Articol de David Marinescu - Publicat joi, 04 mai 2023 20:15 / Actualizat joi, 04 mai 2023 20:43
Federația Română de Gimnastică a emis un comunicat în care dorește să clarifice anumite aspecte legate de scandalurile care au avut loc în propria curte în ultimele zile
Prima grijă a FRG a fost să se ia de presă și să ofere câteva lecții. „Deși în ultima săptămână au fost publicate multe articole la care FR Gimnastică ar fi avut dreptul la exprimarea unei opinii, nu am fost contactați pentru un punct de vedere decât după apariția respectivelor articole, ceea ce evident denotă atât lipsă de deontologie profesională, cât și ignorarea regulilor meseriei de jurnalist, aspecte care afectează relațiile de colaborare la nivel organizațional.
Modalitatea agresiv negativă și denigratoare în care gimnastica este prezentată de anumite trusturi de presă sportivă, şi nu numai, pune sub semnul întrebării interesul real al acestora de a sprijini redresarea și dezvoltarea gimnasticii românești, la nivel național şi internațional, cu impact puternic negativ asupra întregii noastre activități, dar mai ales cu afectarea directă a climatului de liniște și motivație de care colectivele de sportivi și antrenori au nevoie în perioadele de pregătire pentru participarea la competiții internaționale care au ca obiectiv final calificarea olimpică”, așa începe comunicatul adresat instituțiilor de presă.
Puncte omise
Apoi se trece la obiectul muncii acestei federații, unde sunt făcute anumite precizări. Prima are legătură cu desemnarea colectivelor de antrenori.
Desemnarea colectivelor de antrenori pentru echipele naționale se face respectând procedurile interne, cu aprobarea Comitetului Executiv al FR Gimnastică, nu doar a Președintelui şi a Secretarului General. Acțiunile de identificare a unor antrenori străini care să ajute colectivul de la Deva să îmbunătățească performanța nucleului de sportive la nivelul cerut pentru calificarea olimpică au fost demarate (pe baza solicitărilor primite de la cei mai buni experți din gimnastica artistică românească) în lunile mai-iunie 2022; negocierea unor contracte de colaborare la jumătatea unui ciclu olimpic, cu specialiști care sunt angrenați deja în alte contracte durează, motiv pentru care activitatea noului antrenor coordonator Patrick Kiens a demarat la începutul lunii ianuarie 2023.
În demersul de contractare a unor experți străini, FR Gimnastică a contactat European Gymnastics și Federaţia Internațională de Gimnastică (FIG), și a primit recomandări și confirmări cu privire la antrenorul Patrick Kiens, acesta fiind un expert recunoscut pe plan mondial.
Afirmațiile referitoare la problemele legate de rele practici în relația cu sportivele sunt nefondate și calomnioase; este bine de știut că toate federațiile afiliate la FIG (inclusiv România) au obligația raportării tuturor cazurilor de abuz sancționate. Există în acest sens o evidență clară la nivelul FIG, în baza căreia forul mondial eliberează, sau nu, licențele oficiale pentru antrenori, documente absolut obligatorii pentru participarea acestora în competițiile organizate de FIG; existența unor astfel de cazuri raportate pentru antrenorul Patrick Kiens nu i-ar fi permis în nici un caz acreditările și confirmările FIG”, se arată în comunicat.
Chiar dacă se folosește de acreditarile FIG ale lui Kiens, FRG uită să spună că totuși, Kiens a căzut la o înțelegere cu cei care l-au anchetat. Dacă era total nevinovat, de ce a existat această înțelegere și nu s-a mers pe dovedirea nevinovăției? Jurnalistul olandez Marco Knippen, care a documentat abuzurile lui Kiens, a dezvăluit că acesta a ajuns la înțelegere după ce apăruseră noi dovezi împotriva sa.
Caracterizări pentru o campioană
Următoarea problemă a FRG a fost cazul Gina Gogean, scrisoarea acesteia de demisie fiind numită emoțională, incompletă și inexactă, pe de altă parte se contestă capacitatea ei de a antrena la nivel de senioare.
Apreciem că declarațiile de presă ale d-nei Gina Gogean sunt emoționale, incomplete și inexacte. Nimeni nu a contestat și nu va contesta vreodată rezultatele sportive de excepție și nici pe cele obținute ca antrenor secund al lotului de junioare, alături de Sandu Lucian - antrenor principal. O dată cu trecerea la seniori, aceste rezultate nu au mai fost confirmate, determinând mulţi dintre experții din gimnastica artistică feminină să ceară conducerii federaţiei cooptarea unor specialiști străini.
Această situație trebuie văzută și în contextul necesității de adaptare la realitățile actuale și coroborat cu presiunea obținerii unor rezultate prin care gimnastica românească să revină acolo unde îi este locul. Nimeni nu a contestat competențele dnei Gina Gogean, dar absența rezultatelor aşteptate a impus aplicarea unor soluții de natură diferită decât cele promovate până în prezent.
Intenția FRG a fost aceea de integrare a specialiștilor români și a celor străini într-un colectiv multidisciplinar, însă, din păcate, această soluție nu a fost una eficientă integral, existând anumite situații în care nu s-a realizat o colaborare pozitivă. Credem că toate aceste situații ar fi putut foarte ușor să fie evitate cu mai multă deschidere și abilitate de adaptare a d-nei Gina Gogean ca membru în cadrul echipei de antrenori al lotului de la Deva, prin înțelegerea, acceptarea și implementarea schimbărilor propuse de noul antrenor coordonator. Abordarea unei atitudini contestatare și predominant critice a tot ce se întâmplă în sala de antrenament, pe un fond subiectiv și desigur personal, a afectat stabilitatea echipei de antrenori, a sportivelor și implicit a părinților acestora, impunând FRG adoptarea unor poziții și soluții cât mai realiste privind soluția de continuare a pregătirii pentru campionatele mondiale”
Al treilea punct se referă la faptul că presa a preluat ceea ce a scris pe Facebook Camelia Voinea, mama și antrenoarea Sabrinei Maneca-Voinea. ”Forma sportivă și rezultatele din competițiile internaționale și din stagiile de pregătire sunt relevante pentru selecţia sportivelor în loturile care reprezintă România”.
Jocul de-a demisia
Apoi se justifică de ce s-a revenit asupra demisiilor. ”Demisia conducerii Președintelui FRG, Secretarului General, a ambilor membri ai departamentului tehnic al gimnasticii artistice feminine, ulterior a mai multor membri ai Comitetului Executiv, (fiind propusă inclusiv demisia întregului Comitet Executiv), a fost consecința unor discuții extrem de tensionate, cu un comportament în unele cazuri coborât sub orice barieră de definire a civilizației, imposibil de acceptat la nivelul unei organizații cu prestigiul FR Gimnastică.
Este evident faptul că principiile suverane ale FIG referitoare la safeguarding și protecție a sportivilor nu sunt cunoscute de contestatarii conducerii FR Gimnastică și implicit desconsiderate fundamental, ceea ce contravine obiectivelor strategice pe care federația și le-a asumat în acest mandat.
Revenirea asupra deciziilor de demisie a fost determinată de analiza solicitată de conducerea Ministerului Sportului privind consecințele intrării în alegeri anticipate care ar fi lăsat federația în degringolada lipsei funcționalității forului decizional cu numai câteva luni înaintea campionatului mondial, etapă obligatorie și esențială în calificarea olimpică”.
Orașul care nu place
Un alt punct fierbinte al acestor zile a fost și dorința antrenorului olandez de a muta lotul care se antrena la Deva în altă parte. Reacția primarului urbei, Florin Oancea, a dus la o întâlnirea între acesta, ministrul Sportului, Eduard Novak, și Gina Gogean. Până la urma, aceasta va coordona o secție de gimnastică la CSM Deva.
Deși omite să specifice implicarea lui Novak în toată situația de la FRG, comunicatul acestui vorbește despre implicarea politicului în sport. ”Apreciem că implicarea factorilor politici în procesul decizional al FR Gimnastică al stabilirii echipelor de antrenori este total inadecvat, aceste demersuri urmând să fie clarificate cu conducerea Primăriei Deva în cel mai scurt timp posibil. Ne exprimăm însă convingerea că Primarul municipiului Deva, alături de întreaga sa echipă, cu care FR Gimnastica are o colaborare îndelungată, vor identifica cele mai bune soluţii, care să conducă la restabilirea liniștii, a respectului reciproc și mai ales a reconfirmării caracterului de centru istoric al gimnasticii românești”.
Interpretarea merge mai departe și califică felul în care presa a prezentat faptul că lotul se va muta de la Deva la Onești. „Programul de pregătire al sportivelor este propus de antrenorul coordonator al oricărui lot național/olimpic și are la bază implementarea acelor acțiuni care pot maximiza pregătirea sportivelor. Programele de pregătire vizează cantonamente în diverse locații de pregătire, în țară și străinătate, în bilaterale sau trilaterale cu alte echipe naționale, finalizate cu verificări, multe dintre acestea fiind comune ambelor grupe de pregătire, București și Deva”.
6.200.150 de leia fost bugetul anunțat la începutul anului de Ministerul Sportului pentru Federația Română de Gimanstică
Citește și:
CSA a renunțat la proiectul de amploare: „Steaua, o echipă de milogi. Trebuie desființată!”
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”