FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Dan Șucu: „Sunt curios cum îi va mai suna Becali pe arbitrii străini. Ce face e în afara regulamentelor” + Planurile, calculele și dezamăgirile acționarului după 11 luni la Rapid

Articol de - Publicat joi, 04 mai 2023 09:06 / Actualizat joi, 04 mai 2023 09:42

La aproape un an după ce a preluat 50 la sută din acțiunile clubului Rapid, Dan Șucu (60 de ani) a vorbit la GSP LIve despre investițiile pe care le are în plan împreună sau fără Victor Angelescu, despre posibilele scopuri ascunse din spatele intrării în fotbal și despre influența prea mare a fanilor în treburile interne ale clubului

„Sunt 7-8 ore la birou, dar încerc să mă duc zilnic și la tenis. E o chestie la care nu vreau să renunț, îmi face bine”, spune omul de afaceri Dan Șucu, în timp ce-și aruncă distrat ochii în agendă. În aproape patru ani de GSP Live, e primul invitat care vine cu notițe, întinse pe două pagini de scris mic. 

La 60 de ani, conduce un business în industria de mobilă cu o cifră de afaceri de 200 de milioane de euro, își propune să mărească veniturile diviziei de media - din care fac parte Ziarul Financiar și Business Magazin - pe care a achiziționat-o de la Adrian Sârbu în schimbul unei creanțe la bancă și vrea să transforme Rapid printr-un plan de business diferit de modelul practicat în fotbalul românesc. 

Înalt, elegant, dar cu un aer adolescentin dat de jeanșii întorși deasupra pantofilor, Șucu are capacitatea de a impune un respect pe care puțini oameni de fotbal îl emană. Ochii săi albaștri pot îngheța brusc o discuție, pentru ca după câteva zeci de secunde să se decongeleze într-o privire blândă de părinte mucalit. 

Într-un mediu plin de suspiciune, declarațiile, intențiile și planurile lui intrigă. Va investi cât promite? Are un scop ascuns pentru intrarea în fotbal? Va rezista presiunii suporterilor în momentul în care echipa nu va merge bine? Răspunsurile lui Dan Șucu date în direct la GSP Live sunt în interviul de mai jos. Doar timpul va demonstra dacă ele au acoperire.  

Dan Șucu: „Sunt curios cum îi va mai suna Becali pe arbitrii străini. Ce face e în afara regulamentelor” + Planurile, calculele și dezamăgirile acționarului după 11 luni la Rapid
Dan Șucu, în studioul GSP Live

- Domnule Șucu, aveți aproape un an la Rapid. Ce v-a plăcut și ce v-a displăcut în anul ăsta?
- Tot ce se întâmplă în jurul Rapidului îmi place. Absolut totul te ține tânăr, îți dă viață. Stau pe lângă niște tineri cum sunt Vasi (n.r. - Maftei), Nico (n.r. - Daniel Niculae), Angelescu, ei sunt de vârsta copiilor mei mai mari. Mă fac și pe mine să mă simt de vârsta lor. Energia e grozavă. Iar rezultatele sunt pe măsură, chiar acolo unde am sperat. Plus că mai avem patru etape de jucat și cred că vom face o surpriză frumoasă în continuare.

- Chiar și cu arbitri străini? Au fost ceruți de FCSB. 
- Și cum face domnul Becali?! Cum îl mai sună și pe arbitrul străini?!, sunt curios. Până una alta, văd că pe ceilalți îi sună personal. Mi se pare foarte în afara regulamentelor. Treaba asta, că sunt mai mereu în afara regulamentelor, nu e unul dintre lucrurile cu care mă pot obișnui ușor. Și nu cred că trebuie să ne obișnuim cu anormalitatea. Regulamentele sunt acolo, trebuie respectate. Sunt lucruri care trebuie schimbate.

- Spuneți-mi trei lucruri care trebuie schimbate la clubul Rapid!
- La Rapid mi-am asumat să îmbunătățesc partea propriu-zisă de afacere, de venituri. Partea sportivă este în simbioză cu partea economică. Ok, poate pe o perioadă scurtă, e posibil ca zona sportivă să funcționeze și fără un sprijin puternic pe partea economică, dar asta nu se întâmplă pe termen lung. E ca un balon de săpun. Noi construim o fundație, iar pe fundația respectivă trebuie să construim cât mai înalt.

- Cum se pot genera venituri mai mari la Rapid?
- Sunt cel puțin 7-8 surse de venit, iar fiecare trebuie construită, trebuie să aibă un management al ei, iar managementul ei trebuie să fie din ce în ce mai performant. În acest moment principala sursă de venit este publicitatea vândută direct de Rapid. Sezonul ăsta a fost în jur de două milioane și un pic de euro, sezonul următor va crește cu un milion. E o creștere ușoară de 50 la sută, e ușor când crești de la o zonă mică, slabă. După aceea, nu mai poți să te gândești la creșteri de 50 la sută. Pentru un antreprenor, nu există creșteri de 5 la sută, 10 la sută, pe astea le face managementul. Antreprenorul trebuie să se gândească să dubleze, să tripleze veniturile. E importantă, însă, capacitatea lui de a crea o echipă. După publicitate vine merchandising…

Dan Șucu: „O să avem cel puțin 30 de produse cu licența Rapid”

- Un prieten rapidist mi-a spus că n-a fost mulțumit de experiența de la stadion unde trebuia să stea la o coadă de 200 de persoane într-un shop mic pentru a cumpăra un suvenir.
- Sunt multe lucruri birocratice când vrei să ai totul fiscalizat și transparent. Sunt puncte de lucru, case de marcat fiscalizate.

- Nu existau lucrurile astea în club?
- Mmmm…într-o mai mică măsură. Acum vor fi câteva puncte de vânzare în stadion. Deja sunt două, vor mai fi patru. Mai e punctul de vânzare de la Gara de Nord, încercăm să facem în Mall Băneasa, pe aeroport. Zona de merchandising e foarte importantă pentru că nu vorbești doar despre produse de sport, vorbești despre produse de life-style pe care trebuie să le creezi pentru fani. Îmi place responsabilul nostru de pe această zonă, sunt convins că va putea face o treabă foarte bună pe viitor.

- Cât generează clubul din zona asta?
- Anul ăsta va genera vânzări de 6 milioane de lei. Anul viitor trebuie să genereze în jur de 15 milioane de lei și tot așa. Da, e o creștere de peste 100 la sută, dar e un potențial enorm acolo care nu e valorificat de niciun club din România. În general, negocierile dintre cluburi și marii distribuitori de materiale sportive sunt debalansate în favoarea distribuitorilor.

Cluburile nu știu să-și negocieze punctele de vedere și atunci ajung în situația în care poate au o gratuitate pentru prima echipă, dar își cumpără foarte scump materialele pe care le vând ulterior. Clubul nici nu câștigă, nici nu face profit și nici nu vinde la un preț corect pentru clientul final, adică fanul
- Dan Șucu, acționar Rapid

- Gazeta a aflat că schimbați firma de echipament de la Nike la Kappa. De ce?
- (Râde, dar pare deranjat că informația s-a scurs în presă ) Ce vorbești, domnule…Nu de la mine e cunoscută asta, nu sunt eu sursa. Am avut o negociere foarte bună cu proprietarii Kappa, am discutat pentru un contract pe loc de un milion de euro. Asta va fi prima achiziție făcută de Rapid, va cumpăra direct de un milion de euro produse de la Kappa. Oamenii de la Rapid au fost extrem de fericiți de ideea de Kappa și pentru că e o problemă de superstiție, au câștigat campionatul cu Kappa.

Dan Șucu: „Sunt curios cum îi va mai suna Becali pe arbitrii străini. Ce face e în afara regulamentelor” + Planurile, calculele și dezamăgirile acționarului după 11 luni la Rapid
Rapidiștii în tricouri Kappa, o imagine importantă din istoria clubului

- Da, dar dumneavoastră erați dinamovist la acel moment…
- Nu am fost niciodată dinamovist, mă omori cu asta. Ești chiar nesuferit când îmi spui așa. Am negociat cu Kappa un preț extrem de bun pentru Rapid care se va transforma și într-un preț extrem de bun pentru fani.

- Mai aveți în momentul acesta vreun contract în negociere care poate aduce un venit important clubului?
- Merchandisingul e o sursă de venit foarte bună pentru club. Licențierile sunt o sursă bună de venit. În curând o să avem “Povestea alb-vișinie” la vin, cu Cramele Averești. Avem bere, o să avem vin, apă minerală. O să avem cel puțin 30 de produse licențiate. La fiecare licență, un procent din vânzările pe care licențiatul le face va intra automat în contul Rapidului. Acele royalties. M-am trezit cu cineva care voia să vândă și calorifere cu imaginea Rapidului pe ele.

Ceea ce trebuie să înțelegem este că clubul nu încearcă să-și încarce fanul cu cheltuieli absurde, prostești. Noi încercăm să ne convingem fanii că atunci când fac o achiziție, o cheltuială, trebuie să o facă de la Rapid, la un preț foarte bun. Au și emblema Rapid, îți afirmi afinitatea pentru Rapid și îi dai și un venit suplimentar propriei tale echipe. Noi nu vrem ca fanul să cheltuie în plus
 - Dan Șucu, acționar Rapid

Dan Șucu: „Tata m-a dus de mână la Steaua”

- După un an de implicare la Rapid ați sesizat vreun impact financiar asupra brandului dumneavoastră de mobilă?
- Nu am sesizat o asociere directă. Probabil că există o notorietate suplimentară care se răsfrânge asupra brandului. În acest moment, lucrurile nu merg grozav în piață pe partea de real-estate și, automat, și de mobilă. Suntem într-o criză accentuată.

- Cu toată că este criză, ați ales să investiți într-un domeniu nou. Când a apărut gândul de a investi în fotbal?
- Prima oară am încercat împreună cu eMAG și cu BitDefender să cumpărăm câte 20 la sută din Viitorul. Era înainte de pandemie. Erau trei firme românești de succes care ajutau Viitorul să facă un pas suplimentar către Liga Campionilor și veneau și cu un know-how pe partea economică.

- Bănuiesc că Hagi a răspuns că va conduce tot el…
- Dânsul a solicitat (ajutor), nu a venit nimeni să-i solicite asta. Da, voia să conducă, au fost anumite lucruri care au funcționat mai puțin bine. Dar în clipa în care tu vinzi 60 la sută din afacerea ta nu mai poți să ai întotdeauna ultimul cuvânt, orice s-ar întâmpla.

Dan Șucu: „Sunt curios cum îi va mai suna Becali pe arbitrii străini. Ce face e în afara regulamentelor” + Planurile, calculele și dezamăgirile acționarului după 11 luni la Rapid
Hagi și Mutu. Primul a refuzat investiția lui Dan Șucu, al doilea așteaptă bani pentru transferuri de la omul de afaceri

- De ce n-ați investit la Dinamo, clubul despre care Ovidiu Burcă spune că ar fi clubul dumneavoastră de suflet? 
- Nu a fost niciodată. Fiind aproape de casă, copiii mei au mers la un club care se numea Dinamo Noua Generație. Le-a plăcut foarte mult, profesorul de acolo e un om excepțional. În felul ăsta, ei au prins drag de fotbal, iubesc acest sport și automat îmi creează și mie dorința de a fi lângă.

- Care e prima dumneavoastră amintire legată de fotbal?
- Mergeam de mână cu tata la Steaua. Tata e ofițer. Eu am făcut handbal la Școala Sportivă nr. 2, chiar am fost coleg cu domnul Din care e acum la FRH. Mama - care are 95 de ani și e verde, și sunt foarte mândru de ea - mi-a povestit că a mers cu tata la un meci CCA - Luton Town, cu mult înainte să mă nasc eu. Prin anii ’50.

- Bănuiesc că pentru tânărul de 23 de ani Dan Șucu, câștigarea Cupei Campionilor de Steaua în 1986 a fost o mare bucurie.
- Da, automat tot Bucureștiul a ieșit în stradă. Locuiam în Bucur Obor, acolo erau mai mulți dinamoviști, dar toată lumea a ieșit în stradă. O performanță de genul ăsta nu prea mai are legătură cu un club, are legătură cu o țară întreagă. Dă încredere unei generații întregi. Eu cred că, în clipa de față, lipsa de performanță sportivă în România conduce la o lipsă de încredere în puterile noastre, ceea ce e greșit.

„Sunt 8 cluburi artificiale în Liga 1, fără fani”

- De ce apare lipsa de performanță în fotbalul românesc?
- Părerea mea este că principala problemă este implicarea banilor publici. Prezența lor ni se pare un câștig, dar nu vedem ce pierdem. Pierdem exact ce contează cu adevărat, adică audiența. Orice societate comercială nu poate exista fără clienți. În mod normal, un club de fotbal nu poate să existe fără fani, dar uite că există. Ai opt cluburi în Liga 1 complet artificiale, fără fani. Asta nu poate continua. A fost inițial o chestie exotică atunci când a apărut un club ca Otopeni, dar acum s-a transformat într-o regulă.

- De ce se întâmpla asta?
- Multă lume spune că de vină e faptul că România e o țară săracă, că nu există bani. România nu e o țară săracă! PIB-ul României este mai mare decât al Portugaliei, decât al Serbiei, al Croației. Sunt foarte mulți bani, dar ei nu ajung în fotbal pentru că nu există audiență. Noi, oamenii de afaceri, încercăm să obținem ceva din masa salarială, adică din totalul salariilor pe care le au toți angajații români. În ultimii 15 de ani, masa salarială a crescut de patru ori! În schimb, bugetele echipelor de fotbal au scăzut. Asta înseamnă că noi am pierdut audiență de cel puțin patru ori. Un sfert din audiența inițială.

Dan Șucu: „Sunt curios cum îi va mai suna Becali pe arbitrii străini. Ce face e în afara regulamentelor” + Planurile, calculele și dezamăgirile acționarului după 11 luni la Rapid
Dugandzic celebrează un gol marcat împotriva unui club "artificial", FC Voluntari

- Cum poate fi întors procesul ăsta?
-Prin posibilitatea cluburilor cu audiență importantă să se întoarcă în prima ligă. Oțelul, Dinamo, Iași.

- Da, dar multe cluburi cu audiență vin în prima ligă doar pentru banii din drepturile TV, îi cheltuie în avans și pe cei din sezonul viitor și riscă să se întoarcă rapid în subsol.
- Sunt absolut convins că, treptat, alți oameni de afaceri care au o altă abordare decât cea pe care o vedeți acum în fotbal se vor implica. E posibil ca succesul - sau insuccesul - Rapidului să fie un exemplu pentru cineva. Ca să poți să te păstrezi în prima ligă îți trebuie în jur de patru milioane de euro. E o sumă mult prea mică. O obții din drepturile TV, din ceva publicitate mascată, venită de obicei de la tot felul de pușculițe ale unor primari, și din ceva bani publici. Cu asta ai participat în prima ligă și ai obținut o vizibilitate pentru tine personal. Clubul nu are vizibilitate, îți vin 100 de oameni la meci. Nu sunt suficienți nici măcar la Liga 3.

- O altă cauză în afara banilor publici?
- În mod normal, în Liga 1 nu e nevoie de bani publici pentru că există arhisuficienți bani în piață. Doar că trebuie să existe un management care să știe să-i absoarbă. Aceiași bani au valoare diferită în mâini diferite, în mâna primarului din Pitești, spre exemplu, față de mâna lui Hagi. Hagi cheltuie cât Piteștiul, dar uite unde sunt cele două cluburi. E o diferență foarte mare de eficiență. Competența e altă problemă, după cea a audienței.

Am ajuns în această groapă de audiență din cauza înțelegerilor între cluburi. Privitorul spune: “De ce să mă mai uit la un meci când ăștia s-au înțeles între ei și deja știu rezultatul?!” Unde e sensul? De ce să mă mai uit? Dacă tu te plimbi cu valize dintr-un loc în altul, pentru ce să mă mai uit dacă tu faci tot felul de moșmoande?! (n.r - Șucu bate apropo la mărturia recentă a lui George Becali care a recunoscut că a făcut un blat cu Onești)”.

- În același timp spuneți că ar fi rău ca Gigi Becali să dispară din fotbal deși el este responsabil pentru unele dintre relele actuale…
- Nu știu ca Becali să fi fost exponentul sistemului despre care discutam. Pentru competiție, e bine să-ți cunoști competitorul. Când ți se schimbă competitorul ți se schimbă întreaga perspectivă. O iei de la capăt. Mai bine e dacă îl știi pe ăsta! Pe ăsta îl știi, cu ăsta știi ce ai de făcut. Sau crezi că știi ce ai de făcut.

„I-am făcut lui Hagi o ofertă de 600.000 de euro pentru Pitu”

- Vă întreb direct, aștept un răspuns sincer. E adevărat că au existat în acest play-off niște tentative de a se ajunge la dumneavoastră în încercarea de a influența în culise niște rezultate ale Rapidului?
- Niciodată! Exclus. Și nici nu au cum să ajungă la mine. Sunt convins că dacă cineva ar avea intenție s-ar ascunde de mine, în niciun caz nu mi-ar spune. Din punctul meu de vedere, principala problemă a fotbalului a fost reprezentată de aceste înțelegeri. Ele au condus la probleme de audiență, de credibilitate, de seriozitate. Lucrurile astea încep să se corecteze. Acest sistem cu play-off și play-out duce la o curățire a fotbalului de înțelegeri. Nu mai există vreun club care să fie vasalul sportiv al altui club. Însă eu consider Botoșaniul un club vasal economic clubului FCSB.

- E rău să fii vasal economic?
- E groaznic.

- Gică Hagi este un vasal al domnului Becali? Și el a depins de banii FCSB din transferuri.
- Din punctul meu de vedere, nu. Domnul Hagi are niște ambiții personale care depășesc ideea de vasalitate. Și noi am cumpărat de la Gică Hagi, nu doar Becali. L-am luat pe Ciobanu, am dat în jur de 250.000 de euro. Ne-a plăcut foarte mult de Pitu, am făcut o ofertă în jur de 600.000 de euro, ei au cerut spre 800-900.000 de euro. N-am mers mai departe, dar ne interesează jucătorii lui Gică Hagi.

- Mai există o vasalitate. Cea politică, descărcată în special prin cluburile primăriilor. 
- Da, dar treptat lucrurile se rezolvă. Audiența e într-o creștere mare. Sportiv, play-off-ul ăsta nu mai seamănă cu ce am văzut până acum. Gândiți-vă ce ar fi însemnat acest play-off cu Dinamo, cu Craiovele unificate, poate Poli Timișoara. Ar trebui să vorbim despre un minim de 10-12 echipe care să lupte. Și vor fi!

Fiscalitatea Contractelor de Activitate Sportivă este mai prietenoasă, iar asta îți permite ție, clubului, să te comporți fiscal ireproșabil. Chiar dacă un club concurent nu o face. Înainte, impozitele erau atât de mari încât oamenii de afaceri plecau de la bun început de la premisa că nu le vor plăti. Acum, la Rapid, toate impozitele sunt plătite la zi, toate lucrurile sunt transparente, toate investițiile sunt sub forma măririi de capital. Ura și la gară!
- Dan Șucu, acționar Rapid

- Am citit că ați oferit primă la meciul cu FCSB profitul clubului din ziua de meci, adică 75.000 de euro. Ați dat prima asta din cauza ofertei de premiere venită din partea fanilor, o ofertă care ar fi putut avea o proveniență îndoielnică? V-ați gândit vreo secundă la asta?
- Nu m-am gândit până n-am citit-o într-un ziar. După ce am citit-o, mi-am dat seama că cineva poate să ajungă la o astfel de concluzie și mi s-a părut extrem de nedreaptă pentru Rapid. Noi avem chiar și în sezonul regulat o premiere suplimentară pentru meciul cu FCSB și alte două sau trei meciuri. Acum, n-am făcut decât să repetăm. În play-off sunt mai mari primele. Nu intru în detalii. O să mă certe acum băieții pentru că le vor lua soțiile banii, sunt soții care pot fi agresive cu banii.

Dan Șucu: „Sunt curios cum îi va mai suna Becali pe arbitrii străini. Ce face e în afara regulamentelor” + Planurile, calculele și dezamăgirile acționarului după 11 luni la Rapid
Nelu Varga, Bocciu și Gigi Corsicanu, la duelul CFR - FCSB din 15 decembrie 2022 / foto: GSP

“Există o implicare a fanilor, dar eu decid. Eu dau banii”

- Cum vi se pare încercarea liderilor de galerie de a se implica în procesul decizional al clubului Rapid?
- Există o implicare, dar de cele mai multe ori am văzut că e pozitivă. Câteodată există o…(reformulează) Ce încerc să fac eu aici este ceea ce am învățat toată viața. Să creez o echipă. Într-o echipă, fiecare își are treaba lui. Nu e în regulă să ne băgăm unii peste alții. Eu nu accept lucrul ăsta la Mobexpert. Nu vine cineva să spună: “Ăsta nu e bun, fac eu în locul lui!”. Acolo unde banii sunt ai mei mie îmi rămâne dreptul de a avea decizia finală. Dreptul de prevalare, așa se numește.

- În firma dumneavoastră nu cred că aveți o presiune publică atât de mare ca la Rapid.
- Orice firmă este condusă de cel care semnează dispozițiile de plată. E prima regulă din orice activitate economică de pe pământ.

- Și domnul Negoiță credea la fel și s-a trezit cu fanii punându-i foc la hotel.
- Avem obligația să discutăm cu fiecare în parte, avem o grămadă de lucruri pe care le vedem la fel, dar dreptul de prevalare e al celui care plătește. Dacă lucrurile nu merg bine câteva milioane bune au plecat din buzunarul lui.

 -Și domnul Copos a avut acest drept și s-a trezit cu sicrie purtate de fani pe stradă. Presiunea fanilor poate fi uneori deasupra unor intenții de business. 
- Da, ok. Nu suntem aici într-o dorință de încăierare între mine și alții. We’ll deal to that when we get to it. Când o să ajungem acolo o să vedem ce avem de făcut.

- Clubul Rapid are contracte comerciale cu firme deținute de liderii galeriei?
- Clubul Rapid al nostru? FC? FC Rapid nu are. Dar clubul sportiv, CS Rapid, are, da.

- Nu aveți o problemă cu asta?
- Nu este în managementul nostru ce se întâmplă acolo. Noi suntem chiriași.

E un mare plus pentru proprietarul stadionului Rapid că a vândut drepturile de nume. Cred că Rapid este singurul stadion care poate deveni profitabil, dacă ținem cont de chiria primită de la noi, de vânzarea numelui și de numeroasele evenimente care sunt organizate
- Dan Șucu, acționar Rapid

“Nu mi-au picat bine datoriile istorice”

- Aveți o proiecție de buget pentru 2028?
- Există buget de venituri care automat nu acoperă bugetul de cheltuieli curente. Este un deficit asumat pe următorii 3-4 ani de zile. Există apoi un buget de investiții, în jucători și în infrastructură.

- Mulți fani au înțeles că veți băga 25 de milioane de euro în transferuri împreună cu domnul Angelescu. 
- Investiția noastră în club, adică banii care vor intra din conturile noastre în conturile clubului, va fi după așteptările mele undeva la 25 de milioane de euro. Angelescu spune că vor fi spre 20 de milioane, dar eu nu sunt atât de optimist ca el. Investiția asta se va face până în momentul în care clubul se va putea susține fără niciun fel de problemă, până când nu va mai fi nevoie de bani veniți din buzunarele acționarilor.

- Adică banii ăștia vor acoperi gaura bugetară din următorii ani…
- Suma asta nu include nimic din baza materială, ci doar activitatea curentă a clubului și investiții în jucători care au potențial ulterior de a aduce la rândul lor venituri. Aia e o investiție. Dacă îi dai unui jucător nou o primă de instalare de 100.000 de euro, aia intră la cheltuieli curente, nu la investiții.

- Sunteți mulțumit de campania de transferuri din sezonul ăsta? Cei mai mulți jucători pe care s-au plătit sume de transfer nu au dat un randament grozav. Ciobanu, Ștefan, Papeau…
- (Oftează) Mmmm, n-aș spune chiar așa. Au fost destul de mulți jucători, n-au fost sume foarte mari, dar suma lor totală nu e mică. Am cheltuit peste un milion și jumătate anul acesta. Logica e foarte simplă. Adi cunoștea acești jucători tineri, îi antrenase și mi se pare normal să înceapă o campanie cu jucători pe care îi știa într-un anumit fel. Se aștepta să aibă o anumită amprentă. Dar, uite, Bamgboye n-a confirmat în primele meciuri și a jucat foarte bine în ultimele două partide, din punctul meu de vedere. Papeau a jucat excepțional până când s-a lovit, așteptăm să-și revină. Nu știu dacă există vreunul dintre jucătorii noștri care n-a confirmat deloc. Dar dacă nu confirmă unul sau doi din 10 nu cred că e chiar așa o problemă pentru club. Și pe viitor nu cred că au cum să confirme toți.

Dan Șucu: „Sunt curios cum îi va mai suna Becali pe arbitrii străini. Ce face e în afara regulamentelor” + Planurile, calculele și dezamăgirile acționarului după 11 luni la Rapid
Jayson Papeau, în cârje după meci / foto: Cristi Preda

- Revin. Aveți o proiecție de venituri?
- Veniturile cresc anul viitor spre 7 milioane de euro. Acum sunt în jur de 4,5 milioane. Asta în condițiile în care cheltuielile clubului cresc la anul spre 9,5-10 milioane de euro. În jur de 3 milioane de euro va fi deficitul între ce putem genera și ce vom cheltui. Anul acesta au venit și niște provizioane, niște cheltuieli istorice…

- Cum v-au picat datoriile astea vechi? Trebuie să-i dați o șampanie domnului Copos pentru ele.
- Ehhhh, au picat rău, ca orice datorie! Dar acum nu știu cât e de la Copos și cât e de la cei din jurul lui. Nu sunt arheolog. M-am așteptat de la început, mi-am făcut în minte un provizion de câteva milioane cu care să rezolv niște probleme de genul acesta. Dar pentru ca Rapid să devină o forță cu adevărat, o forță însemnând că nu va mai avea nevoie de injecțiile acționarilor, noi vom cheltui în jur de 25 de milioane de euro. De aceea m-ar mira ca domnul Becali să vândă clubul FCSB doar cu 25 de milioane. Probabil că va solicita cel puțin dublu față de ce spune dânsul acum.

- Dacă nu ați fi fost la Rapid acum, v-ar fi tentat oportunitatea de a cumpăra clubul FCSB?
- Habar n-am.

- Evitați un răspuns.
- Da.

- Dar clubul Dinamo de ce nu v-a tentat? Sportiv, e un club mai mare decât Rapid, cu trofee mai multe, cu o bază mai mare de suporteri. 
- Asta o s-o corectăm la Rapid.

Înainte să mă decid să investesc, am fost invitat de Nico și de Angelescu la meciurile Rapidului de pe Arena Națională. Mi-a plăcut. Îi vedeam pe ei cât de transfigurați erau când se marca. Atunci chiar mi se părea ușor deplasat, acum nu mi se mai pare, mi se pare normal
- Dan Șucu, acționar Rapid

“Nico ar putea să îmbunătățească punctualitatea”

- Mi-a povestit cineva că ați fost auzit în club spunând de mai multe ori “mai duceți-vă și la Angelescu să vă dea bani!”. E adevărat?
- (Râde) Daaa?! Nu știu. Deocamdată, punem fiecare leu pe leu. Eu un leu, el un leu. Victor a vrut un partener ambițios lângă el, acum nu cred că și-a pierdut el ambiția. Dacă cumva unul dintre noi are mai puține resurse sunt convins că celălalt poate să preia.

- Sunteți mulțumit de managementul sportiv al echipei?
- Da. Pentru cineva care nu se pricepe la partea sportivă indicatorul sunt rezultatele. Și rezultatele sunt conforme cu ce ne-am propus. Dar, normal, pui și tu întrebări pentru că până la urmă trebuie să judeci și cu cunoștințele tale.

- Ne puteți spune o întrebare pe care ați pus-o managerilor sportivi?
- (Zâmbește) Nu, nu pot să vă spun! Pot să vă spun doar că de fiecare dată când am avut o întrebare către Adi și către Nico, răspunsurile lor au fost cât se poate de echilibrate și de logice. Ceea ce mi-a dat încredere.

 -V-a trecut prin minte gândul să renunțați la Mutu acum două săptămâni, când lucrurile nu mergeau bine?
- Niciodată, sincer. Noi avem o construcție de făcut. Eu nu sunt meșterul Manole, să dărâm noaptea ce am construit ziua. Adi este extrem de bun pentru construcția noastră. Nu mai vorbim de Nico. La rândul lui, este un băiat extrem de cinstit, extrem de dedicat și de doritor de a face bine Rapidului. Ce nu știe învață, nu e o problemă. Eu nu pot să-l învăț să fie cinstit, asta trebuie să știe el. Și știe. Când ai un om dedicat, cinstit, îl ții lângă tine, nu-i faci vânt.

 -Știu că țineți foarte tare la punctualitate. Aveți probleme cu angajații clubului?
- (Râde) Ahhhhhhh…vorbim despre Nico?! Da! Aici ar putea să îmbunătățească, așa e. Câteodată nu știu de ce întârzie, n-am idee, dar am văzut că nu e singurul.

Dan Șucu: „Sunt curios cum îi va mai suna Becali pe arbitrii străini. Ce face e în afara regulamentelor” + Planurile, calculele și dezamăgirile acționarului după 11 luni la Rapid
Dan Șucu și Daniel Niculae

- Credeți că puteți schimba asta sau e în ADN-ul clubului?
- Nu știu. Dar orice se poate schimba, orice se poate îmbunătăți.

Nu trebuie să mă privească pe mine ca pe un Padre Padrone care se ocupă de fiecare lucru în parte. Din contră. Pentru mine, e atât de importantă ideea de a crea o echipă în care fiecare să-și vadă de treaba lui, în care fiecare să se comporte ca și cum totul ar depinde numai de ei. Dacă eu pun mâna să fac în locul altcuiva, ăla va aștepta întotdeauna să fac eu. Nu sunt de acord cu asta. Va fi până la urmă și o luptă nu între cluburi, ci între moduri de gândire, între modelul de a face tu totul de unul singur și modelul nostru de a lucra într-o echipă. Eu nu mai sunt la o vârstă la care să merg pe drumul bătut de alții. Trebuie să deschidem căi noi și alții trebuie să ne urmeze
- Dan Șucu, acționar Rapid

“Nu-mi plac vedetele, îmi plac jucătorii care muncesc. Îmi place Olaru, spiritul lui de luptă”

- Există în continuare o doză de suspiciune în spatele investiției la Rapid. Am auzit o informație cum că ați ținti de fapt primăria sectorului 1, deși ați negat mereu că doriți să intrați în politică.
- (Își caută cuvintele) E fără sens! Fără niciun sens. Chiar crezi că mă plictisesc?! N-aș avea nici cea mai mică satisfacție. Eu cred că binele mare e făcut dintr-o multitudine de bine mici. Fotbalul are o amprentă uriașă asupra societății, prin curățirea lui putem să aducem o contribuție foarte mare societății. Și mai e ceva. Când am făcut o promisiune, doresc ca promisiunea aia să fie întotdeauna respectată. În afaceri, asta este important. În politică, asta e o pedeapsă. Nu o să fiu niciodată politician, să fac o promisiune pe care știu de la început că nu o voi respecta.

- Ați fost curtat să intrați în politică?
-  Nu. Mi se cunosc opțiunile. Mie îmi place la nebunia povestea asta de la Rapid. “Singuri împotriva tuturor”. Noi ne vedem de treaba noastră, ne facem treaba mai bine decât ceilalți.

 -Ați avut vreo discuție cu Săpunaru când au fost acele episoade tensionate?
-Maica Ta Hristoase, mă omori cu asta! S-a mai întâmplat? Nu! Hai să-ți spun ceva. Mă uit la băiatul meu cel mare, îl iubesc, e al meu. La orice meci la care merge, la CSA, la Botoșani, la Buzău, anumiți părinți întreabă: “Care e, mă, al lui Șucu? Ăla e?!”. Și încep și-l înjură. Îl fac în toate felurile. Cred că și el, care e liniștit de fel, mai explodează din când în când, mai răspunde. E foarte complicat când toată lumea te înjură.

 - Fiul dumneavoastră e un copil. Săpunaru e un adult. Ați discutat cu el?
- Nu doar cu el, am avut o discuție cu întreaga echipă. O discuție legată de incidentele de atunci, legată de faptul că vor fi tot mai multe provocări cu cât clubul va deveni din ce în ce mai puternic. Devii o țintă din ce în ce mai clară. Este foarte important să nu răspundem la așa ceva.

- A fost Rapid un club avantajat de arbitri în acest sezon? Există un feeling că a avut undeva un înger păzitor.
- Crezi?! Ca orice oameni, noi ne concentrăm pe ce nu ne place în loc să ne concentrăm pe partea plină a paharului. Eu cred că am fost mai des dezavantajați decât avantajați. Dar așa vedem noi. Poate n-am observat când am fost avantajați, am observat doar ce nu ne place. Dar dacă am fost vreodată avantajați nu a fost pentru că a existat o influență plecată în vreun fel de la clubul Rapid. Nu există telefoane date către arbitri, încercări de discuții cu arbitrii.

- Deși se spune că în fotbalul românesc un titlu nu se poate câștiga decât cu anumite conexiuni subterane…
- Sper să nu ai dreptate. Am auzit treaba asta, dar sper să nu ai dreptate.

Îmi place la nebunie atmosfera de sâmbătă, de duminică, îmi plac părinții la garduri. Trebuie să fim vii, să fim activi, să trăim. Îmi povestea fiul meu cel mare că la un meci cu Juventus Colentina s-a dus să bată un corner și îl scuipau părinții prin gard. “Bă, blondule!!!”. Mi-a plăcut. Nu-ți poți ține copiii într-un acvariu, ei trebuie să meargă într-un ocean, să se lupte, să fie pregătiți de viață
-  Dan Șucu, acționar Rapid

- Spuneți-mi un jucător din Liga 1 pe care v-ar plăcea să-l aveți la Rapid?
- Mie îmi plac jucătorii care muncesc foarte mult. Nu-mi plac vedetele, ci ăia care se străduie, care luptă. Îmi place foarte mult Olaru, îmi place spiritul lui de luptă. Dorința lui de a învinge. Dar și la noi e Kait. E Albu. Sunt doi jucători extraordinar de muncitori. Și Emmers.

Dan Șucu: „Sunt curios cum îi va mai suna Becali pe arbitrii străini. Ce face e în afara regulamentelor” + Planurile, calculele și dezamăgirile acționarului după 11 luni la Rapid
Cristi Săpunaru în duel cu Darius Olaru, foto: Raed Krishan / GSP

- Fiii dumneavoastră au un favorit la echipă?
- Da, Papeau. Normal. Și mie îmi place.

“E o problemă că oficialii cluburilor sunt și analiști TV”

- Junior Morais a spus că i se pregătește un nou contract. Mai sunt și alți jucători bătrâni care rămân? Săpunaru mai rămâne?
- Sunt absolut convins că rămâne, dar hai să vorbim asta cu Nico! Înainte de a discuta despre cine vine, tu ai obligația de a avea grijă de cei pe care îi ai deja. Și pe care îi dorești în viitor. Întâi, îți securizezi partea pozitivă pe care o ai și apoi vezi ce-ți lipsește. Noi avem un buget multianual. Nico știe deja pe ce se poate baza financiar în următoarele sezoane.

Taxa nu e mare pentru copiii care vor să vină să facă fotbal la Rapid. E între 250 și 300 de lei. Sănătatea copilului tău e în mâinile tale, nu e în mâinile primăriei, nici în ale ministerului. Poate renunțăm la un pachet de țigări pe săptămână, tu și soția ta, și plătești pentru sănătatea copilului tău. Civilizația costă bani. Un antrenor de bună calitate costă bani, terenurile trebuie întreținute
 - Dan Șucu, acționar Rapid
 

- Vi se pare o formă de concurență neloială ca oficialii unor cluburi din play-off să fie și analiști TV? Mă refer la Mihai Stoica, la Gică Popescu…
- Da, reprezintă o problemă. Oficialul are un interes evident. De exemplu, în cazul Săpunaru era în interesul lor să scoată în evidență că Săpunaru a fost deplasat în măsura în care puteau o obține o suspendare mai lungă. Probabil că sunt și alte zeci de exemple care se pot da. Niciunul dintre ei nu este acolo doar pe ideea de a fi analist, ci și pe ideea de a proteja interesul clubului lui. Este de înțeles, dar nu mai are legătură cu echidistanța unui analist.

Dan Șucu: „Sunt curios cum îi va mai suna Becali pe arbitrii străini. Ce face e în afara regulamentelor” + Planurile, calculele și dezamăgirile acționarului după 11 luni la Rapid
Mihai Stoica a analizat victoria obținută de FCSB pe terenul celor de la CS Universitatea Craiova, scor 2-1, în runda cu numărul 6 a play-off-ului SuperLigii.

- Dacă vreunul dintre oficialii clubului dumneavoastră va fi ofertat pentru un post de analist TV îl veți lăsa să accepte?
- Dacă societatea acceptă ideea că acest analist va fi un intern al unui club, iar aceasta este o cutumă acceptată, atunci și noi trebuie să participăm la cutuma respectivă. Dar noi avem mai întâi obligația de a vedea dacă putem să evităm așa ceva. Dacă nu putem evita, atunci și noi ar trebui să avem o abordare similară.

 -Trăiți printre proiecții financiare. Care e proiecția pentru titlu în Giulești?
- Începând cu anul viitor noi trebuie să fim pe podium. Când ești pe podium, poți fi oriunde. Probabil va fi greu ca întotdeauna toate lucrurile să fie aliniate așa cum vrei tu, dar noi trebuie să fim pe podium începând cu anul viitor. Economic, suntem acolo. Dacă suntem din punct de vedere economic, trebuie să ajungem și din punct de vedere sportiv tot acolo. Dacă nu anul ăsta, anul viitor vom fi substanțial mai sus din punct de vedere economic decât competitorii noștri.

Nu există o dezamăgire mai mare pentru consumatorul de fotbal decât aceea de a ajunge să se uite la un meci al cărui rezultat îl cunoaște deja. Nu cred că o competiție sportivă ar trebui să aibă parte de așa ceva. Dar o să-i aducem înapoi chiar și pe consumatorii dezamăgiți pe care televiziunile îi consideră pierduți. Îi vom aduce înapoi la stadion prin copiii lor
- Dan Șucu, acționar Rapid

VIDEO. EMISIUNEA GSP LIVE INTEGRALĂ CU DAN ȘUCU: 

Rapid pregătește o revenire senzațională! Adrian Mutu recunoaște: „Mi-am dat acordul”
RAPID
Rapid pregătește o revenire senzațională! Adrian Mutu recunoaște: „Mi-am dat acordul”
Acuzații în direct: „Acest club este vasalul lui Becali!” » Replica a venit imediat „Eu sunt vasal? Atunci Hagi este tatăl lor!”
ATAC
Acuzații în direct: „Acest club este vasalul lui Becali!” » Replica a venit imediat „Eu sunt vasal? Atunci Hagi este tatăl lor!”
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mititelu se laudă că a găsit următorul star al Olteniei: „De la Gică Popescu n-am mai avut așa ceva!”
Liga 2
Mititelu se laudă că a găsit următorul star al Olteniei: „De la Gică Popescu n-am mai avut așa ceva!”
Umilit de marea rivală, antrenorul lui Celtic a strecurat câteva înțepături: „Nu ne bătuseră de mult, aveam 14 puncte în plus...”
Stranieri
Umilit de marea rivală, antrenorul lui Celtic a strecurat câteva înțepături: „Nu ne bătuseră de mult, aveam 14 puncte în plus...”
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”
Superliga
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (39)
VardyParty
VardyParty  •  04 Mai 2023, 18:47
Postat de Deneu pe 04 Mai 2023, 10:58

Haha, Dan Sucu is on fire ! Bine , maaa

Numai in zilele cand mananca la cantina rapeedului.

Moshu
Moshu  •  04 Mai 2023, 18:21
Postat de anticenzuralasport pe 04 Mai 2023, 16:22

Răspuns de om încrezut !! Așa spuneau și cei de la CFR și presa care le sufla în pânze ...,,joc bărbătesc,joc bărbătesc,, sau,,afara nu se fluieră,,...!!! Au jucat în Europa și le-a scos aia din cap jocul bărbătesc !!!In Europa crezi că o să i arbitreze pe rapidiști Feșnic ???? Au ras olandezii când au văzut intrările ,,bărbătești,, ale clujenilor!!!...Ma uit de curiozitate în campionatul englezesc și să știți că englezi au multe de învățat despre jocul bărbătesc de la rupatorii din campionatul romanesc...Onea si Grigore pot rezolva într-un singur meci o vedeta de 100 de milioane...Daca ar fi căutați...apreciați...sau daca englezilor nu le-ar pasa de integritatea fizică a jucătorilor lor...

Tu de fapt ce vrei,ca n-am inteles nimic !? Sau ai scris doar asa, sa faci "norma" ?

anticenzuralasport
anticenzuralasport  •  04 Mai 2023, 16:29
Postat de lefter_popescu pe 04 Mai 2023, 13:08

Amice asta e cusurul tău, accepți mita data de Gigi Valiza altor echipe care sa joace pt. interesul sau dar nu ești de acord cu prima data de patronii rapidului data , atentie! propriilor jucători. E o mare dezordine în capul tău...Dar știi cum se spune : Dacă ai cap, ce-ti mai trebuie creier !

Da mă avem toți Lefter în cap că ăla numai tu ai ...Esti predestinat !!!

Vezi toate comentariile (39)
Comentează