Articol de GSP - Publicat vineri, 30 septembrie 2022 14:01 / Actualizat vineri, 30 septembrie 2022 17:13
Invitat luna trecută la podcastul „Profu’ de Sport”, gazetarul Cristian Tudor Popescu a oferit detalii despre timpul pe care-l alocă sportului, dar și despre turneele de tenis la care participă.
La 66 de ani, pe care-i împlinește pe 1 octombrie, CTP face zilnic sport, între două și patru ore. Este extrem de pasionat de tenis, încă ia parte la competiții și spune că adversarii mai tineri „i-au cam luat frica”. Totuși, respectatul ziarist afirmă că nu le-ar recomanda părinților să-și dea copiii la tenis decât dacă vor să facă performanță cu orice risc, „pentru că tenisul e un sport nenatural”.
CTP, despre adversarii săi de două ori mai tineri: „Mi-au cam luat frica”
- Domnule Cristian Tudor Popescu, sunt zile în care dedicați sportului și 3-4 ceasuri?
- Sunt și 4 ore câteodată, atunci când am meciuri lungi.
- Admirabil! Mulți încercăm asta, dar rămâne întotdeauna la stadiul de plan pentru noi.
- Da, mai ales că am niște probleme fizice acum, care sunt și din pricina tenisului.
- Continuați să jucați în competiții de categorie de vârstă?
- Da, dar nu numai. Joc la seniori ITF, în turnele ITF, chiar acum am jucat la Politehnica, dar joc și în Sportya, care înainte se numea Tenis Partener. Acolo joc la nivelul 7 împotriva unor băieți. Acolo nu este pe categorii de vârstă, ci pe valoare. Și la nivelul valoric 7 pot să joc cu un băiat de 28-30-35 de ani.
- Și îi surprindeți.
- Păi, îi mai surprind. Mi-au cam luat frica. La un moment dat, un băiat de vreo 30 de ani, bun jucător, m-a atacat tot timpul. Cum prindea o dreaptă tare să mă scoată din teren, în unghi, venea în fileu și încheiat punctul. Zic „dar tu puteai să mă bați și fără să vii la fileu”. Zice „nu, nu, că am vorbit cu băieții și mi-au zis că dacă mă iau cu dumneavoastră de pe fundul terenului stânga-dreapta s-ar putea să am probleme”.
- Ați spus în trecut că ceea ce jucați este practic un „tenis aproape fără picioare”.
- Da. Astă-iarnă era rău de tot. Și în general când e frig să simte imediat în articulații. Nici puteam să mă întorc să lovesc, trebuia să lovesc din față, aproape fără să torsionare. Greu să joci așa. Acum sunt ceva mai bine, e cald și articulațiile își revin vara.
Cristian Tudor Popescu: „Tenisul e un sport rău”
- Aveți 65 de ani.
- Da, în curând fac 66. Așa e la vârsta asta, îți trece una, te apucă alta. Acum, umărul nu mă lasă să servesc ca lumea, pentru că tenisul, domnule Țepelin, e un sport rău.
- De ce spuneți asta?
- Dacă ar fi să discut cu părinții să își dea copilul la sport, i-aș întreba „dom'le, ce vrei să facă? Dacă vreți să facă performanță, sigur că puteți să-l dați la tenis și vă asumați ce înseamnă performanță, care înseamnă și suferință, foarte multă suferință”. Sampras, când s-a retras la doar 31 de ani, spunea că are o îndelungată experiență în a juca cu dureri. Te doare spatele, te dor genunchii. Tenisul e un sport nenatural, să o spunem. Deci n-aș recomanda unor părinți să își dea copilul la tenis pentru a face sport.
Tenisul este compus din frâne, accelerații, frâne, accelerații. Și apnee, apnee. Tot timpul când te duci la minge nu respiri. Apoi, mișcarea de rever este o crimă și în special reverul cu două mâini, care solicită coloana, suferă enorm.
Serviciul, de pildă, este o lovitură care uzează groaznic umărul. Smash-ul, la fel. Nu e un sport recomandabil decât dacă îți asumi și vrei să faci performanță. Și atunci asta este, o să suferi consecințele.
- Cristian Tudor Popescu