Articol de Andrei Crăiţoiu, Remus Răureanu, Vlad Nedelea - Publicat marti, 14 martie 2023 10:00 / Actualizat marti, 14 martie 2023 17:49
Familia lui Valentin Mihăilă are o echipă în Liga 5 din Dâmbovița. Tatăl internaționalului Valentin e antrenor, fratele fotbalistului de la Parma e vedeta care ar fi putut deveni un jucător profesionist.
Celtic și Rangers s-au gândit într-o vreme dacă nu le-ar fi mai bine să treacă în campionatul Angliei în loc să mai joace într-o ligă scoțiană prea slabă pentru ele.
Iar cu două săptămâni în urmă, președintele de la UTA a amenințat că-și înscrie echipa în prima divizie din Ungaria. Alexandru Meszar a pronunțat planul acesta într-un moment în care era supărat din cauza arbitrajului.
„Cum Dumnezeu și-a paradit Valentin Mihăilă fiecare picior, pe rând?!”
Astfel de treceri ale granițelor sunt complicat de realizat, e mai simplu să încalci niște granițe mai mici, cu mult mai mici. Marian Mihăilă e tatăl lui Valentin, internaționalul român de la Parma, și e și antrenorul formației Știința Finta, din liga a cincea.
Echipa familiei Mihăilă a jucat într-o vreme în Prahova, după care oamenii s-au gândit că mai bine s-ar muta în Dâmbovița și chiar așa au făcut. „Comuna e la granița dintre județe, d-aia am putut", explică oamenii.
Tatăl lui Valentin Mihăilă și-a lăsat echipa pe pilot automat la meciul din weekend cu Valea Lungă, pentru că a plecat în Italia duminică dimineață, în vizită la fiul său. Edi Iordănescu nu se va putea baza pe extrema stângă în primele două meciuri din preliminarii, cu Andorra și cu Belarus.
Marian explică situația: „Vali a avut o ruptură musculară de gradul doi și acum a intrat în linie dreaptă cu recuperarea. A avut ghinion mare de tot copilul ăsta! Cum Dumnezeu să faci ruptură la un picior și după un scurt timp să-l paradești și pe celălalt?! E păcat mare de tot, dar el e puternic și o să revină!".
Am delegat responsabilitățile pentru meciul cu Valea Lungă, nu am putut să conduc echipa. Am plecat la Parma ca să mai stau un pic cu Vali. La mine, în liga județeană, nici n-am emoții, îi batem pe toți!
- Marian Mihăilă, tatăl lui Valentin
Micii sunt peste prosciutto-ul de Parma
Finta e celebră datorită lui Mihăilă. Portarul de la Știința, Ion Ioniță, are tricoul lui Gianluigi Buffon. Valentin Mihăilă i-a adus din Parma echipamentul italianului-legendă. Valea Lungă deschide scorul, iar oamenii de pe marginea terenului se conving de goalkeeperul amator: „Mai contează și cine le poartă, că nu apără numele de pe spatele bluzei!".
Portarul-sătean are și mănușile lui Buffon, iar imitarea Parmei se oprește aici. Oamenii nu-și adaptează "cateringul" ca acolo unde joacă mândria lor, Valentin Mihăilă. Nimeni din Finta n-ar fi încântat să găsească pe tarabă prosciutto și parmigiano.
Aici e un specific imposibil de înlocuit cu trufandale. Înainte și după meci, lumea se adună la grătar la Ion Aciubotăriței. Sau Nelu "Boacă" cum îi spune toată lumea, specialistul care frige micii chiar în fața casei. Un mic cu muștar și cu pâine costă trei lei, o ceafă condimentată e 15 lei.
400 de mici pe zi, iar „la noi e ca la Procesul Etapei”
Nelu a vrut să se alinieze și el trendului cu scumpiri, dar n-a mers, oamenii de aici au devenit solidari când au văzut că un mic ajunsese să coste patru lei în loc de trei. „N-a mai cumpărat nimeni, că lumea ține la leu aici, la țară. Cum a făcut Boacă micul iar la trei lei, cum s-a făcut coadă de nu mai face față!".
A lu' "Boacă" frige patru sute de mici într-o zi cu meci și mai dă și „pe caiet", doar că își mai exersează cu datornicii priceperea de comerciant. Lor le mărește adaosul pentru paharul cu rom, cu coniac, cu vodcă. E un soi de „dobândă la vodcă" pentru cine n-are bani gheață cu care să achite pe loc.
Grataragiul e atât de încântat de afacere și de adunarea din fața casei sale, încât el ajunge să se creadă Ovidiu Ioanițoaia!
E primul grătar pe 2023 și-mi merg mâinile ca la fabrică! S-a întors fotbalul în comună, am scos grătarul în fața casei și ne simțim bine. Vrei să-ți zic ceva? Meciu' nici nu prea contează, important e să bată ăștia ai noștri ca s-avem motiv să bem și-o cană de vin la final. Aici la mine e ca la «Procesul Etapei» de pe vremuri.
- Nelu, grataragiul din Finta
„Cătălin e mai bun ca Valentin Mihăilă”
Nelu glumește cu clienții: "Băi, știi cum stă treaba, da? De aici, de la mine, nu pleacă nimeni nepăcălit! Ha, ha, ha". Oamenii ar accepta și dac-ar ști că sunt păcăliți, le place prea mult atmosfera de bârfă cu subiecte infinite.
"Ai auzit, Marine, c-a luat nepotu' nouă milioane la păcănele? Ce, e de colea?". "Campionatul îl ia tot CFR, că ăștia de la FCSB sunt slabi. De Craiova nu mai zic! Slabi, slabi!".
Oamenii trăiesc din legumicultură, produc ceapă verde, salată, ridichi de lună. S-au adaptat la tehnologie și primesc comenzi pe Facebook. "Dacă e o comandă mai mare de o sută cincizeci de lei livrăm și până în București. La botu' calului!".
Pe lângă micii lui "Boacă" cel mai bun jucător din comună e Cătălin, fratele lui Valentin Mihăilă.
Localnicii l-au transformat într-o vedetă pe fratele unui fotbalist real: „Fotbalist mare de tot Cătălin! Păcat de el, că la două, trei meciuri pleacă acasă cu «roșu». Ba se ceartă cu arbitru', ba urlă ca turbatu', ba intră la rupere! Dar e bun de tot, tăticule! Serios vă zic, ăsta ar merge și la liga a doua!".
Nelu Aciubotăriței sporește mitul ca pe adaosul micilor și al vodcilor pe care le servește: "Domne', vrei să-ți zic ceva? Cătălin ăsta-i mai bun ca Vali, doar că le mai bea".
„Acum nu e iarbă la Finta, la vară va fi top mondial!”
Terenul din Finta arată rău, a fost lăsat în iarnă la cheremul vremii. Sătenii nu sunt îngrijorați, au încredere în aparatura în care au investit: „Am luat o mașină modernă pentru tunsul ierbii, în vară va fi top mondial terenul! Totul o să fie perfect".
Pe câmpul chinuit, Finta câștigă cu 3-2 meciul cu Valea Lungă. Nelu e cel mai fericit, mai scoate din frigider trei caserole cu mici când își dă seama că oamenii vor mai sta prin preajma terenului: „Mulți vin aici la mine, la grătarul stradal. Alții urcă mai la deal la restaurantul lui Mihăilă”.
„Suntem morți după fotbalul de la sat!”
La meci asistă și oameni din comune învecinate. "Noi suntem ibrieni de meserie, adică jucăm la Rapid Ibrianu. Am venit aici doar fiindcă ne place fotbalul de la țară, suntem morți după fotbalul ăsta!".
„Eu sunt din Gheboaia și merg săptămânal la câte un meci pe etapă. Am fost la Băleni, la Rățoaia. Văd un meci, beau o bere cu băieții, mai ales că vine căldura acum".
4.000 de locuitoriare comuna Finta. Localitatea e aflată la numai 30 de kilometri de Ploiești, dar joacă în campionatul din Dâmbovița, în Liga a 5-a Nord