SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOTAJ

CORESPONDENȚĂ DIN CEHIA Încă două finale pentru români » Campioanele olimpice Ancuța Bodnar și Simona Radiș, detașate la dublu vâsle, optul masculin vârf la vârf cu australienii

Articol de , - Publicat vineri, 23 septembrie 2022 16:38 / Actualizat vineri, 23 septembrie 2022 16:39

Ancuța Bodnar și Simona Radiș au spus că în semifinale au avut o opoziție mai puternică decât altădată din partea adversarelor, deși de pe margine victoria lor s-a văzut foarte clară. Băieții din barca de opt abia așteaptă finala, pentru 6 dintre ei a doua la această ediție a CM

  • Corespondenții GSP la Racice, Luminița Paul și Cristi Preda, trimit reacții și imagini de la fața locului.

Ziua a șasea de concurs de la Mondialele găzduite de Racice a început cu o ceață care transforma totul în jur într-un ținut misterios, plin de surprize ascunse în spatele vălătucilor cenușii. 

Antrenamentele de dimineață au fost întrerupte pentru o bucată de timp, apoi s-au reluat, iar în scurt timp soarele a izbucnit și a pus stăpânire peste lume.

Pentru România, prima cursă a fost la ora locală 12:26, atunci când campioanele olimpice și europene Ancuța Bodnar și Simona Radiș au luat startul în a doua semifinală a probei de dublu vâsle. Favorite categorice pentru a-și completa palmaresul și cu titlu mondial, au început puternic, ca de obicei, și aveau deja o secundă avans după primii 500 de metri. În continuare, metru cu metru, respirând ritmic și lovind apa într-o cadență impresionantă, au păstrat poziția de vârf, adăugând secunde între ele și adversarele care s-au bătut pentru locurile 2 și 3, calificante în finală.

3 zile nu au avut curse

Până la urmă, au fost 4,87 secunde avans într-o cursă pe care au apreciat-o, după ce și-au făcut revenirea și s-au întors cu barca la rastel, drept una disputată. „Nu am mai avut de mult o bătălie atât de mare ca astăzi, s-a și văzut din simplul fapt că toate au fost acolo, n-a fost distanța atât de mare între noi și ele", a subliniat Simona.

 „Este normal pentru că este semifinală, toată lumea a vrut în finală, era de așteptat și nu avem decât să ne uităm un pic pe ceea cea am făcut astăzi, să vedem niște timpi intermediari și duminică să îmbunătățim", a adăugat ea.

La rândul ei, Ancuța a confirmat impresia. „Cum a spus și Simo, a fost o cursă bună, dar și grea. Ne așteptăm să ne fugărească adversarele, vorbim de un Campionat Mondial, poate a contat și că de luni până azi noi nu am mai tras nicio cursă și eu cred că duminică va fi mult mai bine", a atras ea atenția asupra unui aspect interesant, al pauzei de competiție pe care au avut-o timp de trei zile.

De pe margine, întrecerea s-a văzut ca o dominare copleșitoare a româncelor, care au devenit stăpânele incontestabile ale probei. De asemenea, timpul lor, 6:46.97, a fost mai bun cu decât al câștigătoarelor celeilalte semifinale, olandezele Roos De Jong și Laila Youssifou, 6:52.40. 

„Aceasta este cursa noastră, ne place să plecăm tare din start, să intrăm pe viteză, apoi să închidem, azi cred că a fost cea mai apropiată, dar, cum spuneam, la Munchen am tras cinci curse, aici abia două, duminică va fi altfel", a explicat Bodnar.

„Până la ultima lovitură și una în plus”

În ciuda acestui ascendent pe care îl au față de oponente, mereu sunt atente la ce se întâmplă în jur. „Cred că la toate concursurile au plecat foarte tare, dar mergeau până la o mie, maximum o mie și un pic, însă azi s-au ținut foarte bine", a spus Ancuța. E ca și cum ar avea însă o țintă pe spate, toată lumea vrea să le întreacă sau măcar să le opună o rezistență mai vie.

„Emoții noi am avut la fiecare competiție indiferent de nivelul ei, fiindcă deși suntem favoritele, mereu trebuie să respectăm adversarul. Așa cum s-a văzut și astăzi, avem adversare puternice, iar emoțiile nu pot să spun decât că sunt productive. Vrem mult acest titlu, ne lipsește din palmares și vom lupta până la ultima lovitură și o lovitură în plus pentru această medalie mult dorită", a precizat Simona. z

„Am făcut o cursă așa cum știm noi, sunt convinsă că putem mult mai bine, pe a doua parte aveam niște așteptări mai ridicate, dar așa cum a spus Ancuța, noi nu am mai concurat de luni și lipsa acestui tip de efort s-a simțit pe a doua parte" - Simona Radiș

„Faptul că va fi doar o zi de pauză până la marea finală nu face decât să ne propulseze și mai mult. Suntem antrenate să ducem multe curse apropiate ca timp și sunt convinsă că adversarele noastre vor trebui să dea mult mai mult dacă vor să se țină de noi"- Simona Radiș

La bătaie cu australienii pe final

Barca masculină de 8 plus 1 a luat startul în prima cursă a recalificărilor, trecând linia de sosire pe locul doi și asigurându-și prezența în ultimul act de duminică. Tricolorii au fost însă foarte aproape de adversarii australieni, doar 44 de sutimi la final, 5:25.56 față de 5:25.12, iar la un moment dat chiar au condus în jumătatea secundă a aprigului duel. Șase dintre sportivi dublează la aceste Mondiale, participând atât la 8 plus 1, cât și la dublu rame – Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan, respectiv 4 rame – Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu și Florin Lehaci.

„A fost o cursă bună, grea, am plecat odată cu ei, apoi s-au desprins de noi, dar suntem mulțumiți pentru că am ajuns în finală", a spus apoi Țigănescu. „Ne-a lipsit foarte puțin ca să câștigăm, la fel ca la barca de patru, cu o zi înainte, în ultimul 50 de metri, acolo s-a decis. Se simte un pic faptul că facem două probe, dar suntem antrenați și vom duce cu bine totul până la capăt", a adăugat el. 

„Sunt bucuros pentru această zi, băieții mei au luptat ca niște adevărați bărbați și le mulțumesc că mi-au dat ocazia de a fi de două ori în finală la un Campionat Mondial. Este ceva unic și sper să fie la fel de puternici și în continuare, ca să plecăm de aici fericiți și învingători", a accentuat și Marius Cozmiuc. 

Programul românilor în finalele din weekend

  • Sâmbătă, 24 septembrie
  • 14:34 dublu rame (f) Ioana Vrînceanu, Denisa Tîlvescu 
  • 14:51 dublu rame (m) Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan 15:39 
  • 4 rame (f) Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Magdalena Rusu, Roxana Anghel 
  • 15:54 4 rame (m) Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu, Florin Lehaci 
  • 16:26 4 vâsle (m) Mihai Chiruță, Ciprian Tudosă, Ioan Prundeanu, Marian Enache 
  • Duminică, 25 septembrie 
  • 14:54 dublu vâsle (f) Ancuța Bodnar, Simona Radiș 
  • 15:10 8 plus 1 (m) Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Florin Arteni, Constantin Adam, Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan, Ștefan Berariu, Florin Lehaci, Adrian Munteanu 
  • 15:59 8 plus 1 (f) Magdalena Rusu, Iuliana Buhuș, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Denisa Tîlvescu, Victoria Petreanu

Citește mai multe știri din sport:

Xavi Pascual cere schimbări în handbalul românesc, după remiza superbă din Liga Campionilor: „Problema e în competiția internă!”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Timotej Jambor a plecat de la Rapid și se antrenează deja cu noua echipă » Unde a ajuns vârful pe care Șucu a plătit 1 milion de euro
Superliga
Timotej Jambor a plecat de la Rapid și se antrenează deja cu noua echipă » Unde a ajuns vârful pe care Șucu a plătit 1 milion de euro
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”
Superliga
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”
Daily Mail a deslușit gestul făcut de Ianis Hagi la gol, când s-a dus glonț la managerul Philippe Clement
Stranieri
Daily Mail a deslușit gestul făcut de Ianis Hagi la gol, când s-a dus glonț la managerul Philippe Clement

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează