Articol de Luminița Paul - Publicat joi, 18 mai 2023 13:56 / Actualizat joi, 18 mai 2023 14:18
Novak Djokovic, 35 de ani, a vorbit despre eticheta de antivaccinist pe care a primit-o în ultimii ani, dar și despre cum prima sa antrenoare l-a îndreptat spre concepția holistică asupra vieții.
Liderul mondial a fost eliminat miercuri în sferturile de finală ale turneului Masters 1000 de la Roma, 2-6, 6-4, 2-6, de tânărul danez Holger Rune, 20 de ani, numărul 8 ATP.
Mereu în centrul atenției din 2020 încoace nu doar prin prisma rezultatelor sportive, ci parcă mai mult din pricina deciziilor personale pe care le-a luat, considerate controversate, Djokovic alesese în fine să vorbească despre ceea ce a trăit, experimentat, înfruntat în această perioadă.
Novak Djokovic: „Încă am dureri de stomac numai când mă gândesc”
Sârbul a recunoscut într-un amplu interviu în Corriere della Sera, acordat în timpul turneului de la Roma, că tot ceea ce s-a întâmplat legat de Covid-19 și poziția sa pe tema vaccinului i-a marcat cariera. „Am simțit-o pe pielea mea. Multă lume m-a apreciat pentru faptul că m-am menținut ferm, constant. 95 la sută însă din ceea ce s-a scris și s-a spus la televiziuni despre mine în ultimii trei ani este totalmente fals", a punctat Djokovic.
„Mi s-a pus eticheta de antivaccinist, ceva ce este complet incorect, încă am dureri de stomac numai când mă gândesc la asta. Eu sunt pentru alegerea proprie, apăr libertatea de opțiune. Este un drept uman fundamental acela de a fi liber să decizi ce lucruri să-ți injectezi în corp și ce nu", a reiterat liderul mondial, care a împărtășit această idee și înainte, fără să-i fie reținută însă nuanța.
Statutul de persoană nevaccinată contra Covid-19 i-a complicat viața, dar mai ales pe cea sportivă. Anul trecut a încercat să intre cu o dispensă în Australia pentru a participa în turneul de Grand Slam de la Melbourne, însă autoritățile de la Antipozi s-au întors împotriva lui. A ajuns într-un loc de detenție, hotelul Park din Carlton, o suburbie a metropolei.
„O închisoare. Nu puteam să deschid fereastra. Am stat mai puțin de o săptămână, dar am găsit acolo oameni tineri, refugiați de război, care erau de mult mai mult timp. Cazul meu le-a servit de ajutor, aproape toți au fost eliberați. Un tânăr sirian stătuse acolo nouă ani, acum este în SUA, aș vrea să-l invit să vină să mă vadă la US Open", a dezvăluit Djokovic.
10 turneea ratat Novak Djokovic din cauză că nu s-a vaccinat contra Covid-19: Australian Open 2022, US Open 2022, Indian Wells, Miami, Cincinati, Toronto/Montreal 2021 și 2022
„Vrei o Coca-Cola? Monica Seles nu bea Coca-Cola”
S-a referit și la începuturile sale în tenis și la cea căreia îi este veșnic recunoscătoare: prima lui antrenoare, Jelena Gencic. „A văzut ceva în mine, am învățat totul de la ea. Aflasem despre Monica Seles, iar Jelena m-a făcut să gândesc așa: Vrei o Coca-Cola? Monica Seles nu bea Coca-Cola. Vrei un hamburger? Monica Seles nu mănâncă fast food", a povestit Novak.
„M-a pregătit pentru viață. Canalizarea mea spre abordarea holistică, atenția pentru ceea ce mănânc, cum dorm, cum să mă recuperez după efort, cum îmi întâmpin propriile gânduri, toate acestea le-am găsit la ea", a descris Novak Djokovic.
„M-a învățat să ascult muzică clasică, Mozart, Bach, Vivaldi. Îmi citea poeme de Pușkin. Și mi-a arătat videouri ale campionilor: reverul lui Agassi, serviciul lui Sampras, voleul lui Rafter sau Edberg, dreapta și plonjoanele lui Becker, cele pe care nu am învățat niciodată să le fac", a explicat el zâmbind.
Care este însă jucătorul care i-a marcat evoluția în timp, în acei ani de acumulare? „Gustavo Kuerten. Cel mai carismatic, cel mai iubit. De aceea, când am câștigat, în fine, Roland Garros-ul în 2016, i-am cerut permisiunea să sărbătoresc așa cum o făcuse el: desenând o inimă uriașă pe zgură".