Articol de Justin Gafiuc - Publicat vineri, 15 noiembrie 2024 14:56 / Actualizat vineri, 15 noiembrie 2024 15:03
La începutul lunii august, puțin după Euro 2024, Bogdan Racovițan a suferit o ruptură a ligamentelor încrucișate la piciorul drept. Stoperul polonezilor de la Rakow spune povestea lunilor istovitoare de refacere și evocă felul în care „naționala” îl motivează să se întoarcă mai puternic
Pe 3 august, în finalul meciului GKS Katowice – Rakow 0-1 din etapa a treia a campionatului polonez, Bogdan Racovițan părăsea terenul într-un picior după o accidentare dură suferită în minutul 83. Verdictul medicilor a fost crunt: ruptură de ligamente încrucișate la genunchiul drept, sezon încheiat!
Se întâmpla după ce Racovițan, ex-FC Botoșani (2021-2022), participase cu naționala la un Euro 2024 admirabil, la care stoperul născut în Franța a jucat în două partide: 3 minute în România – Ucraina 3-0 și încă 55 de minute la România – Olanda 0-3, când l-a înlocuit spre finalul primei reprize pe Mogoș, accidentat.
Din Varșovia, unde urmează un amplu program de recuperare, Racovițan povestește pentru publicul românesc perioada chinuitoare de refacere și transmite un mesaj de susținere pentru colegii săi de la lotul național, înainte de partida cu Kosovo.
Bogdan Racovițan: „Voi reveni mai puternic decât înainte”
- Bogdan, au trecut mai bine de trei luni de când ai pățit necazul cu accidentarea la piciorul drept. Cum te simți?
- Foarte bine! Merge OK și recuperarea, totul decurge conform planului. Poate puțin chiar peste așteptări! Mă simt bine și fizic, și mental. Iar timpul parcă trece destul de repede.
- Ce a fost în mintea și în sufletul tău în momentul când ai aflat diagnosticul dur?
- S-a întâmplat într-un moment foarte bun pentru mine. Trecusem de un sezon reușit, am avut un Euro extraordinar și un progres încurajator în carieră. Dar când m-a sunat doctorul și mi-a spus ce am la genunchi, am plâns singur vreo zece minute. Am încercat apoi să mă liniștesc și, după două zile de supărare, mi-am zis: „OK, trebuie să treci și prin asta! Ai tot dreptul să fii necăjit, dar te uiți înainte! Nu poți întoarce timpul înapoi, ai un club, câștigi bani, nu ești primul care trece prin așa ceva. Capul sus!”. Mi-am impus să gândesc numai pozitiv. Iar acum sunt convins că voi reveni și mai puternic decât înainte.
„Muncesc zilnic patru-cinci ore la sală”
- Cum arată programul de recuperare?
- Lucrez cu un preparator fizic și un fizioterapeut, la o clinică din Varșovia. Petrec în sală și câte patru-cinci ore zilnic. E destul de greu. În plus, de trei ori pe săptămână mă pregătesc separat pentru trenul superior, serii de câte 30-40 de minute. La un moment dat, după opt săptămâni fără întrerupere în acest ritm alert, am primit o pauză de șapte zile, să mă reîncarc puțin. Și să revin fresh la treabă.
În perioada de respiro mă mai duc la piscină, la saună, la masaj. Trec și pe la club să-i mai văd pe băieți, să mă deconectez puțin. Într-un week-end i-am făcut și o vizită bunicului la Oradea
- Bogdan Racovițan, fundaș România
- Ai mai mult timp liber, ai început să rupi seriale și filme pe la televizor, nu?
- N-aș zice, pentru că în perioada asta lucrez uneori mai mult la recuperare decât o fac în mod normal cu antrenamentele de la club. Doar că nu mai am, deocamdată, presiunea meciurilor. Nu mai am în jur atmosfera stadioanelor, publicul. Stau mai relaxat ca să am grijă de mine. În perioada asta sunt doar eu cu mine și cu ambiția de a mă reîntoarce sănătos pe gazon.
„Vin la București să-i văd pe băieți cu Cipru”
- E frustrant că ratezi momentan șansa de a colabora cu Mircea Lucescu la națională?
- Este! Dar mă bucur pentru echipa națională, care are în continuare publicul alături după un European fantastic. Văd că lumea reacționează bine în continuare, iar rezultatele cresc. Abia aștept să mă refac și să mă întorc alături de băieți. O să și vin la București, la meciul cu Cipru, să-i văd la ultima partidă din Liga Națiunilor.
- Cu cine mai ții legătura?
- Cu Sorescu, Bîrligea, Stanciu, cu oamenii din staff, care mă sună destul de des să se intereseze cum merge recuperarea. M-a sunat și domnul Lucescu să mă încurajeze. Mi-a zis că asta-i viața, să țin capul sus. Să fiu tare! Să am încredere și să muncesc pentru a mă reîntoarce mai puternic. Îi mulțumesc pentru sfaturi și pentru gândurile bune!
Mă bucur pentru Bîrligea. E un băiat care merită ceea ce i se întâmplă. Îmi povestea că e o experiență fantastică traseul din Europa League cu FCSB. E fericit că-i merge bine. N-am discutat despre asta, dar probabil că, pe viitor, Italia ar fi o mare provocare pentru el, fiindcă acolo a crescut
- Bogdan Racovițan, fundaș România
„Mi se face pielea de găină când îmi amintesc atmosfera de la meciul cu Ucraina”
- Cum se vede acum, în liniște, parcursul României la Euro 2024?
- Am sentimentul că n-a fost doar un moment accidental și gata!, se închide povestea. Simt că va exista o continuitate în joc și în rezultate, pentru că s-a creat un grup pe care naționala se poate baza în viitor. Am dus echipa la un nivel bun la Euro și de aici încolo putem deveni și mai puternici.
- Spune-mi, te rog, unul sau două momente de la turneul final care ți-au rămas întipărite în memorie?
- A fost, în primul rând, atmosfera senzațională de la partida cu Ucraina. Chiar dacă eram pe bancă, mi-am dat seama că trăiesc un moment unic și nu mai voiam nimic atunci decât să mă bucur de acele clipe. Când tot stadionul a început să cânte imnul mi s-a făcut pielea de găină. Un sentiment greu de descris! Și acum mă mai uit la poze și-mi dau seama că a fost într-adevăr ceva deosebit. Iar apoi n-am cum să uit când am intrat cu Olanda, o experiență deosebită, deși a însemnat meciul de final al României la Euro.
- A fost o surpriză pentru tine faptul că Edi Iordănescu a renunțat după Euro?
- Da. Funcționa o relație foarte bună cu jucătorii, am reușit împreună un parcurs generos și eram convins că vom continua să colaborăm. Încerc însă să-i înțeleg decizia, pe care i-o respect. Oricum, îi mulțumesc pentru faptul că a avut încredere în mine la acest Euro!
Nu am fost cu băieții la ultimele meciuri, nu m-am antrenat cu ei, nu am simțit atmosfera din interior. Dar la televizor s-a văzut că e același grup care luptă, se bate pentru fiecare minge, aleargă să se completeze reciproc. A rămas o energie pozitivă, care se vede în felul în care fiecare încearcă să dea totul pe teren
- Bogdan Racovițan, fundaș România
„Vreau să prind câteva meciuri în finalul sezonului”
- Când estimezi că vei putea reintra, în termeni realiști?
- Aș vrea să mai prind câteva partide în finalul sezonului. Asta înseamnă să mă întorc la antrenamente prin februarie-martie, iar pe teren să fiu din nou în aprilie-mai, ca să mai pot aduna măcar patru sau cinci meciuri. Așa sună planul, e puțin cam devreme să facem niște predicții precise, dar toți cei din staff-ul medical cu care lucrez în prezent spun că lucrurile merg foarte în regulă până acum. În ianuarie, după Sărbători, vom știi, probabil, mai bine cum stăm.
Mă mai uit ce se întâmplă și în campionatul din România, urmăresc fosta mea echipă, FC Botoșani. Mi se pare că liga internă e în creștere. S-au făcut multe transferuri interesante, competiția e foarte strânsă, sunt jucători tot mai interesanți. E greu să pui degetul acum pe o favorită, fiindcă în play-off pornește alt campionat
Bogdan Racovițan, fundaș România
- Presupun că părinții, familia, s-au speriat tare din cauza accidentării tale, nu?
- Bineînțeles, dar tata a avut mereu un discurs pozitiv, că se mai întâmplă, că e numai o accidentare trecătoare, că am trecut prin multe în viață, iar acum nu e nimic special. Cu siguranță, au stat foarte stresați acasă, dar au venit către mine cu energie și susținere. M-au și vizitat câteva zile la Varșovia, au venit special din Franța, unde locuiesc ai mei. Eu sunt cu soția în Polonia și încerc să trag tare ca să trec peste perioada asta mai puțin fericită din punct de vedere sportiv.
- Știu că, după Euro, apăruseră niște discuții vizavi de un transfer mai spre Vest. Cât de avansate erau contactele?
- Au fost într-adevăr câteva discuții, s-au interesat niște cluburi, dar acum nu mă mai gândesc la temele astea. Mă preocupă doar ideea de a fi serios la recuperare, să câștig timp pe traseul acesta al revenirii. Vom vedea apoi ce se va mai întâmpla.
„Am lăsat Franța pentru Botoșani fiindcă acolo mi s-a părut un proiect serios”
- Vorbeai mai devreme despre încercările trecute ale vieții. Când te uiți la Bogdan Racovițan din urmă cu șapte-opt ani, ce gândești?
- Mi-aduc aminte că, la 17 ani, am pățit fix același necaz cu ligamentele la piciorul stâng. Eram și atunci într-un moment important, nu atinsesem încă nivelul de profesionist și mă aflam la Academie, în Franța, la Dijon. Să ratezi un an la acea vârstă din rațiuni medicale nu e simplu. Dar am trecut și peste asta cu bine. Când mă uit la parcursul meu, văd că am progresat mereu și, chiar dacă am fost nevoit la un moment dat să fac un pas în lateral, am revenit apoi pentru a merge mai sus.
N-am fost niciodată cel mai talentat fotbalist dintr-un grup, dar n-am făcut niciun rabat de la seriozitate și muncă. Asta mi-a permis să ajung până aici. Dacă am un moment mai trist, mă uit puțin în spate, văd unde eram în urmă cu cinci-șase ani și unde sunt acum și încerc să am o viziune mai largă despre tot ce am trăit și-mi propun mai departe
Bogdan Racovițan, fundaș România
- Dacă-mi permiți o formulare mai abruptă, ce-a fost în capul tău când ai lăsat Franța pentru a veni în România, la Botoșani, în 2021?
- Cei de la Dijon mi-au zis clar că, dacă facem contract, voi fi al cincilea fundaș central din lot la Ligue 1. Aveam 20 de ani și principalul țel era să joc. Aveam colegi care au prins câteva jocuri la echipa mare, au ajuns apoi prin liga a treia și au început să se chinuie. Au rămas acolo. La Botoșani mi s-a părut însă atunci un proiect interesant, am avut convingerea că voi prinde minute pe teren, așa că am acceptat. Pentru mine au fost întotdeauna mai importante viziunea clubului și planul decât numele.
„Să mergem la Mondiale în SUA pe urmele Generației de Aur”
- Campionatul preferat?
- Anglia! Arsenal!
- Vii la București să vezi FCSB – Manchester United în ianuarie?
- Nu cred că am timp. Dar sunt convins că va fi un eveniment extraordinar pentru România, pentru FCSB. E un meci pe care publicul îl merită din plin și sper să se bucure de moment.
- În ce țară ai vrea să joci cu România la Mondialul din 2026: SUA, Canada sau Mexic?
- În America, bineînțeles! Ar fi frumos ca România să se întoarcă acolo unde a realizat Mondialul minunat din 1994. Să refacem istoria, să o ducem mai departe, poate chiar într-unul dintre orașele unde a evoluat și Generația de Aur.
14 selecțiiîn reprezentativele României a adunat Bogdan Racovițan: 10/1 la U21 și 4/0 la naționala mare
Surpriza anului: pe cine vrea Pep Guardiola să aducă la Manchester City până se va reface Rodri!