Articol de GSP - Publicat marti, 07 iunie 2022 22:23 / Actualizat marti, 07 iunie 2022 23:23
La sărbătoarea de 75 de ani de la înființarea clubului Steaua, Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, a vorbit despre viitorul echipei de fotbal, pe care vrea să o vadă în Liga 1.
- CSA Steaua s-a clasat pe locul 4 la finalul play-off-ului din liga secundă, dar n-a primit nici dreptul de a evolua la barajul pentru accederea în prima ligă.
- Conform Legii Sportului, Steaua nu are drept de promovare pentru că e un club de drept public, care aparține Ministerului Apărării.
Ministrul Vasile Dîncu anunță că se va implica total de acum la echipă și va sprijini puternic trupa lui Oprița pentru a putea promova în Liga 1 la anul.
Vasile Dîncu: „Voi sprijini cu toate forţele ca Steaua să fie din nou în prima ligă”
„Vreau să vă spun că sunt hotărât să sprijinim cu toate mijloacele pe care le am la dispoziţie clubul Steaua. Şi este problema conducerii clubului să găsim cea mai bună soluţie pentru ca sportivii noştri să poată să joace în Liga1. Sprijin acest proces şi vă promit că acest lucru se va întâmpla.
Voi sprijini cu toate forţele ca Steaua să fie din nou în prima ligă. Trebuie să fim întotdeauna recunoscători campionilor olimpici, mondiali ai acestui club. Este o performanţă care aduce glorie României. Putem spera că sportul, prin cluburi precum Steaua, va reuşi să ridice din nou flacăra naţiunii noastre, pentru că suntem o naţiune puternică.
Din păcate, trăim un moment pe care trebuie să-l depăşim cât mai repede. Steaua face parte din istoria noastră, din patrimoniul nostru, din patrimoniul României.
Clubul Steaua nu poate fi înjurat, este al României, al armatei României şi al poporului. Trebuie să deschidem acest templu al sportului pentru copii, este o casă a tuturor steliştilor, a steliştilor veritabili”, a declarat Vasile Dîncu, citat de Orange Sport.
Burleanu, pont pentru CSA Steaua
Răzvan Burleanu, șeful FRF, a precizat cum poate avea drept de promovare CSA Steaua în sezonul următor de Liga 2, care va începe pe 6 august.
„FRF are această viziune, de a încuraja sprijinul statului pentru fotbal. Am avut în ultimii ani investiții destul de mari din partea statului. Când vine vorba de cluburile de drept public, permiteți-mi să vă dau câteva detalii:
- În 2011, statutul FRF este modificat și nu mai permite cluburilor de drept public să fie membre ale FRF. În vara anului 2014, statutul se modifică la loc în urma unei comunicări pe care am avut-o personal cu reprezentanții FIFA și UEFA.
- În 2018, FRF are o propunere de modificare a legislației sportive, astfel încât cluburile de drept public să fie asimilate cluburilor profesioniste. Propunerea nu a avut însă majoritate în Parlament.
- În iulie 2019, FRF permite cluburilor de drept public să se transforme în cluburi de drept privat cu un an înainte de promovarea în Liga 1, cum s-a întâmplat cu FC Argeș, Gloria Buzău, FC Brașov. Această hotărâre a CEx este atacată la TAS de FCSB, cu suținere din partea LPF. FRF câștigă la TAS. FCSB nu se oprește și merge în instanțele civile, iar FRF câștigă la Tribunalul București. Urmează să ne judecăm în continuare.
- UEFA confirmă în 2020 că transformarea unui club de drept public într-un club de drept privat nu reprezintă o încălcare de regulament.
Astfel, cea mai rapidă procedură este următoarea: să transformi clubul de drept public într-un club privat sub forma unei societăți comerciale sportive pe acțiuni, se poate face în 48h această trecere.
Până înainte de începerea sezonului competițional CSA Steaua are dreptul să devină un club de drept privat pentru a putea avea drept de promovare. În concluzie, CSA Steaua are două variante: modificarea Legii Sportului sau transformarea clubului de drept public în drept privat, sub forma unei societăți comerciale sportive pe acțiuni, unde Ministerul Apărării poate să rămână acționar unic”, a declarat Burleanu.