SPORTURI  »  HANDBAL  »  CSM BUCUREȘTI

EXCLUSIV Interviu cuprinzător cu cea mai importantă jucătoare transferată de CSM în ultimii 5 ani: „Vreau Liga, de asta am semnat!”

Grace Zaadi în primul meci oficial la CSM București, Supercupa României contra Rapidului // foto: Raed Krishan
Grace Zaadi în primul meci oficial la CSM București, Supercupa României contra Rapidului // foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat vineri, 09 septembrie 2022 12:41 / Actualizat vineri, 09 septembrie 2022 13:01

Campioană olimpică, mondială și europeană, Grace Zaadi (29 de ani) spune că a venit la CSM București pentru a câștiga Liga Campionilor. Ea povestește cum a ajuns să facă handbal, de ce are Franța foarte multe jucătoare valoroase și cât contează antrenorul la orice vârstă pentru sportiv.

În această vară, CSM București a făcut cel mai important transfer din ultimii 5 ani: franțuzoaica Grace Zaadi a semnat pentru două sezoane cu fosta câștigătoare a Ligii Campionilor.

La 29 de ani, franțuzoaica este considerată de specialiști în Top 3 cele mai bune coordonatoare de joc din lume. Cu origini în Camerun, ea recunoaște cu nonșalanță că nu știa nimic despre handbal până să intre în sistemul francez al acestui sport.

Jucătorul dinamovist venit de la Barcelona e convins că a făcut o alegere excelentă: „Îmi plac oamenii din București și orașul”
dinamo
Jucătorul dinamovist venit de la Barcelona e convins că a făcut o alegere excelentă: „Îmi plac oamenii din București și orașul”

Interviu cu Grace Zaadi, superjucătoarea transferată de CSM București: „Handbalul m-a ales pe mine”

„Am început handbalul la 10 ani cu prietenii mei, nu am vrut un sport individual, în orașul meu, Courcouronnes. Era singurul sport de echipă de acolo și așa am ajuns la handbal. Și nu m-am mai oprit. Cred că handbalul m-a ales pe mine. 

Valoarea acestui sport este unică și îmi place ce-mi oferă, trăiesc ceva unic prin handbal, nimic altceva nu mi-ar fi putut aduce aceste trăiri. În fiecare zi mă bucur de ele și vreau să împart din acest dar, parcă oferit de Dumnezeu. 

Pentru că talentul meu este de la Dumnezeu, eu nu m-am gândit la handbal și din acest motiv am spus că handbalul m-a ales pe mine. A fost ca o magie”, a dezvăluit Zaadi într-o lungă discuție pentru Gazeta Sporturilor.

Centrul spune că nu a avut idoli în handbal, dar când a înțeles fenomenul a vrut să devină o jucătoare completă, așa cum îi consideră pe olandeza Nicky Groot și pe superstarul francez Nikola Karabatic.

„Credeți-mă, nu știam ce este handbalul când am început să joc. Sinceră să fiu, uneori stau să mă gândesc și nu-mi vine să cred ce am reușit în handbal, cu naționala Franței, ca jucătoare, și ce influență am față de tinerele care se uită la mine, la TV. 

Este minunat, dar, de fapt, sunt o femeie normală, este ceva foarte natural ce fac în handbal. Am luat-o însă pas cu pas și din hobby totul a devenit foarte serios, mai ales când am debutat la națională, la 20 de ani. Am devenit profesionistă și am început să-mi construiesc cariera”, a detaliat ea.

Grace Zaadi: „Mereu trebuie să te bați pentru medaliile de aur”

Campioana olimpică de la Tokyo 2020 știe că handbalul în Franța este foarte bine organizat și cel feminin s-a dezvoltat mult după câștigarea tiltului european în 2017 la Paris. Zaadi a început handbalul la școală, apoi a ajuns la academia lui Metz și a crescut spre naționalele de junioare și tineret.

„Handbalul este un sport important și foarte iubit în Franța. Cel feminin s-a dezvoltat și el după rezultatele avute. Jucătoarele tinere văd acum mult handbal la televizor, pe internet. Înainte nu puteam, nu se transmitea handbal feminin. 

În fiecare regiune sunt școli de handbal, cu sportivi între 14 și 17 ani. Merg la școală și joacă în fiecare zi, apoi merg la academiile de la cluburi. Aici se stă până la 21-23 de ani, apoi cele mai bune devin profesioniste”, a povestit Grace care sunt pașii din sistemul francez din handbal.

Zaadi este mândră de medaliile obținute cu Franța, dar nici ea nu știe de unde are naționala atât de multe jucătoare valoroase.

„În 2017 ne-am dat seama că avem potențial, am căpătat mai multă încredere și am devenit competitive, jucând și câștigând împotriva unor mari handbaliste. Am ieșit din zona de confort, am plecat să jucăm în campionate mai puternice și astfel naționala a devenit mai valoroasă. 

Sincer, nu știu de unde avem atât de multe și valoroase jucătoare în Franța. Din acest motiv trebuie să crezi în tine și să te bați tot timpul pentru medalia de aur, pentru că nu știi ce va urma. Franța are niște jucătoare fantastice”, a concluzionat cu emoție Zaadi.

Interviu cuprinzător cu cea mai importantă jucătoare transferată de CSM în ultimii 5 ani: „Vreau Liga, de asta am semnat!”
Împreună cu Allison Pineau și cu medaliile de aur de la Tokyo la gât // FOTO: Imago Images

Grace Zaadi, CSM București: „Adi Vasile este un antrenor nou pentru mine”

Cotată printre cele mai bune coordonatoare de joc din lume, Grace Zaadi recunoaște că fără antrenorii buni și devotați pe care i-a avut de-a lungul carierei nu ar fi ajuns în top.

„Antrenorul este foarte important în handbal, de la fiecare am învățat câte ceva, fiecare mi-a dat ceva în plus. Când ești tânar jucător, este ca la bebeluși, antrenorul te educă pentru handbal, te crește, te învață cum să faci lucrurile pe teren, îți dezvăluie valorile acestui sport. 

Eu am fost norocoasă pentru că înainte să ajung în handbalul mare am avut antrenori foarte buni, care m-au pregătit să intru în acest sistem. Unii au fost mai exigenți, dar m-au disciplinat, am devenit mai sigură pe mine, mai precisă, mi-am format caracterul și aceste lucruri mi-au folosit mai târziu. Am avut o bază bună” este convinsă Zaadi.

Ea a declarat că nu-l poate compara pe selecționerul Franței, Olivier Krumbholtz, cu antrenorii pe care i-a avut la cluburi, pentru că funcția de antrenor principal la națională este total diferită. Campioana mondială a fost pregătită la cluburi de trei tehnicieni: Per Johansson/Rostov, Emanuel Mayonnade/Metz și Adrian Vasile/CSM București.

„Per este un antrenor foarte coerent și pentru el contează foarte mult caracterul sportivului. Caracterul este baza pentru Per Johansson. Nu poți să lupți, să te bați pentru victorie, dacă nu ai caracter. 

Cu Mayaonnade am fost la Metz 4-5 ani, în cea mai bună perioadă a echipei, aproape același grup, aceleași jucătoare, vorbeam aceeași limbă, ceea ce este foarte important. Nu pot să-l compar cu Adi Vasile. Adi este un antrenor nou pentru mine, ne cunoaștem de două luni, sunt în perioada de acomodare”, a povestit Zaadi.

„Vreau să câștig Liga Campionilor cu CSM București!”

Aleasă cea mai bună coordonatoare de joc la JO de la Tokyo 2020, Zaadi a dezvăluit de ce a semnat în această vară cu CSM București. Ea va juca la CSM alături de alte 3 handbaliste din naționala Franței: Siraba Dembele, Kalidiatou Niakate și Laura Glauser.

„Am semnat cu CSM pentru că vreau să câștig Liga Campionilor și cred în proiect. Am încredere în oamenii de la echipă și vreau să fac parte din istoria acestui club. Sunt prietenă cu celelalte jucătoare franceze de la CSM, dar am venit la București pentru proiectul echipei. 

Este important că sunt și ele la CSM, ne știm de mult timp, vorbim aceeași limbă, știm unele scheme și ne vom mișca mai repede pe teren. Suntem jucătoare noi la echipă și este important faptul că ne cunoaștem, dar nu am vrut să creăm naționala Franței aici”, spune ea râzând. „Formăm o echipă competitivă și cea mai bună va juca” este convinsă Zaadi.

Superstarul francez știe că este în perioada de acomodare în România, dar e mulțumită de tot ce a găsit la CSM București. Totuși, a înțeles foarte repede un lucru: campionatul național este foarte bun și dacă echipa nu va da 100% în toate meciurile, poate pierde unele partide. 

Grace Zaadi: „Drum lung și greu până în Final Four”

Coordonatoarea CSM-ului știe că obiectivul principal al clubului în Liga Campionilor este calificarea în F4, de la Budapesta, dar este conștientă că nu va fi deloc ușor.

„Avem un drum lung și greu până în F4, dar avem valoare să ne calificăm în semifinale. Echipele sunt din ce în ce mai bune, toate își doresc să joace la Budapesta. Cred cu tărie că CSM se poate califica între primele patru, dar trebuie să ne urmăm propria cale, să omogenizăm echipa, pentru că sunt multe jucătoare noi. Avem potențial pentru a reuși”, conchide ea.

Venită la CSM București pe postul unde au strălucit Isabel Gulden și Andreea Lekici, Grace Zaadi poate să fie jucătoarea care să aducă plusul de care formația avea nevoie în exprimare pentru a-și îndeplini obiectivul principal: calificarea în Final Four-ul de la Budapesta.

Nu are regrete

Grace Zaadi este o persoană credincioasă și spune că nu are niciun regret cu privire la unele înfrângeri din handbal. 

„Este adevărat, uneori sunt tristă după anumite partide pierdute, dar când mă gândesc că unii jucători nu au ajuns în F4, nu au ajuns la echipa națională, nu au câștigat medalii, când mă gândesc că unii oameni se chinuie zi de zi pentru traiul lor și nu au avut oportunitățile pe care mi le-a oferit handbalul, aceste lucruri mă ajută să nu am regrete”, a declarat ea. 

129 de meciuriare Grace Zaadi în naționala Franței

7 medaliia câștigat Franța la competițiile majore, dintre care 3 de aur, cu Zaadi în echipă

„Bunica s-a bucurat cel mai mult de transferul la CSM București”

Handbalista din Hexagon a venit la București avidă de handbal, după o vacanță de 5 săptămâni. În această perioadă, și-a vizitat familia din Camerun, prietenii din Paris și s-a relaxat în Portugalia. Cea mai fericită pentru transferul său la CSM București a fost bunica sa. 

„Bunica din Camerun a fost tare tristă când am plecat de la Metz la Rostov pentru că eram foarte departe de Franța și jucam pentru prima oară la un club străin. Acum era fericită că am plecat din Rusia și am semnat cu CSM, pentru că sunt mai aproape. Mama la fel, pentru că are avion direct Paris-București și poate veni la mine oricând. 

Familia m-a susținut tot timpul. Sunt mândră de mine, pentru că mi-am făcut familia mândră, bucurându-se de experiențele și victoriile mele”, s-a destăinuit Grace. 

Impresionată de clădirea Parlamentului: „Îmi doresc să aflu cât mai multe despre România”

Coordonatoarea CSM-ului nu a avut prea mult timp să descopere Bucureștiul, dar îi place Centrul Vechi și a impresionat-o clădirea Parlamentului. Își dorește să viziteze Castelul lui Dracula și să ia cina la Carul cu Bere. 

„Am încercat papanașii și mi-au plăcut. Voi mânca mâncăruri tradiționale românești, pentru că și acest lucru este o oportunitate pe care mi-o oferă handbalul, să cunosc oameni noi și culturi diverse. Îmi doresc să aflu cât mai multe despre România”, a încheiat Grace Zaadi interviul exclusiv pentru Gazeta Sporturilor.

3 titluride cea mai bună coordonatoare din lume are Zaadi: unul la JO 2020 și celelalte la CM 2017 și 2021

CV Grace Zaadi

Interviu cuprinzător cu cea mai importantă jucătoare transferată de CSM în ultimii 5 ani: „Vreau Liga, de asta am semnat!”
În ținută elegantă anul acesta, de Ziua Femeii
  • S-a născut pe 7 iulie 1993 la Courcouronnes (Fra) 
  • Are 1,71m 
  • Poziție de joc: centru 
  • Cluburi la care a evoluat: Metz 2013-2020, 2022, Rostov-Don 2020-2022, CSM București 2022- 
  • Palmares: JO – aur Tokyo 2020, argint Rio de Janeiro 2016, CM – aur Germania 2017, argint Spania 2021, CE – aur Franța 2018, argint Danemarca 2020, bronz Suedia 2016

Mai multe știri din handbal: 

Doi dintre cei mai buni străini din handbalul masculin și-au luat cetățenia română

Adrian Vasile încasează 10.000 de euro pe lună de la CSM București, dar nu e mulțumit: „Prin prisma muncii pe care am făcut-o în ultimii doi ani cred că am câștigat puțin!”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Timotej Jambor a plecat de la Rapid și se antrenează deja cu noua echipă » Unde a ajuns vârful pe care Șucu a plătit 1 milion de euro
Superliga
Timotej Jambor a plecat de la Rapid și se antrenează deja cu noua echipă » Unde a ajuns vârful pe care Șucu a plătit 1 milion de euro
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”
Superliga
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”
Daily Mail a deslușit gestul făcut de Ianis Hagi la gol, când s-a dus glonț la managerul Philippe Clement
Stranieri
Daily Mail a deslușit gestul făcut de Ianis Hagi la gol, când s-a dus glonț la managerul Philippe Clement

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (1)
ceaiuri
ceaiuri  •  11 Septembrie 2022, 14:17

frumos discurs(toate care ajung la club..mai nou si la Rapid doresc sa castige C,L. dar e o pb..e un singur trofeu)si pauza(cred ca avem jucatoare romance de aceeasi valoare)daca nu urmarea interesul banilor juca in tarile nordice(acolo joci numai daca ai valoare)deci o sa vada,Vasile e un antrenor slab

Vezi toate comentariile (1)
Comentează