  Superliga  »  ANIVERSARE

Emeric Ienei aniversează astăzi 85 de ani! 10 date din cariera fabuloasă + ce a făcut la penalty-urile de la Sevilla

Articol de GSP - Publicat marti, 22 martie 2022 11:12 / Actualizat marti, 22 martie 2022 15:13

Emeric Ienei, fostul mare antrenor al Stelei și al României, împlinește astăzi 85 de ani. 

Selecționer al României la EURO 2000, cel care a calificat naționala la Campionatul Mondial din 1990 și antrenor al Stelei cu care a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1996, Ienei este unul dintre cei mai mari antrenori din istoria României.

Sir Emeric Ienei și jurnalistul vinovat
OPINIE
Sir Emeric Ienei și jurnalistul vinovat

Ienei, debut ca antrenor direct la Steaua

Ienei a debutat ca antrenor în vara lui 1975, la Steaua. Era un tehnician de numai 38 de ani, care nu mai fusese „principal” nicăieri, dar care avea avantajul că jucase pentru Steaua 12 sezoane. Perioadă în care își trecuse în CV 3 titluri de campion și 3 Cupe.

Primul meci n-a fost tocmai reușit. Dimpotrivă. Pe 17 august 1975, Sameș, Iordănescu, Marcel Răducanu, Liță Dumitru și celelalte staruri ale formației bucureștene au pierdut la Reșița, 1-2. A urmat un 0-0 pe terenul Rapidului, la capătul unei prestații șterse. Ziarul „Sportul” remarca faptul că „militarii” suferă la capitolul omogenitate.

+8 FOTO

Cel dintâi succes a venit în runda a treia. Un 2-1 chinuit cu Farul. Apoi încă două remize, 1-1 cu ASA și tot 1-1 cu FC Argeș.

A câștigat titlul, cu 7 puncte peste ocupanta locului secund, rivala Dinamo! Roș-albaștrii s-au impus și în Cupă, 1-0 în finala cu CSU Galați, astfel că Emeric Ienei a avut parte de un debut formidabil ca antrenor, pe care nimeni nu l-ar fi anticipat cu doar câteva luni mai devreme.

49 de partidea stat Ienei pe banca naționalei României, având în palmares 22 victorii, 14 remize și 13 înfrângeri

3e numărul echipelor la care a evoluat Ienei ca jucător: Flamura Roșie Arad (1955-1956), Steaua (1956-1969) și Kayserispor (1969-1971)

8 formațiia antrenat Ienei în carieră: Steaua, FC Bihor, Chindia Târgoviște, Videoton, Panionios, U Craiova, România și Ungaria, cele mai mari performanțe fiind cucerirea CCE cu roș-albaștrii (1986) și calificarea "tricolorilor" la CM 1990, după 20 de ani de absență de la Mondial

În anii tinereții, Emeric Ienei a fost căsătorit timp de un deceniu cu celebra actriță Vasilica Tastaman, de care a divorțat în 1973, având împreună și un fiu, Călin. 

Fostul selecționer era un iubitor de teatru, așa a și cunoscut-o pe prima sa soție, originară din Brăila. Actuala soție este Ileana Gyulai, ea însăși o legendă, a floretei, multiplă medaliată olimpică și mondială în anii '60-'70.

Nu s-a uitat la penalty-urile de la Sevilla

Într-un interviu acordat în 2019 Gazetei Sporturilor, Ienei a vorbit despre finala de la Sevilla, câștigată de Steaua la penalty-uri, cu Barcelona.

„Dar un penalty nu se poate apăra, ci se ratează! Nu am antrenat loviturile de la 11 metri în mod special nici înaintea finalei. La finalul ședințelor de pregătire, Duckadam mai făcea însă pariuri cu colegii pe câte o bere sau o ciocolată că nu reușesc să-i dea gol, iar asta a funcționat ca o concurență și un antrenament specific. 

Vă rog să mă credeți că, din cauza presiunii fantastice, nici n-am avut putere să mă uit la executarea penalty-urilor la Sevilla. Îmi dădeam seama de deznodământul șutului doar din reacția publicului”, recunoștea antrenorul.

 „Parcă tu ești fiul meu”

M-am născut la Arad, unde bunicul era viticultorul baronului Neuman, patronul de la UTA. Petreceam mult timp în via aceea enormă, în fața căreia se afla un teren pentru amatori. Un maidan. Acolo am prins eu dragoste de fotbal. De altfel, Aradul mi-a oferit șansa să debutez foarte repede într-o echipă formidabilă.

În timpul războiului, tata ne-a dus pe mine și pe mama la Budapesta, unde am făcut clasele a treia și a patra. Ne-am mutat apoi în Lucenec, oraș aflat acum pe teritoriul Slovaciei.

La un moment dat însă, tata a plecat în armată și a căzut prizonier în Germania. N-am mai știut nimic de el timp de doi ani. Când s-a întors, m-a găsit urcat într-un cireș! «Parcă tu ești fiul meu?». «Da, eu sunt!». A fost un moment foarte emoționant.

+8 FOTO

10 date care definesc cariera antrenorului Emeric Ienei

  1. 386 meciuri în prima divizie cu Steaua, FC Bihor, CS Târgovişte și U Craiova. Palmares: 218 victorii, 79 remize, 89 eșecuri
  2. 6 titluri de campion, toate cu Steaua: 1975/76, 1977/78, 1984/85, 1985/86, 1986/87, 1993/94. În 1976 a oprit o serie de 8 ani fără titlu, cea mai lungă din istoria roş-albaştrilor
  3. 4 Cupe ale României: 1975/76, 1984/85, 1991/92, 1998/99
  4. CCE 1985/86
  5. 51 de meciuri la naţionala României: 23 victorii, 14 remize, 14 eșecuri
  6. a calificat România la CM 1990, după o pauză de 20 de ani
  7. a fost antrenorul României la CE 2000, de numele lui legându-se ultima victorie la un turneu final, 3-2 cu Anglia
  8. a reuşit prima calificare din grupele unui turneu mondial (CM 1990) şi prima din grupele unui turneu european (CE 2000)
  9. a condus Steaua în 31 de partide europene. Palmares: 13 victorii, 8 remize, 10 eșecuri. Finala cu FC Barcelona a fost al 13-lea meci
  10. e tehnicianul cu cele mai multe Derby-uri Steaua - Dinamo, 23 (19 în campionat și 4 în Cupă)

Vă dați seama ce șansă am avut?! I-am pregătit pe Puiu Iordănescu, pe Marcel Răducanu, pe Boloni, pe Gică Hagi, pe Lăcă, pe Belo, pe Gică Popescu, pe Dan Petrescu, pe Chivu, pe Mutu, pe Adi Ilie... Doamne, tot ce a avut mai bun fotbalul românesc în ultima jumătate de secol a trecut prin mâna mea!

Am avut aproape întotdeauna fotbaliști formidabili la dispoziție. Și, poate, am avut și eu ceva fler, ceva inspirație... Voi ați văzut antrenori mari cu jucători slabi? În special la Steaua și la națională, am lucrat cu oameni de calitate. Și pe gazon, și în afara lui. Fără acești oameni extraordinari, probabil că aș fi rămas un anonim.

- Ienei, pentru Gazeta Sporturilor

VIDEO De ce s-a retras Emeric Ienei de după EURO 2000

Citește și:

Gigi Becali e categoric: „Nenea Keșeru ăsta nu a avut destule șanse?” » Ce jucători vrea să testeze înainte să le decidă viitorul

Bătăi de cap pentru Iordănescu la prima acțiune la națională » Cu cine ar vrea să joace în atac

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Stiri extrasport
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Stiri extrasport
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența
Stiri extrasport
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența

Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”

Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?


Comentarii (9)
masinameaeata
masinameaeata  •  23 Martie 2022, 00:39

Nea Imi, La multi ani cu sanatate! Iti ureaza un prieten cu care te-ai vazut in Bucuresti. Imi pare rau ca dr. Pompiliu Popescu nu a reusit sa-ti rezolve problemele cu picioarele.

ciprianuniversitatea
ciprianuniversitatea  •  22 Martie 2022, 21:44

La multi ani fericiti!

gago747
gago747  •  22 Martie 2022, 20:28

Să trăiască nea Imi! La mulți ani!

Vezi toate comentariile (9)
Comentează