SPORTURI  »  HANDBAL  »  INTERVIU

EXCLUSIV Handbalista Orlane Kanor, despre copilăria din Guadelupa, cum a ajuns să joace handbal și transferul la Rapid + „Trebuie să jucăm perfect cu Metz”

Orlane Kanor, handbalistă Rapid.
Foto: Imago
Orlane Kanor, handbalistă Rapid. Foto: Imago

Articol de - Publicat sambata, 04 februarie 2023 08:38 / Actualizat sambata, 04 februarie 2023 10:21

Născută în urmă cu 25 de ani în Guadelupa, arhipelagul francez din Caraibe, Orlane Kanor a început să practice handbalul la școală, la vârsta de 13-14 ani, după ce mai jucase volei pe plajă și fusese atrasă puțin de artele marțiale. La 18 ani a fost selecționată de Metz. 

A jucat 7 ani la cea mai valoroasă echipă a Franței, între anii 2016 și 2022, a câștigat de patru ori campionatul, de trei ori Cupa. În 2019 și 2022 s-a calificat în Final Four-ul Ligii Campionilor de la Budapesta, unde s-a clasat pe locul 4, respectiv 3. În vara trecută, Kanor a semnat însă un contract pe doi ani cu campioana României, Rapid.

„A dat-o afară pe Camelia Șucu” » Surse din baza sportivă „Năstase&Marica” au povestit pentru Gazetă cum au acaparat cei doi terenul
INVESTIGAȚIE
„A dat-o afară pe Camelia Șucu” » Surse din baza sportivă „Năstase&Marica” au povestit pentru Gazetă cum au acaparat cei doi terenul

„A fost dificil s-o părăsesc pe Metz, unde am stat 7 ani. Acolo am crescut, acolo m-am format ca jucătoare, am fost ca o familie, dar cred că am făcut o alegere bună venind la Rapid”, a rememorat handbalista momentele emoționante prin care a trecut în 2022.

La începutul sezonului european, Kanor își propusese ca Rapid să nu fie eliminată repede, apoi, văzând că echipa joacă bine, și-a propus locurile 1-2 în grupă. Ea a suferit mult când Rapid a pierdut la Esbjerg, dar știe că formația are capacitatea să facă meciuri bune, dar uneori spune că poți prinde și zile proaste. Așa este handbalul. 

30 de goluria marcat Kanor în Liga Campionilor

În afară de București, Kanor a fost surprinsă și de nivelul foarte bun din campionatul național. „Știam de CSM București că are o echipă foarte bună, am avut ocazia să joc împotriva Vâlcei, de asemenea un adversar tare. 

Peste tot sunt jucătoare valoroase, multe internaționale, toate meciurile sunt grele mai ales când jucăm în deplasare. Apărare grea, contacte dure, calitatea jocului bună”, descrie ea Liga Florilor. 

Fire sensibilă, Kanor suferă când greșește pe teren, la fel cum s-a întâmplat luni, la derby-ul cu CSM, când a trimis eronat pasa la ultima fază și apoi s-a întins pe teren plângând. „A fost o pasă greșită, am ratat finalul de meci, am plâns mult. 

6 goluria înscris Kanor în derby-ul cu CSM București

Reacția colegelor a fost incredibilă. Mi-au spus că nu a fost vina mea, m-au luat în brațe, a fost foarte dificil să depășim acel eșec. Am fost foarte dezamăgită, dar mergem înainte”, concluzionează ea.

Următorul hop este însă partida din Champions League de la Metz, de astăzi, unde echipa bucureșteană are nevoie de puncte pentru a se califica direct în „sferturi”.

- Orlane, cum ai început să joci handbal și de ce?
- Plăcerea pentru mișcare și sport o am de mult, de la tata. Am avut o copilărie foarte liniștită. Pe la 5-6 ani mergeam la țară cu surorile mele, căutam fructe, ne jucam cu prietenii, mergeam la plajă, în excursii cu tata. El era foarte sportiv, participa la curse de maraton, se trezea la 6 dimineața. Ne-a arătat importanța sportului, ne-a insuflat dragostea pentru sport și la 13-14 ani am început să joc handbal la școală.

Tatăl a îndreptat-o pe Orlane Kanor spre handbal, sistemul a dus-o la Metz

- Cum ai ajuns din Guadelupa la Metz?
- În Guadelupa și în Franța sunt Centre de Excelență în toate regiunile, unde vin antrenori de la toate cluburile și aleg jucătoare tinere, de 18 ani, pentru viitor. Așa am fost selecționată pentru Metz, unde am mers după ce am luat bacalaureatul.

2 medalii de aurare Kanor în palmares cu Franța la competițiile supreme

A plecat cu lacrimi în ochi 

- De ce ai ales să joci la Rapid?
- În 2021 am fost accidentată, iar cei de la Rapid m-au contactat. Nu știam prea multe despre România, în afară de CSM București, împotriva căreia jucasem în Liga Campionilor. Președintele Rapidului, Bogdan Vasiliu, mi-a spus că-și dorește să construiască o echipă și mi-a propus acest proiect. Am acceptat să vin, a fost o provocare foarte mare pentru mine să plec din Franța, dar a trebuit să aleg, să fac altceva pentru a crește din punct de vedere profesional, handbalistic. Am ales să văd un alt tip de handbal, pentru că antrenorul este spaniol, jocul este diferit, am colege românce, spaniole... A fost necesar să fac această schimbare de care sunt foarte mulțumită.

- De ce? 
- Am ales să văd un alt tip de handbal, pentru că antrenorul este spaniol, jocul este diferit, am colege românce, spaniole... A fost necesar să fac această schimbare de care sunt foarte mulțumită.

- A fost dificil pentru tine să te adaptezi la stilul spaniol al antrenorului Carlos Viver?
- Da, dar am avut susținere din partea lui Carlos și a lui David, antrenorul secund, mă ajută și experiența acumulată la Metz, le împărtășesc și eu din experiența mea. Discutăm mult, ne consultăm, sunt discuții care ne ajută să avansăm, să progresăm. Comunicăm și acesta este un lucru extrem de important pentru echipă. Contribui cu tot ce pot pentru că și eu am primit multe de la club.

Orlane Kanor: „Suporterii Rapidului sunt senzaționali”

- Ce ai găsit la Rapid față de Metz?
- Metz domină handbalul francez de ceva timp, are experiență și o structură organizatorică de ani de zile, care funcționează. Rapid este o echipă tânără, fără experiență internațională, dar a progresat incredibil în fiecare săptămână. Știu tot ce s-a realizat de la începutul sezonului și până astăzi, pot spune că a avansat mult. Este aproape de necrezut, genial! Când jucăm acasă, suporterii sunt senzaționali, o adevărată familie, trăiesc pentru handbal. S-a dovedit a fi un club care dă totul pentru jucătorii săi și asta îți oferă un confort pentru că toată lumea se gândește doar la handbal.

- Cum explici sezonul excelent pe care îl are Rapid în Champions League?
- Cred că am muncit bine, am jucat bine, ne-a ajutat și faptul că echipa nu era cunoscută în Europa. Am fost o surpriză, un produs cu un joc bun. Am avut câteva probleme la unele meciuri din deplasare cu rivali ca Gyor sau Esbjerg. Foarte important a fost însă că am debutat bine, am progresat, echipa s-a omogenizat, este sudată. Lucrăm ca o echipă adevărată și reușim să jucăm bine, avem rezultate.

Părinții vor veni s-o vadă pe Orlane Kanor la meciul Metz - Rapid, din Liga Campionilor

- Etapa viitoare jucați chiar la Metz. Va fi ceva special pentru tine?
- Da, voi face parte pentru prima dată din altă echipă când voi intra în sală... Încă nu pot să-mi imaginez, am multe emoții. Ultima dată când am fost la Metz am plâns, a fost când am părăsit clubul, dar este extraordinar pentru mine să concurez cu Metz. Experiența lor contează, dar și noi am avut un parcurs incredibil și vom face tot ce putem ca să obținem maximum posibil, chiar dacă ele nu au pierdut acasă de peste 2 ani. E greu să joci acolo, sala va fi plină și spectatorii vor încuraja tot timpul echipa. La Rapid sunt mai mulți suporteri, la Metz sunt mai mulți spectatori. În tribune vor fi și părinții mei, care vin special din Guadelupa.

- Crezi că Metz este invincibilă pe teren propriu?
- Nu știu dacă este invincibilă, dar va fi dificil. Avem în minte că trebuie să nu pierdem, să nu întrerupem șirul victoriilor. Deși sunt puternice, noi suntem rivala lor și vom încerca să le punem în condiții dificile astfel încât să putem câștiga. Trebuie să facem un meci mai mult decât perfect! Știm că este foarte important, dar dacă vom câștiga, ne vom califica direct în sferturile de finală, ceea ce ar fi o frumoasă recompensă pentru primul an în Liga Campionilor. 

Gemenele Kanor

Campioană mondială și europeană cu Franța, Orlane a impresionat la Rapid încă de la primele partide prin detenta sa fantastică și aruncările imparabile de la linia de 9 metri. Ea este fericită că din sezonul viitor va juca la Rapid și sora sa geamănă, Laura, pe postul de extremă stânga. 

Cele două au fost colege până în vară la Metz. „Sunt foarte mulțumită ca vine. Rapid este un club bun, unde cred că vom lucra foarte bine. Echipa are ambiții mari, iar sora mea este valoroasă și cred că îi va fi ușor să se acomodeze pentru că sunt și eu aici. Tata ne-a încurajat să facem handbal și datorită lui am ajuns la Metz și Rapid”, spune interul. 

Ea crede că suporterilor le va fi un pic dificil la început să le deosebească, „dar cu timpul se vor obișnui cu unele diferențe. Eu sunt puțin mai înaltă, mai dezvoltată, Laura joacă în extremă, eu în inter, dar ambele aruncăm bine la poartă din săritură”. 

Orlane Kanor, cucerită de „Micul Paris”

Franțuzoaica născută și crescută in Guadelupa, dar educată și cizelată la Metz, își amintește că după ce a întâlnit CSM București în Liga Campionilor își spunea că nu ar putea juca și trăi în România, că nu i-a plăcut la București. 

Acum ea recunoaște că e cucerită de capitala României. „Are de toate. Am întâlnit și francezi, și persoane care vorbesc franceză și îmi este mult mai ușor. Pot să merg oriunde, se mănâncă bine, restaurantele sunt geniale, sunt surprinsă și cucerită. Este mult mai bine decât mi-am imaginat”, a detaliat Orlane. 

„Am mâncat papanași, sunt foarte buni, încă nu am mâncat mici sau sarmale. Am auzit de restaurantul Caru' cu bere, o să merg. Am o singură problemă, cu traficul la unele ore, în loc de 5 minute fac 20-30, dar așa se întâmplă în marile orașe”, conchide ea. 

Orlane Kanor: „Veniți în Guadelupa!”

În timpul liber, Kanor se plimbă cu câinele și spune că nu-i place la shopping. Acasă se uită mult la televizor la handbal, volei, tenis, fotbal, mai citește și, din comoditate, deseori își comandă de mâncare din aplicații. Nu are alte pasiuni și se pregătește deja pentru Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, unde își dorește medalia de aur. 

Încă nu și-a făcut planuri pentru vacanța din vară, pentru că va avea doar o lună liberă până va reveni la Rapid, dar știe că va merge acasă, în Guadelupa, unde mama sa o va răsfăța cu tot felul de bunătăți.

 "Abia aștept vacanța de vară! Mama are un restaurant pe plajă unde pregătește mâncare tradițională, pește, fructe de mare, dar și europeană. Avem plajă, o rivieră frumoasă, sunt multe locuri de descoperit, este o destinație frumoasă. Veniți în Guadelupa!" este invitația rapidistei Orlane Kanor. 

Fetele vorbesc foarte bine engleza și au multă răbdare cu mine ca să ne înțelegem, puțin câte puțin. Le iubesc mult. Când am nevoie de ceva, mă însoțesc prin oraș fetele românce, mă ajută să găsesc restaurante sau orice altceva.

-Orlane Kanor

Citește și: 

Ivana Kapitanovic, cea care închide poarta Rapidului! O adevărată sperietoare pentru executantele aruncărilor de la 7 metri

Se despart la vară de o campioană olimpică » A jucat doar 7 meciuri în Liga Campionilor

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Iga Swiatek, prinsă dopată! Aceeași substanță interzisă precum cea folosită de înotătorii chinezi și de Kamila Valieva
Tenis
Iga Swiatek, prinsă dopată! Aceeași substanță interzisă precum cea folosită de înotătorii chinezi și de Kamila Valieva
Iubitul Soranei Cîrstea, reacție suburbană, după suspendarea lui Swiatek: „FMM. Deja suntem luați de proști”
Tenis
Iubitul Soranei Cîrstea, reacție suburbană, după suspendarea lui Swiatek: „FMM. Deja suntem luați de proști”
Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, presupune 12 meserii”
Stiri extrasport
Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, presupune 12 meserii”

Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, îngrijește 12 meserii”

Gică Hagi, întrebare frontală despre Călin Georgescu după imaginile apărute pe internet: „V-a cerut voie?” » „Regele” a reacționat imediat


Comentarii (1)
antirisc
antirisc  •  04 Februarie 2023, 15:27

Thanks and good luck today, young lady!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează