Articol de GSP - Publicat marti, 05 aprilie 2022 15:57 / Actualizat marti, 05 aprilie 2022 16:55
În ziua în care Gazeta Sporturilor a demarat un serial despre costurile practicării sportului în România, la nivel de copii și juniori, Ziarul Financiar a adus în atenția opiniei publice cazul bazei sportive „Cutezătorii”, sub titlul „De ce nu au copiii locuri pentru sport? Pentru că șefi din învățământ ca Mihnea Costoiu au închiriat baze sportive pe nimic să facă Dinu Pescariu restaurante, cluburi de noapte și centru spa”.
Săptămâna trecută, Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București și fost secretar de stat în Ministerul Educației, a primit o condamnare la 3 ani și jumătate de închisoare cu suspendare.
Motivul l-a reprezentat închirierea ilegală, cu mult sub prețul pieței, a fostei baze sportive „Cutezătorii”. Beneficiar a fost Fundația „Dinu Pescariu”.
Sportul gratuit, interzis copiilor în urma unei închirieri ilegale
Baza situată pe malul Lacului Tei din București are o suprafață de 5,7 hectare, iar în acest moment conține 8 terenuri de tenis, 7 dintre ele de zgură. În plus, au fost ridicate mai multe centre de relaxare, o piscină de mari dimensiu și un restaurant.
Conform Ziarul Financiar, până în anul 2004, terenurile puteau fi folosite gratuit. Acum, cel mai mic abonament lunar, unul în care copilul exersează la comun alături de alți trei colegi, costă 230 RON. Lecțiile de inițiere în tenis pot fi accesate pentru 350 RON/lunar.
DNA: prejudiciu de 10,7 milioane de euro
În 2018, DNA susținea că Ministerul Educației a fost prejudiciat cu 10,7 milioane de euro în urma închirierii bazei, informează sursa citată. Chiria lunară plătită de Fundația „Dinu Pescariu” era de 9.000 de euro, deși conform valorii reale a pieței suma ar fi trebuit să fie 118.825 de euro.
Tot procurorii DNA au notat că imediat după trecerea bazei sportive pe mâna operatorului privat, în anul 2004, accesul gratuit al copiilor a fost interzis brusc. Anterior, spațiul era folosit de grupele din cadrul Palatului Național al Copiilor. Antrenamentele și competițiile sportive erau organizate fără costuri.
1972a fost anul în care baza „Cutezătorii” a fost preluată de Ministerul Învățământului
Noul serial GSP: Cât costă să faci sport în România?
Episodul 1: FOTBAL. 4 discuții dureroase: presiune, agresivitate, șpăgi și bani negri