INTERNATIONAL  »  CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2022 - STIRI  »  6 ZILE AU MAI RĂMAS PÂNĂ LA STARTUL CM DIN QATAR

Scandalul Qatar » Mondialul întunecat de bani, putere și corupție!

Imagine nocturnă cu Doha, capitala Qatarului, centrul primului Mondial din zona arabă (foto: Imago)
Imagine nocturnă cu Doha, capitala Qatarului, centrul primului Mondial din zona arabă (foto: Imago)

Articol de - Publicat luni, 14 noiembrie 2022 10:53 / Actualizat luni, 14 noiembrie 2022 11:21

Campionatul Mondial 2022 care va începe duminică e umbrit de toate acuzațiile îndreptate împotriva Qatarului. Membrii Comitetului Executiv FIFA au ajutat Doha să câștige votul din 2 decembrie 2010. Statul asiatic a plătit de atunci zeci de miliarde de dolari ca răsplată.

La sfârșitul săptămânii, duminică, 20 noiembrie, va începe Mondialul din Qatar, cel mai controversat din istorie. FIFA a oferit turneul final unei țări fără tradiție în fotbal, acuzată de încălcări grave ale drepturilor omului, mutând competiția iarna pentru a se putea disputa la temperaturi acceptabile (vara ar fi fost un dezastru pentru jucători), dând peste cap tot calendarul competițional și lăsând echipelor naționale doar o săptămână de pregătire.

Ronaldo, interviu devastator! N-a iertat pe nimeni: „Mă simt trădat! Nu îl respect pe Ten Hag” + „Fanii trebuie să știe adevărul de la mine”
INTERVIU
Ronaldo, interviu devastator! N-a iertat pe nimeni: „Mă simt trădat! Nu îl respect pe Ten Hag” + „Fanii trebuie să știe adevărul de la mine”

„Qatarul nu avea cele mai bune note în raportul de evaluare”

În micul stat din Golful Persic a fost ridicat un oraș nou, Lusail, în jurul arenei finalei, s-au construit stadioane, spitale, aeroporturi, hoteluri, drumuri, poduri, dar au murit 6.500 de oameni, a anunțat The Guardian la capătul unei lungi investigații, muncitori din Nepal, India, Bangladesh, Sri Lanka, obligați să lucreze în condiții înfiorătoare la infrastructura acestui Mondial.

Cum a obținut Doha dreptul de a organiza CM 2022? Documentarul realizat de Netflix, „FIFA. Fotbal, bani și putere”, care dezvăluie întreaga corupție de la Zürich, spune totul despre ce s-a întâmplat în jurul datei de 2 decembrie 2010, când Comitetul Executiv al forului internațional a decis gazda întrecerii. Qatarul și-a învins contracandidatele la fiecare din cele patru tururi de vot. La ultimul, 14-8 cu Statele Unite.

Harold Mayne-Nichols, fost jurnalist și președinte al federației chiliene, a fost atunci inspector-șef FIFA al candidaturilor. Și el povestește ce a descoperit. În primul rând, „nu am crezut că va câștiga Qatar”. 

Motivele sale: „Nu avea tradiție fotbalistică, nici cele mai bune note în raportul de evaluare. Trebuia să refacă orașul, să construiască toate stadioanele și hoteluri pentru turiști și echipe. Dar problema insurmontabilă era că se juca în iunie-iulie”. Spune că „am trimis rapoartele și orice membru al Comitetului Executiv mă putea suna pentru a-i da explicații. Nu m-a sunat nimeni! Așa am ajuns la concluzia că nu toți le-au citit”.

„Am auzit doar râsete”. 1,5 milioane pentru fiecare vot al Africii!

Consilierul lui Sepp Blatter (președintele FIFA între 1998 și 2015) pentru Africa, Emmanuel Maradas, și-a amintit că „toți șefii confederațiilor continentale s-au alăturat în acea perioadă Qatarului. Hayatou, Africa, Platini, Europa, Warner, America de Nord și Centrală, Leoz, America de Sud, Bin Hammam, Asia”.

În cazul Issa Hayatou, liderul CAF 29 de ani (1988-2017), nu a fost o problemă să-l convingă să voteze Qatarul. În ianuarie 2010, s-a desfășurat Cupa Africii, în Angola. Și, într-un hotel din Luanda, i s-a promis ceva. Un fapt scos la lumină de Phaedra Almajid.

200 de miliarde de dolariau investit autoritățile qatariene pentru a putea organiza Campionatul Mondial

Ea a făcut parte din delegația qatariană și a fost translator la întâlnirea secretă din acele zile între emisarii Doha, care promovau candidatura lor, și trei nume influente din fotbalul african: Issa Hayatou (Camerun), Jacques Anouma (Côte d'Ivoire) și Amos Adamu (Nigeria), membri ComEx FIFA. Ei au fost mituiți chiar de Hassan Al-Thawadi, secretarul general al Comitetului de Organizare qatarian.

„Hassan i-a oferit un milion de dolari lui Hayatou pentru federația condusă de el. În schimb, voia votul său. Am auzit doar râsete. I s-a spus că nu e suficient. Prețul a crescut la 1,5 milioane dintr-un foc. Știu că pare simplu, dar exact atât de simplu a fost! La fel s-a procedat cu Anouma și Adamu. Li s-au oferit membrilor Comitetului câte 1,5 milioane. O înțelegere verbală, nu am văzut banii. Hassan mi-a zis: «Nu ai voie să divulgi nimănui asta»”. 

Doar două luni mai târziu, a fost concediată: „Mi s-au dat trei zile ca să părăsesc statul Qatar”.

„Ori spui că ai mințit, ori te dăm în judecată!”

Ulterior, după votul din 2 decembrie, ea a fost printre primii care au început să vorbească despre corupția de la alegerea gazdei CM 2022. Inițial, sub protecția anonimatului. „Am discutat cu Claire Newell, The Sunday Times, neoficial, despre ce se petrecuse, la ce fusesem martoră”. 

După apariția articolului, Blatter a negat tot, „Nu există dovezi. FIFA nu e coruptă”, iar Phaedra a fost ținta atacurilor: „Am început să primesc amenințări, apeluri, emailuri anonime, mesaje pe rețele sociale”. Atunci, le-a mărturisit celor de la Times: „Sunt foarte speriată. Mi-e frică de cei pe care i-am deranjat. Și de cei care au încercat de nenumărate ori să-mi închidă gura”. 

Acum, mai dezvăluie ceva. Un avertisment. „Mi s-a spus: «Ori semnezi o declarație sub jurământ în care afirmi că ai mințit, ori te vom da în judecată!»”.

În fața unui titlu din Sunday Times, „Qatar a cumpărat Cupa Mondială”, chiar Hassan Al-Thawadi a negat în documentar: „Reacția mea, mai ales la situația cu Phaedra, a fost de frustrare. Pentru că sunt date totalmente false și există dovezi că sunt false”.

Pacte între state. Plus Lefkaritis!

Kevin Payne, fost director executiv în federația americană, implicat și în candidatura din 2010, n-a uitat acele momente. „Prima mea reacție a fost că și-au cumpărat organizarea”, a declarat acesta, adăugând: „Au făcut înțelegeri la nivel global cu anumite persoane pentru a-și asigura votul”.

La ce se referă Payne? La acordurile între state realizate atunci! Iată ce s-a speculat de-a lungul timpului, fapte reluate și în serialul Netflix:

  • Afacerea cu gaz între Qatar și Thailanda, ca răsplată pentru votul oficialului thailandez.
  • Ricardo Teixeira, președintele federației braziliene și ginerele lui Joao Havelange, aproape un sfert de secol boss-ul FIFA (1974-1998), a recunoscut: „Emirul Qatarului a venit în Brazilia și s-a întâlnit cu președintele Lula. Atunci s-a decis ca țara noastră să susțină Qatarul”. 
    Imediat, Qatar Airways a lansat zboruri zilnice spre Brazilia. „Am primit favoruri, am făcut schimb de favoruri. E normal. Dar n-am fost niciodată mituit ca să fac ceva”.
  • Marios Lefkaritis, membru în Comitetul Executiv, foarte apropiat de Mircea Sandu, a vândut un teren autorităților qatariene pentru 32 de milioane de euro. Cipriotul a dezmințit ulterior că acest pact ar fi avut legătură cu votul, cum au negat și thailandezii.

Franța, cele mai mari afaceri. Cât a costat impulsul lui Platini

Scandalul Qatar » Mondialul întunecat de bani, putere și corupție!
Cei care au pus la cale pactul Franța - Qatar: fostul președinte Sarkozy (stânga) și actualul emir Al-Thani (dreapta). Foto: Guliver/Getty Images

„Dosarul Michel Platini” e mult mai stufos. Fostul mare fotbalist francez, liderul UEFA și „vice” FIFA în 2010, s-a întâlnit cu președintele Nicolas Sarkozy și cu prințul Tamim Al-Thani (actualul emir) la palatul Élysée când mai erau doar nouă zile până la votare.

Jean-Philippe Leclaire, jurnalist L'Équipe și biograf al lui Platini, a prezentat versiunea sa. „A fost un mesaj subliminal de la Sarkozy, care îi transmitea că ar fi bine să voteze Qatarul în locul SUA, în interesul Franței. Platini a căzut în capcana lui Sarkozy. S-a folosit de Platini pentru a-i asigura pe qatarieni: «Uitați! Îl am pe Platini în buzunar. Franța va vota pentru voi la Cupa Mondială»”.

Într-o declarație mai veche, Platini, care a influențat și alți membri ai Comitetului Executiv FIFA, mărturisea: „Am înțeles că Franța ar fi fost fericită dacă aș fi votat Qatarul. S-a subînțeles, dar nimeni nu mi-a cerut mie nimic”. 

Întrebat dacă Sarkozy nu i-a cerut să dea votul statului asiatic, Michel a răspuns: „Nu. Poate știa că aș vota pentru ei și poate că de-asta mi-a vândut votul qatarienilor, în interesul Franței, pentru a obține multe chestii”. Care erau acele „chestii”?

  • Autoritatea Qatarului de Investiții în Sport (QSI) a cumpărat clubul PSG (Sarkozy este, încă, mare fan al parizienilor) și a investit de atunci peste două miliarde.
  • Televiziunea qatariană beIN Sports a achiziționat imediat drepturile TV ale campionatului francez de fotbal.
  • Acord de 7 miliarde pentru avioanele franceze de luptă Rafale. Recent, Sepp Blatter a susținut că Doha ar fi plătit 14,6 miliarde pentru Rafale!
  • Tot atunci, Qatarul s-a angajat să cumpere aeronave Airbus.

Plicuri de câte 40.000 $. Blatter a șantajat Doha

Alt episod legat de Mondialul din Qatar și prezentat în documentarul despre corupția de la FIFA este cel din 2011.

Mohammed bin Hammam, președintele confederației asiatice (2002-2011) și membru în ComEx între 1996 și 2011, a vrut în acel an să-l dea jos pe Sepp Blatter de la conducerea FIFA.

MbH a candidat la alegerile prezidențiale numai că, în campanie, a încercat să-i mituiască pe președinții forurilor din zona CONCACAF (America de Nord și Centrală). Fiecare șef de federație a fost chemat într-o cameră de hotel, la Port of Spain, capitala Trinidad-Tobago (acasă la Jack Warner, coruptul boss CONCACAF), și a primit un plic cu 40.000 de dolari.

Chuck Blazer, președintele forului nord-american și secretar-general al confederației (a murit în 2017), a alarmat FIFA. Iar Blatter, care voia ca SUA să fi câștigat organizarea CM 2022, a șantajat Qatarul, forțând autoritățile de la Doha să-l oblige pe Bin Hammam să se retragă. Și el a fost reales în fruntea FIFA. Altfel ar fi căutat motive pentru a-i lua statului asiatic Mondialul. Ar fi putut anula votarea din 2010 în tentativa de a da turneul Americii.

„Caracatița” dezmembrată

Peste alți patru ani, pe 27 mai 2015, agenții poliției elvețiene au făcut un raid la hotelul Baur au Lac, arestând mai mulți membri ai Comitetului Executiv FIFA în urma anchetei realizate de FBI. 

„Caracatița” de la Zürich era dezmembrată! Și Sepp Blatter a fost obligat să demisioneze.

Citește și alte articole:

Un fost fotbalist din Liga 1 a fost convocat în lotul pentru Mondial
CM QATAR
Un fost fotbalist din Liga 1 a fost convocat în lotul pentru Mondial
Luat pe pile la Campionatul Mondial! Stupoare în Franța după decizia stranie a lui Deschamps
FRANȚA
Luat pe pile la Campionatul Mondial! Stupoare în Franța după decizia stranie a lui Deschamps
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Iga Swiatek, prinsă dopată! Aceeași substanță interzisă precum cea folosită de înotătorii chinezi și de Kamila Valieva
Tenis
Iga Swiatek, prinsă dopată! Aceeași substanță interzisă precum cea folosită de înotătorii chinezi și de Kamila Valieva
Iubitul Soranei Cîrstea, reacție suburbană, după suspendarea lui Swiatek: „FMM. Deja suntem luați de proști”
Tenis
Iubitul Soranei Cîrstea, reacție suburbană, după suspendarea lui Swiatek: „FMM. Deja suntem luați de proști”
Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, presupune 12 meserii”
Stiri extrasport
Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, presupune 12 meserii”

Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, îngrijește 12 meserii”

Gică Hagi, întrebare frontală despre Călin Georgescu după imaginile apărute pe internet: „V-a cerut voie?” » „Regele” a reacționat imediat


Comentarii (2)
ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  14 Noiembrie 2022, 22:42

...este o prostie sa credem asta ...nu a murit nimeni ...e propaganda ...ce 200 miliarde ?...voi stiti cat este un miliard ?...1000 de milioane ...nu cred asa ceva ...cu 1 miliard ridici 4 stadioane ultra moderne de cel putin 70 000 de locuri ...cu aer conditionat cu tot ...mai informati va ...voi stiti ce inseama 6 000 de constructori ?...pai in 2 ani 6000 de constructori ridica 60 de blocuri de 20 etaje ...voi spuneti ca atat au murit ...hai sa credem orice ...

Aliluia
Aliluia  •  14 Noiembrie 2022, 12:09

Iote aici coruptie, bani , influenta si putere, nu amarata noastra de cooperativa sau mismasurile rasuflate ale lu’ nea Jiji sau altii. Noi avem blaturi? Nu ma, astia au blaturi. La nivel global! Aliluia!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează