Articol de Sebastian Culea - Publicat miercuri, 08 februarie 2023 12:01 / Actualizat miercuri, 08 februarie 2023 15:19
Lex Veldhuis, 39 de ani, are o carieră impresionantă în lumea pokerului: olandezul e jucător profesionist de peste 17 ani și e cunoscut pe intrenet pentru lecțiile, streaming-urile și vlog-urile pe care le susține în domeniu. Investește în jur de 100.000 de dolari pe lună pentru a participa la cele mai importante evenimente PokerStars și a-și ajuta publicul să deprindă arta jocului de cărți.
Lex s-a născut în Vlissingen, un orășel mic din Țările de Jos, a fost încă din tinerețe pasionat de jocuri video, aproape a terminat un master în Criminologie, întrerupt pentru jocul care i-a schimbat viața.
Veldhius vorbește despre primul contact cu lumea pokerului și abordarea sa stranie, diferită, considerând încă din start pokerul ca doar un alt joc video.
Reamintește episoade și mai puțin fericite, vorbește despre regrete, un burn-out suferit în 2018, moment în care i s-a schimbat, încă o dată, radical!, viața și vine cu sugestii utile pentru cei care vor să-i urmeze calea.
L-am cunoscut pe Lex în Bahamas, unde PokerStars PSPC a revenit după trei ani de pauză, competiția fiind blocată de pandemia de COVID-19.
- Cum a fost la PokerStars PSPC?
- Eveniment special, n-am jucat live în ultima vreme, m-am concentrat mai mult pe online, nu doar privind jocul de poker, am început să mă implic mai mult și pe youtube, lucrurile merg bine, dar era timpul să revin și la mesele live. Ce motiv mai bun pentru o revenire decât PSPC? Pentru mine a fost o competiție deosebită, uimitoare, parcă ne-am întors acasă. PCA-ul se simte ca o tabără de vară, te întâlnești cu multă lume pe care n-ai mai văzut-o de mult, cunoști și alte persoane. Atmosfera la PSPC e incredibilă, cu scandări, cântece, parcă a fost Cupa Mondială, îți amintește de fotbal, un meci al echipei favorite în Champions League.
- Îți mai aduci aminte primul contact cu jocul de poker?
- Am început să locuiesc singur, urma să fac primul an de facultate, aveam 19 ani și eram gamer. Jucam foarte multe lucruri online: la Starcraft eram destul de bun, încercam să mă calific la olimpiade esports, în fine. Un prieten a venit la mine și mi-a zis: „Am găsit un joc video online din care chiar poți să faci bani: poker!”. Așa că am tratat, inițial, pokerul ca pe un alt joc video. Prietenul meu a continuat: „Fii atent, du-te pe PokerStars, joacă la mize mici, acomodează-te, două-trei săptămâni și vorbim după”. Am zis ok, am făcut asta, am învățat regulile, gândește-te că la acea vreme nici nu știam cum funcționează chinta exact: credeam că poate fi și POPĂ, AS, DOI, TREI, PATRU (râde). Nu jucam pe bani mulți, depuneam 10 dolari, jocuri de un cent sau doi, m-am acomodat cu jocul și aveam de luat o decizie importantă. Fac asta sau continui cu școala - nu eram tocmai fericit cu alegerea pe care o făcusem privind studiile.
- Criminologie, dacă nu mă-nșel...
- Da, exact. O decizie groaznică în viața mea. Trebuia să urmez istorie sau psihologie, mi s-ar fi pretat mai bine, dar m-am dus acolo pentru că aveam niște prieteni care voiau să facă asta. Nu a fost cum m-am așteptat, trebuia să studiezi legea foarte mult. nu am fost deloc fericit cu alegerea, iar pokerul a venit ca o gură de aer, m-a revigorat total.
- S-a schimbat pokerul în ultima vreme?
- Da, chiar am observat asta, mă mai întreabă oameni care vor să facă pasul către o carieră profesionistă, dacă am vreun sfat. Să-și ia șase luni, să vadă ce și cum stau lucrurile în domeniu, să studieze atent regulile și strategiile până să ia o decizie.
Lex Veldhuis: „Nu pune presiune în plus!”
- Deci astea sunt cele mai utile sfaturi pentru un începător?
- Nu, vă spun acum care este cel mai important sfat. Esențialul! Să nu te gândești la bani! Nu e un lucru înțelept, nu începe prin a depune 100 de dolari: concentrează-te pe joc, începe cu bani foarte puțin, vezi dacă ajungi să admiri jocul și ce presupune. La început, doar dacă știi regulile, habar n-ai ce faci, de fapt. Aspectul banilor îți va influența jocul. Dacă miza ta e să câștigi nu știu ce sumă îți va influența totul. Pokerul, în sine, presupune doze de presiune, dacă adaugi și presiunea financiară, nu-ți vei putea niciodată face jocul.
- Te va acapara stresul din start?
- Da. Asta zic, dacă începi jos, un turneu micro, un freeroll, nu ai nimic de pierdut, poți fi atent la joc și la cum funcționează anumite aspecte, ai timp să te dezvolți fără presiune. Până la urmă trebuie să îți placă jocul, să faci ce-ți place, să fie un hobby, e ca și cum mergi la biliard cu prietenii, bei două pahare de ceva și dai maximum 20 de dolari, dar asta ca să te simți bine. E un joc până la urmă, ăsta e primul pas, să nu te lași orbit de premii.
- Și după ce faci toate astea, când și cum îți dai seama că pur și simplu nu e pentru tine pokerul? Că poate-ți place, dar efectiv nu ești bun.
- În ziua de azi există atât de multă informație încât e imposibil să nu ajungi bun dacă e un lucru pe care ți-l dorești: de la stream-uri, la twitch, la youtube, la lecții chiar pe PokerStars. Dacă tu încerci toate lucrurile astea și nu simți că ai evoluat, că nu câștigi, poate că da, ar trebui să faci un pas înapoi și să te gândești dacă e un hobby sănătos pentru tine să joci pe sume mici și să te distrezi și să rămână așa.
Probleme cu inima din cauza epuizării
- Pokerul implică foarte mult stres, mult consum de energie, și aici fac referire chiar la un moment prin care ai trecut în 2018, când ai leșinat în urma unor probleme cu inima declanșate tot de la ritmul nebun al unui jucător. Ce ai învățat din acel episod?
- Se acumulaseră multe, pokerul, creator de content online, sunt multe adunate! Fii atent, poți fi editor video, cel mai bun lucru care ți s-ar putea întâmpla ție, profesional, e să editezi ceva cu care să te mândrești. Și faci asta o dată, și-ți place senzația reușitei, faptului că apreciezi ce ai făcut și ești apreciat. Și vrei să faci asta iar și iar. Te fură! Am avut problemele cu inima în 2018 pentru că efectiv voiam să le fac pe toate într-o săptămână, munceam 18-19 ore pe zi, mă odihneam foarte puțin, totul era despre proiecte.
- Reușeai să dormi?
- Da, foarte puțin, îți dai seama, 5 ore pe zi, zi de zi, nu e în regulă, nu e sănătos. Călătoream mult - a se înțelege că-mi place să fac asta, doar că poate deveni extrem de epuizant. Aveam și o prietenă, nu puteam să fiu neglijent, trebuia să-i ofer și ei timp, ideea e că nu luam pauze. Mi-am dat seama că manageriatul timpului face parte din orice job. Trebuie să cunoști când e momentul să iei pauze și să le iei. Ai nevoie de pauze pentru că altfel nu vei face lucrurile la nivelul pe care poți să le faci cu adevărat, nu dai randamentul maxim. Repet, pentru eficiență totală, pauzele fac parte din joc. Momentul cu leșinul și burn-out-ul a reprezentat o lecție extrem de importantă pentru mine.
Lex Veldhuis: „Mi-am transformat ambele hobby-uri în job”
- Produci mult content online, cum merge treaba asta pentru tine?
- Păi lumea care știe că joc poker mereu îmi spune: „Foarte tare, ți-ai transformat hobby-ul într-un un job”. Îmi place foarte mult editarea și ce fac pe youtube și te-ai gândi că ăla e de fapt jobul meu. Dar nu, chiar sunt norocos, am transformat două hobby-uri în job-uri. Plus că nu se exclud una pe cealaltă, contentul e despre poker, deci cumva rămân în aceeași sferă. Stream fac din 2007, mă uitam în urmă și nu-mi venea să cred cât timp a trecut.
- Vorbind cu tine până acum, cred că știu răspunsul la întrebare, dar e firesc să întreb. Ce e mai util pentru un începător, online sau live?
- Categoric online. E important de știut că, atunci când joci live, trebuie să investești: biletele de tren sau combustibil pentru mașină, cazare la hotel. E foarte costisitor și naște încă o presiune, pentru că vrei ca investiția ta să merite și ne întoarcem la discuția despre bani. Nu vrei să ai decepții în care să ai impresia că ți-ai pierdut și timpul și banii. Plus că nu vei călători să joci live un freeroll (n.r - turnee care nu presupun taxe de intrare). În online e totul mai ușor, înveți mai ușor, participi la mai multe turnee, te obișnuiești mai repede, nu riști mult cât timp ești disciplinat, e cel mai bun mediu pentru un începător. Lumea poate nu-și dă seama, dar toate calitățile pe care ți le șlefuiești online fac tranziția în totalitate către mesele live, nu e nimic în plus. Unii poate spun că e total altceva pentru că intervine și factorul social dar, în definitiv, strategia e aceeași. Începi online, începi ca hobby, nu te stresa, fă-o responsabil.
- Tu cum ai învățat strategie la începutul carierei?
- Ca să o zic pe aia cu ”pe vremea mea” și să fiu sincer, noi nu prea învățam, adică discutam despre poker, dezbăteam, locuiam cu încă doi băieți care jucau și ei, așa că mai mult din practică, participam foarte des la turnee online.
- Să ne așteptăm o următoare generație spectaculoasă? Adică ei înțeleg că învață...
- Da, clar. Mai primesc întrebări de la amatori, care vor să știe ce să facă. Asta le și spun, să învețe, să joace optim, e foarte multă informație acum și jocul s-a schimbat foarte mult, așa că e clar că trebuie studiat ca să ai succes.
- Dar dacă doar studiezi devine ca un job, nu? Adică vorbeai și de partea în care trebuie să rămână doar un joc.
- Da, corect, dacă doar studiezi devine un job, motiv pentru care trebuie să te și distrezi, e la fel de important, poți căuta o grămadă de informație și te poți îngropa în statistici, dacă nu te simți bine jucând e în zadar.
Terapie cu lego
- Tu mai ai timp liber acum?
- Dacă am timp liber pe timpul zilei îl petrec cu familia. Dar să zicem că e noapte, da, îmi plac în continuare jocurile video, mai joc DOTA, dacă nu fac asta mai urmăresc ceva la televizor sau ies cu prietenii la un biliard, îmi place mult să joc biliard. Acum am o relație bună cu muncă, mi-am dezvoltat un echilibru, de exemplu nu mai lucrez după ora 19:00, am învățat să apreciez timpul liber. Asta după problemele de sănătate pe care le-am avut, chiar m-au învățat ceva, m-au educat să implementez limite: încă lucrez 50-60 de ore pe săptămână, sigur, plus că mă văd cu prietenii, familia, dar chiar și așa am învățat să am câteva ore pe săptămână și doar pentru mine. Am descoperit o metodă de terapie interesantă: LEGO! Chiar mai fac asta din când în când, te relaxează, te strângi cu amicii și construiți castele.
- Alte sporturi mai urmărești?
- Da, sunt amator de UFC, mă uit destul de mult. Fotbal, urmăresc și mult fotbal. Dacă tot ești din România, uite, evident că-l știu pe Hagi.
600.000 de dolarie suma strânsă din câștiguri la mese de poker live, deși Lex e recunoscut pentru cariera din online
* Accesul GSP la PokerStars Caribbean Adventure (PCA) a fost facilitat de PokerStars, partener comercial
VIDEO Corespondență din Bahamas: Celebră pe YouTube și Twitch, sportiva de origine română a făcut spectacol la turneul PokerStars Caribbean Adventure
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”