Articol de Daniel Grigore - Publicat sambata, 08 aprilie 2023 13:12 / Actualizat sambata, 08 aprilie 2023 13:22
Cotidianul spaniol Diario AS prezintă cazul din 2013 în care FCSB a fost iertată de UEFA de excluderea din cupele europene drept un precedent care ar putea să o salveze pe Barcelona în prezent. Clubul catalan este anchetat în „cazul Negreira”, după ce l-a plătit pe fostul vicepreședinte al Comisiei Tehnice a Arbitrilor timp de 17 ani.
- Pe 23 martie, UEFA a anunțat că a desemnat inspectorii care vor investiga „cazul Negreira”, în care Barcelona este acuzată de corupție după ce l-a plătit pe Enriquez Negreira, fost vicepreședinte al Comisiei Tehnice a Arbitrilor, cu peste 7 milioane de euro în perioada 2001-2018. Dacă va fi găsită vinovată de influențarea arbitrajelor, Barcelona riscă excluderea din competițiile europene.
- Articolul 50.3 din Statutul UEFA spune că „Dacă UEFA concluzionează că un club a fost implicat direct sau indirect în activități menite să influențeze sau să aranjeze rezultatul unui meci la nivel național sau internațional, va declara acel club neeligibil pentru participarea în competiție”.
Jurnaliștii cotidianului madrilen Diario AS au prezentat câteva cazuri la care Barcelona s-ar putea raporta în cadrul apărării. Printre acestea, și cazul FCSB-ului (pe atunci Steaua) din 2013, când clubul lui Gigi Becali a fost iertat de excluderea din Europa odată cu condamnarea la închisoare a patronului în dosarul „Valiza”.
Spaniolii titrează: „Porto și Steaua pot «salva» Barcelona”
- Vrei să mergi într-o excursie de vis în Spania? Hai alături de Gabi Balint, pe 7 mai, chiar la Sevilla! Detalii AICI
„Oporto y Steaua pueden ‘salvar’ al Barça; el Fenerbahçe, condenarlo”, titrează cei de la AS. Adică „Porto și Steaua pot «salva» Barcelona, Fenerbahce o condamnă”.
„UEFA ar putea să o interzică pe Barcelona din Europa un sezon. A mai procedat așa în alte ocazii, cu Porto în 2008, apoi cu Steaua și Fenerbahce în 2013. Trei precedente cu rezultate diferite, pe care echipa de apărare a Barcelonei le cunoaște cu siguranță în disputa cu UEFA”, scriu ibericii.
Cazurile „fericite” pentru Barcelona sunt cele al portughezilor de la Porto și al Stelei. UEFA a exclus-o inițial pe FC Porto din Champions League pentru sezonul 2008/2009 ca urmare a scandalului aranjării a două meciuri de campionat din sezonul 2003/2004, dar a revenit asupra deciziei după ce portughezii au făcut apel, având în vedere că pe plan intern verdictul final nu fusese oferit.
Jurnaliștii AS consideră că Barcelona ar putea profita după decizia UEFA în cazul „Valiza”
Iar în ceea ce o privește pe Steaua, are legătură cu cazul „Valiza”, în care Gigi Becali a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru dare de mită și fals, după ce patronul clubului le-a oferit 1,7 milioane de euro jucătorilor lui U Cluj pentru a o încurca pe CFR Cluj în ultima etapă a sezonului 2007/2008.
Condamnarea lui Becali a venit pe 4 iunie 2013, când latifundiarul se afla deja în spatele gratiilor, după pedeapsa din dosarul schimbului de terenuri cu MApN.
Cum patronul clubului a fost condamnat într-un dosar legat de aspecte sportive, FCSB a riscat excluderea din Europa, dar UEFA a dictat o pedeapsă cu suspendare, astfel că roș-albaștrii au putut juca în preliminariile Ligii în acea vară.
Diario AS: „Până la urmă, UEFA a amânat sancțiunea Stelei”
Cei de la AS notează: „UEFA a anunțat că va deschide proceduri împotriva Stelei în baza articolelor 2.04(g), 2.05 și 2.10 din Regulamentul Champions League pentru sezonul 2013/2014, cu privire la criteriile de admitere în competițiile UEFA.
15 zile mai târziu, a venit o hotărâre. UEFA a anunțat că după analizarea atentă a situației Stelei și considerarea unor circumstanțe atenuante, o declară pe Steaua neeligibilă pentru a participa în competițiile sale. Totuși, UEFA a amânat sancțiunea pentru o perioadă de probă de 5 ani”.
Cazul Fenerbahce
Spaniolii au prezentat și cazul formației turce Fenerbahce, interzisă de UEFA în competițiile europene pe 25 iunie 2013 după scandalul de aranjare a unor meciuri din sezonul 2010/2011.
Turcii au făcut apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), care le-a dat dreptate, astfel că au putut juca în preliminariile Champions League, de unde au fost eliminați. Judecătorii TAS au revenit ulterior asupra deciziei, iar Fenerbahce nu a mai putut evolua în Europa League, unde retrogradase după eliminare din Champions League.
Fenerbahce a fost interzisă și în sezonul următor din Champions League, deși câștigase campionatul, iar ani mai târziu, în 2020, autoritățile din Turcia i-a achitat pe inculpați, inclusiv pe președintele lui Fener, Aziz Yildririm, de acuzațiile din 2011.
Fenerbahce a anunțat ulterior că va da în judecată Federația Turcă de Fotbal și UEFA.
Citește și:
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul