Articol de GSP - Publicat sambata, 07 mai 2022 10:59 / Actualizat sambata, 07 mai 2022 12:20
Azi, în ziua în care se împlinesc 36 de ani de la victoria memorabilă reușită de Steaua în fața Barcelonei în finala Cupei Campionilor Europeni, pagina de Facebook „Arhivele Naționale ale României” a publicat în premieră documentele primite de fotbaliștii lui Ienei dim partea Consiliului Național pentru Educație Fizică și Sport.
Pe 12 mai, la 5 zile după ce Duckadam a plonjat spre istorie şi Steaua a câştigat Cupa Campionilor Europeni, 2-0 la penalty-uri cu Barcelona, „viteziştii” au parcurs drumul rezervat performerilor din acele vremuri: o vizită la sediul Comitetului Central al PCR, pentru a fi premiaţi de Nicolae Ceauşescu în persoană.
Echipa a primit Ordinul „Steaua Republicii Socialiste România Clasa I”, titularii și antrenorii primind Meritul Sportiv Clasa I. Rezervele şi ceilalţi din staff au luat Meritul Sportiv clasa a II-a. A urmat apoi momentul discursurilor, Ceaușescu ciocnind o cupă de șampanie cu toți fotbaliștii din lot.
Discursul lui Ceaușescu: „Nu e suficient să cîştigi un loc 1”
Ceauşescu şi-a început discursul transmiţîndu-le steliştilor „cele mai calde felicitări pentru această mare victorie”. Şi a continuat: „Dar, după cum se ştie, victoriile nu sînt numai momente de mulţumire. Orice victorie trebuie să determine şi o reflectare mai adîncă la ce trebuie făcut în continuare. Nu e suficient să cîştigi locul 1!
Trebuie ca în continuare, prin întreaga activitate, să demonstrezi că nu a fost ceva accidental, ci că a fost rezultatul unei înalte pregătiri. Trebuie, deci, să acţionaţi în continuare să demonstraţi că acest loc 1 a fost pe deplin meritat şi să luptaţi pentru a obţine şi în campionatul naţional, şi pe plan european locuri cât mai bune!
Sper că fotbaliştii vor înţelege că va trebui şi mai multă exigenţă, mai multă disciplină şi mai multă tehnică şi hotărâre. Vă urez multă sănătate şi fericire, dragi tovarăşi!".
Dineul s-a încheiat cu steliştii ciocnind câte o cupă de şampanie cu şeful statului.
Documentele primite de fotbaliștii Stelei din partea Consiliului Național pentru Educație Fizică și Sport
În documentele publicate astăzi, reiese că primele steliștilor pentru câștigarea CCE ar fi trebuit inițial să fie cuprinse între 20.000 și 30.000 de lei, în funcție de contribuția fiecăruia.
La presiunea jucătorilor, s-a decis ca fiecare să primească un autoturism ARO, care în 1986 costa peste 100.000 de lei. Ulterior, mașinile au fost vândute cu sume ce au variat între 220.000 și 250.000 lei.
- Notă întocmită de Consiliul Național pentru Educație Fizică și Spot cu privire la premierea fotbaliștilor și a tehnicienilor care i-au pregătit.
- ANR, SANIC, fond CC al PCR-Propagandă și Agitație, dosarul 40/1986, fila 4
UEFA a premiat performanţa Stelei cu 600.000 de dolari. Cum Steaua nu deţinea în acea vreme conturi în valută, întreaga sumă a intrat în fondul centralizat al statului.
ARO-ul nu era nou. Era din stocul armatei. Trebuie să fim onești și să recunoaștem că aveau și 100.000 de kilometri. Unele furtune erau legate cu sârmă, nici nu se găseau coliere pe vremea aia. Eu i l-am vândut cuiva dintr-o comună de lângă mine, care avea nevoie de această mașină. El avea oi și avea nevoie că era 4x4 cu motor bun de Brașov. Cerusem vreo 220.000 de lei pe ea, erau foarte mulți bani. Nu și-au bătut deloc joc de noi.
- Helmut Duckadam, la „Prietenii lui Ovidiu”
Eu am vândut ARO-ul la Alba Iulia. Avea numerele galbene. Chiar dacă toată lumea spunea că e la mâna a doua, era bine făcut, era nou, nu era recondiționat. Se vindea foarte bine. Un ARO pe vremea aia era cât o vilă bună în Primăverii. Vreo 250.000 de lei, l-am dat unui cioban, că ei aveau bani, ei aveau nevoie de mașini de teren.
- Ștefan Iovan, la „Prietenii lui Ovidiu”
VIDEO Horia Moculescu, dezvăluiri incredibile: „Madam Ceaușescu m-a interzis la Sevilla! S-a răzbunat Securitatea”
Citește și alte știri despre succesul Stelei de la Sevilla:
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat
FCSB se pregătește să-l înfrunte pe „Mentalistul” lui Olympiakos » Dușman al fotbalului modern