SPORTURI  »  BASCHET  »  INEDIT

VIDEO Aruncarea de un milion de dolari care avea să schimbe baschetul » Michael Jordan s-a implicat personal: „I-am obligat să-ți dea banii”

Pe 14 aprilie 1993, americanul Don Calhoun, atunci în vârstă de 23 de ani, a reușit o aruncare rămasă în istoria baschetului
Pe 14 aprilie 1993, americanul Don Calhoun, atunci în vârstă de 23 de ani, a reușit o aruncare rămasă în istoria baschetului

Articol de - Publicat marti, 16 mai 2023 09:35 / Actualizat marti, 16 mai 2023 13:50

Pe 14 aprilie 1993, americanul Don Calhoun, atunci în vârstă de 23 de ani, a reușit o aruncare rămasă în istoria baschetului, o execuție de la 24 de metri care i-a adus un milion de dolari.

În urmă cu puțin mai mult de 30 de ani, viața lui Don Calhoun, un vânzător de produse de birotică din zona Chicago, avea să se schimbe definitiv.

Americanul în vârstă de 23 de ani a primit șansa unei aruncări considerată imposibilă până atunci, cu o singură mână, de la aproximativ 24 de metri de coș.

Era vorba despre un concurs pe care Chicago Bulls îl organiza de ceva vreme înaintea meciurilor. Norocosul spectator care avea să reușească execuția urma să primească un milion de dolari.

Până atunci, niciunul dintre cei 19 participanți nu reușiseră. Doi loviseră panoul, unul rama coșului. Până la Don Calhoun.

30 de ani de la aruncarea de un milion de euro care avea să schimbe baschetul

Bărbatul și-a luat avânt, atent la limita până la care putea arunca mingea, și a lansat balonul în aer.

A rămas cu sufletul la gură, precum cei 18.600 de spectatori. O secundă mai târziu, mingea a întrat în plasă și o bucurie de nedescris a izbucnit. Jucătorii lui Bulls l-au îmbrățișat și felicitat pe Calhoun. ABC7 relatează cum inclusiv Michael Jordan s-a apropiat de el și i-a transmis: „Grozavă aruncare, puștiule”.

Don Calhoun credea că a devenit milionar în acele momente, dar până să intre în posesia banilor a dus o bătălie grea.

Chicago Bulls și sponsorii i-au plătit banii

Regulile concursului spuneau că participanții nu aveau dreptul să practice o versiune „organizată” a sportului în ultimii 5 ani. Dar Calhoun o făcuse. Jucase la nivel de colegiu, înainte să renunțe la sport, fiind zguduit de moartea fratelui.

Calhoun a susținut că a scris pe formularul de înregistrare că jucase baschet la nivel de colegiu cu 3 ani în urmă și că organizatorii n-au avut nimic împotrivă. Compania care trebuia să achite banii nu a fost de acord, iar presa locală scria că tânărul nu va primi niciun ban.

Clubul a reacționat. În cadrul unei conferințe, Chicago Bulls și doi dintre sponsorii principali au anunțat că îi vor plăti milionul de dolari lui Calhoun, în 20 de tranșe a câte 50.000 de dolari, pe parcursul următorilor 20 de ani. Adică 38.000 de dolari anual, după deducerea taxelor.

Întâlnirea cu Michael Jordan

Don Calhoun a rămas, însă, cu un regret. Nu a apucat să obțină autograful pe care-l dorea cel mai tare, al lui Michael Jordan.

La aproximativ un an distanță de la acel moment, a auzit că Jordan va asista la un meci de copii. Așa că a mers acolo pentru a-și întâlni idolul și a obține autograful acestuia pe mingea care îi adusese milionul de dolari.

După meci, Calhoun l-a întâlnit pe Jordan în parcare. „Ți-ai primit banii?”, l-a întrebat acesta direct.

După confirmarea lui Calhoun, Jordan a adăugat: „I-am făcut să-ți dea banii. Eram supărați că nu voiau să te plătească”.

Calhoun a rămas fără cuvinte. Marele Michael Jordan se implicase direct în achitarea premiului de un milion de dolari.

Aruncarea lui Calhoun a schimbat definitiv amploarea concursurilor de acest gen. Experții în domeniu spun că numărul concursurilor s-a „dublat, chiar triplat după aceea”. Multe echipe din NBA au preluat inițiativa celor de la Chicago, iar sute de milioane de euro au fost plătite câștigătorilor în anii care au urmat.

Citește și:

Culise incredibile » Cuplul Kovacs - Hațegan are INTERZIS la finala campionatului: GSP a aflat motivul pentru care Farul - FCSB nu poate fi condus de arbitrii #1 + variantele CCA

Dan Petrescu, în mare formă la meciul caritabil de la Urziceni! Show Eric de Oliveira + Gigel Bucur, la fel ca Haaland!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
CALCULE: Cum trece FCSB de grupa de Europa League, după victoria cu Midtjylland
Europa League
CALCULE: Cum trece FCSB de grupa de Europa League, după victoria cu Midtjylland
Ce au scris danezii imediat după FCSB - Midtjylland 2-0: „A fost jenant”
Europa League
Ce au scris danezii imediat după FCSB - Midtjylland 2-0: „A fost jenant”
Radu Drăgușin, coșmar la Istanbul! A gafat decisiv în Galatasaray - Spurs: Icardi i-a furat mingea, Osimhen a înscris
Stranieri
Radu Drăgușin, coșmar la Istanbul! A gafat decisiv în Galatasaray - Spurs: Icardi i-a furat mingea, Osimhen a înscris

EXCLUSIV „Îmi vine să-mi dau pumni în cap” » Leonard Doroftei, despre marea greșeală pe care și-acum o regretă: „Am vândut-o pe nimic!”

Antrenorul care a descoperit-o pe Simona Halep trăiește o dramă, fiindu-i amputat un picior: „Nu am cum să îi cer ajutorul, cred că tatăl Simonei e supărat”


Comentarii (3)
Sofa_King
Sofa_King  •  17 Mai 2023, 19:25

Ideea e buna dar nu cred ca merge la noi. Multe ehipe nu - si platesc jucatorii /angajatii cu lunile si nu cred ca acestia ar fi bucurosi cand vor vedea ca sunt bani dar nu pentru ei. Poate la nivel de federatie ceva.

richter90210
richter90210  •  16 Mai 2023, 11:17

Premii mai mici, un 1000 de lei pentru un gol de la mijlocul terenului etc, cred ca ar atrage si mai multi spectatori si platitori de bilete. Ma uit la americani si preocuparea cea mai mare e sa atraga suporteri langa echipa, cluburile sunt mereu implicate in initiative caritabile, sunt alaturi de comunitate, si asta se traduce in tricouri/bilete vandute. Pastrand proportiile, un Messi sau Ronaldo au vandut 60-80mil in tricouri dupa ce au semnat cu Juve/PSG. Si cred ca se leaga pentru vanzari star power plus cat de implicat este clubul in propria comunitate.

deroberto
deroberto  •  16 Mai 2023, 10:20

Este extraordinar ! Și în România ar putea fi un astfel de concurs. Chiar și la fotbal. Un spectator să tragă La poartă, din careul celălalt, iar mingea să atingă obligatoriu,prima dată,careul de țintă, înainte de a intra în poartă. O sută de mii,nu ar fi mult. Ca și premiu. Chiar și pentru asta, pentru bani,ar atrage și mai mulți spectatori la meciurile din campionat. Ar fi o idee. Binevenită.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează