Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat joi, 23 martie 2023 07:40 / Actualizat joi, 23 martie 2023 09:39
Marian Copilu, fostul președinte de la CFR Cluj și de la CS Universitatea Craiova, a preluat conducerea Petrolului. „Lupii galbeni” speră să-și rezolve astfel problemele economice care îi chinuiau într-un sezon în care rezultatele echipei sunt chiar bune.
Petroliștii își pun speranțele în soluția de salvare pe care au găsit-o: ei i-au predat conducerea clubului lui Marian Copilu, președintele care a fost numărul unu executiv la CFR în toate cele cinci sezoane în care vișiniii au câștigat campionatul. El a plecat din Gruia după etapa a șaptea a sezonului trecut, odată cu debarcarea lui Marius Șumudică.
Copilu a petrecut apoi o vreme ca președinte al Universității Craiova, un post pe care l-a abandonat la mijlocul lunii octombrie a anului trecut. El negocia de câteva luni preluarea conducerii „lupilor”, timp în care a tratat cu oamenii din club și apoi a așteptat o verificare a actelor pentru a avea o imagine exactă despre datoriile existente.
Primele măsuri ale lui Marian Copilu la Petrolul: „Banii la zi și licența!”
Oficial, Marian a devenit președinte al ACS Petrolul 52, asociația non-profit care gestionează echipa de fotbal. Numărul unu executiv în club a rămas Claudiu Tudor, însă Copilu va fi șeful de facto de acum înainte. El a obținut poziția aceasta după ce și-a asumat să asigure și finanțarea clubului, nu doar un sprijin în management.
Ploieștenii mai ales de bani aveau nevoie, fiindcă mai mult s-au târât în sezonul acesta în care au rostogolit datorii, au cesionat creanțe pentru drepturi TV inclusiv din sezonul următor, adică pentru niște venituri incerte în momentul acesta, fiindcă nu e sigur că echipa pe care o antrenează Florin Pârvu va evita retrogradarea.
Prima acțiune a lui Marian Copilu a fost să-i înștiințeze pe fotbaliști și pe ceilalți angajați că le vor fi achitate tuturor salariile la zi, o situație ce e anormală la Petrolul, formație în care oamenii au fost obișnuiți să existe restanțe în permanență. Urma ca ieri să fie plătite salariile pentru două luni.
Misiunea cea mai importantă pe care o are Copilu este să gestioneze și alte datorii, mai vechi, astfel încât ploieștenii să obțină licența pentru campionatul următor. Condiția este ca ei să demonstreze la 30 aprilie că nu mai înregistrează datorii dinainte de 31 decembrie 2022. Din cauza datoriilor pe care le acumulase, conducerea lua în calcul la un moment dat să ceară insolvența. Clubul acesta a fost reînființat în 2016, după ce Petrolul mai falimentase o dată, sub comanda lui Dan Capră.
Au dispărut foști fotbaliști
Petrolul a anunțat într-un comunicat cooptarea lui Marian Copilu în conducerea clubului. Anunțul conține și informația că din ACS Petrolul 52, asociația care conduce echipa, „s-au retras fără pretenții Mircea Dridea, Gheorghe Liliac, Octavian Grigore, Ion Haralambie, Decu Crângașu, Ion Cojocaru, Constantin Ștefan și Paul Gușă”.
Foști fotbaliști ai Petrolului, aceștia fuseseră cooptați în ACS în momentul în care a repornit clubul acesta, după faliment. Mircea Dridea, o glorie a „lupilor galbeni”, va rămâne președinte onorific al Petrolului.