FOTBAL  »  Superliga  »  U CLUJ - SEPSI

FOTO / UPDATE U Cluj - Sepsi, oprit din cauza scandărilor xenofobe! Două bannere instigatoare au inflamat spiritele: „Echipele hortyste, eliminate de pe-a fotbalului hartă”

U Cluj - Sepsi a fost oprit 10 minute din cauza scandărilor xenofobe Captură Orange Sport +20   FOTO
U Cluj - Sepsi a fost oprit 10 minute din cauza scandărilor xenofobe Captură Orange Sport

Articol de GSP - Publicat luni, 22 august 2022 17:29 / Actualizat luni, 22 august 2022 19:27

Partida Universitatea Cluj - Sepsi Sfântu Gheorghe a fost oprită în minutul 25 al disputei de pe Cluj Arena. Motivul? Scandările xenofobe ale fanilor „Șepcilor Roșii”, precum și materialele pirotehnice aruncate de aceștia în zona pistei de atletism. 

„Centralul” Sebastian Colțescu a întrerupt partida timp de 10 minute, din momentul în care galeria gazdelor a început să scandeze lozinci xenofobe la adresa Ungariei.

+15 FOTO

U Cluj - Sepsi, oprit în minutul 25 din cauza scandărilor xenofobe

Romario Pires, căpitanul echipei lui Lincar, a încercat să-i calmeze pe fanii lui „U”, însă rugămințile acestuia au fost în zadar. Derapajele suporterilor clujeni au continuat, astfel că Sebastian Colțescu a luat decizia de a întrerupe meciul. 

În momentul în care fotbaliștii celor două echipe erau la cabine, ultrașii Universității Cluj au început să fredoneze „Deșteaptă-te, române!”, imnul României

După 10 minute, „centralul” a luat decizia ca partida să fie reluată. Se pare că fanii gazdelor ar fi apelat inclusiv la un banner de natură xenofobă, pe care l-au afișat în primele minute ale întâlnirii. 

Banner-ul afișat de fanii clujeni: „4 iunie 1920 / 4 august 1919 - Ținutul Secuiesc nu există”

Mesajul afișat de suporterii clujeni vizează două date importante din istoricul animozităților româno-ungare: 4 iunie 1920, semnarea Tratatului de la Trianon și 4 august 1919, ziua în care Budapesta a fost ocupată de către armata română.

U Cluj - Sepsi, oprit din cauza scandărilor xenofobe! Două bannere instigatoare au inflamat spiritele: „Echipele hortyste, eliminate de pe-a fotbalului hartă”

Ce este Tratatul de la Trianon

Tratatul de la Trianon a fost semnat pe data de 4 iunie 1920, când Transilvania și Banatul reveneau României. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate inclusiv România și Ungaria. Tot atunci s-au stabilit și frontierele noului stat Ungaria.

Alt mesaj instigator, afișat în repriza a doua

Pe durata reprizei secunde, ultrașii lui U Cluj din grupul „Mads”, care stau separați de galeria principală, au mai afișat un mesaj instigator, cu conotații șovine și xenofobe:

Cum visul Ungariei Mari și al Ținutului Secuiesc trebuie spulberat din fașă / Așa și echipele hortyste Sepsi, Ciuc și Odorhei eliminate de pe-a fotbalului hartă”.

U Cluj - Sepsi, oprit din cauza scandărilor xenofobe! Două bannere instigatoare au inflamat spiritele: „Echipele hortyste, eliminate de pe-a fotbalului hartă”
Unul dintre bannerele afișate de ultrașii Universității / FOTO: Valentin Șchiopu

Perioada hortystă a fost 1940-1944, când trupele amiralului maghiar Miklós Horthy au intrat în Transilvania de Nord. Horthy a exercitat un regim autoritar de dreapta, terorizant, cu atrocități greu de descris față de români, evrei și rromi.

Citește și alte știri de actualitate: 

FOTO Cluj Arena, ca după bombardament! În câteva ore se joacă U Cluj - Sepsi în Superligă, iar suprafața este ciuruită

EXCLUSIV Noua viață a lui George Țucudean » Dialog cu GSP: „Am urât fotbalul, nu mai voiam să aud de el! Acum, sunt om de afaceri calm și calculat"

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (114)
Tis1134
Tis1134  •  23 August 2022, 16:59

Cert e că nu există delimitat oficial administrativ, teritorial.. sau oricum, un ținut secuiesc. Nu văd xenofobia. Tratatul de Trianon și ocuparea Budapestei sunt momente istorice.. de ce ar fi și ele considerate xenofobe?

terranovaaa
terranovaaa  •  23 August 2022, 16:19
Postat de vivi.napoca1_ pe 22 August 2022, 20:27

Boierasule ,eu am mai multe vacante ca și tine sa zicem cursuri de școală primara ,ca altele ma cam îndoiesc, iar Istoria este grea de înțeles pt. unii !?

Cel mai trist lucru nu e ca valor ca tine va e rusine de adevar si incercati sa propagati o istorie fictiva ci ca chiar incercati sa credeti propria minciuna.

Misajoy
Misajoy  •  23 August 2022, 15:42

Rezultatul? peste 8 milioane de români au fugit din țară din cauza bunăstării și acum ungurii nu sunt lăsați să-și facă școli și să-și vorbească limba. O parte din imperiu a fost scos pentru balcanizare. Fiecare lucru la vremea lui . Secuii spun că trăiesc in Transilvania în ținutul secuiesc ce spun alții nu contează. Nu trebuie vizitat un ținut care nu există. Important este că există insula Belina.

Vezi toate comentariile (114)
Comentează