FOTBAL  »  LIGA 2  »  INTERVIU

EXCLUSIV / VIDEO Ionuț Negoiță, sfat pentru conducerea lui Dinamo: „Eu aș pune promovarea pe locul 2” » Ce risc a semnalat: „Altfel ar fi o chestiune de timp până să cadă din nou”

Foto: Cristi Preda (GSP)
Foto: Cristi Preda (GSP)

Articol de , - Publicat vineri, 10 februarie 2023 10:08 / Actualizat vineri, 10 februarie 2023 10:50

Ionuț Negoiță, fostul finanțator de la Dinamo, consideră că nu promovarea trebuie să fie prioritatea clubului pe care l-a patronat vreme de 8 ani și a dezvăluit care e singurul reproș pe care și-l face după ce i-a condus pe „câini”. 

- Domnule Negoiță, mai interacționați cu Dinamo?
- În afară de faptul că ei mai sunt chiriași pe partea care ne aparține la Săftica și de discuțiile despre termenele cu insolvența, unde avem de recuperat niște bani, în rest destul de puțin.

- Ce chirie le percepeți pentru zona refăcută?
- Acolo, la Săftica, sunt vreo 14 camere, nu puține, chiria ar fi de 1.000 de euro pe lună. Care nu se plătește... De când am refăcut înțelegerea, cei de la Dinamo au plătit o dată, de două ori, maximum de trei ori, prin toamnă. Încercăm să ne recuperăm banii, vom vedea, e o relație comercială.

- Adică nu-i presați pe cei de la echipa de fotbal?
- Dacă am fi abordat problema în felul ăsta, am fi făcut-o de mult, ați fi aflat.

Ionuț Negoiță: „Aș reveni la Dinamo cu două condiții: daca s-ar face stadion nou și s-ar implica mai mulți acționari" 

- Vi s-a ivit ocazia sau, în vreun moment, ați fost chemat înapoi la Dinamo?
- Nu. Practic, am declarat că nu sunt deschis, așa că nimeni nu m-a întrebat de sănătate. Până nu se face un alt stadion, pentru mine e un subiect închis. Gândind la rece, totuși fotbalul și Dinamo sunt în sufletul meu, aș mai reveni în două variante: 1. s-ar face noul stadion, 2. ar fi mai mulți acționari, ca să se împartă riscurile și eforturile.

- Au mai fost mulți acționari la Dinamo, în 2005, au pornit societatea pe acțiuni cu 12 oameni de afaceri. Apoi, au plecat unul câte unul.
- Lucrurile s-au schimbat mult la nivel de mentalitate. Și eu gândeam diferit acum 15-20 de ani. Tot mai mult, și românii, și oamenii de afaceri iau în calcul să colaboreze, și-n business, și-n orice. Ne-am maturizat, cei care au afaceri solide vor lucruri solide. Dacă faci niște reguli de la început, cu o conducere asumată, cu bugete, cu tot, poți realiza ceva.

Ionuț Negoiță: „Mental, n-am nervi să mai pot fi la Dinamo”

- Aveți vreun reproș să vă faceți vizavi de Dinamo? Suporterii încă vă acuză că de la dumneavoastră, de la cedarea clubului către spanioli, a început căderea.
- Partea bună e că este libertate de exprimare, fiecare poate spune ce dorește. Și dacă ajungeam în Champions League, ar fi fost unii care ar fi zis că de ce nu am ajuns în primăvara europeană! OK, a fost Dinamo la spanioli, a fost o etapă, acum acționariatul e la români, pot fi făcute lucruri. Eu am făcut ce-am știut, ce-am putut, e clar că n-au fost lucrurile perfecte. Am dat șansa altora să facă mai mult, restul e poveste, cu bune, cu rele.

- Dacă DDB, suporterii, ar spune: „Ionuț Negoiță, revino, ajută, hai să renaștem Dinamo!”, ce le-ați transmite?
- Cel puțin o perioadă, până când nu e stadion... Eu sunt intrat puternic pe reorganizat lucrurile mele, așa că n-aș avea timp și resurse. Pe lângă timp, n-am nervi! Mental, nu mai pot fi acolo, cel puțin o perioadă. Resursele mele sunt în activitățile economice și personale. Nu se știe pe viitor, dar cred că Dinamo va renaște cumva.

Ce își reproșează Ionuț Negoiță

- Vă întâlniți cu suporterii dinamoviști pe stradă, ce mesaj aveți de la ei?
- Foarte rar mi s-a întâmplat să am reproșuri când mă întâlnesc cu oameni. Când eram la Dinamo, oamenii îmi mulțumeau că am salvat clubul, că l-am ținut în viață, că e acolo unde este. Dacă nu interveneam eu, Dinamo era în faliment.

- Ce reproș v-ați face personal?
- Că m-am grăbit. Dacă nu intram atunci, în 2012, mă maturizam mai mult. Și Dinamo ar fi trebuit atunci s-o ia de la capăt. Dacă trecea printr-un proces gen Rapid, și cu un stadion nou, ar fi fost mult mai bine acum. Am cheltuit mulți bani să salvez Dinamo la vremea aceea. Banii respectivi, dacă-i foloseam pentru investiții, adică echipa s-o ia de la zero, ar fi fost o variantă mai bună. Să nu fi folosit banii ăia pentru plata datoriilor.

Ionuț Negoiță: „Aș pune promovarea lui Dinamo pe locul 2”

- Vedeți Dinamo în play-off, apoi luptându-se concret pentru promovare?
- Mi-aș dori. Dar e zbucium cam mare acolo, până nu se liniștesc apele, nici performanța fotbalistică nu va fi cum trebuie.

- Realist, vedeți Dinamo mai aproape de Liga 1 sau de colaps?
- Sincer, mai degrabă aproape de colaps!

- Ce vă determină să credeți asta?
- Sunt foarte curios cum va rezolva cu insolvența. Acolo există un mare impas. Și după aceea dacă Dumnezeu îi ajută și se lămuresc lucrurile din punctul de vedere al insolvenței, automat trebuie să vină cineva cu determinare și cu bani să se implice în a repune clubul pe picioare. Nici promovarea nu e o treabă deloc ușoară.

- Vi s-ar părea un miracol promovarea celor de Dinamo, mai ales că echipa nu este pe loc de play-off?
- Eu aș pune promovarea pe locul 2. Primul loc îl ocupă un proiect prin care să se realizeze ceva solid. Dacă ar fi un miracol să promoveze și nu se rezolvă baza, fundația clubului să fie solidă, ar fi o chestiune de timp până să cadă din nou.

Ionuț Negoiță: „Colaborarea cu CS Dinamo ar fi o variantă bună”

- Totuși, dacă ar promova în acest an, ar putea fi mai atractivă pentru oamenii de afaceri.
- Da. Din acest punct de vedere așa este. Din păcate, nu văd nimic concret în privința stadionului. Dau scris că la Dinamo nu va veni nimeni serios să investească dacă nu se face stadion! Măcar să fie o perspectivă ca stadionul să fie gata în 2-3 ani.

- Din acest punct de vedere, cu stadionul, ar fi bună o asociere cu cei de la CS Dinamo?
- Orice variantă, atât timp cât aduce un beneficiu, este foarte bună. În acest caz, nu prea îmi dau seama cum se poate face asocierea. Din punct de vedere juridic sunt niște limitări. Nu prea mai poți ca și club de fotbal să fi deținut de o entitate de stat. Dar dacă se va găsi o variantă, CS Dinamo cu stadionul, iar FC Dinamo 1948 cu fotbalul, ar fi ceva. Sunt lucruri ce țin de detaliu, dar per total ar fi bine să existe o colaborare. Fotbalul are întotdeauna imagine și ar ajuta și celelalte secții.

De ce o vrea pe Farul campioană

- Bănuiesc că urmăriți subiectul Dinamo. Ce înțelegeți din divergențele care au loc la club, la nivelul programelor socios ale fanilor?
- Sunt firești fierberile atât timp cât nu există un șef și lucrurile sunt împărțite la nivel decizional. Eu m-am tot rugat de DDB și de asociația actorului, a lui Răzvan Oprea. Le-am spus că le dau lor tot pachetul. Nu vă mai chinuiți cu 5-10 %. "Nu suntem pregătiți", mi-au răspuns. Le-am zis: Dați-mi o perspectivă de timp, 3 luni, 5 luni. Facem un contract și știu că în 5 luni vă dau vouă tot pachetul. "Nu ne putem asuma". Am vorbit cu Elias, cu Tararache, dar și într-un cadru larg de 15-20 de persoane care erau în conducerea DDB. Dorința mea era să preia DDB Dinamo, nu spaniolul. Dacă era o organizare pe costuri mici, cu salarii mici, cu jucătorii crescuți în propria academie, s-ar fi putut face treabă.

- Pe cine vedeți favorită la titlu?
- După CFR - FCSB 0-1, îmi dau seama că se confirmă ceea ce spunea Dan Petrescu, că va fi un campionat complicat.

- Aveți vreo preferată?
- Nu mi-aș dori ca unii să fie campioni. Unii care au luat bătaie în ultima etapă și alții care au bătut... Adică cei care au luat bătaie la Constanța, cu Farul, și cei care au învins în meciul menționat anterior. Adică nu i-aș vrea campioni, pe aceștia, din cele două echipe. Ar fi bine dacă Farul ar câștiga campionatul, e o echipă mai neutră.

Ionuț Negoiță: „Clădirile în România se fac solide după '77”

- Aveți 10.000 de locuințe ridicate cu propria firmă de construcții. Nu vă dă fiori ceea ce s-a întâmplat în urma cutremurelor din Turcia, aveți siguranța că e totul în regulă cu cine ați lucrat?
- Ceva, acolo, cred că legislația în domeniu nu e adaptată la niște realități. În România, după cutremurul din 1977, normativele au fost schimbate și modificate de vreo trei ori. Au devenit din ce în ce mai exigente și au mărit gradul de rezistență la seisme. Clădirile în România se fac foarte solide.

- Serios?
- Da, începând cu tot. Solul trebuie să fie pregătit, analizat bine. Aceste construcții noi, dacă s-au respectat proiectele, respectă un program complex. Și eu, fiind de meserie, am rămas mirat că în Turcia, în Bulgaria am văzut clădiri în curs de construcție cu structură mult mai simplă. I-am întrebat pe proiectanți: "De ce la bulgari, care sunt mai încolo la 100, 200 de kilometri, se poate?". Noi, românii, suntem mai catolici decât papa, în sensul că încărcăm structura de rezistență și mai tare. Ceea ce poate fi un plus, dorința noastră de a fi mai exigenți.

- Adică?
- Se pune în plus ca să nu riscăm. Alții încearcă să optimizeze, să fie la limită. Noi mai punem 20 la sută. Ca să fie!

Ionuț Negoiță: „Nu găsești 9-10 oameni să riște pușcăria”

- Dar poate unii mai "iau" din materiale.
- Dacă nu respectă proiectul, e riscul lor! În ultimii ani, controalele și asumările implică mai multă lume. Trebuie să semneze mai mulți, și verificatorul, și dirigintele, e greu să-i găsești pe toți să accepte să nu doarmă liniștiți pe pernă...

- În Turcia au căzut și blocuri noi.
- Nu știu ce normative au avut ei acolo.

- În privința costrucțiilor dumneavoastră, dormiți liniștit noaptea că s-au respectat parametrii?
- Sunt asumate de cel puțin zece oameni de specialitate! Dacă dezvoltatorul ar spune: "Hai să mai facem o economie aici sau dincolo!", trebuie ca restul de 9-10 oameni să riște pușcăria. Nu-i găsești! Acum 15-20 de ani, când am început, era mai simplu, nu era nevoie de atâtea semnături, probabil, unii mai făceau economie ici-colo, din ce am auzit. Sper că nu la modul periculos.

- După pandemia de coronavirus, după războiul din Ucraina, a venit cutremurul din Turcia. Ce vă produce frică, personal, în acest moment?
- Nu e nimic nou sub soare. Riscuri sunt. Războaie au fost, sunt și vor mai fi. La fel cutremurele și alte riscuri. Să facem ce ține de noi să diminuăm riscurile și să ne adaptăm la noile realități. 

Erau jucători care se «marketau» bine, dar în realitate stricau vestiarul, veneau antrenorii și-mi spuneau. Uite că și suporterii, și cine e la conducere acum s-au lovit de aceste realități. Am avut 5-10 exemple negative care nu erau ce trebuie, chiar dacă fotbalistic dădeau bine pe teren.

Eu am rămas cel puțin mirat de cum se contruiește în Spania. Aș spune că acolo se construiește cel puțin superficial. Dacă se mută în zona aia centrele seismice, nu văd bine acea zonă. La noi, în construcțiile după 1977, s-a construit solid, credeți-mă! E și vorba aia: «De când e blocul, înainte sau după '77?»

-Ionuț Negoiță

Centru medical de 2,8 milioane de euro construit de Ionuț Negoiță 

De aproximativ două luni, Negoiță a deschis un centru medical în zona Pallady, în imediata proximitate a ansamblului rezidențial ce-i aparține. Soția sa, Adina, este medic specialist medicină de familie. 

"De 18 ani fac «rezidențial», construcții de 22-23 de ani. Avem undeva la 10.000 de locuințe, apartamente și case. Acum, cred mult în povestea asta, în domeniul medical. E prima investiție serioasă. 

Soția mea e din domeniu, are și cunoștințe de management. Opt ani am fost la Dinamo, așa că-mi plac lucrurile complicate. Vreau să mă extind cu alte clinici, în primul rând în București, unde e cea mai mare piață", a declarat Negoiță. 

Citește și: 

Ei sunt primii vinovați pentru haosul de la Craiova! Explicații pentru impresia jalnică lăsată de juveți

Ionuț Lupescu îl critică pe liderul galeriei dinamoviste: „Are această dorință să umble pe la Săftica. De asta s-a și ajuns din Liga 1 în Liga 2”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Cele mai tari meme-uri după surpriza istorică de la alegerile prezidențiale: „Bine că nu a candidat ciocolata Dubai, că o votam și pe ea”
Stiri extrasport
Cele mai tari meme-uri după surpriza istorică de la alegerile prezidențiale: „Bine că nu a candidat ciocolata Dubai, că o votam și pe ea”
Călin Georgescu, 3 declarații despre teme fierbinți din sport: „A venit partenerul nostru strategic din NATO... La Paris, a fost un desfrâu anost!”
Special
Călin Georgescu, 3 declarații despre teme fierbinți din sport: „A venit partenerul nostru strategic din NATO... La Paris, a fost un desfrâu anost!”
Gigi Becali, candidat AUR la parlamentare, a văzut rezultatele exit-poll-urilor și a reacționat cu un derapaj grolosan » Pe cine susține în turul 2
Stiri extrasport
Gigi Becali, candidat AUR la parlamentare, a văzut rezultatele exit-poll-urilor și a reacționat cu un derapaj grolosan » Pe cine susține în turul 2

Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”

Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?


Comentarii (3)
istet10
istet10  •  10 Februarie 2023, 21:29
Postat de pelicansli pe 10 Februarie 2023, 13:22

GSP, intelegeti odata pentru totdeauna, acest personaj sinistru nu mai are nimic in comun cu Dinamo. Voi tot ii cereti sa revina, sa se implice, sa spuna... Opriti aceasta eroare logica. Acest personaj a dus Dinamo acolo unde este acum. A vandut actiunile unor saraci cu acte... Ia chirie de la un muribund fara casa haine si de-ale gurii... E milionar pe spatele si combinatiile facute din numele Dinamo... Opriti-va din a promova lichelele si oamenii mici. Nu vreau sa jignesc, am folosit cuvinte foarte blande, cenzurati cat va duce capul s-o faceti... Dragi cititori, daca vedeti linii punctate... sa stiti ca am folosit cuvinte foarte ok nelicentioase.

Pai de ce nu ati cumparat voi? Era marfa lui, o vindea cui dorea! Recunosti ca Dinamo este un muribund. Asta merita apreciat. Dar ce ar trebui sa faca? Sa nu-i inchirieze muribundului? Cine i-ar inchiria oare atunci? Sa nu spui ca ar trebui sa nu pretinda bani de la Dinamo. Ca ar fi nesimtire. Pai dupa ce l-ati injurat pe el si pe familia sa, ar trebui sa va faca cadouri?

pelicansli
pelicansli  •  10 Februarie 2023, 13:22

GSP, intelegeti odata pentru totdeauna, acest personaj sinistru nu mai are nimic in comun cu Dinamo. Voi tot ii cereti sa revina, sa se implice, sa spuna... Opriti aceasta eroare logica. Acest personaj a dus Dinamo acolo unde este acum. A vandut actiunile unor saraci cu acte... Ia chirie de la un muribund fara casa haine si de-ale gurii... E milionar pe spatele si combinatiile facute din numele Dinamo... Opriti-va din a promova lichelele si oamenii mici. Nu vreau sa jignesc, am folosit cuvinte foarte blande, cenzurati cat va duce capul s-o faceti... Dragi cititori, daca vedeti linii punctate... sa stiti ca am folosit cuvinte foarte ok nelicentioase.

81mada
81mada  •  10 Februarie 2023, 10:58

Jalnic personaj, rusine ca l promovati si il bagati in seama!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
Close