Articol de Roxana Fleşeru - Publicat duminica, 30 aprilie 2023 16:00 / Actualizat duminica, 30 aprilie 2023 17:19
Nicolae Neagoe, component al bobului de două persoane care a adus singura medalie a României la JO de iarnă, a decedat sâmbătă la vârsta de 81 de ani. Colegul său de la Grenoble 1968, Ion Panțuru, s-a stins din viață în 2016
România are în plamaresul Jocurilor Olimpice de iarnă o singură medalie în cele douăzeci și două de participări. Ea a fost adusă de Ion Panțuru și Nicolae Neagoe la ediția din 1968, de la Grenoble. Primul s-a stins din viață în 2016, la vârsta de 81 de ani, iar cel de-al doilea a părăsit această lume, sâmbătă, tot la aceeași vârstă.
Născut la Sinaia în 1941, Neagoe se retrăsese de ceva vreme în comuna Brebu, aproape de locul său de naștere. În ultimii ani de viață a avut numeroase probleme medicale, fiind imobilizat într-un scaun rulant.
Adus la bob de colegul lui
Nicolae Neagoe a început sportul la 13 ani, practicând, mai intâi, luptele și fotbalul, la Clubul Carpați din Sinaia. La 20 de ani a schimbat macazul îndemnat de Ioan Panțuru la Clubul Schi-Bob Sinaia.
„Suntem doi, dar EL a fost și rămâne cel mai mare pilot de bob din Romania, amândoi eram fotbaliști la Carpați Sinaia. El, portar titular la echipa mare, iar eu la juniori în linia de apărare. EL m-a vrăjit să formăm un echipaj de bob, pentru că suntem mult mai buni în acest sport decât în fotbal și lupte greco-romane. EL avea vechime în bob, a participat la Olimpiada de la Innsbruck 1964 împreună cu Gheorghe Maftei, și tot cu Maftei câștigase Cupa Mondială de Tineret. Acest EL a fost Ion Panțuru împreună cu care am deschis o nouă eră a bobului românesc", a scris Nicolae Neagoe la moartea prietenului și colegului său Ion Panțuru, survenită pe 17 ianuarie 2016.
Panțuru a participat la patru ediții ale Jocurile Olimpice, 1964, 1968, 1972 și 1976, fiind de două ori port-drapel al delegației tricolore, la Innsbruck și Sapporo. Nicolae Neagoe nu a mai fost prezent la nicio altă ediție a JO, Grenoble rămânând singura lui apariție pe scena olimpică.
În palmaresul său mai sunt și cinci medalii europene dintre care una de aur cucerită în bobul de patru persoane în 1969, la Igls.
Cum a fost cucerit bronzul?
Întrecerile de bob ale Jocurilor Olimpice de la Grenoble s-au desfășurat la Alpe d'Huez, iar concursul a fost unul palpitant. Pe podium au urcat echipajele Italiei, Austriei și României.
Ziarele vremii vorbesc despre căderi masive de zăpadă, dar și de căldură, de aceea manșele s-au desfășurat foarte devreme, ultimele între orele 05:30 și 07:00. Românii au concurat răciți și cu febră, însă au reușit să urce pe treapta a treia a podiumului.
Performanța lor nu a venit de nicăieri, în acei ani România conta în întrecerile europene și mondiale la bob. „Nici pe vremea lui Ceaușescu noi nu eram niște privilegiați. Doar că atunci, nici alte țări nu aveau condiții mai bune. Pe vremea noastră, nu erau decât câteva pârtii artificiale de bob în întreaga lume. Nemții și elvețienii aveau, de obicei, cele mai bune condiții, pentru că ei aveau și zăpadă în cea mai mare parte a anului. Ca un exemplu, noi făceam 60-70 de coborâri pe sezon, iar ei făceau 600-700, de zece ori mai mult. Plus că toate competițiile se disputau pe pârtii pe care ei le cunoșteau, pe care se antrenau, pe când noi atunci le inspectam", a povestit acum câțiva ani fostul bober Dumitru Focșeneanu, participant la JO 1972, pentru Gazeta Sporturilor. Acesta a decedat în 2019 la vârsta de 83 de ani.
Palmares Nicolae Neagoe
- JOCURILE OLIMPICE
- 1968 -Grenoble- bronz- bob 2 persoane (alături de Panțuru)
- CAMPIONATELE EUROPENE
- 1967- Igls -aur - bob 4 (aIături de Panțuru, Hristovici, Maftei), argint-bob 2 persoane (aIături de Panțuru)
- 1968- Saint Moritz - argint- bob 4 persoane (alături de Panțuru, Hristovici, Neagoe, Maftei)
- 1969-Cervina- argint- bob 4 persoane (alături de Focșeneanu, Panțuru, Țancov)
- 1970- Cortina d’Ampezzo - bronz- bob 4 persoane (alături de Panțuru, Zangor și Pascu)