Articol de Ovidiu Ioanițoaia - Publicat sambata, 10 decembrie 2022 15:20 / Actualizat sambata, 10 decembrie 2022 16:34
Am asistat la Olanda-Argentina alături de 90.000 de oameni, din care vreun sfert sosiți din America de Sud, pătimași rău. Din păcate, am avut loc sus de tot, în zona rezervată presei aproape de acoperișul stadionului Lusail, așa că am văzut partida ca din avion. Mai degrabă pe monitorul TV decât pe viu. Am încercat să schimb locul, dar fără succes. Am fost refuzat politicos: „Regretăm, prioritate au ziariștii veniți din țările cu echipe prezente aici”. Am zâmbit strâmb și m-am întors la cucurigu.
Un mod de a trăi
Poziția cu pricina a însemnat însă un avantaj. Acela de a fi stat lângă suporteri, oarecum în mijlocul lor. Mai ales lângă argentinienii care au participat la acest meci-thriller, adesea încins, cu întreaga lor ființă. La intensitate maximă. Când extaziați, când disperați, întotdeauna însă scandând până să răgușească „Messi, Messi”, cu lacrimi în ochi. Unele de bucurie, altele de necaz. Toți lăsând impresia, acceptați exagerarea, c-au bătut jumătate de planetă ca să-și dea viața pentru căpitanul naționalei albiceleste și pentru colegii acestuia.
Știam că torcida, năvalnica galerie braziliană, e ca un uragan. Dar nici hinchada, sora ei argentiniană, nu-i altceva. Un tsunami, un taifun. Pentru membrii ei, fotbalul e mai mult decât un joc. E un mod de a trăi.
Argentina favorită
Partida de pe Lusail Stadium a fost una dramatică. În sensul în care trupa lui Scaloni a avut-o în mână la 2-0 ca să se trezească egalată în minutul 90+11, apoi împinsă în prelungiri și la penalty-urile de departajare. Spre lauda ei, formația sud-americană și-a revenit din șoc și, dominând autoritar prelungirile, deși părea să-și fi pierdut busola, a meritat calificarea. În ciuda faptului că n-a strălucit. Era chiar s-o coste scump că s-a considerat câștigătoare înainte de termen.
Messi, în schimb, și-a răsplătit din nou admiratorii. Grație unui gol și unui assist, „pasă uimitoare”, conform cotidianului brazilian O Globo, „care l-a obligat pe fundașul dreapta Molina să marcheze” (The Guardian), Messi a fost ales Omul Meciului pentru a treia oară în Qatar. Ca și Mbappe. Trebuie să-l fi depășit cu puțin pe „Dibu” Martinez, portarul declarat erou național la Buenos Aires după ce a parat două dintre loviturile de departajare.
Argentina a ajuns sâmbătă, la prânz, în pole-position la bursa pariurilor din Las Vegas. Avea cotă 187 (atâta iei dacă mizezi 100 de dolari), urmată fiind de Franța cu 300, Anglia și Portugalia cu 450, Croația cu 900 și Maroc cu 2.800. De notat că-i pentru întâia oară când Messi et Comp. sunt liderii clasamentului.
Da, Messi merita „galben”!
Pentru că am citat din The Guardian, vă invit să parcurgeți articolul iscălit de Jonathan Wilson, unul dintre cele mai frumoase scrise vreodată despre Messi, fotbalist despre care s-au scris numeroase articole frumoase, unul mai entuziast decât altul.
Jucător pe care Corriere della Sera l-a numit „una meraviglia”. O minune. Reproduc ultimul paragraf din textul lui Wilson: „A întreba ce-ar putea face Messi într-o echipă mai bună înseamnă să nu înțelegi despre ce e vorba. Maradona și-a făurit legenda inspirând o echipă care nu era cea mai bună din lume. Ceva asemănător e pe punctul să realizeze acum legenda lui Messi”.
În rest, chiar au dreptate cei care susțin, în frunte cu Piers Morgan, ziaristul de casă al lui Cristiano Ronaldo, că Messi trebuia avertizat încă din minutul 55. În care a oprit intenționat mingea cu mâna, henț voit. Cu alte cuvinte, cum el a primit un cartonaș galben pentru proteste în minutul 90, Argentina ar fi jucat prelungirile în 10, iar Messi, logic, n-ar mai fi executat și transformat de la 11 metri în final.
De acord că arbitrul spaniol Lahoz, ulterior contestat de ambele tabere, a greșit. Trebuia să-i arate mai devreme „galben” lui Messi, deoarece a jucat voluntar mingea cu mâna. Atât că nimeni nu poate garanta că, odată avertizat, „Puricele” s-ar mai fi rățoit la arbitru astfel încât, în minutul 90, acesta să-l pedepsească a doua oară. De presupus că s-ar fi abținut să ridice tonul, caz în care această polemică nu și-ar mai fi avut rostul.
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul