OPINII  »  EDITORIAL

Istvan şi fraţii săi

Articol de - Publicat joi, 28 aprilie 2022 14:16 / Actualizat joi, 28 aprilie 2022 14:17

Istvan Kovacs a arbitrat în semifinala de Champions pentru el şi toată familia lui. Care e mai mare decât fraţii, surorile, fiii şi ce mai zicea Petrescu

Nu trebuie să te superi pe Dan Petrescu aşa cum, păstrând proporţiile, nu trebuie să te superi pe Pep Guardiola, care a cerut un aut cu atâta zel de parcă nu era vorba de o simplă repunere de la margine, ci despre independenţa Cataloniei.

Bine a zis Dan Ştefănescu la DigiSport: "Ce diferenţă e între el şi Stoican?". Referinţă la antrenorul autor al unui expozeu adrenalinic cu tema "Dă-mi-l, mă, dă-mi-l, că e autul meu, mă, plec cu el acasă!". Hazliii spun că autul acela şade şi acum într-o glastră din vitrina lui Flavius.

Cum e să te superi pe bunic

Antrenorii sunt o specie aparte, la graniţa dintre panteon şi balamuc. Lui Dan Petrescu îi fusese repartizat la un meci de binefacere fratele lui Istvan Kovacs. Szabolcs nu e mare suflător în fluier, cel puţin nu încă, dar să te superi pe greşelile unui oficial la un astfel de meci revine la a te supăra pe bunic că nu are plămâni să stingă lumânările de pe tort la aniversarea centenarului.

Antrenorul CFR-ului avusese o iluzie vizuală la un meci precedent, pretinzând împotriva restului lumii că Istvan acordase greşit un "roşu", şi şi-a vărsat nervii pe frate. Frate, frate, dar punctele din amical sunt pe bani! Nu contează că în amical nu se dau puncte, iar banii sunt destinaţi altora. Ştim. "Un aut, mă, dacă-i al meu...". Şi Iancu, dacă talent... Hai, c-o luăm şi noi razna.

Chàteau Kovacs

Istvan şi fraţii săi

Petrescu şi-a cerut scuze şi Istvan Kovacs i le-a acceptat în văzul întregii planete. Felul în care a arbitrat City-Real atinge un fel de artă. Cele două decizii capitale din final, avantajul la golul lui Bernardo S. şi henţul lui Laporte, pe care mulţi, ameţiţi de regulile noi, l-au crezut eronat, şi nu era, au lipit de cel mai bun arbitru al României superlative la care ar avea dreptul doar Benzema sau De Bruyne.

"Magnific" a scris Vincent Duluc, editorialist L'Equipe, publicaţie care i-a acordat nota 8, ceva rar. De cele mai multe ori arbitrajul fie nu iese în evidenţă (varianta de dorit), fie marchează întâlnirea prin greşeli, unele atât de mari că ar putea transforma până şi un meci comparabil cu un Chàteau Cheval Blanc în oţet.

Servitorul poporului

Un arbitru e, până la un punct, şi nu e nimic peiorativ în asta, un ospătar de lux, cineva care, după cum îi e numele, ajută la ospăţ, însoţeşte mesenii într-o aventură a bucuriei. Unii sunt atenţi, prompţi şi discreţi, alţii scapă tăvile pe jos şi îţi pun vin pe pantaloni. 

Şi sunt dintre cei puţini pentru care vii la un restaurant. Au fler, verb, măsură, capacitatea de a evalua şi soluţiona orice, crescând spiritul adunării şi solicitând intelectului participanţilor să nu lase totul în seama digestiei.

O astfel de călăuză a fost Kovacs. Şi faptul că am fi avut (poate o să mai avem?) un Haţegan dă sensul reuşitei internaţionale a unui spaţiu pe care obişnuim să îl blamăm. Greşim, deci, dând cu criticile în arbitrajul românesc?

Exportul de fluiere

Nu. Kovacs e şi produsul lui însuşi. De la acel "Marş!" adresat lui Florinel Coman până la dialogul cu Pep în care şeicul tehnic al lui City a trebuit să se declare învins, plus faptul că Istvan stă fizic cel mai bine dintre toţi arbitrii Europei, toate vorbesc despre un proiect personal. Şi revine întrebarea cruntă: de ce aşa de bine afară şi câteodată aşa de rău înăuntru?

Jumătate de răspuns ţine de destui dintre fotbaliatorii noştri care cred că simularea bună trece prestaţia proastă. Preocuparea pentru joc e auxiliară, importantă e sfada, contestarea, păcălirea şi "cele 3 puncte", victoria searbădă care înfrânge fotbalul.

Acasă și afară

Dar diferenţa de prestaţii in-out a arbitrilor ţine şi de faptul că forul lor, CCA, e lăsat să facă în Liga 1 absolut ce vrea, fără consecinţe. Că sunt perpetuaţi pe bază de interese unii, că alţii care greşesc precum respiră revin la locul crimei mai ceva ca în Conan Doyle. Există două arbitraje, cel care contează, în lume, şi celălalt, la cum o fi, de acasă.

Dacă e aşa, iată un şantier pentru Kovacs şi "fraţii" lui: să aducă Europa în România. Ştiu, e un program pe care îl încercăm de 15 ani cu slab succes. Un arbitru nu poate face fotbalul mai bun. Dar poate impune un respect care e începutul tuturor lucrurilor. Şi dacă oamenii în negru ar veni pe un cal alb?

Citește și:
Înainte de România – Kosovo, Bogdan Racovițan face confesiuni emoționante din sala de recuperare: „Am izbucnit în plâns când am auzit diagnosticul” » Mesajul primit de la Mircea Lucescu
Nationala
Înainte de România – Kosovo, Bogdan Racovițan face confesiuni emoționante din sala de recuperare: „Am izbucnit în plâns când am auzit diagnosticul” » Mesajul primit de la Mircea Lucescu
Marele Lennox Lewis, opinie spectaculoasă despre Mike Tyson - Jake Paul: „Știe să lupte la cap și la corp!”
Box
Marele Lennox Lewis, opinie spectaculoasă despre Mike Tyson - Jake Paul: „Știe să lupte la cap și la corp!”
Mircea Lucescu a luat o decizie surprinzătoare! Selecționerul României a lăsat în afara lotului 3 „tricolori” pentru meciul cu Kosovo
Nationala
Mircea Lucescu a luat o decizie surprinzătoare! Selecționerul României a lăsat în afara lotului 3 „tricolori” pentru meciul cu Kosovo

Comentarii (10)
adra
adra  •  30 Aprilie 2022, 23:18

voi comenta ceva ce nu are legatura cu articolul de fata...mai baiatule, mai naum,uita-te la emisiunea din seara asta de pe digi,pe care o moderezi...esti incredibil....ai turuit non-stop,ai trancanit fara sa te opresti 10 secunde,ai intrat in tansa...mai lasa si invitatii sa vorbeasca, nu poti fi in halul asta de tzatza...

antirisc
antirisc  •  30 Aprilie 2022, 15:21

Fotbalul nostru nici nu se mai zbate să iasă din mocirla în care l-a adus corupția și incompetența. *** și incompetența presei au stimulat-o în egală măsură. Auzim zilnic tot felul de gângăviți subiectivi cărora însăși ideea de obiectivitate le este la fel de necunoscută ca alcătuirea formațiilor, recunoașterea jucătorilor și limba engleză. Să nu vă înșele gherțoengleza lor, doar pentru că e superioară penibilului Răzvan Lucescu. Probabil că pe el l-ar costa prea mult să plătească o persoană competentă care să-l ajute să nu arate dispreț sieși, dar și nouă. La fel ca Niculescu, care se vedea egalul lui Fernandinho, vine un alt demolator al fotbalului care-l vede pe Stoican egalul lui Guardiola! Propaganda Digi in favoarea La Liga atinge cotele absurde ale posturilor rusești! Cine mai apără prostimea din România față de meseria toxică a celor lăsați să practice conflictul de interese, doar pentru că marele corupător al fotbalului, Florentino Perez i-a lăsat pe cei de la Digi să cumpere Rayo Vallecano?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

mzm1
mzm1  •  29 Aprilie 2022, 11:07

Decizia lui Kovacs de a fi lăsat avantaj, după care Bernardo a înscris este discutabilă. Prin ezitarea sa (a dus fluierul la gură și toți se așteptau să dea lovitură liberă!) a creat un moment de derută (câteva zecimi de secundă), care a deconcertat apărătorii și portarul Realului și a facilitat marcarea golului! Kovacs a avut noroc că s-a inscris golul, dar dacă Bernardo mai făcea vreo doi pași, mai dribla și... rata, faza nu mai putea fi intoarsă (la lovitură liberă) și totul se spărgea in capul arbitrului, care in loc de laude ar fi primit numai reproșuri! Adică, o lovitură liberă din apropierea careului de 16 m. (din care se poate marca) este preferabilă unui avantaj discutabil!

Vezi toate comentariile (10)
Comentează