SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

SPECIAL GSP Rafa Nadal - moștenirea » Spaniolul e marea sursă de inspirație a starurilor din noua generație. Concluziile psihologului sportiv chestionat de GSP

Rafael Nadal, în diverse ipostaze cu jucătorii care au recunoscut de-a lungul timpului că-l idolatrizează +9   FOTO
Rafael Nadal, în diverse ipostaze cu jucătorii care au recunoscut de-a lungul timpului că-l idolatrizează

Articol de - Publicat sambata, 11 iunie 2022 00:00 / Actualizat sambata, 11 iunie 2022 10:26

Nume importante din noile generații ale tenisului spun că au crescut admirându-l sau chiar idolatrizăndu-l pe Rafael Nadal, cel mai titrat jucător din istorie în turneele de Grand Slam. Azi, mulți dintre ei au rezultate excelente și continuă să se raporteze, într-un fel sau altul, la marele campion iberic.

Spiritul lui Rafa Nadal ar putea dăinui mult timp și după retragerea omului cu 22 de turnee majore în palmares. 

Asta fiindcă multe dintre starurile din noul val, atât din circuitul masculin, cât și din cel feminin, îl au drept model pe spaniol și nu se feresc să-și exprime stima pe care i-o poartă „Regelui Zgurii”. Sau, în unele cazuri, chiar să-i reproducă unele dintre gesturi de pe teren.

Swiatek și Alcaraz mușcă deja din trofee pe modelul Nadal 

Iga Swiatek și Carlos Alcaraz sunt, poate, cele mai elocvente exemple. Liderul mondial din WTA și cel mai de perspectivă jucător din ATP au spus deseori că Nadal este idolul lor. 

În 2022, când carierele celor doi au atins alte dimensiuni, ei și-au probat admirația față de Rafa în diverse moduri: spre exemplu, celebrând în aceeași manieră câștigarea unui trofeu și „împrumutând”, la festivitatea de premiere, mușcătura marcă-înregistrată Nadal.

Rafa Nadal - moștenirea » Spaniolul e marea sursă de inspirație a starurilor din noua generație. Concluziile psihologului sportiv chestionat de GSP
Iga Swiatek și Alcaraz, în ipostaza făcută celebră de Nadal

Relația polonezei cu jucătorul din Mallorca e una specială, Iga povestind recent un episod reprezentativ:

Am plâns toată noaptea pentru că a pierdut semifinala cu Djokovic de anul trecut, iar el, stând liniștit la micul dejun, unde ne întâlniserăm întâmplator, mi-a spus: «E doar un meci de tenis, uneori pierzi și alteori câștigi». Pare ușor, dar nu toți suntem capabili să aplicăm asta. 

Se simte confortabil cu tot ce se întamplă în jurul lui, sunt mulți jucători care analizează lucrurile prea mult. Noi ne apropiem de finală de parcă nu avem voie s-o pierdem, pentru că ne va distruge cariera. Marii campioni acceptă că pot pierde. 

- Iga Swiatek, #1 WTA

Sonya in Paris » Încă o jucătoare cu origini românești bate la porțile tenisului de elită. Salt de 181 de locuri după Roland Garros: „E talentată, de perspectivă”
WTA
Sonya in Paris » Încă o jucătoare cu origini românești bate la porțile tenisului de elită. Salt de 181 de locuri după Roland Garros: „E talentată, de perspectivă”

Nadal, pasiunea lor comună

Finalistul de la Roland Garros, Casper Ruud, cel care se antrenează de ani buni la academia idolului Nadal, Jannik Sinner, Andrey Rublev, Daria Kasatkina, cea care a povestit că a putut să adoarmă abia când Nadal avea un avantaj liniștitor în sfertul de anul acesta cu Djokovic de la Paris, Paula Badosa sau Sebastian Korda, care în copilărie și-a botezat pisica „Rafa”, sunt alte nume care îl admiră în mod aparte și se inspiră de la iberic.

Rafa Nadal - moștenirea » Spaniolul e marea sursă de inspirație a starurilor din noua generație. Concluziile psihologului sportiv chestionat de GSP
Imaginea cu Sebastian Korda și pisoiul Rafa a făcut furori în 2020, înaintea meciului pe care americanul l-a disputat împotriva lui Nadal la Roland Garros

Ce-i leagă pe aceștia, dincolo de sentimentele față de Nadal? Rezultate bune și foarte bune confirmate de clasament, dar și conduite ireproșabile pe teren, după modelul idolului lor, unul dintre cei mai fair-play jucatori din circuit.

4 distincții„Stefan Edberg Sportsmanship Award” a primit Nadal în ultimii patru ani, premiu desemnat celui mai fair-play jucător din ATP

„Unii sunt inspirați de rezultatele lui, alții de mentalul lui, dar cei mai mulți sportivi cu care am discutat sunt impresionați de modestia lui Nadal”

GSP.ro publică un interviu în exclusivitate cu psihologul sportiv Ioan Popoviciu, cel care a acceptat să răspundă la câteva întrebări legate de „moștenirea” pe care Nadal o lasă tenisului de azi.

Ce îl face pe iberic atât de plăcut în rândul noilor generații? Sunt legate în vreun fel rezultatele celor enumerați de modelul pe care și l-au ales? Cât de dăunătoare sunt unele comparații de tipul „Alcaraz, noul Nadal?”

- Domnule Popoviciu, cât de important este să ai un model sănătos în sport?
- În primul rând este de preferat să ai tot ceea ce este sănătos și să duci lipsă de tot ceea ce nu este sănătos. Un model sănătos este un model de bună practică, care te ajută să te ghidezi sau să urmezi pas cu pas, etapele necesare pentru a reuși. Astfel că vei lua acele „secrete” pe care le-au descoperit cei de dinaintea ta și atâta timp cât ele sunt ghiduri de bune practici cu scop orientativ, pot constitui resurse importante pentru dezvoltarea unui sportiv. 

- Puteți detalia?
- Pe baza acestor modele sănătoase, azi avem sportivi tot mai pregătiți din punct de vedere fizic, tehnic, tactic și mental. Fiindcă nu există o rețetă clară de urmat pentru a face performanță, oamenii tind să caute acele modele care s-au consacrat de-a-lungul timpului. Unele povești de succes au la baza lor talentul, altele forța fizică, altele tehnica și jocul tactic, iar altele au la bază tăria mentală a sportivului. Uneori însă, ai plăcerea să descoperi jucători care au toate aceste calități la nivel superior. 

- Putem identifica o minimă legătură între rezultatele celor enumerați mai sus și faptul că toată adolescența lor s-au raportat, într-un fel sau altul, la Nadal?
- Statistic vorbind, nu putem stabili relații de cauzalitate sau de corelații între modelul după care te inspiri și rezultatele în plan sportiv. Sunt sigur că mai sunt și alții care îl au ca model pe Nadal și încă nu au reușit să confirme, iar alții îi au ca model pe alți sportivi consacrați cum ar fi Djokovic, Federer sau Kyrgios și au rezultate destul de bune. 

Însă faptul că ai un model care te inspiră toată adolescența iar tu ca sportiv îi rămâi fidel, perseverând, fiind dedicat atingerii scopului tău, poate constitui un mare avantaj. Intervin aici factori psihologici precum speranța, încrederea, răbdarea, perseverența, factori care duc la reușită.

Rafael Nadal și Iga Swiatek, imagine din prezent
Rafael Nadal și Carlos Alcaraz, în trecut
Rafael Nadal și Paula Badosa, în urmă cu câțiva ani
Rafael Nadal și Jaume Munar, în trecut
Rafael Nadal și Andrey Rublev, în trecut
+4 FOTO

- Cum a reușit Nadal să determine atâtea generații să încerce să-i urmeze exemplul?
- Nadal este un sportiv modest, conștiincios, antrenabil, rezistent din punct de vedere fizic și mental, pasionat, iubește tenisul, disciplinat și totodată se bucură de foarte multe recorduri pe plan sportiv. 

- Puteți detalia?
-Toate aceste calități luate împreună au puterea să inspire. Unii sunt inspirați de rezultatele lui, alții de mentalul lui, dar cei mai mulți sportivi cu care am discutat despre Nadal sunt impresionați de modestia lui. Faptul că nu lasă succesul să i se urce la cap, că vede lucrurile în perspectivă, că victoria sau înfrângerea au aceeași consecință (muncește mai mult) ne trimit înspre educația lui Nadal, înspre ceea ce au reușit părinții și unchiul acestuia să construiască în caracterul său. 

Sportivii inspirați de Nadal rezonează cu acestea și știu că a construi un caracter ca al lui Nadal presupune o muncă laborioasă cu tine însuți, un proces care ia timp, sacrificii, pregătire mentală constantă, proces care nu se încheie atunci când câștigi primul Grand Slam sau atunci când ești numărul 1.

- Putem vorbi și de un anumit revers al medaliei? În sensul în care mulți dintre ei par timorați atunci când îl întâlnesc, în special pe marile scene ale tenisului. Ruud a părut extrem de emoționat duminică și asta s-a simțit în jocul lui
- Emoțiile au durată scurtă, ele vin și pleacă. După primele minute de joc, îți vezi de jocul tău și te adaptezi. Părerea mea este că Ruud nu a fost atât de timorat pentru că juca împotriva lui Nadal, ci mai degrabă că știa ce avea de făcut ca să îl bată, doar că nu era pregătit să „sape atât de adânc” pentru a-l învinge. 

Oricine joacă împotriva lui Nadal va trebui mai întâi să se autodepășească și apoi să se pregătească să îl depășească fizic și mental pentru a câștiga, iar dacă nu ești pregătit să te concentrezi pe ceea ce ai de făcut indiferent de scor, oboseală, emoțiile și gândurile din timpul jocului, acest lucru este aproape imposibil.

Rafa Nadal - moștenirea » Spaniolul e marea sursă de inspirație a starurilor din noua generație. Concluziile psihologului sportiv chestionat de GSP
Psihologul sportiv Ioan Popoviciu / Sursă foto: Facebook

„Comparațiile sunt dăunătoare”

- În opinia dumneavoastră, vi se par totuși dăunătoare mediatizările de tipul „Alcaraz, noul Nadal?” ori „Gauf, noua Serena?” Dacă da, cum diferențiem aceste comparații uneori exagerate de pura lor simpatie (a lui Alcaraz, Ruud, Gauf) față de jucătorii respecivi?
- Comparațiile de genul noul Nadal, noua Serena, Djokovic din Carpați sau noua Halep sunt dăunătoare deoarece se creează o serie de așteptări la care sportivul trebuie să se ridice, un standard al performanței sportive după care vor fi judecate rezultatele acestor sportivi. Dacă la început, așteptările ridicare pot motiva sportivii și te simți flatat că ești pus devreme într-o galerie atât de selectă, treptat acestea creează presiunea pe care trebuie să o gestionezi. 

- Și...
- În loc să îți urmezi pas cu pas propriul drum, încercând ca azi să fii cu un pas mai departe decât în ziua precedentă, mereu te vei raporta la grila de sus, pe care inevitabil vei eșua să o atingi. În locul unui feedback pozitiv care să își confere încredere, vei primi un feedback negativ și pierderea încrederii. Putem diferenția între aceste comparații și pura lor simpatie prin context. 

Orice lucru trebuie analizat în contextul său. Aceleași calități nu înseamnă inevitabil aceleași rezultate. Performanța se face într-un context multidimensional, un proces continuu de stres (fzic și mental) controlabil care duce spre progres și refacerea fizică și mentală de după. Prea mult sau prea puțin stres coroborat cu prea multă sau prea puțină refacere vor afecta negativ procesul sportiv. 

Fiecare sportiv trebuie însă comparat doar cu el însuși și dincolo de simpatiile pe care le ai față de anumiți jucători sau față de anumite calități ale acelor jucători, a doua zi te întorci la «muntele» tău, la proiectul tău, la șirul lung de comparații dintre tine cel de ieri și cel de azi.

- Ioan Popoviciu, psiholog sportiv

VIDEO Rafael Nadal, campion pentru a 14-a oară la Roland Garros

Citește și alte știri din tenis:

VIDEO Imagini dure: Rafael Nadal, în cârje la două zile după finala de la Roland Garros » Zile decisive pentru spaniol

EXCLUSIV Sonya in Paris » Încă o jucătoare cu origini românești bate la porțile tenisului de elită! Salt de 181 de locuri după Roland Garros: „E talentată, de perspectivă”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Timotej Jambor a plecat de la Rapid și se antrenează deja cu noua echipă » Unde a ajuns vârful pe care Șucu a plătit 1 milion de euro
Superliga
Timotej Jambor a plecat de la Rapid și se antrenează deja cu noua echipă » Unde a ajuns vârful pe care Șucu a plătit 1 milion de euro
Tandemul Nețoiu-Florin Marin a făcut primul transfer al iernii la FC Voluntari
Liga 2
Tandemul Nețoiu-Florin Marin a făcut primul transfer al iernii la FC Voluntari
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”
Superliga
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează