Articol de Costi Prună - Publicat luni, 05 iunie 2023 18:09 / Actualizat luni, 05 iunie 2023 18:36
Liga Campionilor a fost câștigată pentru a treia oară consecutiv de Vipers Kristianstad din Norvegia, iar portarul norvegian Katrine Lunde a obținut, la 43 de ani, pentru a 7-a oară trofeul
Șaisprezece echipe s-au aflat la începutul Ligii Campionilor, competiție care a debutat în 10 septembrie 2022. Cele mai bune patru echipe, Vipers, FTC, Gyor și Esbjerg, au ajuns în semifinale și s-au luptat în weekend pentru trofeu, câștigat din nou de campioana Norvegiei. Reprezentantele României, Rapid și CSM București, au părăsit turneul în sferturile de finală.
Audiență-record
Cea mai importantă competiție intercluburi a Europei, a început în septembrie anul trecut în formatul cu două grupe cu câte 8 formații, iar primele 12 s-au calificat în fazele eliminatorii. România a avut la start două formații, Rapid și CSM București, dar ambele au ratat calificarea în Final Four, fiind eliminate în "sferturi" de Vipers, respectiv Esbjerg.
Cele mai bune 4 echipe care s-au calificat în semifinale au fost Vipers, FTC, Gyor și Esbjerg. Pentru prima oară din 2014, de când competiția se joacă în sistem F4, o țară, Ungaria, a avut două formații calificate în turneul final, FTC și Gyor. Și din acest motiv, sâmbătă și duminică, sala MVM Dome din Budapesta a fost arhiplină, toate cele 20.022 de locuri fiind ocupate. Cu această ocazie s-a stabilit un nou record de audiență în F4.
„Viperele" și îmblânzitorul Ole Gustav Gjekstad
În cele două zile ale turneului, campioana Norvegiei, Vipers Kristiansand, a redemonstrat că este cea mai bună echipă din lume și a câștigat clar, pentru a 3-a oară la rând trofeul. Viperele norvegiene au egalat performanța Gyorului, care câștigase și ea trofeul de 3 ori la consecutiv în perioada 2017-2019, când formația lui Martin Ambros a fost invincibilă.
Artizanul echipei norvegiene, antrenorul Ole Gustav Gjekstad a creat la Kristiansand o formație incredibilă, fără multe superstaruri, dar cu un stil de joc modern, în mare viteză, cu o linie de 9 metri extrem de inventivă și laborioasă. Cele 3 titulare din atac, Vyakhireva, Roberts și Jerabkova, au avut o constanță remarcabilă, au greșit foarte puține mingi, iar în finala câștigată cu 28-24 în fața lui FTC, cele 3 au marcat 15 goluri din totalul de 28.
Un aport major la câștigarea trofeului de către vipere l-a avut celebrul portar de 43 de ani, Katrine Lunde, care în finală a apărat 16 mingi din 34 posibile, ceea ce înseamnă un procentaj fabulos de 47,06%. Cu trofeul câștigat duminică la Budapesta, Lunde a devenit jucătoarea cu cele mai multe Ligi ale Campionilor în palmares, 7, depășindu-le pe Nora Mork, Bojana Popovic și Ausra Fridriskas, care au 6.
Anna Vyakhireva, o viperă strălucitoare!
MVP-ul F4-lui a fost desemnată rusoaica Anna Vyakhireva, care pe lângă cele 11 goluri marcate în cele 2 partide, a dat foarte multe pase decisive, a creat numeroase faze decisive, din care s-a marcat ori Vipers a obținut eliminări sau aruncări de la 7 metri.
Cea mai bună marcatoare a sezonului în Liga Campionilor a fost norvegianca de la Esbjerg, Henny Reistad, care a înscris 142 de goluri.
Surpriza competiției a fost echipa maghiară Ferencvaros Budapesta, care s-a calificat pentru prima oară în turneul final. Echipa celebrului antrenor Gabor Elek și-a depășit condiția și a reușit încă o surpriză de proporții în semifinale, după ce în „sferturi" trecuse de Metz. În semifinale, FTC a revenit de la minus 5 cu Esbjerg, a câștigat la ultima fază datorită golului lui Bolk, dar în finală a pierdut în fața lui Vipers.
Gyorul lui Martin Ambros, care din vară va pleca de la formația maghiară, s-a înclinat în semifinală, 35-37, în fața lui Vipers, într-o partidă de referință pentru handbalul adevărat. Până la urmă, Gyor a ocupat locul 3, câștigând cu 28-27 meciul pentru bronz cu Esbjerg.
3 trofeeChampions League câștigate consecutiv are Vipers
7 Ligi ale Campionilora câștigat în carieră Katrine Lunde
Citește și alte știri din handbal:
Pretenții europene » Analiza unui sezon dominat de CSM București în Liga Florilor
Dinamo bifează două transferuri de top: un jucător de la Barcelona + portarul naționalei României
Ioan Ovidiu Sabău s-a „autodenunțat” după remiza cu Sepsi: „E adevărat că sunt pisălog”