Articol de Cristian Geambașu - Publicat luni, 05 iunie 2023 16:27 / Actualizat luni, 05 iunie 2023 23:09
Vânătoarea este un exercițiu de supraviețuire, UE face japcă în România. Ascultați-i pe oamenii din sport, au ceva de spus! E gool, stimați telespectatori!
Sunt un mistreț de inteligență medie din Balc, așa că am ceva șanse să scap cu viață la vânătoarea organizată de domnul Ion Țiriac. Dacă eram dotat cu o inteligență peste medie, șansele mele creșteau exponențial.
Am aflat asta de la alt domn, unul de viță nobilă, prințul Dimitrie Sturdza, prezent nu demult la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”, realizată de Ovidiu Ioanițoaia cu acea rară știință de a-și face invitații să spună și meniul pe care-l aveau la un anișor.
Aristocratul fizician
Un adevărat aristocrat Dimitrie Sturdza, stră, stră nepotul fostului domnitor al Moldovei, Mihail Sturdza. Multiplu campion la tenis al Elveției și fost căpitan nejucător al echipei de Cupa Davis, prințul a avut grijă și de studii, fiind și posesorul unui master în fizică atomică.
Notre respect, bănuiesc că elvețienii nu au universități ca Spiru Haret a noastră! Carevasăzică, un om inteligent, umblat, care trebuie ascultat. Așa că m-am documentat și am ascultat cu atenție ce a spus, ca un mistreț cu o inteligență relativ mulțumitoare ce mă aflu.
Scapă cei mai inteligenți
Ideea este următoare. Și dacă voi încasa un glonț de la iluștri parteneri de vânătoare al lui IonȚiriac – care CEO la Daimler, care patron la Porsche, care de la Peugeot, care de la OTP Bank ori din industria luxului și a modei – asta va fi în interesul patriei mele. Al codrilor unde am crescut și am păscut.
„Toți ăștia foarte, foarte mari au creat o imagine pozitivă României în lume. Mistreții puteau să scape, iar cei mai inteligenți scăpau. Țiriac a adus investitori acolo și ar trebui să primească o medalie, nu critici pentru treaba asta”, a spus prințul Strurdza.
Corect, instinctul de supraviețuire este esențial. La abator cu exemplarele leneșe, la tigaie cu animalele fără condiție fizică!
Cei care nu vânează
Mă gândeam (se întâmplă asta chiar și mistreților) că imaginea României în lume era construită mai ale de oamenii simpli care muncesc cinstit dincolo de granițe. Sunt milioane.
Mai contribuie la imaginea asta de care suntem atât de obsedați și vârfurile intelectuale, cercetători, profesori la mari universități, olimpici la mate și fizică, dar planul de ansamblu este dat de cetățenii obișnuiți. În general de cei care nu vânează.
Ei contribuie esențial ca România să nu mai fie privită ca o țară săracă și coruptă, așa cum tocmai ne-au caracterizat prietenii de la AFP. Nu industriașii care ne împușcă pe la Balc și se maimuțăresc de-a Dracula la Bran de Haloween.
Fanul lui Iliescu
Un mistreț nobil, cu colți de argint cum era acela al poetului Augustin Doinaș poate că ar fi fost mai contondent în reacții la enormitățile debitate de Sturdza. Eu mă mulțumesc să îmi aduc aminte că imediat după Revoluția din Decembrie 89 prințul, ca un adevărat aristocrat roșu, a venit în România să facă lobby pentru regimul Iiescu și FSN. Dezinteresat, desigur.
Pe atunci, noi, mistreții, eram alergați de mineri pe la Universitate. Țin minte că, la fel ca sărbătoarea vînătorească de la Balc, și mineriadele au contribuit esențial la o mai bună imagine a României în lume.
Apocalipsa după Oli
Tot un mesaj pentru noi, mistreții cu o inteligență așa și așa, transmite Cosmin Olăroiu din Emirate. „Lasă-mă cu UE, că înnebunesc! Ce ne dă nouă UE?”, a răbufnit Oli în dialog cu Cătălin Țepelin la „Profu’ de sport”.
În zadar a încercat Cătălin să îi explice că Uniunea Europeană nu profită de noi, ci dimpotrivă. Antrenorul care încă își dorește naționala era croit. Și, cine poate fi mai greu de convins decât o persoană care are convingeri ferme bazate pe ignoranță?
„Nu sunt politician, nu înțeleg nimic și nu vreau să înțeleg nimic din politica asta. (…) Dar va fi un moment în care se va plăti un preț, pe care cred că nu-l vom plăti noi, ci copiii noștri sau copiii copiilor noștri”.
Aleluia! De fapt, aferim. Noroc cu gânditorii din sport care văd provocările lumii în care trăim. Vin vremuri și mai grele pentru mistreții obișnuiți. Ca de obicei, cei mai șmecheri vor scăpa, vor face afaceri cu statul și ne vor vorbi despre patriotism. C-așa-i în tenis! Și în fotbal!