Articol de GSP - Publicat miercuri, 25 mai 2022 21:41 / Actualizat miercuri, 25 mai 2022 21:42
Florin Lovin (40 de ani) a fost invitatul lui Ioanițoaia în emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” din această săptămână. Fostul mijlocaș central a făcut o comparație între fotbalul din România și cel din Germania sau Austria.
- Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.
Florin Lovin s-a consacrat în Liga 1, două titluri cu FCSB și unul cu Astra, dar a evoluat și în afara țării, în Germania la 1860 München, iar în Austria la Kapfenberger și Mattersburg. Lovin a comparat nivelul salarial din cele trei competiții.
Florin Lovin, la „Prietenii lui Ovidiu”: „Suntem la ani-lumină de Germania”
- Florin, ai fost fotbalist, acum om de afaceri. Ce ai schimba în fotbal dacă ai putea?
- Noi suntem la ani-lumină de ce se întâmplă în Germania. Ca jucători eram obligați să mergem în localitățile de pe lângă Munchen unde erau suporteri, să vorbim cu ei, să facem concursuri. Sute de autocare veneau la meciuri și era cel mai frumos moment pentru ei.
Plus că acolo fanul era integrat în toate activitățile. Noi când plecam de la Munchen în cantonamente, vara, în Austria, se făcea o tombolă și o familie venea cu noi. Participa la tot programul echipei: ședință, masă, refacere. De-asta joacă mereu cu stadioanele pline, inclusiv în Liga 2 din Germania. Când vezi în Liga 1 la noi....
- Acolo ai câștigat cei mai mulți bani?
- În Germania primele sunt imense. Ei îți dau un salariu cu care tu să fii mulțumit, dar acolo nu salariul este esențial. La Steaua aveam 10.000, iar la Munchen aveam 20.000 de euro. Mi-am dublat salariul, dar viața de acolo mă costa zece mii de euro. În schimb, la prime de joc aveam 3.000 de euro de punct. Dacă promovam în Bundesliga, punctul era 10.000 de euro! Practic, 30.000 de euro la un meci câștigat. Acolo așa se făcea diferența.
- Grila standard de salarizare și după bonusuri.
- În plus, ei vor să nu te plătească degeaba, ci doar să plătească performanța. Eu asta am făcut peste tot unde am mers. Inclusiv la Astra am avut un salariu normal, iar primele erau mari. Erau surprinși că am fost singurul jucător care a avut bonus pentru câștigarea campionatului. Șumudică și-a pus și el atunci primă de 300.000 de euro.
- Bine, nu-și imagina nimeni.
- Așa este. Eu mi-am pus primă inclusiv pentru accederea în Champions League și am fost aproape. În Germania, de exemplu, nu se plătesc jucătorii accidentați. Eu aș introduce asta în secunda 1. Acolo jucătorul este obligat să aibă o asigurare de salariu, iar clubul te plătește doar 40 de zile după ce ești accidentat. Emeghara, la Steaua, a stat doi ani accidentat. I-au dat 300.000 de euro cu care plăteau cinci jucători. Tu-ți plătești o asigurare, iar când ești accidentat îți intră automat. Practic, salvezi clubul de la niște plăți.
EDITIA 122 // Prietenii lui Ovidiu. Invitat: Florin Lovin
CITEȘTE ȘI:
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”