Articol de Theodor Jumătate - Publicat luni, 05 decembrie 2022 16:14 / Actualizat luni, 05 decembrie 2022 17:00
Arsène Wenger, director de dezvoltare a fotbalului la FIFA, spune că sunt trei scenarii pentru grupele viitorului Campionatul Mondial de fotbal, primul de 48 de echipe.
În ultimele săptămâni au apărut diferite variante legate de sistemul în care se va desfășura viitorul Mondial, organizat în 2026 de SUA, Canada și Mexic. Primul cu 48 de echipe, 16 în plus față de cel actual.
Francezul Arsène Wenger, 73 de ani, manager la Arsenal între 1996 și 2018, e director de dezvoltare globală a fotbalului din noiembrie 2019. „Profesorul" a vorbit despre cele trei scenarii luate în calcul pentru CM 2026. Primele două vehiculate deja.
Răzvan Burleanu, implicat în alegerea sistemului
„Nu e decis. Vor fi 16 grupe de câte trei, 12 serii de patru sau două părți mari de tablou fiecare cu șase grupe de patru. Ca și cum ai organiza două turnee de 24 de echipe", a declarat Wenger, precizând: "Consiliul FIFA va lua hotărârea, cred că anul viitor".
Și Răzvan Burleanu este membru în Consiliul FIFA. În aprilie 2021, a fost ales pentru un mandat de 4 ani.
Și Infantino propune o schimbare REVOLUȚIONARĂ la Campionatul Mondial de fotbal
FIFA pare să se fi răzgândit în privința formatului de la CM 2026, găzduit de SUA, Mexic și Canada.
Inițial, cele 48 de participante, în loc de 32, formulă în premieră, trebuiau să fie împărțite în 16 serii a câte trei naționale, dar acum presa britanică a aflat de schimbare: 12 grupe a câte 4 echipe, rezultând 104 partide, cu 40 mai multe decât în varianta actuală.
Ar uma să se califice în „16-imi" primele două din fiecare serie plus cele mai bine opt clasate de pe locurile 3 din fiecare grupă. S-ar renunța la varianta cu 16 serii, pentru că există riscul ca ultimele meciuri să fie lipsite de miză și astfel nivelul competiției să se dilueze și să-și piardă din interes pentru asistență.
Citește și alte știri de la Campionatul Mondial de fotbal:
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”